• Významné osobnosti dejín
      • Významné osobnosti dejín

      • 07.02.2022 07:07
      • Február. Veľa ľudí si ho spája s Valentínom, ktorý je známy ako Deň zaľúbených. Po prečítaní tohto článku si ho, dúfam, budete spájať aj so skupinkou dôležitých ľudí, ktorí pohli svetom. O koho ide? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

      • Milan lasica – 03.02.1940

        Milan Lasica, legenda a tvár slovenských divadiel, patril medzi významné osobnosti na Slovensku s veľkým O. Spolu so Satinským tvorili nezabudnuteľné komické duo. Narodil sa vo Zvolene, ale keď jeho otec získal lepšie pracovné miesto v Bratislave, presťahovali sa tam. Ako následok komunistického prevratu si jeho otec musel nájsť inú prácu a aj to bolo jedným z dôvodov, prečo sa jeho rodičia rozišli. S oboma rodičmi mal dobrý vzťah a obaja ho podporovali v jeho umeleckej kariére. Vyštudoval VŠMU a už počas štúdia spolupracoval s Júliusom Satinským. Neskôr začali účinkovať v Divadle na Korze a po jeho zatvorení obaja dostali zákaz umeleckej činnosti. Po istom čase sa zamestnali vo viacerých divadlách a v televíznych programoch. Štátna bezpečnosť ho neustále preverovala a označila za “nepohodlnú osobu”. Milan Lasica skonal rovnako nezabudnuteľne, ako žil - na pódiu, na konci jedného zo svojich predstavení, po odspievaní piesne „Ja som optimista“.

         

        Cristiano Ronaldo – 05.02.1985

        Jeden z najznámejších futbalistov a všeobecne aj športovcov. Vyrastal v pomerne chudobnej katolíckej rodine, kde spolu so svojimi troma súrodencami zdieľal jednu izbu. Už od detstva v ňom videli talent, no kvôli srdcovej arytmii musel svoju futbalovú kariéru prerušiť. Ako strelec drží rekord za najviac gólov a asistencií v Lige majstrov UEFA (134 gólov a 41 asistencií) a najviac hattrickov v zaznamenanej histórii (57). Vo svojich 22 rokoch bol nominovaný na Zlatú loptu a vo svojich 23 rokoch túto cenu aj vyhral. Ronaldo bol v roku 2015 menovaný Portugalskou futbalovou asociáciou za najlepšieho portugalského futbalistu v histórii. K augustu 2020 bol Ronaldo najsledovanejším používateľom na Instagrame. K tomu všetkému ho časopis Time v roku 2014 zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete.

         

        Galileo Galilei – 15.02.1564

        “A predsa sa točí”. Slová, ktoré vskutku zakrútili svetom. Čo im ale predchádzalo? Na počiatku svojho štúdia sa Galileo venoval medicíne, do ktorej ho tlačil otec. Ale už počas štúdia sa začal venovať matematike a aj napriek otcovmu presvedčeniu, že sa bude mať lepšie ako doktor, sa vybral študovať matematiku a medicínu nedokončil. Svoje štúdium prírodných vied zo začiatku absolvoval ako samouk a neskôr sa vybral na univerzitu v Pise, kde však nebol veľmi populárny. Počas inkvizície sa jeho diela mohli po menších úpravách voľne predávať. Pápeža však presvedčila skupinka neprajníkov, aby sa jeho knihy nepredávali a následne bol predvolaný na inkvizíciu. Jeho výrok: “Eppur si muove!” (A predsa sa točí!) je podľa Gina Loriu vymyslený tak, aby vystihol Galileovu nezlomnosť.

         

         

         

        George Washington – 22.02.1732

        Do dnešnej doby asi najznámejší prezident v histórii demokracie. Narodil sa do rodiny bohatého majiteľa plantáží tabaku. I napriek svojim vysokým pozíciám nikdy nenavštevoval školu, no mal súkromných učiteľov, ktorí ho zaúčali. Nebol veľmi dobrým rečníkom, napriek tomu bol však uznávaný ako jeden z vrcholných predstaviteľov protibritskej opozície. Počas vojnového konfliktu viedol kontinentálne vojská proti Británii a zvíťazil. Po skončení vojny sa uchýlil do úzadia, ale o niekoľko rokov sa nechal presvedčiť, aby sa stal predsedom ústavodárneho zhromaždenia. Bol zvolený za prvého amerického prezidenta.

         

         

        Daniel Kurák

      • Naspäť na zoznam článkov