• Inlajt
      • Inlajt

      • 11.12.2020 08:43
      • ...alebo čo sa stane, keď zavriete premotivovaných študentov na 4 mesiace doma

         

        Nápad obnoviť školskú knižnicu iniciovala na začiatku júna Julka Sirotiaková. Sedeli sme doma už pridlho a chýbali nám naše spoločné projekty, ktoré sme ako skupina aktívnych študentov realizovali aj v minulých rokoch. S nadšením sme začali konať a pravidelne sme sa stretávali na akčných poradách. Našťastie pri nás stála pani profesorka Janka Liptáková, ktorá vždy priniesla užitočnú radu. S malou nádejou sme riaditeľke predstavili náš projekt. Vedeli sme, že to bude v čase pandémie veľká výzva, no po diskusii sme mali u nej plnú podporu.

      • Pôvodná školská knižnica je veľmi malá a tmavá, a tak sme hľadali nový priestor. Najvhodnejším miestom nám pripadala byť bývalá zubná ambulancia, ktorá ale potrebovala prerábku. Vnímali sme to ako príležitosť naučiť sa nové zručnosti, a tak sme sa pustili do roboty. Miestnosť sme museli vypratať, steny zašpárovať a vymaľovať. Financií nebolo na rozdávanie, preto sme si niektoré veci museli vyrobiť samy. Do brúsenia a maľovania paliet sme zapojili aj dobrovoľníkov z radov študentov. Pán školník bol vždy pripravený zachrániť situáciu. Bez jeho pomoci by sme to zvládli len veľmi ťažko. Učil nás pracovať s náradím a namontoval všetok nábytok.

        Aby sme mali pripravené police čím naplniť, vyhlásili sme zbierku kníh. S príchodom každého balíka sa naša vízia stávala reálnejšou a podarilo sa nám vyzbierať vyše 300 kníh. Prispeli nám študenti, rodičia, a dokonca aj slovenské vydavateľstvá, ako napríklad Slovart, Tatran či Literárna bašta. Vďaka týmto štedrým darom bolo možné celý projekt zrealizovať.

         

        V rámci tejto spolupráce sa naša skupinka rozvinula v zjednotený tím a pôvodný plán obnovy knižnice sa rozšíril. Z inlajtu sa stal kreatívny priestor, kde môžu študenti zdieľať svoje nápady, študovať či pracovať na spoločných projektoch. Naším cieľom bolo vytvoriť príjemné prostredie a nakopnúť našich spolužiakov k sebarozvoju, čoho odkazom je aj náš názov inlajt. Odvodili sme ho od slova enlightenment, čo v preklade znamená osvietenstvo.

        Situácia nám bohužiaľ nedovoľuje sprístupniť inlajt pre verejnosť. Bolo nám ľúto, že projekt, na ktorom sme pracovali celé leto, stojí, preto sme sa rozhodli konať a sprístupnili sme on-line výpožičky kníh. Každú knihu sme poctivo evidovali do databázy, a tak si môžete pozrieť celú našu ponuku. Ak vám niektorá kniha padne do oka, stačí vyplniť formulár a my vás budeme kontaktovať. Databázu a prepojenie na formulár nájdete po načítaní QR kódu vedľa, alebo na tomto linku:
        https://docs.google.com/spreadsheets/d/1mvm7-9TyXXprzlwaVTo2m6Z9aQsJ6IZVtrlSIUDAI7Q/edit?usp=sharing

         

        V inlajťáckom tíme chceme spájať študentov a vytvoriť komunitu aktívnych ľudí. Chceme priniesť nové nápady, diskusie či priestor na kreativitu. Ak nám máte chuť pomôcť, či už darovaním kníh alebo pridaním sa do tímu, sledujte náš Instagram, @inlajt, kde píšeme o knihách a dokumentujeme našu činnosť.

         

        Aďa Krahulcová, Terezka Kopčáková, Ladislava Rízová, Julka Sirotiaková,
        Melissa Vitáriusová

      • Naspäť na zoznam článkov