• Dobrovoľníctvo očami Julky Sirotiakovej
      • Dobrovoľníctvo očami Julky Sirotiakovej

      • 02.12.2020 08:47
      • “Dobrovoľníci nedostávajú plat nie preto, že sú bezcenní, ale preto, že sú na nezaplatenie.”

        - Sherry Anderson


         

        Počas koronakrízy sa mnoho ľudí mobilizovalo a začalo nezištne pomáhať ostatným - šiť rúška, nakupovať svojim susedom seniorom. Zažili sme veľkú vlnu dobrovoľníckych činností. Dobrovoľníctvo je však dôležité nielen počas mimoriadnych situácií ako tohtoročná pandémia. Pomoc ostatným bez nároku na odmenu je nevyhnutnou súčasťou našej spoločnosti. V tomto článku sa dozvieš, akú úlohu plní dobrovoľníctvo v dnešnom svete a prečo by ťa to malo zaujímať.

         

        Prečo ľudia v západnej Európe viac pomáhajú/Ako nás socializmus odnaučil pomáhať iným?

      • Chápanie dobrovoľníctva je odlišné vo východnej a západnej Európe. Tieto odlišnosti spôsobila rozdielna minulosť. V západných krajinách ľudia vnímajú aktívnu participáciu v politickej, ale i spoločenskej oblasti ako prirodzenú vec. Majú silnejší zmysel pre komunitu. U nás je to naopak. Aj keď sa socialistický režim navonok tváril ako ten, ktorý pomáha masám, a v ktorom sú ľudia súdržní, v spoločnosti spôsobil práve opačný trend. Ľudia v socialistických krajinách boli členmi organizácií, pretože museli. Tieto organizácie boli často ovládané stranou, ľudia sa teda nemohli reálne podieľať na ich vedení. Veľa vecí sa stalo spoločnými, ale nasilu. Keďže patrili všetkým, nepatrili nikomu. Starostlivosť o spoločné vlastníctvo prešla do rúk štátu, ľudia neniesli za nič zodpovednosť. Narušil sa zmysel pre komunitu - ktorá je lokálna, organická a človek k nej prirodzene cíti spolupatričnosť.
         

        No a všetky tieto aspekty viedli k tomu, že ľudia žijúci v postsocialistických krajinách si stále neuvedomujú, že stav štátu je aj v ich rukách a môžu ho, či vlastne musia, sami ovplyvňovať. Že veci za nich nespraví štát a je potrebné, aby sa na nich podieľali aj oni. Štát neexistuje mimo nás, štát tvoríme my. Akí sme my, taká bude krajina. Každý z nás má moc ovplyvniť svet okolo neho.

        Správa Európskej komisie o prínose dobrovoľníckej práce k hospodárskej a sociálnej udržateľnosti uvádza, že dobrovoľníctvo:

        • predstavuje hospodársky prínos (podľa OSN predstavuje hospodársky prínos neziskových inštitúcií v priemere 5 % HDP, pričom aj mierny odhad času venovaného dobrovoľníckej práci predstavuje viac ako štvrtinu tejto hodnoty)
        • je významnou hnacou silou rozvoja občianskej spoločnosti a posilňovania solidarity
        • vysokú mieru pridanej hodnoty: za každé euro, ktoré organizácie vydali na podporu dobrovoľníkov, sa im vrátilo v priemere 3 až 8 EUR

         

        Môže byť dobrovoľník sebecký?

        Mnohí ľudia na Slovensku si myslia, že byť dobrovoľníkom znamená len dávať. To však nie je pravda. Z pomoci iným získaš veľa aj ty sám. V západných krajinách, kde má dobrovoľníctvo oveľa silnejšie zázemie, je výrazný trend “sebeckého dobrovoľníka” -  nerobí to kvôli iným, ale najmä kvôli sebe. Ja som tiež pomerne “sebecký dobrovoľník”. V Úsmeve ako dar som zostala z väčšej časti kvôli ľuďom - ostatným dobrovoľníkom, (ďalej len „dobrošom“), ako dobrého pocitu z pomoci iným. Stretla som tam totiž úžasnú partiu, ku ktorej sa veľmi rada vraciam. Prijímame sa takí, akí sme.

        Z dobrovoľníctva môžeš aj ty veľa získať, napríklad:

        - nové priateľstvá - spoznáš ľudí s podobnými záujmami

        - nové kontakty užitočné pre budúcnosť - stretneš veľa inšpiratívnych ľudí

        - dobrý pocit, sebadôveru

        - pocit, že niekam patríš

        - zážitky

        - praktické vedomosti - napríklad, ako organizovať podujatia, ako tvoriť grafiku alebo nahliadneš do fungovania neziskoviek

        - nové perspektívy, postoje, pohľad na život

        - skutočné hodnoty

        - výhodu pri uchádzaní sa o zamestnanie alebo hlásení sa na vysokú školu - zamestnávatelia a VŠ chcú aktívnych ľudí so skúsenosťami

        - nový životný štýl - staneš sa aktívnejším alebo aktívnejšou
        - nové možnosti - zistíš, čo všetko svet ponúka
        - možnosť otestovať si, či je daná práca naozaj pre teba - napríklad, či naozaj chceš robiť s deťmi, ľuďmi, zvieratami…
        - cestovanie a spoznávanie iných krajín
        - prekonávanie vlastných hraníc
        - priestor na sebarealizáciu

        Týždeň dobrovoľníctva

        V septembri sa vždy v jeden týždeň na Slovensku koná týždeň dobrovoľníctva, ktorý zastrešuje Platforma dobrovoľníckych centier. Počas siedmich dní sa po celej krajine dejú menšie dobrovoľnícke akcie, do ktorých sa ľudia môžu zapojiť a okúsiť tak, aké je to pomáhať iným.

        Už dlhšie som mala pocit, že tento týždeň bol na našej škole nevyužitý, ale vzhľadom na situáciu spojenú s koronavírusom sme na škole nemohli zorganizovať “ochutnávky“ dobrovoľníctva. Spustili sme teda aspoň informačnú kampaň, kde sme využili aj novovzniknutý instagramový účet nášho gymnázia.

        Cieľom bolo vyzdvihnúť pozitívne príklady dobrovoľníctva na našej škole a ukázať žiakom, že pomoc iným môže priniesť veľa aj im samým. Tiež sme chceli medzi nami objaviť dobrošov, o ktorých nevieme.

        Myslím, že sa nám tieto ciele podarilo naplniť. Mne najviac prinieslo to, že som dozvedela, aké skvelé veci robia naši žiaci a učitelia. Veľkú radosť mi urobila aj podpora tejto kampane zo strany pani riaditeľky a možnosť spolupracovať s inými žiakmi. Terezka Kopčáková odviedla úžasnú prácu s grafickým dizajnom.

        Organizácie by sa o dobrovoľníkov mali aj starať

        Nie je dobrovoľníctvo ako dobrovoľníctvo. Organizácie pracujú s dobrošmi na rôznej úrovni kvality. Čo znamená starosť o dobrovoľníka? Má rôzne podoby. Zahŕňa napríklad to, ako často sa s tebou koordinátor kontaktuje, či ťa organizácia dostatočne zaškolila, aby si sa cítil/a pripravený/á na výkon svojej činnosti, či pre dobrovoľníkov organizuje teambuilding…

        Ako zistíš, či sa organizácia stará o dobrovoľníkov dostatočne? Platforma dobrovoľníckych centier a organizácii udeľuje takzvanú “Značku kvality manažmentu dobrovoľníkov a dobrovoľníčok” - po slovensky povedané - hodnotí starostlivosť o dobrošov hviezdičkami. Maximálny počet hviezdičiek je 3, tie však nemá veľa organizácií. Už aj jedna hviezdička znamená, že sa spoločnosť snaží o svojich dobrovoľníkov starať.

        Pri hľadaní tej správnej organizácie môže byť užitočné si zistiť, či daná spoločnosť túto značku kvality má.

        Možnosti dobrovoľníctva v našom okolí

        Ak si z Rimavskej Soboty alebo okolia, môže byť pomerne ťažké nájsť organizácie, ktoré pracujú s dobrovoľníkmi. Nemusíš však zúfať, prinášam ti zoznam niekoľkých z nich:

        Pozri tiež dobrovoľnícke centrá - každý kraj má svoje vlastné. Disponujú databázou dobrovoľníckych ponúk. Centrum dobrovoľníctva pre BB kraj nájdeš na:  http://www.centrumdobrovolnictva.sk/

        A čo tak dobrovoľníctvo v zahraničí?

        Dobrovoľníctvo je skvelý spôsob, ako spoznať cudziu krajinu. Stretneš úžasných ľudí z celého sveta a otvoria sa ti nové perspektívy a možnosti. Dobrovoľníctvo v zahraničí môže byť krátkodobé (od jedného týždňa) alebo dlhodobé (celý rok vo svojej vysnívanej krajine!).

        Mnoho užitočných informácií nájdeš na týchto stránkach:

        - INEX Slovakia - sprostredkúvajú niekoľkotýždňové dobrovoľnícke tábory po celom svete - skvelý spôsob, ako stráviť časť leta! https://inex.sk/?lang=sk

        - Mladiinfo - https://mladiinfo.sk/aktualne-ponuky/

        - AIESEC - obrovská databáza dobrovoľníckych ponúk a stáží. Je však určená skôr vysokoškolákom https://aiesec.org/

        - Youthfully Yours https://youthfullyyours.sk/sk/projekty/

        Mnohé tieto organizácie sprostredkovávajú ESC projekty. ESC je skratka pre European Solidarity Corps (Európsky zbor solidarity). Je to iniciatíva Európskej komisie, ktorá zahŕňa obrovské množstvo projektov po celej Európe.

        Júlia Sirotiaková

      • Naspäť na zoznam článkov