• Okienko historických udalostí
      • Okienko historických udalostí

      • 07.12.2021 11:39
      • Ďalší mesiac plný udalostí, ktoré sú rovnako dôležité, ako sú aj známe, je za nami. Boli počas neho zaznamenané prvenstvá vo vesmíre, vznik a zánik diktátorských režimov a prelomové myšlienky. Skúsim vám v krátkosti opísať novembrové udalosti, ktoré zarezonovali v svetových dejinách.
      • Októbrová revolúcia - 7.11.1917 

        Nie, nie je to preklep. Pre tých, čo nevedia, Októbrová revolúcia sa skutočne odohrala o mesiac neskôr. Dôvodom je juliánsky kalendár, ktorý v tej dobe platil na území Ruska. V skratke, bol to ozbrojený konflikt vo vtedajšom cárskom Rusku, na protest autokratickej vlády monarchu Mikuláša II. Rusko bolo v tom čase veľmi zaostalou krajinou industriálne, politicky i spoločensky. Našťastie sa našla skupina ľudí, ktorí sa rozhodli krajinu zreformovať, nech to stojí čokoľvek. V tomto prípade bola krvavou cenou občianska vojna. Vojnu vyhrali boľševici, ktorí presadzovali liberálne a socialistické myšlienky, ako sú napríklad 8-hodinový pracovný čas, vyššie platy a pozemková reforma. Neskôr došlo aj k abdikácií cára a aj k vzniku samotného Sovietskeho zväzu, ktorý sa do histórie zapísal ako jeden z najvražednejších režimov. Nové socialistické strany si rýchlo získali popularitu ľudí, síce utopistickými, ale populárnymi myšlienkami ovplyvnenými marxizmom. Chceli vybudovať nový svet, zrušiť peniaze, vystúpiť z vtedajšej prvej svetovej vojny a zoštátniť súkromné vlastníctvo. Či už revolúcia priniesla viac dobrého alebo zlého, nechávam na každého osobnom uvážení.

        Pád berlínskeho múru – 9.11.1989

        Bol to snáď najznámejší symbol studenej vojny (teda okorem hrozby atómových bômb). Rozdeľoval Berlín na východnú časť, patriacu socialistickému bloku, a západnú časť, patriacu demokratickému bloku. Prečo bol vlastne postavený? Prekvapivo to nebolo z vojenských a hlbších politických dôvodov. Jeho úlohou bolo jednoducho zastaviť ľudí a hlavne tamojšiu inteligenciu, aby utiekli do západnej časti Berlína. Počas jeho 28-ročnej existencie pri pokuse o útek zomrelo najmenej 238 občanov. Americký prezident Ronald Reagan pred Brandenburskou bránou v západnom Berlíne vyhlásil: „Pán Gorbačov, zbúrajte tento múr”. Analytici komentovali jeho vyhlásenie v tej dobe ako zbožné želanie, vzdialené od reality. Pád Berlínskeho múru 9. novembra 1989 sa však odohral rovnako prekvapujúco rýchlo ako jeho stavba. Časti Berlínskeho múru stoja dodnes a môžete si ich voľne pozrieť.

        Sputnik 2 vyniesol Lajku do vesmíru – 3.11.1957

        Spomínané prvenstvo vo vesmíre patrí práve Sovietskemu zväzu. Boli totiž prví, ktorým sa podarilo vyslať živú bytosť do vesmíru. Príbeh, síce veľmi majestátne znejúci, sa pre nášho psieho hrdinu nekončí najlepšie. Už pri štarte sa nepočítalo s návratom, jedným z dôvodov boli chýbajúce technické možnosti. Lajka, bohužiaľ, zahynula už pár hodín po odlete kvôli stresu a prehriatiu družice. Napriek predčasnému skonu poskytol Lajkin let ľudstvu množstvo informácií, ktoré potvrdili možnosť prežitia živého organizmu na obežnej dráhe a bol tak prvým krokom, ktorý umožnil neskorší let človeka do vesmíru.

        Charles Darwin publikoval “Pôvod druhov“ – 24.11.1859

        Ako vznikol človek? Ešte pred dvoma storočiami bola odpoveď jasná - stvoril ho predsa Boh. Pred storočím bola odpoveď taktiež jasná, znela: evolúciou. Myšlienka, ktorá bola tak prelomová, že otriasla vedeckou spoločnosťou po celom svete a do dnešného dňa má svojich odporcov. Darwin bol však veľmi opatrný s vydaním tejto knihy. Ani po dvadsiatich rokoch výskumu a rozširovaní myšlienok si nebol istý, či toto dielo publikovať. Jedným z hlavných dôvodov bol strach z náboženského prenasledovania a hnevu pobožnej manželky. Kniha je dodnes dostupná s niekoľkými úpravami. V dobe svojho vydania bola považovaná za bestseller a ihneď vypredaná.

        Daniel Kurák

      • Naspäť na zoznam článkov