• Súťaže k 75. výročiu vzniku OSN
      • Súťaže k 75. výročiu vzniku OSN

      • 24.11.2020 20:22
      • Pred 75 rokmi, 24. októbra 1945, vstúpila do platnosti Charta OSN - zakladajúci dokument Organizácie Spojených národov (OSN). OSN, ktorá dnes združuje 193 krajín sveta. Organizácia, ktorá je zárukou mierového spolunažívania ľudí na svete a zárukou ochrany a zabezpečovania ľudských práv a je nosným pilierom medzinárodnej spolupráce.

      •        Slovensko je neodmysliteľnou súčasťou príbehu OSN. Už sedem a pol dekády sa slovenskí diplomati, príslušníci Ozbrojených síl SR a Polície SR, rozvojoví a humanitárni pracovníci, experti  a dobrovoľníci intenzívne podieľajú na jej práci vo všetkých kútoch sveta.  Pri tejto príležitosti sme sa v rámci predmetovej komisie občianskej náuky rozhodli, že aj my priblížime žiakom význam, prácu a štruktúru tejto významnej organizácie. Chceli sme, aby sa žiaci dozvedeli,  prečo je OSN aj po 75 rokoch stále dôležitá a ako ovplyvňuje život každého z nás.

             V mesiaci september sme vyhlásili dve súťaže:

        1. súťaž v písaní eseje.  Autori mali na výber z troch vysoko aktuálnych tém vyjadrujúcich snahy medzinárodného spoločenstva vyvíjať aktivity smerujúce k riešeniu súčasných globálnych výziev: 
        • Aký svet chceme,
        • Kam svet smeruje a
        • Ako preklenúť priepasť medzi vysnívaným svetom a takým, k akému momentálne smerujeme
        1. súťaž v kreslení na tému Svet roku 2045 očami našich žiakov.

              Pripravili sme  plagáty, ktoré majú žiakom v skratke priblížiť históriu OSN, jej štruktúru, hlavné orgány, symboly a súčasnú činnosť. Prostredníctvom plagátov sa žiaci môžu zoznámiť so všetkými doterajšími generálnymi tajomníkmi OSN a aj s jej dcérskymi organizáciami.

             Plagáty boli vystavené vo vestibule školy a v budúcnosti môžu slúžiť ako učebná pomôcka pri vyučovaní  ľudských práv.

             Vystavené sú spolu s plagátmi aj výtvarné práce. Žiaľ, kvôli prerušeniu prezenčnej formy vyučovania boli odovzdané len

        dve práce od Kristíny Nagyovej z III.B triedy.

             Do súťaže v písaní esejí bolo doručených 20 prác. Jedna práca z osemročného gymnázia, autorkou ktorej je Daniela Kožáková z triedy KVARTA a ktorá bola zároveň aj ocenená. Ostatné boli zo štvorročného gymnázia, odkiaľ boli vybrané dve najlepšie. Obe pod názvom "Aký svet chceme?" Autorky sú žiačkami II.B triedy, Kristína Bartková a Emma Vrbinská.  Všetky tri žiačky budú po návrate do školy odmenené.

         

         

         

         

         

         

         

         

         

        Mgr. Katarína Balážová

      • Naspäť na zoznam článkov