• Gymnázium očami prírody
      • Gymnázium očami prírody

      • 09.12.2020 09:06
      •      Minulý školský rok sa niesol v kruhu zelenej. Rozhodli sme sa zapojiť do medzinárodného výchovno-vzdelávacieho programu Zelená škola. Vytvorili sme Kolégium Zelenej školy, ktoré tvoria zástupcovia žiakov, učiteľov a nepedagogických zamestnancov. Spoločnou snahou sa usilujeme nájsť inšpiratívne riešenia najväčších environmentálnych problémov. Budovaním tvorivého a kritického myslenia prispievame k zlepšeniu medziľudských vzťahov. Hoci sme len malou súčasťou celku, môžeme sa podieľať na záchrane našej planéty. Každá pomoc sa ráta a Zem je nám za ňu vďačná. Viac nám o tomto programe v nasledujúcom interview prezradí pani profesorka Jana Lásková, ktorá je jeho dôležitou súčasťou.

      • Odkiaľ ste sa dozvedeli o projekte Zelená škola?

        O projekte Zelená škola som sa dozvedela z organizácie, ktorej základným cieľom je výchova k environmentalistike a nazýva sa Živica. Živica podporuje rôzne projekty a jedným z takýchto projektov je Zelená škola. Spolupracujeme s nimi už dlhú dobu, robili sme s nimi rôzne projekty, v ktorých sme mali veľmi dobré umiestnenia.

        Prečo ste sa rozhodli do Zelenej školy zapojiť?

        Po prečítaní cieľov tohto projektu, sa mi zdalo vhodné porozmýšľať o situácii v rámci environmentálnej výchovy aj na našej škole. Napríklad ohľadom žiakov som badala zvýšený odpad PET fliaš, za ktorý škola platí veľkú sumu. Tak došlo k rozhodnutiu v rámci úzkeho kruhu kolegov, aby sme sa venovali znižovaniu odpadu.

        S akým projektom sa škola zapojí tento rok do Zelenej školy? Čo je jeho cieľom?

        Mohli sme si vybrať z viacerých ponúk, ako napríklad otázky vody, šetrenia elektriny na škole, no my sme si vybrali tému odpadov, lebo je naším najväčším problémom. Cieľom projektu je znížiť množstvo PET fliaš, sáčkov a obalov aspoň o 30%.

        Čo všetko sa už podarilo škole vďaka projektu zmeniť?

        Už minulý rok sme začali plnením našich cieľov. Celá práca vyplýva z vytvorenia akčného plánu Zelenej školy, ktorý sme začali plniť tvorením auditových listov. To znamená, že sme zisťovali situáciu, v akej  sa nachádza naša škola. Podľa stavu školy sme vyvodili hlavný cieľ, teda zníženie odpadu. Bohužiaľ nás zastavil prechod na dištančné vzdelávanie. Tu som posielala nejaké informácie o webinároch na Edupage, kde si žiaci mohli pozrieť zaujímavé prednášky. Boli to webináre ohľadom rôznych tém, ako sledovanie vlkov či situácia vlkov na Slovensku. Podporovala som žiakov cez Edupage, aby chodili do prírody a sledovali množstvo odpadu. Niektorí žiaci zbierali odpady, PET fľaše a podieľali sa na očiste nášho okolia.

        Myslíte si, že naša škola má šancu dostať sa do medzinárodnej siete ekoschools?

        Myslím si, že by mala šancu, pretože tu máme veľmi dobrých aktivistov, ktorí úspešne plnia rôzne ekoprojekty, Jedným z nich je napríklad Ekopolis. Sú tu žiaci a učitelia, ktorým záleží na splnení určených cieľov. Cieľov zníženia odpadu a ekologickejšieho a šetrnejšieho správania voči prostrediu. Budúci rok v máji budú hodnotitelia navštevovať školy a hodnotiť zvládanie vytvoreného akčného plánu, či plán splníme, alebo sa budeme musieť posunúť ešte ďalej.

        Kto každý sa môže stať členom?

        V podstate každý, komu záleží na životnom prostredí, má záujem, je kreatívny a má optimistický pohľad na možnosti zlepšovania. Každý, kto vie pracovať v kolektíve a dokáže sa podieľať na plnení úloh. Sú vítaní všetci, ktorí budú dobrovoľne pracovať. Dôležité je, že ide o dobrovoľnosť a nie o nútenie do niečoho.

        Akým spôsobom chcete motivovať študentov k ekologickejšiemu životu?

        Určite začínam sama od seba. Snažím sa používať prírodné materiály, snažím sa obmedziť nákup plastových obalov alebo PET fliaš. Pijem vodu z vodovodu, varím si čaj a vždy pozerám na obsah výrobkov, ktoré kupujem, hlavne aký majú dopad na životné prostredie. Bránim sa plastom a obalom. Vyrábala som aj ekoobaly, voskové obrúsky, ktoré sme rozbehli s Julkou Sirotiakovou zo 4.B minulý rok. Výroba voskových obrúskov zožala veľký úspech.

        Aký má podľa vás Zelená škola význam?

        Hoci sme len malým zrnkom na svete a nevieme prerobiť celú planétu, môžeme sa aspoň podieľať na jej záchrane, práve zapojením sa do projektu Zelenej školy. Keď sa všetci budú správať šetrne k životnému prostrediu a ich hlavnou náplňou života bude udržanie prostredia, aby sa úplne nezničilo a mohli sme fungovať v budúcnosti tak, ako aj nasledujúce generácie, tak aj my sa budeme na tejto záchrane podieľať.

        Ako aj pani profesorka spomínala, na našej škole je mnoho aktivistov, ktorí svoj voľný čas venujú dobrej veci. V nasledujúcom rozhovore sme vyspovedali jednu z členiek kolégia Zelenej školy, Julku Sirotiakovú zo IV.B

        Aký je dôvod tvojho zapojenia sa do projektu Zelená škola?

        Je pre mňa dôležité starať sa o planétu. Páči sa mi, že môžeme znížiť záťaž školy pre životné prostredie. Tento projekt vychováva žiakov k ekologickejšiemu zmýšľaniu. Žiaci si tak veľa odnášajú domov aj do budúcnosti.

        Čo ti toto členstvo dáva?

        Bližšie spoznanie organizácie Živica. Dôležitosť participácie v Zelenej škole a okrem toho som sa naučila vyrábať voskové obrúsky.

        Akým spôsobom prispievaš do tohto projektu?

        Tak napríklad vyrábaním voskových obrúskov, ktoré sme predávali aj na vianočnej burze.

        Čo si myslíš, aký význam má celý tento projekt?

        Naučí žiakov viac zmýšľať zelene. Snaží sa zapojiť všetkých na škole a tým podporuje horizontálnu štruktúru vzťahov.

        Čo by si chcela dokázať zmeniť v rámci tohto projektu?

        Okrem iného hlavne, aby sa v bufete jedlo nebalilo do plastových sáčkov.

        Akýmspôsobom sa snažíš ekologickejšie žiť?

        Som vegetariánka už pol roka, pretože človek ako jednotlivec môže najviac chrániť planétu tým, že neje mäso a nemá deti. Mäso preto, lebo na výrobu mäsa treba veľa energie ako aj na výchovu dieťaťa.

        Čo si myslíš, že je hlavným problémom úpadku ekológie?

        Že sme veľmi konzumná spoločnosť, potrebujeme nespočetné množstvo vecí.

        Čo by si odkázala svojim spolužiakom a ľuďom do budúcnosti pre záchranu planéty?

        Mali by sme voliť politické strany, pre ktoré je ochrana životného prostredia prioritou.

        A ako prispievajú k ekologickejšiemu životu žiaci gymnázia?

        ,,Do školy si nosím vlastné fľaše aj obedáre.“  Rebeka, KVARTA

        ,,Máme doma kompostér a zbierame plasty.“   Samuel TERCIA

        ,,Nosíme si do školy sklenené fľaše, desiatu v papierových obrúskoch, chodíme do knižnice, uprednostňujeme chôdzu, používame pletené tašky a tiež triedime odpad.“   Peťa a Sofia, KVINTA

        ,,Používam ľanové tašky, sieťovky na jedlo, oblečenie si kupujem hlavne z prírodných materiálov, zbieram odpady v okolí domu, snažím sa šetriť vodou, máme doma kompostér, pestujeme rôzne druhy zeleniny. Uprednostňujem e-knihy pred kupovaním kníh v kníhkupectve a nosím len látkové rúška.“     Žofka, IV.A

        ,, V rámci programu Leaders sme zabezpečili triedenie papieru v triedach. U nás v triede sa to celkom chytilo, krabice boli totiž vždy plné. Okrem toho triedime aj vrchnáky z fliaš. Doma triedime hlavne plasty, papier a kovy. Desiatu si nosím vo voskových obrúskoch, nepoužívam zbytočne sáčky a ani si neobjednávam jedlo z reštaurácie. Radšej si zoberiem niečo z domu aj s vlastným príborom. Neberiem si ani slamky a celkovo sa snažím obmedzovať odpad. Snažili sme sa o to aj v bufete, tým, že som pani bufetárku poprosila, nech mi zabalí rožok do obrúsku. Nekupujem fľaškovú vodu, vždy si totiž nosím vlastnú vodu alebo čaj. V obchode sa snažím nepoužívať sáčky, radšej si nosím sieťku so sebou.“  Aďka, III.B

         

        Benita Belicová

         

      • Naspäť na zoznam článkov