• Deň Zeme  - Geografické okienko
      • Deň Zeme - Geografické okienko

      • 23.04.2024 06:58
      • Ako raz jedna múdra žena povedala, budúcnosť náleží tým, ktorí veria v krásu svojich snov. Každý z nás o niečom sníva, no zvyknete snívať aj o budúcnosti našej planéty? Ak nie, mali by ste začať. Všetci veľmi dobre vieme, že naša Zem na tom vďaka nám nie je zrovna najlepšie. Urobili sme však niečo preto, aby to bolo inak? Možno aj taký nevinný, krásny sen môže byť prvým krokom k lepšej budúcnosti.
         
      • Deň Zeme by nám mal pripomínať krásu nášho sveta a dôležitosť jeho ochrany. No myslieť na to by sme mali každý deň. Mne napríklad vždy vykúzli úsmev pohľad na niečo krásne, čo príroda stvorila, a je toho naozaj veľa. Od obrovských lúk plých kvetov, cez zurčiace vodopády až po púšte plné zlatého piesku.

        Naša Zem nie je len taká hocijaká planéta v slnečnej sústave. Je to domov každého z nás, je útočiskom zvierat a priestorom rastlín, dáva silu vetru i riekam, rovnako tak ako vrásni pohoria a prelieva oceány.

        My ľudia sa často vo vzťahu k našej planéte správame ako príživníci, čo na nej len parazitujú. Zabúdame, že sme inteligentní obyvatelia, ktorí by s ňou mali žiť v symbióze. Ona nám dáva domov, vodu, vzduch... a my by sme sa za to o ňu mali príkladne starať.

        Viem, že takýchto rečí ste už počuli mnoho. Počúvame ich z každej strany a aj tak nikdy nič nezmenia. Nesnažím sa vás donútiť k recyklovaniu, vegetariánstvu či kúpe auta na vodíkový pohon. Chcem len, aby ste sa zamysleli. Zamysleli nad tým, akú hodnotu má naša Zem, akú rolu hrá v našich životoch a v neposlednom rade chcem, aby ste pomysleli na všetky jej krásy a tajomstvá ukryté vo vnútri. To, či si už z tohto článku niečo odnesiete, je len na vás, ja v to môžem len dúfať.

        Nina Bíliková

      • Naspäť na zoznam článkov