• Kvapka histórie
      • Kvapka histórie

      • 06.02.2024 09:02
      • Február  je predzvesťou chladu, jasu ale i ticha. Dni sa predlžujú, zima sa končí a čaká sa na jar. Neodmysliteľnou súčasťou je i milovaný-nenávidený sviatok svätého Valentína, deň osláv lásky. Čo ďalšie nám priniesla história tohto čarovného mesiaca?
         
      • ​​​​​​ 2. - 3. februára 1945 - Vzbura Väzňov

        V noci z 2. na 3. februára 1945 sa vzbúrilo v koncentračnom tábore Mauthausen v Rakúsku 700 sovietskych väzňov, odzbrojili stráže a utiekli z tábora.

         

         

         

        7. februára 1971 - Skutočne Slobodné Voľby

        Výsledkom referenda v roku 1971 vo Švajčiarsku bolo priznanie volebného práva ženám. Otázka rovnosti žien sa dostala do popredia ešte v roku 1965, keď bolo Švajčiarsko vyzvané, aby podpísalo Európsky dohovor o ľudských právach, ale vláda požiadala o výnimku. V roku 1968 feministky organizovali v celej krajine demonštrácie. Hnutie za oslobodenie žien vyvolalo rozruch, pretože ženy obsadili budovy, v ktorých protestovali. Zoči-voči tomuto tlaku začali parlament a vláda diskutovať o návrhoch nových právnych noriem. Vo Švajčiarsku sa napokon 7. februára 1971 uskutočnilo referendum, na základe ktorého mohli priznať úplné volebné právo aj ženám. Toto právo nakoniec podporilo 65,7 percenta voličov - mužov. Švajčiarky napriek tomu nemali politické práva na všetkých úrovniach.

        12. februára 1983 - “Balík Šetriča”

        Čo chráni pizzu pred zasiahnutím vnútornej časti škatule? No predsa ten biely kruhový predmet, ktorý sa umiestni na jej vrch. Vďaka tomuto vynálezu zostane pizza v dokonalej forme a neprilepí sa tak o kartónovú škatuľu. Jednoduché riešenie, ktoré má však veľký vplyv na každodenný život. Vynálezcom tohto predmetu bol chlapík z New Jersey.

         

        15. februára 1972 - Patent na Umelé Srdce

        Willem Johan Kolff bol holandským lekárom. Jeho umelé srdce bolo v tvare mäkkej mušle známe pod názvom Jarvik 7, odvodeným od mena jeho výrobcu, Roberta Jarvika. Tento vynález, zásobovaný umelým vzduchom z kompresora, bol prvýkrát implantovaný 61-ročnému mužovi, no vydržal plniť svoju funkciu len po dobu 112 dní. Pacient následne zomrel na mŕtvicu. Druhým pokusom sa doba o niečo predĺžila a umelé srdce v ľudskom tele vydržalo pracovať až 620 dní. Prvé experimentovanie s implantáciou umelých orgánov predstavovalo začiatok veľkého medicínskeho pokroku, vďaka ktorému sú dnes napríklad umelé srdcia samozrejmosťou pre všetkých, ktorí ich potrebujú.

         

      • Naspäť na zoznam článkov