• Olympiáda o Európskej únii
          • Olympiáda o Európskej únii

          • Európska únia pripravuje množstvo programov  a súťaží pre mládež, aby zvýšila informovanosť o práci orgánov Únie. Mladý Európan a aj Olympiáda o Európskej únii majú  tiež podiel na tom, aby sa mladí Slováci cítili byť Európanmi.

             Deväť žiakov našej školy – Dominika Antalová, Laura Juráková, Lea Pytliaková, Adam Kőszegi, Nina Šoóšová, Zoja Šaminová, Adam Bella, Róbert Kuna a Michal Katreniak sa dňa 23. októbra 2023 zapojilo do elektronického kola súťaže Olympiáda o EÚ, ktorú organizovala Fakulta sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Olympiáda o Európskej únii je vedomostná súťaž, ktorej cieľom je rozšíriť vedomosti mladých o EÚ.

            Elektronický dotazník bol vypracovaný kombinovanou formou otázok s možnosťou zvolenia správnej odpovede, resp. vpísania správnej odpovede na konkrétnu otázku. Od súťažiacich, ktorí pracovali v trojčlenných tímoch, sa očakával všeobecný prehľad, sledovanie súčasného vývoja v rámci EÚ, ako aj webových stránok jednotlivých inštitúcií EÚ.

                 Do olympiády bolo možné prihlásiť aj viac tímov z jednej školy. Do finálového kola, ktoré sa uskutočnilo v Trnave dňa 10.11.2023, sa dostalo 8 najlepších súťažných tímov z celého Slovenska. Žiaľ, naše medzi nimi neboli. Napriek tomu im ďakujeme a dúfame, že najbližšie budú úspešnejšími.

            Mgr. Katarína Balážová

        • Týždeň v znamení iBobra
          • Týždeň v znamení iBobra

          • Tak sme sa ním prehrýzli! V pondelok súťažila kategória KADET, určená žiakom tercie a kvarty, v utorok kategória SENIOR, určená študentom najvyšších dvoch ročníkov, v stredu BENJAMÍN – príma a sekunda a vo štvrtok JUNIOR – prváci, druháci, kvinta a sexta.

            A čo sa vlastne dialo? Naši najodvážnejší študenti si otestovali svoje logické, matematické a algoritmické myslenie v medzinárodnej online súťaži. Ako sa dočítate nižšie, počínali si skvele.

            Jakub Trapl (tercia) a Pavol Bednář (kvinta) sa umiestnili v svojich kategóriách KADETJUNIOR s plným počtom bodov na 1. mieste v SR. Pavol si navyše skúsil zmerať sily aj s maturantami a vo vyššej kategórii SENIOR v celoslovenskom meradle dosiahol percentil 99 %.

            A teraz ďalšie „hviezdy“.

            V kategórii BENJAMÍN  súťažilo 46 žiakov. V rámci našej školy zvíťazil Jakub Vacula, v tesnom závese za ním skončila Mia Astalošová a na 3.priečke Darren Donát – všetci traja zo sekundy.

            Úspešnými riešiteľmi boli aj Zoja Maňovská, Leonard Demeter, Samuel Sabo, Sofia Carolina Makšiová, Lilien Sivičeková, Michaela Katreniaková, Lilien Szabo, Matúš Rada, Michal Kováč, Zsófia Polóni, Natália Ľuptáková, Ema Mária Mátéová, Ema Botošová, Alexandra Lujza Lörinčíková, Dávid Csernok, Matúš Jablonský, Oliver Ádám, Barbora Slaninová, Marek Bitala a Zara Svoreňová. Uvádzame ich v poradí, ako sa im darilo, teda primánka Zojka Maňovská obsadila v rámci školy v svojej kategórii 4. miesto...

            V kategórii KADET súťažilo iba 7 študentov, všetci z tercie. Na 1. mieste v rámci školy sa umiestnil už spomínaný Jakub Trapl, v tesnom závese za ním Martin KriškaRobert Wereszký. Úspešní boli aj Dávid PoliakStanko Kovalančík.

            V kategórii JUNIOR súťažilo 20 študentov. Na 1. mieste sa v rámci školy umiestnil už spomínaný Pavol Bednář, na 2.mieste Tomáš Matyás Juhász, obaja z kvinty, tretí skončil sextán Jakub Melicherčík.  V tesnom závese za ním potom nasledovali ďalší dvaja úspešní Andrej Machyniak (sexta) a Robert Putnoky (2. A).

            V najvyššej kategórii SENIOR súťažilo 9 študentov. Súťaž bola mimoriadne náročná, takže úspešní boli iba dvaja z nich, zlatý medailista Pavol Bednář (kvinta) a strieborný Michal Katreniak (septima).

            Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Veríme, že si okrem pekného  pocitu z dobre vykonanej práce a diplomu, ktorý im neskôr bude doručený, zaslúžia aj pochvalu od svojich vyučujúcich matematiky a poriadne veľkú jednotku k tomu.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

             

            .

        • Ceremónia DofE očami ocenených
          • Ceremónia DofE očami ocenených

          • Koncom októbra sme zavŕšili celoročné sebarozvojové aktivity našich žiakov veľmi slávnostne, na ceremónii bronzových a strieborných absolventov programu Duke of Edinburgh's Award (DofE). V školskom roku 2022/2023 sa držiteľmi bronzového odznaku stali:

            Zuzana Bálintová, Bermadett Ferenczová, Tomáš Matyáš Juhász, Petra Medveďová z kvinty

            Barbara Bettesová, Antónia Hoszúréti, Adrienn Farkašová z III.C

            Adrián Šoltés, Sára Holubeková zo sexty

            Viktória Krokavcová, Lívia Pivníková z III.A

            Držiteľkami strieborného odznaku sú Zoja Šaminová a Sofia Szántóová zo sexty.
             

            Ako si na atmosféru ceremónie spomínajú ocenení Dofáci?

            „Nervozita striedala naše očakávania. Ohromení organizáciou a výzdobou radnice sme cítili, že to všetko stálo zato. Ceremónia začala príhovormi, ktoré boli motivačné, zaujímavé a dokonca aj vtipné. Prihovoril sa nám aj veľvyslanec zo Spojeného kráľovstva. Po odovzdaní ocenení a spoločného fotenia nás čakal voľný program, v ktorom sme si vyskúšali rôzne kvízy a spoznali iné programy z DofE ako napr. DoFin. Sme vďační za túto skúsenosť a veľmi radi si to zopakujeme.“ (za bronzových absolventov Petra Medveďová)

            „Tento deň bol špeciálny pre všetkých zúčastnených, hlavne pre nás dve strieborné dofáčky. Ceremónia začala slávnostnými prejavmi, ktoré nás naladili na pozitívnu vlnu. Jedným z vrcholov ceremónie bol prejav britského veľvyslanca. Nigel Baker nám priblížil históriu DofE a jeho význam pre mladých ľudí. Po prejavoch nasledovalo dlho očakávané vyhlásenie a odmeňovanie. Keď sme počuli naše mená a dostali do rúk svoje strieborné odznaky a diplom, cítili sme hrdosť, radosť a vďačnosť za všetku tú prácu, ktorú sme do tohto programu vložili. Po oficiálnej časti ceremónie sme mali možnosť zapojiť sa do zaujímavého programu. Vyskúšali sme si rôzne aktivity, ktoré nám pomohli lepšie spoznať ostatných účastníkov a odvďačiť sa naším mentorom.“ (za strieborné absolventky Zoja Šaminová)

            Prajeme každému žiakovi našej školy pocítiť, aké to je patriť medzi úspešných a odhodlaných mladých ľudí, ktorí prekonávajú samých seba a rozvíjajú sa v tom, čo im robí radosť.  Dosiahnuť niečo, to nie je len tak!

            PaedDr. Miriam Szántóová

        • Máš problém?! Nevadí, Jakub Ti ho vyrieši
          • Máš problém?! Nevadí, Jakub Ti ho vyrieši

          • Dňa 3.11. 2023 sa v popoludňajších hodinách konala online matematická súťaž Máš problém?! žiakov základných škôl a nižších ročníkov osemročných gymnázií.
            Našu školu reprezentovali tentoraz iba dvaja študenti, Jakub Trapl z tercie a Leo Demeter zo sekundy. Jakub v svojej kategórii suverénne zvíťazil! Pochváliť však treba aj Lea, ktorý sa v tej svojej umiestnil na peknom 14. mieste. Obidvom chlapcom ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy a dúfame, že v ďalšej online súťaži nájdeme v rebríčku viac podobných odvážlivcov z radov našich študentov.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD

        • Drienčany sa opäť ponorili do rozprávok
          • Drienčany sa opäť ponorili do rozprávok

          • Gemersko-malohontské osvetové stredisko zorganizovalo už XX. ročník regionálnej sútaže v prednese slovenskej rozprávky. Našu školu reprezentovali dve žiačky, v II. kategórii Simonka Kantorová z Prímy a v III. kategórii Natálka Ľuptáková zo Sekundy. V silnej konkurencii si prvé miesto vo svojej kategórii odniesla Natálka Ľuptáková. Srdečne blahoželáme.

            Mgr. Beáta Kováčová

        • Školské kolo Olympiády zo SJL v kategórii C
          • Školské kolo Olympiády zo SJL v kategórii C

          • V dňoch 17. a 23.10.2023 sa školské kolo OSJL nieslo v duchu práce na počítači, kde 20 žiaci Tercie a Kvarty zabojovali s online testom. II. časť - Transformácia textu a III. časť – Tvorba rečníckeho prejavu ich potrápili, ale vďaka veľkému úsiliu sa viacerí stali úspešnými riešiteľmi.

            Do okresného kola však môže postúpiť len jeden. Stal sa ním Peter Haás, žiak Kvarty.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za chuť a odhodlanie zapojiť sa do výziev.

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Rozumieme si
          • Rozumieme si

          • Naša škola sa tento školský rok po 2-krát zapája do projektu Rozumieme si. Slovenskí žiaci a žiačky z partnerských škôl vytvoria dvojice s maďarskými deťmi zo Slovenska a v rámci ročníka 2023/24 (od decembra 2023) zažijú DOBRODRUŽSTVO, NOVÉ PRIATEĽSTVO a DOBRÝ POCIT z nezištnej pomoci v rovesníckej skupine.

            Bližšie info na https://sk.cseregyerek.sk/

            Budeme sa tešiť z Vašej účasti a spolupráce.Koordinátorka projektu na škole:

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Deň zdravej výživy po našom
          • Deň zdravej výživy po našom

          • V utorok 17. októbra 2023 sa v našej škole konala súťaž o najlepší jablkový koláč. Súťaž bola usporiadaná na počesť Svetového dňa výživy, ktorá sa po celom svete oslavuje 16. októbra.

            Celá táto myšlienka vznikla v hlavách nováčikov našej školy, v triede I.B spolu s triednou učiteľkou Beátou Kamenskou. Oznamy o tejto akcii sme vylepili v škole a na sociálnych sieťach, a tak sa nám podarilo do tejto súťaže zapojiť 24 súťažných koláčov. Medzi súťažiacimi boli najmä naši najmenší prímani a o titul sa dokonca rozhodol zabojovať aj náš ujo školník. Od rána sa žiaci I.B striedali dole pri mieste hlasovania, pričom každý žiak mohol hlasovať len raz za svojho favorita. Naša ponuka bola 1 KUS KOLÁČA = 20 CENTOV!! Po 3 hodinách preplnenej chodby zvedavých študentov sa súťaž ukončila a súťažiaci boli zavolaní na vyhodnotenie.

            Vďaka hlasom našich žiakov sa na treťom mieste umiestnil koláč č.15 od Lary Polgáriovej a Sofi Herczegovej z I.B. Striebornú priečku obsadil koláč č.7 od Erika Toldyho zo sekundy. Deťom najviac chutil koláč č.14 škoricovo jablkové rolky takisto od Lary a Sofi z I.B. Vďaka hlasom poroty sa na bronzovej priečke objavili 2 koláče a to babkin koláč č.16, za ktorý dostala cenu Nelly Šimonová a koláč č.20 od Soni Vaľovej z prímy. Na 2. mieste koláč č.14 od Lary a Sofi z I.B a zlatú priečku a košík čerstvých jabĺk získal Martin Maslen z prímy.

            Rozdávali sa aj TOP 4 ceny a to za:

            najzdravší koláč - Camila Brezovická (príma)

            najsladší koláč - Simona Kantorová (príma)

            najjablkovejší koláč - Soňa Vaľová (príma)

            najestetickejší koláč - Matúš Jablonský (príma)

            Víťazom srdečne gratulujeme:)

            So zarobenými peniazmi má trieda I.B už teraz veľké plány. Zo všetkých súťažných koláčov chcú urobiť Knihu receptov, ktorú si už čoskoro budete môcť zakúpiť na vianočnej burze našej školy.

            Samuel Varga – I.B

        • FAST FASHION: Čo je rýchla móda a prečo ju musíme poraziť?
          • FAST FASHION: Čo je rýchla móda a prečo ju musíme poraziť?

          • FAST FASHION ..... je v doslovnom preklade rýchla móda, teda lacná a ľahko dostupná móda.
            Žiaci 2.C triedy riešili v rámci Recyklohier úlohu poukázať na nebezpečenstvá rýchlej módy, ktorá sa vyrába vo veľkom množstve bez ohľadu na životné  prostredie a pracovné podmienky zamestnancov. Výroba  lacného textilu a obuvi prebieha v továrňach v rozvojových krajinách v Ázii  a v Afrike.
            Zaujímavý plagát 2.C triedy nájdete na poschodí, kde nájdete aj štítky rôzneho  oblečenia.  Pozrite si aj vy štítky na svojom oblečení a nájdete na nich informáciu,  v akej krajine boli vaše tričko, nohavice, alebo košeľa vyrobené.
            Zamyslite sa, čo z oblečenia, ktoré máte, skutočne nosíte a či aj vy nepodporujete FAST FASHION!

             

            FAST FASHION ...  Szó szerinti fordításban „gyors divatot“, tehát olcsó és könnyen beszerezhető ruházatot jelent. A 2.C osztály tanulói bekapcsolódtak a Reciklációs játékok projektbe.  Rámutattak  a fast fashion veszélyeire: a túltermelésre és a környezetszennyezésre. A ruhákat gyakran szörnyű körülmények között gyártják Ázsiában és Afrikában, a munkásokat fillérekért dolgoztatják, ráadásul veszélyes egészségügyi és biztonsági kockázatoknak teszik ki őket.  A 2.C osztály tanulóinak munkája megtekinthető az iskola emeletén. Plakátjukon különböző ruhadarabok cetlijeinek fotóit gyűjtötték egybe, ahol a ruhákat  gyártó országok szerepelnek. Vajon a mi ruhásszekrényünkben is találnánk olyan nem hordott ruházatot, amely fölösleges és fast fashionnek nevezhetnénk?

            PaedDr. Judita Ferenczová

        • Postúpili do okresného kola
          • Postúpili do okresného kola

          • Dňa 11.10. 2023 sa uskutočnilo online formou školské kolo Technickej olympiádyZúčastnili sa ho žiaci sekundy – kategória B a tercie – kategória A. V kategórii B sa na 1. mieste umiestnil a do okresného kola postúpil Marek BitalaSo stratou 1 bodu tesne za ním skončil Dávid Csernok a o ďalší bodík menej mal Miško Kováč. Všetci traja chlapci sú úspešnými riešiteľmi.
            V kategórii A súťažia dvojice. Najlepšie sa darilo dvojici Dávid Poliak a Lukáš Gedai, táto nás bude reprezentovať aj v okresnom kole. Na druhom mieste skončila dvojica Jakub Durec a Kristián Kmeť. Obe dvojice získali aj titul úspešného riešiteľa.Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a postupujúcim držíme palce do okresného kola.
             

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Deň zdravej výživy sa blíži
          • Deň zdravej výživy sa blíži

          • Kto? ..... Napečie najlepší jablkový koláč?

            Kde? ... vo vestibule GYMIKRS?

            Kedy? ... v utorok 17.10 .2023

            Ako? ... dones napečený jablkový koláč aj s receptom do 1.B triedy ráno 17.10.2023, označ meno, trieda

            Tím 1.B sa už postará o všetko ostatné .....

        • Ticho bolo nekonečné - prednáška jaskyniara Ľudovíta Gaála
          • Ticho bolo nekonečné - prednáška jaskyniara Ľudovíta Gaála

          • Žiaci 2.C a 3.C triedy sa zúčastnili zaujímavej prednášky známeho jaskyniara Ľudovíta Gaála. Pán Gaál nám porozprával pútavé príbehy o objavovaní jaskýň z nášho okolia, ktoré boli doplnené jeho súkromnými fotografiami.

            Gaál Lajos barlangász előadása – A csend végtelen volt és sötétA 2.C és a 3.C osztály tanulóinak lehetőségük volt meghalgatni az ismert barlangász Gaál Lajos elbeszélését. A barlangkutatók nem mindennapi világába kalauzolta el a halgatókat . Érdekes történetei fotókkal voltak kiegészítve a barlangászat szépségeiről.

            PaedDr. Judita Ferenczová

        • Virtuálna realita spojená s dejinami
          • Virtuálna realita spojená s dejinami

          • Naši prváci z triedy s vyučovacím jazykom maďarským sa v utorok zúčastnili virtuálnej prechádzky dejinami Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Cez okuliare pre virtuálnu realitu mohli sledovať expozíciu múzea v roku 1913.

            Iskolánk elsősei tegnap virtuális tárlatvezetésen vettek részt a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. Virtuális szemüvegek segítségével ismereteket szereztek a múzeum történelméről, és megtekintették a múzeum első, 1913-as állandó kiállítását.

            Mgr. Marianna Béres

        • Naši žiaci na komentovanej prehliadke mesta
          • Naši žiaci na komentovanej prehliadke mesta

          • Pri príležitosti svetového dňa cestovného ruchu sa 27.septembra žiaci 2.C triedy zúčastnili komentovanej prehliadky mesta Rimavská Sobota. Gemersko – malohontské múzeum pripravilo aj virtuálnu prehliadku, v rámci ktorej si pomocou tabletov mohli žiaci pozrieť stredovekú podobu mesta.

            Az Idegenforgalom Világnapja alkalmából, a 2.C osztály tanulói virtuális városnézésen vettek részt a Gömör – Kishonti Múzeum jóvoltából. Táblagépek segítségével megtekinthették, hogyan nézett ki Rimaszombat a középkorban.

            Mgr. Monika Pataiová

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov bol vyhlásený v roku 2001 a je organizovaný Radou Európy a Európskou komisiou. Deň je oslavou jazykovej rôznorodosti členských krajín, ktoré tvoria súčasť bohatého kultúrneho dedičstva a tradícií. Cieľom je tiež podpora občanov k učeniu nových jazykov, vďaka ktorým si zvyšujú svoje šance na štúdium, prácu a lepší život v rámci EÚ.

            Dňa 26.10. sme si aj na našej škole Európsky deň jazykov pripomenuli. Pre žiakov sme pripravili rôzne aktivity, ktoré sa uskutočnili v rámci vyučovacích hodín cudzích jazykov. Tento rok ich bolo skutočne dosť. Veď posúďte sami.

            Trieda Septima napríklad pripravila rovesnícke vyučovanie pre svojich najmenších spolužiakov z Prímy. V rámci neho sa mohli primáni od septimánov dozvedieť nové informácie o anglicky hovoriacich krajinách. Pracovalo sa v 4 skupinách, ktoré reprezentovali rôzne krajiny (USA, Kanada, UK a Austráliu) a z prác  jednotlivých tímov vytvorili spoločný projekt. Septimánom patrí pochvala za premyslenú koncepciu VH, vopred pripravené pracovné materiály a aj za manažovanie práce v skupinách. „Veľkí“ aj „malí“ zvládli svoje úlohy na jednotku.

            Rovesnícke vyučovanie sme realizovali aj v dvoch skupinách nemeckého jazyka. Všetci žiaci Kvarty prevzali na seba rolu učiteľov nemeckého jazyka, zostavili aktivity, pripravili pracovné listy s rôznymi úlohami, kvíz o Nemecku, kahoot so slovami prevzatými z nemčiny a naši najmladší žiaci Prímy súťaži v tímoch o ceny venované Goethe inštitútom. Kvarťania zvládli svoje úlohy na 1*. Rovesnícke vyučovanie je veľmi vhodná forma odovzdávania vedomostí, zručností a skúseností pre obe skupiny žiakov, určite v nej budeme pokračovať.

            Zábavnou formou sa zdokonaľovali v používaní angličtiny aj žiaci triedy Tercia. Okrem pripravených pestrých aktivít si vytvárali aj slovník v anglickom jazyku.

            Trieda 1. ročníka s VJM pripravila plagáty. Žiaci pracovali v skupinách. Vo svojej tvorbe poukázali na rôznorodosť európskych krajín a jazykov porovnávaním ich charakteristík, pozdravov, hymny aj pôvodu.

            Študenti triedy 2.A sa na hodine anglického jazyka venovali rôznorodým aktivitám, ktoré si pripravili pre svojich spolužiakov v skupine.

            Prvá skupina žiakov 3.A/B na hodine spracovala dizajn pre Tričko Európskeho dňa jazykov. Svojimi návrhmi sa zapojili do súťaže, v ktorej sa ich tričko môže stať oficiálnym tričkom EDJ 2024 a zároveň môžu získať tričká pre svoju triedu.

            V druhej  skupine 3.A/B sa zamerali na všetky jazyky, ktoré sa vyučujú na našej škole a vytvorili plagát s rovnakými základnými frázami v anglickom, francúzskom, maďarskom, nemeckom, ruskom a slovenskom jazyku.

            Vyučovaciu hodinu nemeckého jazyka v 2. ročníku spestrili naši študenti, ktorí majú korene v zahraničí a priblížili svoju reč, krajinu a kultúru. Lucas Zhang Čínu, Nazar Kostiuk Ukrajinu a Jazmin Khadhraoui Tunis. Pre všetkých to bolo veľmi zaujímavé a prínosné.

            Vo vestibule si môžete pozrieť výsledky prác študentov z tohto dňa.

            PaedDr. Erika Kuszová
            Vedúca PK JaK

        • Vysvedčenie a prázdniny z pohľadu študentov
          • Vysvedčenie a prázdniny z pohľadu študentov

          • 30. júna sa oficiálne skončil školský rok. Bol to deň, na ktorý všetci študenti čakali už od 5. septembra. Deň, keď žiaci pred dvojmesačnou prestávkou navštívili školu poslednýkrát a každý z nich si odniesol domov vysvedčenie. Kus papiera, na ktorom je zhodnotená ich práca za celý rok. Mnohí si zaň zaslúžia bohatú odmenu, no sú aj takí, ktorí by ho doma najradšej ani neukázali. Nech už je ale vysvedčenie akékoľvek, každý, kto zvládol 10 mesiacov v škole, si teraz môže dopriať skvelé prázdniny. To, ako si ich jednotlivci spravia skvelými je už len a len na nich. Preto sme im položili zopár otázok a ich odpovede vám prinášame v tomto článku.

            Iveta Kozloková (II.B)

            Myslíš si, že si za svoje vysvedčenie zaslúžiš odmenu? Čo ňou bolo / je?

            Určite si myslím, že si odmenu zaslúžim, celý rok som pracovala na sebe a na výkone, ktorý som v škole podávala. Strávila som deň so spolužiačkami, boli sme v kine a v pizzerii, to bola moja odmena. Bolo mi ňou však aj samotné vysvedčenie, na ktoré som celkom pyšná.

            Ako plánuješ stráviť letné prázdniny?

            Moje leto je už teraz dosť nabité. Veľa času určite strávim aktivitami spojenými s futbalom, chystám sa na kemp a čaká ma skúška, na ktorú budem veľa trénovať, aby som bola čo najúspešnejšia. Taktiež sa s rodinou chystáme na dovolenku a zvyšný voľný čas budem tráviť s kamarátmi.

            Sofia Spodniaková (I.A)

            Myslíš si, že si za svoje vysvedčenie zaslúžiš odmenu? Čo ňou bolo / je?

            Som spokojná so svojím vysvedčením, snažila som sa po celý čas a myslím, že odmenu som si zaslúžila. Dostala som knihu, ďalšiu do mojej zbierky, keďže rada čítam. Bola som so spolužiačkami osláviť, že sme úspešne zvládli prvý ročník a užila som si tento deň.

            Ako plánuješ stráviť letné prázdniny?

            Ako som už spomenula, milujem knihy, pravdepodobne ich toto leto prečítam ozaj veľa. A keď sa práve nebudem ponárať v písmenkách, budem so svojimi blízkymi a kamarátmi. Tiež pôjdem na dovolenku do Chorvátska a navštívim rodinu v Rakúsku, na čo sa veľmi teším.

            René Brosman (I.A)

            Myslíš si, že si za svoje vysvedčenie zaslúžiš odmenu? Čo ňou bolo / je?

            Viem, že moje výsledky mohli byť lepšie, no verím, že do budúcna aj budú. Napriek tomu som hrdý na to, ako sa mi tento rok darilo. Za odmenu som, asi ako väčšina, dostal peniaze a čokoládu. U starkej ma ale čakal úžasný tvarohový koláč, ktorý ma potešil skoro tak ako peniaze.

            Ako plánuješ stráviť letné prázdniny?

            Cez leto idem s rodinou na dovolenku k moru, okrem kúpania a atmosféry sa teším na slnečné dni plné zábavy. Pokiaľ nebude príliš teplo, budem vonku s kamošmi hrať futbal alebo budem s bratom pomáhať otcov v práci. Dúfam, že sa toto leto opálim do hneda, a nie do červena, ako to už pri mne býva zvykom.

            Jakub Durec (sekunda)

            Myslíš si, že si za svoje vysvedčenie zaslúžiš odmenu? Čo ňou bolo / je?

            Nezáleží na tom, či si to myslím ja, stačí, že si to myslí moja rodina a blízki. Práve oni ma obdarovali kopou čokolád, ktoré ale nezjem sám, keďže som poctivý športovec. Odmena by sa pravdaže nezaobišla bez nejakých peňazí, ktoré sa mi v lete určite budú hodiť.

            Ako plánuješ stráviť letné prázdniny?

            Počas prázdnin by som rád išiel na nejakú dovolenku, no myslím, že mi bohato bude stačiť judistický kemp v Albánsku. Leto je síce pauza od školy, no od športu nie. Keď však nebudem trénovať, budem tráviť čas s kamarátmi či pomáhať rodičom v záhrade, hrať sa so svojím psom alebo zajacmi.

             

            Ako sme sa vďaka ankete dozvedeli, väčšina žiakov je spokojná so svojím výkonom, a keď aj nie, má chuť na ňom pracovať a zlepšovať sa každým dňom. Každý má na prázdniny rozličné plány, preto nielen im, ale aj vám ostatným želáme príjemne strávené leto v kruhu najbližších.

             

            Nina Bíliková

        • Tu si každý robí, čo chce alebo trojaká podoba mojej starej mamy
          • Tu si každý robí, čo chce alebo trojaká podoba mojej starej mamy

          • Na počesť významného básnika a národného umelca, Ivana Kraska, sa každoročne organizuje súťaž, ktorá prispieva k rozvoju nádejných literárnych talentov a mládeže. V tomto školskom roku sa podarilo zvíťaziť maturantke z nášho gymnázia, Kristíne Bartkovej. Prvenstvo získala za svoju poviedku v autorskej kategórii. To, aký odkaz sa skrýva medzi riadkami poviedky a čo konkrétne ju inšpirovalo k tvorbe, prezradila Kika v krátkom rozhovore. Pod ním je k dispozícii aj znenie samotnej poviedky, doplnené o fotky z prostredia, ktoré sa priamo viaže k deju.
        • Gratulujeme, Levente
          • Gratulujeme, Levente

          • V Maďarsku bola tento rok už po 26. raz vyhlásená súťaž v písaní poviedky a básní: ÍRÓ-DEÁK ORSZÁGOS VERS- ÉS NOVELLAÍRÓ PÁLYÁZAT. Tento rok zaslalo 381 súťažiacich takmer 2000 diel. Finále sa konalo v meste Hódmezővásárhely, kde Levente Lőkös, žiak III.C triedy našej školy, získal prvé miestov v písaní poviedky v kategórii 14-18 ročných. Srdečne blahoželáme!

            Idén 26. alkalommal hirdették meg az ÍRÓ-DEÁK ORSZÁGOS VERS- ÉS NOVELLAÍRÓ PÁLYÁZATOT Magyarországon és a határon túl. Ebben az évben 381 pályázó küldte el közel 2000 művét. A döntőre Hódmezővásárhelyen került sor, ahol iskolánk III.C osztályos tanulójának, Lőkös Leventének a novellája első helyezést ért el a 14-18 évesek kategóriájában. Szívből gratulálunk!

             

        • Občianska náuka inak
          • Občianska náuka inak

          • Vďaka nášmu jarnému pobytu v Európskom parlamente v Štrasburgu sme dostali príležitosť zúčastniť sa na ďalšej vzdelávacej aktivite Európskeho parlamentu, tentokrát v Maďarsku. Hlavnou témou bola Európska únia a nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu. Spoznali sme aj ďalších účastníkov Euroscoly zo štyroch európskych krajín. Najpočetnejšie zastúpenie študentov malo Maďarsko, Slovinsko, Slovensko, ale nechýbalo ani Chorvátsko a Rakúsko.

            Prvý júnový sme vyrazili na cestu do Veszprému. Toto maďarské mestečko sa nachádza neďaleko známeho jazera Balaton. Cesta nám rýchlo ubehla a už v poobedňajších hodinách sme skúmali historické centrum Veszprému. Po krátkej obhliadke sme sa presunuli na zoznamovací program. Každý účastník bol zadelený do jednej zo šiestich skupín, ktorá bola pomenovaná po európskych významných mestách, kde boli podpísané zmluvy EÚ. V týchto skupinách sme pracovali zvyšné dni, takže poznávacie aktivity boli dôležité. Okrem spoločného rozprávania sme si zahrali aj ľudské bingo a spoznávali kultúru ostatných krajín. Na druhý deň nás čakal nabitý celodenný program. V našich skupinách nás čakali workshopy zamerané na rôzne témy. Od čistenia lokálnych riek, šírenia dezinformácií až po mýty o Európskych voľbách. Po výdatnom obede nás čakala ešte výdatnejšia diskusia s členmi Európskeho parlamentu. Dozvedeli sme sa zaujímavostí z ich života aj názor na niektoré témy. Milým prekvapením bol slovenský europoslanec Ivan Štefanec. Pripravil si pre nás aj pár darčekov, dokonca máme aj spoločnú fotku :) Tretí deň, v sobotu nás čakal najnáročnejší deň. Ráno sme sa opäť stretli s našimi skupinami a začali sme vytvárať projekty. Naše krátke videá alebo projekty sme vytvárali na témy, s ktorými sme sa zaoberali predchádzajúci deň alebo nás čakali úplne iné myšlienky. Naše práce sme do obeda museli spracovať aby boli do večera pripravené. Vynikajúci obed nás dostatočne posilnil na prehliadku mesta. Pozreli sme si hlavné dominanty mesta. Cestou sme oddychovali aj sme sa zapájali do rôznych aktivít. Našu prehliadku mesta sme zakončili v aule Veszprémskej vysokej školy. Tu nás čakalo slávnostné ukončenie celého podujatia. Pozreli sme si všetky naše dopoludňajšie práce a vyhodnotili sa súťaže, odchádzali sme síce bez hlavnej ceny, ale so spokojným pocitom a množstvom  nových vedomostí a skúseností.

            V nedeľu ráno sme sa stretli za upršaného počasia na raňajkách a pomaly sme sa začali lúčiť s Veszprémom. Cestou domov sme prešli veľkolepou Budapešťou. Spravili sme si krátku prechádzku na Citadelu, odkiaľ sme mali perfektný výhľad na celú Budapešť. A už nás čakal iba návrat domov.

            Celý predĺžený víkend bol fantastický a hlavne dúfame v ďalšiu príležitosť ohľadom Európskeho parlamentu.

             

            Laura Juráková, II.A