• Okienko historických udalostí
      • Okienko historických udalostí

      • 26.05.2023 07:27
      • Ani v 12. vydaní nebude chýbať známe nahliadnutie do zákutí našej histórie. Tentokrát to bude článok o historických udalostiach, ktoré sa svojím významom zapísali do dejepisných učebníc, teda aspoň väčšina z nich. V tomto článku vám priblížim, čo nám priniesla minulosť v priebehu mesiaca máj.
      • Grammy Award

        Som si istá, že každý už počul o cenách Grammy. Ak sa ale nájdu aj takí, ktorým tento názov nič nehovorí, trošku vám to priblížim. Grammy, pôvodne Gramophone Award je ocenenie udeľované umelcom za významné hudobné počiny v priemysle hudby. Hudobníci získavajú ceny hneď v niekoľkých kategóriách: album roka, nahrávka roka, pieseň roka, najlepší nováčik… V tomto roku vyhrali osobnosti ako Beyoncé, Lizzo, Adele a mnoho ďalších nadaných umelcov. Avšak vedeli ste, že ceny Grammy sa udeľujú už od roku 1959? Presnejšie od 4.5.1959, keď sa odovzdávali v New Yorku. Organizátori prišli na úžasný nápad, ako si uctiť hudobných umelcov za rok 1958. 60. výročie udeľovania cien sa konalo v roku 2018.

         

        Železná dáma

        Najväčšia stavba sveta, ktorá si tento rekord držala až 41 rokov. Možno už viete, že hovorím o Eiffelovej veži. Mohutná veža vysoká 324 metrov vznikla za 26 mesiacov. Prvýkrát bola odhalená 6. mája 1889 ako symbol Svetovej výstavy a hneď sa stala atrakciou hlavného mesta. No niektorí Parížania boli s touto stavbou nespokojní. Nazývali ju  „tragickou pouličnou lampou“ a vnímali ju ako „pochmúrny továrenský komín“, ako zneuctenie Paríža. Pôvodne mala stáť len 20 rokov, teda v roku 1909 mala byť zbúraná. Jej výška sa ale ukázala ako cenná pre komunikáciu pomocou bezdrôtovej telegrafie. A tak Parížanom nezostávalo nič iné, ako si na ňu zvyknúť a po čase ju začali láskyplne prezývať  „Železnou dámou“.  Dnes ale všeobecne platí, že Eiffelova veža je jeden z najkrajších príkladov architektúry sveta.


        Apollo 10

        Posledný let pred pristátím ľudí na mesiaci. Apollo 10 bolo štvrtým americkým pilotovaným kozmickým letom v rámci programu Apollo. Odštartovalo 18. mája 1969 z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Na palube sa nachádzali traja kozmonauti. Thomas P. Stafford, John W. Young a Eugene A. Cernan. Aj napriek pár komplikáciám boli nadšení z letu: „Povedzte svetu, že sme práve dorazili.“  „Sme tak nízko, že by sme si skoro mohli siahnuť na niektorý z tých kopcov.“ Zaujímavosťou je, že pri návrate späť do zemskej atmosféry Apollo 10 dosiahlo rýchlosť 39 897 km/h, čím sa zapísalo do Guinnessovej knihy rekordov ako najrýchlejší objekt s ľudskou posádkou na palube.

         

         

         

        Zuzana Jánošíková

         

      • Naspäť na zoznam článkov