• Ypsilon - slovina je hra

          • 28 žiakov prímy, sekundy a kvarty hravou formou zabojovalo 7.12.2024 vo vedomostnej súťaži Ypsilon - slovina je hra. Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi, avšak nad 90% úspešnosť dosiahli títo žiaci:

            Zoe Sujová, Marko Bakša, Lucia Kerekešová (príma) - Matúš Rada, Ema Botošová, Zsófia Polóni, Barbora Slaninová (sekunda).

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za odhodlanie ukázať, že aj slovenský jazyk vie byť zábavný.

            Mgr. Lucia Medveďová

          • Staň sa tvorcom technologickej budúcnosti

          • V tomto školskom roku začal fungovať na našej škole nový krúžok, krúžok robotiky. Ja osobne, ako i mnohí z vás, sa do informatiky či robotiky vyznám len veľmi málo. Možno aj práve preto som chcela rozšíriť svoje obzory a zároveň priblížiť dôvod vzniku tohto krúžku. A kde inde hľadať odpovede,, ak nie u pani profesorky Ing. Zelezníkovej, ktorá má tento krúžok na starosti.
          • Kvapka histórie

          • Február  je predzvesťou chladu, jasu ale i ticha. Dni sa predlžujú, zima sa končí a čaká sa na jar. Neodmysliteľnou súčasťou je i milovaný-nenávidený sviatok svätého Valentína, deň osláv lásky. Čo ďalšie nám priniesla história tohto čarovného mesiaca?

          • Môže mať nevinný módny blog vážne následky?

          • Žiaci II.A a Sexty zažili dramatický dej inscenácie NAŠE ŠATY!, v ktorej je 17-ročná Klára vystavená turbulentným udalostiam po spustení svojho fashion blogu.
            Alexandra Palatínusová v úlohe Kláry a Magdaléna Žiaková prednášajúca umožnili žiakom naozaj veľmi silný zážitok.
            Pre túto formu tréningu kritického myslenia sme sa rozhodli aj preto, že súčasný svet je komunikačne náročný, plný rozporuplných informácií a nejasných zámerov rôznych strán - takto vnímajú naši žiaci to, čo sa deje okolo nich. Oporné body hľadajú v rodine a u rovesníkov. Aj tu však mnohokrát narazia na protichodné interpretácie a postoje.
            V čase, keď nedokážeme odlíšiť pravdu od dezinformácie, je najdôveryhodnejším spôsobom spoznávania sveta vlastná skúsenosť.
            Divadlo má navyše schopnosť preniesť skúsenosť divadelnej postavy na diváka prostredníctvom silného osobného emočného zážitku.
            Študenti si tak automaticky budujú vlastné postoje a upevňujú schopnosť kriticky myslieť. Divadelný zážitok je preto nepostrádateľnou skúsenosťou pre slobodného a samostatne mysliaceho mladého človeka.
            PaedDr. Miriam Szántóová
            Foto: Magdaléna Žiaková

          • Pekný výsledok...

          • Minulý týždeň si Pavol Bednář z kvinty vyslovene užíval. Zatiaľ čo sa jeho spolužiaci zdokonaľovali v lyžiarskom umení pustil sa do revízie školskej audiotechniky. Popri rozoberaní zosilňovača, mixážneho pultu, kontrole kabeláže a testovaní reproduktorov si „odskočil“ a zúčastnil sa okresného kola Geologickej olympiády.

            V priebehu 30 minút vyriešil 49 z 50 úloh a v rámci okresu si vybojoval 1. miesto. Organizátori zverejnili aj celkový rebríček všetkých úspešných riešiteľov. V ňom mu pripadla prvá priečka v našom kraji a od prvenstva na celoštátnej úrovni ho delila len tá jedna nestihnutá úloha!

            Gratulujeme k úspechu a držíme palce do ďalšieho kola.                 PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Gratulujeme, Oliver!

          • V dňoch 24.-25.januára sa v Banskej Bystrici konalo krajské kolo Chemickej olympiády. Našu školu reprezentoval Oliver Mihalík z III.B, ktorý sa popasoval s náročnými úlohami vysokoškolskej úrovne. Po vyriešení úloh z anorganickej, organickej, fyzikálnej či analytickej chémie a náročných laboratórnych prác, mu jeho body stačili na konečné 5.miesto.

            Oliverovi ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.                                                  Mgr. Iveta Pytliaková

          • Úvodník

          •  

            Milí čitatelia,

            s potešením Vás vítam pri ďalšom vydaní našich novín Gymkovín. Na úvod môjho krátkeho vstupu by som rada dala priestor úvahám o tom, aký význam vôbec školské noviny majú. V prvom rade je dôležité poznamenať, že ako ktorékoľvek iné noviny, tak aj noviny zo školského prostredia sú hlavnými nositeľmi aktuálnych informácií. Demonštrujme si príklad na našom nadchádzajúcom, v poradí už štrnástom, vydaní. Vedeli ste, že jeden zo študentov nášho gymnázia sa zúčastnil vedomostnej súťaže vysielanej priamo v hlavnom programe televízie JOJ? Som si istá, že na čerstvé informácie o školskom plese, profesoroch alebo športových či vedomostných úspechoch nikde inde nenatrafíte. Okrem informovanosti a aktuálnosti sú noviny však dôležité aj z hľadiska priblíženia študentského života širokej verejnosti. Keďže naším poslaním je skúmať aspekty aktivít na gymnáziu v širšom kontexte, tvoríme obsah, ktorý hovorí za nás, ktorý sa stáva naším hlasom. Z môjho pohľadu je navyše mimoriadne inšpiratívne vidieť toľko ambicióznych mladých ľudí, a nedá mi nezdieľať s Vami ich výnimočnosť.

            Na spomínanej výnimočnosti nebudeme šetriť ani v tomto čísle, kde okrem zaužívaných článkov pre Vás pripravujeme i niekoľko noviniek. Písané texty od tejto chvíle budú napríklad dopĺňať skvalitnené audiovizuálne príspevky a vlastná tvorba priamo z lavíc našich študentov. A že aktuálne nesieme číslo štrnásť, to tiež nie je náhoda. Štrnásť ako štrnáste vydanie. Štrnásť ako štrnásty február a sviatok svätého Valentína, a tiež ako štrnásť článkov, každý s vlastnou myšlienkou a príbehom. Symbolika je teda jasná, naše poslanie zdôvodnené a teraz už zostáva len zapriať mojim kolegyniam veľa tvorivej energie a Vám, milí čitatelia, príjemné čítanie.  

          • Len tak ďalej, Jakub!

          • 24.1. 2024 sa v CVČ RELAX uskutočnilo okresné kolo kráľovnej všetkých súťaží, Matematickej olympiády pre kategórie Z5 a Z9. V tej vyššej z nich našu školu reprezentoval Jakub Trapl z tercie. Hoci je o rok mladší, s plným počtom bodov zvíťazil a zabezpečil si tak postup do krajského kola.

            Verím, že sa mu tam bude dariť rovnako dobre, ako v tom okresnom. Super výkon, Jakub, gratulujeme!

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Opäť tu bol ATTOVED!

          • 23.1. 2024 sme sa opäť mohli zapojiť do celoštátnej online súťaže ATTOVED. Traja z našich študentov si našli poobede chvíľku a pokúsili sa v priebehu šesťdesiatich minút vyriešiť 20 úloh z chémie, biológie, fyziky, informatiky a logiky. Všetci traja súťažili v kategórii OPEN, teda v kategórii, kde ich súpermi boli študenti VŠ aj profesori.

            Najlepšie sa tentoraz darilo Martine Kožákovej zo septimy, ktorá sa v rámci nášho kraja umiestnila na 1. priečke, v rámci SR na 18. mieste. V tesnom závese za ňou nasledovali Dominik Ramža z 3.B a Pavol Bednář z kvinty, ktorý okrem zadaných úloh musel počas súťaže riešiť aj technické problémy.

            Osobitná pochvala patrí Dominikovi. Podobných súťaží sa zúčastňuje už dlhšie a v porovnaní s minulosťou dosahuje výrazne lepšie výsledky. Mám z Teba radosť, Dominik!

            Všetkým zúčastneným gratulujeme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a veríme, že sa k nim v budúcnosti pridajú ďalší odvážlivci.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Biznis seminár – Rozbehni sa!

          • Každý z nás aspoň raz v živote prišiel s nejakým dobrým biznis nápadom, ale nevedel ako ďalej pokračovať aby bol skutočný a výnosný. Vďaka biznis semináru zameranému na rozvoj podnikavosti mladých ľudí sme sa dozvedeli ako neskončiť iba pri nápade.

            V piatok, 26. januára 2024 sme v spolupráci s Rozvojovou agentúrou BBSK privítali na škole dlhoročného podnikateľa Jozefa Kováča. Jozef nám dokázal, že hocikto z nás môže rozbehnúť biznis kľudne aj počas strednej školy.

            Počas celého seminára nás sprevádzala firma Esencit, na ktorej sme si ukázali chyby alebo práve potrebné prvky v podnikaní. Okrem teórie nás čakala aj praktická časť. Vymýšľali sme jedinečný biznis nápad, ktorý vyrieši náš každodenný problém. A keďže podnikanie je aj o číslach, vyskúšali sme si aj prácu s biznis kalkulačkou. Síce vyzerala zložito, ale nakoniec nás vôbec nepotrápila.

            Vďaka reálnej firme Esencit, ktorá vznikla už dávnejšie vďaka tomuto semináru, sme si potvrdili, že podnikanie naozaj nie je náročné.

            Laura Juráková, III.A

          • Aj Ekonomickú olympiádu sme úspešne zvládli!

          • Tesne pred vianočnými prázdninami sa konalo online školské kolo Ekonomickej olympiády pre žiakov SŠ, po prázdninách si zasúťažili žiaci ZŠ.

            Našu školu reprezentovalo spolu 24 žiakov. V prvej kategórii sa dvom z nich, Borisovi Daňušovi (oktáva) a Pavlovi Bednářovi (kvinta) podarilo postúpiť do KK, ktoré sa uskutoční už tento piatok v Banskej Bystrici. V druhej kategórii sa najlepšie darilo Jakubovi Traplovi z tercie. Okrem neho sa medzi úspešných riešiteľov zaradili aj Tomáš Kukolík, Martin Kriška a Dávid Poliak, všetci z tercie. Pochváliť však treba všetkých zúčastnených: Celoštátne sa priemerná úspešnosť súťažiacich v oboch kategóriách pohybovala okolo 45 %, naši žiaci ju výrazne prekročili.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a postupujúcim prajeme veľa šťastia v krajskom kole.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Vyhrali sme okresné kolo vo futsale stredných škôl!

          • Dňa 29.1.2024 sme sa zúčastnili postupovej súťaže stredných škôl vo futsale. Hralo sa v telocvični Základnej školy Míhálya Tompu, kde sa stretlo 7 družstiev. Naše družstvo sa v zložení: Dušan Študenc, Alex Brosman, René Brosman, Marek Csernok, Patrik Czakó, Patrik Kasár, Marek Koncoš, Marek Korytiak, Adam Kurek, a Dušan Matuška hravo prebojovalo v A skupine do semifinále, kde s vysokým nasadením a hernou taktikou vyhrali vo vyrovnanom zápase so Strednou odbornou školou technickou a agropotravinárskou 3:2.
            V napínavom finále zdolali Spojenú školu Reformovanej cirkvi s výsledkom 3:0.

            Blahoželáme a držíme palce v krajskom kole PaedDr. Jana Lásková

          • Na Slovensku platíme už 15 rokov EUROM

          • Päť rokov po vstupe do Európskej únie, Slovensko čakala ďalšia významná udalosť. V peňaženkách namiesto slovenských korún už štrngotali eurá. 

            Slovenská republika sa pridala ku krajinám, ktoré používajú euro, pred pätnástimi rokmi 1. januára 2009, a to súčasne v hotovostnom aj bezhotovost-nom obehu. SR slovenskú korunu (Sk) nahradila eurom ako 16. členská krajina eurozóny.

            17. januára 2009 sa skončilo obdobie duálneho obehu. Jediná mena, ktorou sa na Slovensku od tohto dňa platí, je euro. V peňažnom obehu tak bolo zakázané používať korunové bankovky a mince okrem ich výmeny v NBS a komerčných bankách. 

            Zavedenie eura na Slovensku pomohlo podnikom a tiež obyvateľstvu pri cestách do zahraničia, okrem toho prispelo aj k ekonomickému rastu krajiny. Spoločná mena euro je jeden zo symbolov procesu zjednocovania Európy. Krajiny, v ktorých je oficiálnou menou euro, sú spoločne známe ako eurozóna.
             

            V súčasnosti sa v eurozóne nachádza už 20 z 27 členských štátov. Posledný štát, ktorý pribudol bolo Chorvátsko. Každý deň euro používa asi 341 miliónov ľudí, vďaka čomu je druhou najpoužívanejšou menou na svete.

            Laura Juráková, III.A

          • HAMLET VEČNE ŽIVÝ

          • Dňa 16. januára sa triedy Sexta, Septima, III.C a výber žiakov z III.A a III.B vydali na cestu do Zvolena. V Divadle Jozefa Gregora Tajovského sme si pozreli inscenáciu známej Shakespearovej tragédie Hamlet. Napriek tomu, že ide o povinné dielo a všetci ho dobre poznáme, toto spracovanie nás všetkých zaujalo. Hoci známa tragédia nepochádza z našej doby, tvorcovia si šikovne poradili s modernými prvkami zakomponovanými do hry a v hľadisku sa často ozýval smiech. Napriek tomu, že predstavenie trvalo tri hodiny, prešlo rýchlejšie ako školská vyučovacia hodina. Známi slovenskí herci (medzi nimi aj operná diva Michaela Kušteková zo SND) dokázali pobaviť nielen mladého študenta, ale zaujať aj skúseného, náročného diváka. Záverečnú pointu veru nikto z nás nečakal a mnohým vyrazila dych.
            Po skončení divadelného predstavenia sme sa presunuli do nákupného centra Európa v Banskej Bystrici, kde sme mali dve hodiny na aktivity podľa vlastného výberu. Domov sme sa vracali síce unavení, ale kultúrne obohatení.


            Ďakujeme našim vyučujúcim, hlavne p. p. Kuszovej, ktorá celý zájazd zorganizovala, za nezabudnuteľný zážitok.


            žiaci triedy Septima

          • V telocvični to v piatok 26.1.2024 opäť žilo!

          • Naši chlapci sa stali suverénnymi víťazmi okresného kola súťaže v basketbale žiakov stredných škôl, keď zdolali všetky zúčastnené tímy.

            Basketbalovému tímu v zložení: Marek Csernok, Adam Pocklan, Matúš Čonka, Adam Koszegi, Szabolcs Kuzma, Zsolt Ferencz, Nazar Kostiuk, Oliver Csendes a Dušan Študenc ďakujeme za krásne športové momenty a držíme palce v krajskom kole!
             

            PaedDr. Mariana Tóth Bundová

          • MIX VOLEJBAL – MEDZITRIEDNY TURNAJ

          • Napínavé finále tradičného medzitriedneho mixvolejbalového turnaja vyhrala 4.B.

            Na druhom mieste skončila 3. B a tretie miesto si vybojovala Oktáva. Najlepšou hráčkou turnaja sa stala Ema Boľfová z 3.B a najlepším hráčom bol Marek Csernok zo 4.B.

            Všetkým srdečne gratulujeme! Ďakujeme aj skvelým fanklubom, za parádnu atmosféru, boli ste všetci úžasní.
             

            PaedDr. Mariana Tóth Bundová

          • Ďakujeme šikovným nemčinárom za reprezentáciu školy!

          • V okresnom kole Olympiády v nemeckom jazyku v kategórii 1B zvíťazil Lukáš Chlpoš z kvarty.
            V kategórii 2A obsadila prvé miesto Alexandra Csanková z kvinty a v kategórii 2B si pekné druhé miesto vybojoval Michal Katreniak zo sexty.

            Všetkým srdečne gratulujeme a držíme palce v krajskom kole.                       

            Mgr. Andrea Kovácsová

          • Naše basketbalistky porazili súperky v okresnom kole!

          • Dňa 23.1.2024 sa naše dievčatá zúčastnili okresného kolá v basketbale stredných škôl. Školu úspešne reprezentovali maturantky Petra Ďurovičová, Tereza Nemcová, Alžbeta Ľuptaková, Laura Hodásová, Barbora Bakšová, tretiačky Nataša Tranová, Martina Martincová, Nina Fülöpová a Fanni Pelle z 1.C.

            Hráčky opäť zabojovali a hladko obhájili prvenstvo, ktoré znamená posun do krajského kola.
            V prvom zápase s Obchodnou akadémiou vyhrali v pomere 22:12, v druhom so Spojenou školou Reformovanej cirkvi bodovali s výsledkom 30:8.
             

            Blahoželáme a držíme palce v krajskom kole. PaedDr. Jana Lásková

          • V okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku sme opäť bodovali

          • Dňa 17. januára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Naši najlepší jazykári si tak mohli zmerať sily s víťazmi ostatných škôl v okrese Rimavská Sobota.

            Žiaci mali možnosť ukázať svoje vedomosti z cudzieho jazyka v oblasti počúvania a čítania s porozumením, ako aj gramatiky. Ústna forma, ktorá je vždy najzaujímavejšou časť súťaže, prebehla formou interaktívneho rozhovoru s porotou.

            Ako aj po iné roky, aj teraz sa ukázalo, že výučba jazykov na Gymnáziu Ivana Kraskam - Ivan Krasko Gimnázium je na veľmi vysokej úrovni. V náročnej konkurencii všetkých škôl z okresu sme uspeli veľmi pekne.

            Samuel Sabo zo Sekundy sa v kategórii 1A umiestnil na 1. mieste a postupuje do krajského kola.

            Peter Haás z Kvarty  vo svojej kategórii 1B skončil ako piaty.

            Obom našim žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu školy.

            Samuelovi prajeme v krajskom kole v Banskej Bystrici veľa úspechov a držíme mu palce.

                                                                                                                                          PeadDr. Erika Kuszová

          • Digitálna rovnováha - Digitális egyensúly

          • Koľko času trávite pred obrazovkou svojho mobilu? Je podľa vás čas strávený pri mobile a čas strávený s rodinou či kamarátmi v rovnováhe? Na našej škole sme pomocou ankety zistili, koľko hodín denne sú žiaci tretieho a siedmeho ročníka na mobiloch.

            Žiaci 2.C triedy anketu vyhodnotili a tu sú výsledky:

            Menej ako 2 hodiny denne  sú na mobiloch = žiaci.

            Viac ako 2 hodiny ale menej ako 4 hodiny = 23  žiakov.

            Viac ako 4 hodiny = 55  žiakov.

            Medzi najvyhľadávanejšie aplikácie medzi tretiakmi a septimánmi sú:

            1. Instagram -- 2. YouTube -- 3. TIK TOK -- 4. Facebook -- 5. Snapchat

            Vedeli by ste zrátať, koľko hodín denne využívate vy mobilné aplikácie? Poďme obmedziť svoj čas pred obrazovkou mobilu!

            Mennyi időt töltünk a mobil képernyője előtt? Véleményetek szerint egyensúlyban van a mobiltelefonon töltött idő és a családdal, barátokkal eltöltött idő? Egy felmérés segítségével kiderítettük, hogy iskolánk harmadikos diákjai naponta hány órát használják a mobiltelefonjukat.

             4 diák használja napi 2 óránál kevesebbet a mobiltelefont.

             2 óránál többet, de 4 óránál kevesebbet = 23 diák. 

            Több mint 4 órát = 55 diák.

            Mit szóltok hozzá? Megpróbáljuk lehetőségeink szerint korlátozni a mobil képernyője előtt eltöltött időt?

            PaedDr. Judita Ferenczová