• Nová posila na našej škole
      • Nová posila na našej škole

      • 28.11.2020 17:04
      • Ako ďalší článok v poradí Vám prinášame rozhovor s pani psychologičkou Mariolou Jančiovou, ktorá nám vo svojich odpovediach ozrejmila cieľ práce psychológa so študentmi.  
        Vyspovedal ju náš redaktor Daniel Kurák z 3.A triedy.

      • Na našej škole ste prvý rok, a aj to iba krátku dobu.  Mohli by ste sa, prosím, predstaviť ľuďom, ktorí Vás ešte nepoznajú?

        Volám sa Mariola Jančiová a som školský psychológ. Psychologičkou som už siedmy rok, pričom som zatiaľ pôsobila na dvoch školách. Priznám sa však, že možnosť pracovať zo žiakmi strednej školy sa mi teraz naskytla po prvýkrát. Čo sa týka mojej práce, tak sa stále zosúlaďujem s vedením o tom, ako to celé bude fungovať. Pokiaľ dobre viem, tak na tomto gymnáziu dosiaľ žiadny psychológ nebol, čiže je to novinka pre všetkých a hlavne pre žiakov.
         

        Kedy a kde za Vami môžu študenti prísť?

        Momentálne mám dve miestnosti. Kabinet, ktorý zdieľam s pani profesorkou Czikóovou, a tiež samostatnú miestnosť, kde plánujem mať sedenia so študentmi. Zatiaľ to tak striedam, ale väčšinu času som v kabinete. Dohoda s vedením bola, že keď študenti budú potrebovať za mnou prísť na dlhší čas, čiže na nejaké sedenie, tak to môžu urobiť len v poobedňajších hodinách.
         

        S akými problémami za Vami študenti chodia, alebo teda, čo všetko s Vami môžu riešiť?

        Môže to byť problém, ktorý sa týka napríklad kolektívu a problémov v triede. Tiež rada pomôžem s riešením problému z vášho osobného života, rodinných záležitostí, ale aj starostí z učenia a podobne. V prípade tretiakov riešim aj otázky o výbere vysokej školy.

        Ako si zatiaľ zvykáte na nové prostredie, nových kolegov a žiakov?

        Zatiaľ mám len dobré pocity. Je to úplne iné pôsobiť priamo na strednej škole. Doteraz som robila v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie a dochádzala som do všetkých škôl v okrese, od materských až po stredné. Síce je to na mňa dosť veľa nových informácií, ale zvykám si.

        Na našej škole je povolanie psychológa zatiaľ pomerne neznáme a mnohých študentov by určite zaujímalo, ako Vás majú oslovovať a ako Vás majú vnímať.

        Uvedomujem si, že to je veľmi nové pre vás všetkých, ale myslím, že ma väčšina bude oslovovať pani psychologička. Keďže budeme preberať veci len medzi štyrmi očami, chcela by som si so všetkými udržiavať dôverný vzťah. Určite si budem vyžadovať nejaký rešpekt a úctu, no len do istej miery.

        Môžu sa študenti z Vašej strany tešiť napríklad na nejaké dodatočné programy?

        Áno, je to v pláne. Budem chodiť na niektoré hodiny, ktoré sú v rámci občianskej náuky alebo psychológie. A taktiež aj rôzne besedy a preventívne aktivity. Je to v pláne, len ešte nemáme presne zosúladené a dohodnuté, že v ktoré dni a na akú tému sa budú organizovať.

        Na našej škole je ako voliteľný maturitný predmet psychológia. Môže sa stať že budete vypomáhať s výučbou tohto predmetu ?

        Ak ma pedagóg zavolá na jeho vyučovaciu hodinu, tak určite rada prídem.

        *Doplňujúca otázka súvisiaca so súčasnou situáciou. Akým spôsobom Vás môžu žiaci kontaktovať počas dištančného vzdelávania?

        Všetko, čo sa týka mojej práce počas dištančného vzdelávania, je ešte vo fáze riešenia, ale každý, kto by mal záujem sa so mnou porozprávať, mi môže napísať cez Edupage a budeme spoločne hľadať nejaké online riešenie. Mala by som mať aj sedenia s celými triedami cez Teams.  Bude to na dobrovoľnej báze, čiže len ten, kto by mal záujem.

        Ďakujem za rozhovor.

      • Naspäť na zoznam článkov