• Sedem statočných už má bronz
      • Sedem statočných už má bronz

      • 26.11.2021 09:44
      • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu, skrátene DofE, je vzdelávací program pod záštitou britskej kráľovskej rodiny, ktorého cieľom je rozvoj v oblasti talentu, športu a dobrovoľníctva.  

      • Naše gymnázium je jednou z vybraných škôl, ktoré dávajú svojim študentom možnosť pripraviť sa takto na život a zamestnanie aj mimo vyučovania. Program má 3 úrovne, bronzovú, striebornú a zlatú, a jednotlivé ciele sa pod vedením mentorov v závislosti od úrovne plnia v 3-, 6- a 12-mesačnej lehote. Poslednou skúškou pred záverečnou ceremóniou je dobrodružná expedícia, v ktorej si účastníci ozrejmia základy prvej pomoci, ale aj orientovanie na mape či riešenie problémov v praxi.

        Štatistiky dokazujú, že program z celosvetového pohľadu úspešne dokončí priemerne 548 účastníkov každý deň. Medzi nich sa tento rok zaradilo aj 7 študentov nášho gymnázia, ktorí svoje výsledky a splnené ciele vyhodnotili v utorok 23.11. na slávnostnej ceremónii. V školskej jedálni sa okrem samotných účastníkov zhromaždili aj pozvaní hostia, podpredseda BBSK Ondrej Lunter a poslanci BBSK za okres RS Peter Juhász, Zoltán Cziprusz a Ferenc Auxt. Chýbať nemohli ani hlavní koordinátori a mentori, vrátane pani riaditeľky, ktorí zo svojho pohľadu zhodnotili pokrok všetkých úspešných študentov.  

        Na začiatku dvaja chlapci a päť dievčat z rôznych tried, rôznych názorov a pováh, na konci jeden tím odhodlaných mladých ľudí s chuťou rásť a posúvať svoje limity.

        Adriána Krahulcová je tohtoročná maturantka, ktorú ani množstvo školských povinností neodradilo od nových výziev. Aďa sa počas DofE naučila vyšívať, posilnila svoje telo i myseľ v gymnastike a aktívne sa venovala propagácii nášho gymnázia na sociálnych sieťach.

        Druhou maturantkou je Emília Csanková, ktorá svoje ciele musela počas roka v dôsledku pandémie meniť, ale vďaka svojej flexibilite a tvorivosti to zvládla na výbornú. Ema sa zdokonalila v angličtine, osvojila si základy tenisu a svoj voľný čas venovala nácviku mažoretiek.

        Vratko Mančuška je nadaný hudobník a vynikajúci študent. Svoje obzory si chcel rozšíriť v oblasti hry na husliach, spoločenských tancoch a zvýšení povedomia mladších spolužiakov a žiakov ZŠ o ľudovej kultúre. Svoju všestrannosť preukázal aj na náročnej expedícii, kedy sa ako hlavný navigátor podieľal na pláne trasy a neskôr smere cesty.

        ‘‘Zdravoťáčka‘‘ Petra Ďurovičová, cieľavedomá študentka, ktorú DofE prinútilo vyjsť zo svojej komfortnej zóny, bola podľa slov pani učiteľky Kamenskej, koordinátorky programu DofE, ozdobou celého tímu. Peťa si osvojila základy hry na akustickej gitare, skamarátila sa s jogou a pomohla našej planéte očistiť sa od odpadu.

        Alžbeta Ľuptáková pristupovala k svojim cieľom naozaj zodpovedne, čo dokazujú aj jej výsledky. V rámci talentu sa začala učiť španielčinu, v športe posilnila svoje telo cvičením jogy, ktoré ju dostalo až na jogové pobyty, a v dobrovoľníctve šírila osvetu o sociálnych problémoch mladých ľudí.

        Laura Hodásová, výborná študentka a športovkyňa, sa učila po francúzsky, vypracovala sa medzi 24 najlepších hráčok bedmintonu na Slovensku v kategórií do 17 rokov a spolu s Betkou napomohla k zaktivizovaniu debaty o sociálnych problémoch a ich riešeniach. Laura sa nezľakla ani záverečnej expedičnej skúšky a svoju statočnosť ukázala v časoch núdze na čele skupiny.

        Posledným účinkujúcim bol Boris Daňuš, zapálený športovec a šikovný študent, ktorý sa, podobne ako Laura, v rámci rozvoja talentu venoval francúzštine. V oblasti športu dokázal pravidelnými tréningami nabrať svalovú hmotu a celkovo si tak zlepšiť dynamiku a kondíciu, prospešné ukazovatele pri hraní tenisu. V dobrovoľníctve navštevoval domov dôchodcov, kde dôchodcom pomáhal spríjemniť voľný čas hraním šachu či čítaním, čo aj jemu samému pomohlo k hlbšiemu uvedomeniu.

        Každému úspešnému Dofákovi pogratuloval aj podpredseda BBSK, Ondrej Lunter, ktorý bol výsledkami a splnenými cieľmi všetkých našich absolventov ohúrený. Sám povedal, že sú pre neho  v mnohých ohľadoch inšpiráciou a že ich vďaka účasti v DofE čakajú výnimočné pracovné i životné príležitosti.

        Okrem hostí sa ceremónie zúčastnilo aj niekoľko budúcich sympatizantov, ktorí spolu s mentormi už v týchto dňoch začínajú pracovať na svojich cieľoch.

        Víziou rozvojového programu je formovanie generácie sebavedomých mladých ľudí zodpovedných za seba a svoje okolie, pretože lepší mladý človek je úspechom nielen pre seba, ale aj pre celé Slovensko.

        Vaše ciele totiž hovoria za vás!

        Tereza Nemcová

        Viac fotografií z akcie nájdete vo fotoalbume

      • Naspäť na zoznam článkov