• Ako sa efektívnejšie učiť
          • Ako sa efektívnejšie učiť

          • V triede Príma sme mali so žiakmi aktivity na tému „Ako sa efektívnejšie učiť“. Aktivita prebiehala v príjemnej atmosfére v kruhu, kde sme sa najskôr rozprávali o pocitoch žiakov, ďalej o tom, ako sa adaptovali na nové prostredie, rozprávali sme sa aj o vzťahoch a celkovej klíme v triede.

            Diskutovali sme o tom, čo je pri učení dôležité si zabezpečiť, aké mať podmienky pri učení a akým spôsobom sa učiť. Záverečná časť bola venovaná aktivite, počas ktorej si žiaci zostavili svoju myšlienkovú mapu, využili svoju fantáziu a kreatívne myslenie.

            Na záver mali možnosť odprezentovať svoje myšlienkové mapy pred spolužiakmi a zároveň sa niečo nové o svojom spolužiakovi/spolužiačke dozvedieť prostredníctvom interakcie. Na priblíženie a vysvetlenie podstaty myšlienkových máp som použila knihu, ktorú som odporučila aj žiakom: Myšlienkové mapy pre deti – rýchla cesta k úspechu nielen v škole od autora Tony Buzan.

            Mgr. Erika Mareková – školská psychologička

        • Krajské kolo geografickej olympiády
          • Krajské kolo geografickej olympiády

          • Dňa 24.3.2023 sa konalo krajské kolo 51. ročníka geografickej olympiády kategórie Z. Našu školu reprezentovali žiaci Pavol Bednář z Kvarty, Samko Duda z III.A a Nina Bíliková z I.A. Chlapci získali titul úspešného riešiteľa na mimoriadne náročnej súťaži nasledovne: Samko 21 bodov a Palino 18 bodov. Víťazom gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

            PaedDr. Judita Ferenczová

        • Krajské kolo Biologickej olympiády
          • Krajské kolo Biologickej olympiády

          • Minulý týždeň sa konalo krajské kolo Biologickej olympiády pre kategóriu B (2.ročník). Našu školu reprezentovali dve dievčatá - Maťka Kožáková (sexta) a Boglárka Rákai (II.A). Obe dievčatá si veľmi pekne poradili s úlohami v teoretickej aj praktickej časti. Lepšie z nich sa umiestnila Maťka - ako úspešná riešiteľka obsadila krásne 8.miesto. Gratulujeme ku krásnemu umiestneniu

        • Okresné kolo Chemickej olympiády
          • Okresné kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 30.03.2023 sa konalo okresné kolo Chemickej olympiády (kategória D), kde našu školu reprezentoval Pavol Bednář (kvarta).Súťažiaci z celého okresu si merali sily v náročných úlohách z teoretickej, alebo praktickej časti. Úlohy boli časovo náročné, čo dalo zabrať aj nášmu Palinovi, ktorý napokon obsadil krásne 2.miesto a zabezpečil si postup do krajského kola.

            Gratulujeme a držíme palce v ďalších súťažiach!

            Ing. Ivana Václaviková

        • Veľký úspech nášho gymnázia – ideme do sveta
          • Veľký úspech nášho gymnázia – ideme do sveta

          • O Európskej súťaži v štatistike sa na stránke našej školy už písalo. V januári sa do nej zapojilo šesť tímov – jedno-, dvoj- aj trojčlenných. Po absolvovaní troch náročných testov sa dvom z našich tímov podarilo postúpiť do celoslovenského finále. Tu bolo ich úlohou spracovať štatistické dáta poskytnuté štatistickým úradom, vyvodiť z nich závery a podľa presne stanovených požiadaviek prezentovať výsledky svojej práce. Tímy sa svojej úlohy zhostili na jednotku.

            ONEMANTEAM = Pavol Bednář z kvarty, bol síce najmenším a najmladším zo všetkých tímov, no napriek tomu sa mu podarilo vybojovať si  prvé miesto v SR!  
            Teraz ho čaká ťažká úloha – bude reprezentovať Slovensko v Európskom kole! Takže si poriadne otestuje aj svoje vedomosti z angličtiny.

            Druhý z tímov, MIŠO A SPOL, v zložení  Michal Katreniak, Adam Bella a Robert Kuna zo SEXTY sa v konečnom poradí umiestnil na peknom 15. mieste v SR.

            Obom tímom ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy a Palinovi držíme palce, nech sa nám v tom svete nestratí.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • V Biologickej olympiáde postupujeme do celoslovenského kola
          • V Biologickej olympiáde postupujeme do celoslovenského kola

          • Krajského kola biologickej olympiády kategórie C sa 17.marca 2023 zúčastnil Pavol Bednář z kvarty. Pasoval sa s náročnými úlohami z praktickej aj teoretickej časti, v ktorej bol dokonca druhý najlepší len o pol bodíka od prvého. Dosiahol však celkový vynikajúci výsledok - umiestnil sa na 3. mieste, čím si zabezpečil postup do celoslovenského kola.
            Gratulujeme ku krásnemu úspechu a držíme palce na celoslovenskom kole a v ďalších súťažiach!


            Ing. Ivana Václaviková

        • Gratulujeme k postupu do krajského kola Chemickej olympiády
          • Gratulujeme k postupu do krajského kola Chemickej olympiády

          • V piatok 17.3.2023 sa konalo školské kolo Chemickej olympiády v kategórii B (2.ročník). Tento rok sa ho zúčastnili len dve dievčatá zo sexty - Martina Kožáková a Tereza Juršíková.
            Dievčatá si otestovali svoje zručnosti z anorganickej aj organickej chémie a s krásnymi percentuálnymi výsledkami obe postupujú do krajského kola.

            Gratulujeme


            Ing. Ivana Václaviková

        • Pytagoras by z nich mal radosť
          • Pytagoras by z nich mal radosť

          • V utorok 23.3. 2023 sa konalo okresné kolo Pytagoriády, matematickej súťaže pre žiakov prímy, sekundy a tercie a zodpovedajúcich ročníkov základných škôl. Našu školu v nej reprezentovali víťazi školského kola, primáni Mia Astalošová, Ema Botošová, Miška Katreniaková a Oliver Ádám, sekundáni Jakub Trapl, Dávid Poliak, Sofia Trochová a Leo Tóth, terciáni Valent Slanina, Marek Spodniak, Jozef Holubek, Peter Haás a Lukáš Chlpoš. Ďalší štyria sa žiaľ nemohli zúčastniť,  Robko Wereszký a Sarah Uhrinová pre chorobu, Leo Demeter a Natálka Ľuptáková pre účasť na inej súťaži.

            Najlepšie sa darilo nášmu matematickému esu, Jakubovi Traplovi, ktorý so ziskom 25 bodov v kategórii P6 suverénne zvíťazil.

            Na medailových priečkach sa umiestnili aj Oliver Ádám z prímy, Dávid Poliak zo sekundy a Valent Slanina z tercie, všetci na treťom mieste v svojej kategórii.

            Titul úspešného riešiteľa si vybojovali Miška Katreniaková a Marek Spodniak.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy, úspešným a víťazom gratulujeme k ich úspechom a drží palce v ďalších súťažiach – najbližšie v pondelok na KLOKANOVI.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Ovládli sme súťaž v bedmintone
          • Ovládli sme súťaž v bedmintone

          • V okresnom kole súťaže družstiev v bedmintone základných a stredných škôl sme mali 3 družstvá a všetky 3 si domov priniesli cenné kovy. Tu sú ich výsledky:

            1. miesto stredné školy dievčatá: Laura Hodásová (septima) a Iveta Kozloková (II.B)
            1. miesto stredné školy chlapci: Dávid Kovács (III.A) a Samuel Vranský (III.B)
            3. miesto základné školy divečatá: Saška Csanková a Peťka Medveďová (obe kvarta).


            Srdečne gratulujeme a držíme palce v krajskom kole vo Zvolene.

            PaedDr. Jana Lásková

        • Zlatá krajina
          • Zlatá krajina

          • Vo štvrtok 16.3.2023 sa v Knižnici Mateja Hrebendu Rimavská Sobota uskutočnil 31. ročník prehliadky literárnych prác žiakov základných škôl a osemročných gymnázií Zlatá krajina.
            Literárne práce v slovenskom jazyku hodnotila p. Ľubica Kepštová.
            Medzi mladými autormi okresov Rimavská Sobota a Revúca bol opäť aj náš tercián Filip Kántor.
            Vek a vážnosť jeho poetickej tvorby boli príjemných prekvapením a potešením pre pani šéfredaktorku časopisu Slniečko.
            Filip nás stále presviedča, že utíšiť sa, chytiť pero a papier sú výborným spôsobom, ako nájsť nielen sám seba, ale aj svoje kvality.

            Prajeme Ti tvorivé písanie aj naďalej.

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Naši recitátori vyhrali niekoľko cenných kovov
          • Naši recitátori vyhrali niekoľko cenných kovov

          • Na 69.ročníku súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín v okresnom kole, ktoré sa konalo v piatok v CVČ Relax, naši žiaci opäť bodovali. V silnej konkurencii si vybojovali vo svojich kategóriách prvé priečky.
            V II. kategórii v prednese prózy prvé miesto získala Natália Ĺuptáková z Prímy.
            V II.kategorii v prednese poézie tretie miesto získala Barbora Slaninová z Prímy.
            V III. kategórii v prednese prózy prvé miesto získal Filip Kántor z Tercie.
            V III. kategórii v prednese poézia prvé miesto získala Emma Kmeťová z Kvarty.


            Týmto umiestnením si zabezpečili postup do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční 14.4.2023.
            Všetkým víťazom blahoželáme a držíme palce.


            Mgr. B. Kováčová

        • Filip vo svete
          • Filip vo svete

          • Ďalší žiak nášho gymnázia sa zúčastnil študijného pobytu v jednej zo severských krajín Európy. Po roku opisuje svoje dojmy, spomienky a zážitky, ktoré možno aj vás presvedčia, aby ste niečo podobné vyskúšali. Prečo si Filip Krajňák, tohtoročný maturant zo IV.A, vybral práve Krajinu Keltov, ako sa mu vodilo či páčilo, no i mnoho iného sa dozviete v nasledujúcom interview.
        • Gratulujeme Olívii Dulay
          • Gratulujeme Olívii Dulay

          • Slávnostné odovzdávanie cien XXI. ročníka Národnej výtvarnej súťaže Istvána Ferenczyho, organizované z poverenia Národnej rady Csemadoku, sa uskutočnilo 24. februára 2023 v Rimavskej Sobote v Gymnáziu Mihálya Tompu reformovanej kresťanskej cirkvi s vyučovacím jazykom maďarským. V III. kategórii, II. téme súťaže získala Olívia Dulay (II.C) čestné uznanie. Srdečne gratulujeme!

            A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából meghirdetett XXI. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny díjátadója 2023. február 24-én került megrendezésre a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumban. A verseny III. kategóriájának II. témájában elismerő oklevélben részesült Dulay Olívia, az Ivan Krasko Gimnázium másodikos tanulója. Szívből gratulálunk!

        • Úspech v recitačnej súťaži
          • Úspech v recitačnej súťaži

          • Žiaci Gymnázia Ivana Kraska sa zúčastnili okresného kola recitačnej súťaže Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny, ktoré sa konalo 09.3.2023 v Rimavskej Sobote. Emese Marton (III.C) sa umiestnila v zlatom pásme a Chiara Ruszóová (IV.C) taktiež v zlatom pásme. Srdečne gratulujeme!

            Az Ivan Krasko Gimnázium tehetséges diákjai minden évben részt vesznek a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen, melynek járási fordulója ez év március 9-én zajlott Rimaszombatban. Idén is sikerrel jártak diákjaink. Marton Emese (III.C) aranysávos, Ruszó Chiara (IV.C) szintén aranysávos minősítést kapott.
            Büszkék vagyunk rátok, és szorítunk az elődöntős megmérettetéshez!

        • Poznáme víťazov súťaže GI-MIT-TUD
          • Poznáme víťazov súťaže GI-MIT-TUD

          • Dňa 8. marca 2023 sa na našej škole uskutočnila vedomostná súťaž pre žiakov základných škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Prostredníctvom zábavných zadaní si zmerali svoje vedomosti z viacerých vyučovacích predmetov. Víťazsvo si v súťaži vybojovalo družstvo ZŠ F. Kazinczyho v Tornali, v striebornom pásme sa umiestnili žiaci ZŠ V. Szombathyho v Jesenskom a ZŠ M. Tompu v Rimavskej Sobote. V bronzovom pásme skončili dve družstvá ZŠ M. Tompu v Rimavskej Sobote. Víťazom blahoželáme a veríme, že všetci zúčastnení si odniesli krásne spomienky na tento príjemný deň.

            2023.03.08-án az Ivan Krasko Gimnázium magyar tagozatos tanárai és diákjai GI-MIT-TUD műveltségi vetélkedőt szerveztek az alapiskolák nyolcadikos és kilencedikes tanulói számára. A kétfordulós vetélkedő első részében a négytagú csapatok villámkérdésekre válaszoltak, összemérve a humán- és reáltárgyak területén szerzett ismereteiket. A vetélkedő másik részében egy választott témát dolgoztak fel prezentáció formájában. Aranysávos besorolást ért el a tornaljai Kazincy Ferenc Alapiskola csapata, ezüstsávos helyezett lett a feledi Szombathy Viktor Alapiskola és a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola egy-egy csapata. Tőlük alig lemaradva a másik két rimaszombati csapat bronzsávos helyezésben részesült. Vidám hangulatban telt el a találkozó. Köszönjük a tanulóknak, a pedagógusoknak és a szülőknek, hogy részt vettek a vetélkedőn, és gratulálunk az elért eredményekhez!

            Mgr. Judita Munková

        • Na besede v Gemersko-malohontskom múzeu
          • Na besede v Gemersko-malohontskom múzeu

          • Dňa 9. marca sa naši tretiaci zúčastnili zaujímavej besedy v Gemersko-malohontskom múzeu, kde sa zoznámili so životnými príbehmi bývalých rimavskosobotských cestovateľov, ktorí svoje cenné výstavné predmety, pochádzajúce z rôznych exotických krajín, darovali nášmu mestu.

            Március 9-én iskolánk harmadik évfolyamos diákjai a Gömör-Kishonti Múzeumot látogatták meg, ahol az „Amerikától Japánig. Híres utazók, egzotikus tárgyak” című könyvbemutató keretén belül megismerkedtek azon múltbéli utatók élettörténetével, akik a városunknak ajándékozták az egzotikus útjaik során megvásárolt értékes kiállítási tárgyaikat. Diákjaink lélegzetvisszafojtva hallgatták az inspiraló történeteket és nagy érdeklődéssel várják az említett tárgyakból rendezendő kiállítást.


            Mgr. Judita Munková

        • Navštívili sme Strasburg
          • Navštívili sme Strasburg

          • Celý február sme odpočítavali dni do jarných prázdnin. Okrem vytúženého oddychu nás čakal aj dlho očakávaný výlet do Štrasburgu. Posledný februárový deň sa niesol v atmosfére balenia, zmätku, ale zároveň aj nedočkavosti. Aj keď boli prázdniny, mnohí z nás mali namierené do školy. Večer, počas posledných lúčov februárového slnka, sme spoločne započali náš výlet.

            V autobuse nás čakali známe aj neznáme tváre, ale času na zoznamovanie bolo dosť. Hodiny našej dlhej cesty postupne ubúdali, hranice sa blížili. Večerná Bratislava nás privítala v plnej kráse. Rakúske hranice sme prešli hladko a boli sme stále bližšie k nášmu cieľu. Z tašiek sme začali vyberať deky a vankúše, hľadali dobré miesto pre spánok. Noc bola náročná, spánok zaujímavý. Malý predčasný budíček sme mali na nemeckých hraniciach, dokonca aj sneh nás jemne postrašil. Do príchodu ostávalo ešte veľa času, takže sme pokojne pokračovali v spánku. Ráno nás prebrala jasná modrá obloha, bez jediného mráčika. Pár kilometrov nás delilo od našej finálnej destinácie. Štrasburg sa ešte len preberal z predošlého dňa, ale my sme už objavovali zákutia mesta. Naše prvé kroky videli ku gotickej katedrále Notre Dame. Jej dominantou bola honosná rozeta a pestrofarebné vitráže. Okolité historické centrum mesta nás niektorými uličkami prenieslo priamo do Paríža, ale hneď ďalšie boli dozdobené nemeckým nádychom. Aby sme objavili ešte zaujímavejšie časti mesta, čakala nás prehliadka so sprievodcom. Gustáv bol milý lokálny sprievodca, dozvedeli sme sa základné informácie o najvýznamnejších dominantách Štrasburgu. Okrem historických faktov sme sa dozvedeli aj pár „pikošiek“. Gustáv sa s nami rozlúčil v historickej štvrti La Petite. Zvyšok dňa nás čakal len oddych a nákupy. A konečne prišiel deň „D“. Ráno nás v parlamente privítali chutnými raňajkami. Po raňajkách sa začal celodenný program v polkruhu. Doobedie sa nieslo v duchu debát. Viceprezident Európskeho parlamentu Dimitrios Papadimoulis a odborník na ženské práva a rodovú rovnosť Henry Alex Wasung smelo odpovedali na všetky otázky. Niektoré časti debát boli vo francúzskom alebo gréckom jazyku, takže sme si nasadili slúchadlá a počúvali sme preklad do anglického jazyka. Debaty boli veľmi interaktívne, zapájali sme sa aj do online aktivít. Poobede prišlo to najzaujímavejšie. Vcítili sme sa do kože europoslancov. Rokovali a debatovali sme celé poobedie. Dokonca naši dvaja spolužiaci dostali možnosť vyjadriť sa k téme pred celým europarlamentom. Na záver rokovania sme si vyskúšali aj hlasovanie. Po záverečnej ceremónii a pár fotkách sme sa rozlúčili s Europarlamentom aj Štrasburgom. Cesta domov utiekla rovnako rýchlo ako aj naše jarné prázdniny. Výlet sme definitívne ukončili pred budovou gymnázia za krásneho marcového počasia. Vďaka našim spolužiakom aj pani riaditeľke a profesorke Balážovej sme zažili nezabudnuteľné dva dni v Štrasburgu a ohromujúcu atmosféru Európskeho parlamentu. Na tieto jarné prázdniny budeme ešte dlho spomínať.

            Laura Juráková – II.A

        • Naši študenti v Europarlamente
          • Naši študenti v Europarlamente

          • V dňoch 28.2. - 3.3.2023 niektorí žiaci našej školy dostali príležitosť navštíviť Európsky parlament sídliaci v Štrasburgu. Bola to odmena za výhru v projekte EPAS, ktorému sa venovali minulý školský rok.