• Staň sa tvorcom technologickej budúcnosti
      • Staň sa tvorcom technologickej budúcnosti

      • 12.02.2024 09:26
      • V tomto školskom roku začal fungovať na našej škole nový krúžok, krúžok robotiky. Ja osobne, ako i mnohí z vás, sa do informatiky či robotiky vyznám len veľmi málo. Možno aj práve preto som chcela rozšíriť svoje obzory a zároveň priblížiť dôvod vzniku tohto krúžku. A kde inde hľadať odpovede,, ak nie u pani profesorky Mgr. Zelezníkovej, ktorá má tento krúžok na starosti.
      • Na začiatok by som sa chcela opýtať, ako vlastne krúžok na našej škole vznikol?

        Krúžok je pokračovaním projektu Makro objavy v ríši mikrokontrolérov, ktorý sme realizovali vďaka nadácii SK-NIC. V rámci tohto projektu vznikli prvé práce, kde žiaci prepojili mikrokontroléry Esp32 s rôznymi senzormi a iným príslušenstvom. Z daných projektov sa vytvorili pracovné listy, ktoré používame aj v našom krúžku.

        Prečo práve krúžok robotiky? Ako dokážu vedomosti z tejto oblasti pomôcť našim žiakom?

        V posledných rokoch pozorujeme pokles záujmu o štúdium technických smerov, pričom trhový dopyt po absolventoch technických škôl je čoraz väčší. Absolventom gymnázia častokrát chýba technické myslenie, preto je potrebné nájsť možnosti, ktoré by u študentov prebudili záujem o techniku. Na krúžku vieme prepojiť teóriu s praxou pomocou konštruovania a programovania mikroprocesorových zariadení.

        Koho by krúžok mohol zaujať?

        Smart technológie sa čoraz viac objavujú vo svete, kde väčšina ľudí preferuje užívateľský prístup. Mladá generácia však veľmi dobre chápe, že za stláčaním gombíkov sa skrývajú algoritmy vytvorené ľudskou kreativitou. Práca s mikrokontrolérmi je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú chuť objavovať svet za kulisami. Náš krúžok môže byť pre nich skvelým začiatkom.

        Čo všetko môžeme na krúžku používať, spoznávať, naučiť sa?

        Používame hlavne mikrokontrolér Esp32, ktorý programujeme v Micropythone, keďže na hodinách informatiky pracujeme práve v programovacom jazyku Python. Ďalšou možnosťou je programovanie microbitov, lebo sú vytvorené na školské účely a okrem blokového programovania môžu byť programované aj v Micropythone. Žiaci zapájajú rôzne senzory, ako senzor teploty, pohybu, vlhkosti či fotorezistor. Pripravujú napríklad aj meteostanicu, projekt na polievanie črepníka, automatické zapínanie svetiel, programovanie LED pásika a mnoho ďalších projektov.

        Smart domácnosti sa budujú a možnosti sa rozširujú. Verím, že pri historickom technologickom pokroku, do ktorého smerujeme, budú prítomní práve žiaci, ktorí pracujú na projektoch na našom Gymnáziu. Ďakujem pani profesorke za rozhovor a verím, že som vás inšpirovala k rozvíjaniu svojho skrytého potenciálu.

        Nina Bíliková

         

            

      • Naspäť na zoznam článkov