• O čom by dnes písal Ezop?
      • O čom by dnes písal Ezop?

      • 29.02.2024 07:37
      • O dvoch televízoroch
         
        V jednom obchode raz žili dva televízory - jeden krásny, moderný a dizajnový 4K televízor, ktorý mal nainštalovaný ten najmodernejší operačný systém a disponoval funkciami ako Wi-Fi a Bluetooth, a potom druhý, už starší televízor, s nižším rozlíšením, bez operačného systému, ktorý fungoval, len keď bol pripojený k satelitu. Moderný televízor stál 650€ a ten starší len 250€, to je značný rozdiel. Všetci zákazníci vždy kupovali len modernejší televízor - majiteľ obchodu takmer nestíhal objednávať ďalšie televízory - taký veľký bol dopyt. Jedného dňa však všetci zákazníci, ktorí si zakúpili modernejší televízor, prišli tento televízor reklamovať, pretože na ňom prestal fungovať Bluetooth, Wi-Fi a hrozne sa spomalil. Majiteľ obchodu všetkým zákazníkom vrátil peniaze a tí si za ne kúpili lacnejší televízor, a ešte k tomu aj ušetrili. Lacnejší televízor nakoniec zákazníkom slúžil dlhých 10 rokov.

        Ponaučenie: Niečo, čo je drahšie a má viac funkcií, nemusí byť aj vždy lepšie, ako niečo, čo je lacnejšie a má menej funkcií.
        Adrián Bálint (I.A)

         
      • O živote v Technolande

        Kedysi dávno v meste Technoland žili dvaja kamaráti menom George a Lewis. Zajac Lewis bol síce starý, ale prirodzene zvedavý, rozhľadený a hoci nemoderný, predsa len ostrieľaný harcovník. Oproti tomu šľachtený králik George bol mladý, bezstarostný pubertiak, unesený sám sebou, pohŕdajúci starým svetom a neustále zaneprázdnený svojím smartfónom.

        Jedného krásneho dňa sa títo dvaja kamaráti rozhodli, že preskúmajú okolie mesta. Každý po svojom. Vybrali sa spolu na dobrodružnú cestu na vrchol DigitalPeak. Namyslený George bol presvedčený, že jeho GPS aplikácia bude spoľahlivejšia ako Lewisova stará vyblednutá mapa. Starý zajac sa v členitom prírodnom teréne dobre vyznal. Celou cestou sa obzeral okolo seba a pozoroval prírodu, orientoval sa podľa svojej mapy a signálov prírody. Všetky prekážky prekonával s otvorenými očami, s duchaprítomnosťou a so zdravým sedliackym rozumom. Nevybral sa najväčšou strminou, ako ukazovala stará mapa, ale si našiel jednoduchšiu cestu. Nepotreboval zničiť ani veľké mravenisko, ktoré mu stálo v ceste. George sa v prírode správal inak. Nesledoval svoje okolie, veď načo. Pomyslel si, že čo by sa mu už mohlo stať. Veď keď dokáže výzvu zdolať aj starec ako Lewis, on to predsa ako nová krv musí zvládnuť ľavou zadnou. Celou cestou pozeral do svojho mobilu, hral nejakú počítačovú hru, v ktorej sa mu veľmi darilo. Postupoval z jedného levelu do druhého. Nevenoval pozornosť nástrahám, ktoré naňho číhali. Narazil preto do včelieho úľa, zničil v ceste stojace mravenisko, až napokon v lese zablúdil. Starý Lewis ho ale sledoval z diaľky, lebo akosi tušil, že mladý bude mať problémy. Signál bol v lese totiž slabý. Podvečer sa dostali k rieke. Lewis prekročil rieku veľmi opatrne. George, ktorý už medzičasom nevenoval pozornosť hrám, ale orientácii podľa GPS, si ale nevšimol, že pred ním tečie rieka. Ako sledoval svoj mobil, spadol do rieky a bol celý mokrý. Skoro sa utopil, lebo nevedel, čo má ratovať ako prvé – seba alebo mobil. Našťastie, v núdzi mu pomohol skúsený Lewis.

        Trvalo niekoľko hodín, kým Georgovi uschlo oblečenie a prechladol. „Vidíš, vidíš, George, skoro si doplatil na svoje sebavedomie,“ prihovoril sa mu Lewis. „ Myslel si si, že keď máš aplikáciu, dosiahneš DigitalPeak. Ale toto je tu skutočný život, divočina, ktorú keď podceníš, môže ťa pripraviť o všetky tvoje životy. Skoro si zomrel a nesplnil si cieľ. Netreba prežiť život vo virtuálnom svete, ale treba ho vnímať otvorenými očami naživo, a tak dosahovať svoje ciele. Vlastným úsilím a vlastným úsudkom, nielen bezhlavo sa spoliehať na digitálny svet. Ono, vieš, signál padne a padneš aj ty.“  George bol síce sklamaný, že sa nedostali na vrchol DigitalPeak, ale na druhej strane pochopil zmysel tohto levelu.

        Ponaučenie: Netreba prežiť život vo virtuálnom svete, ale treba ho vnímať otvorenými očami naživo, a tak dosahovať svoje ciele. Vlastným úsilím a vlastným úsudkom, nielen bezhlavo sa spoliehať na digitálny svet.

        Peter Spodniak (I.A)

         

        O pavúkovi a muche

        Pavúk už dlho nemal čo do brucha. A v sieti stále nič nenachádzal. Každý deň snoval nové a nové siete, no boli prázdne. Jedného dňa sa rozhodol, že pripraví muchám špeciálnu pascu. Poslal všetkým muchám pozvánku SMSkou na oslavu svojich narodenín, v ktorých sľuboval veľkú hostinu s tortou. Mucha, ktorá žila v susedstve a veľmi sa nudila, sa potešila, že ju konečne niekto niekam pozval. Nastajlovala sa a vybrala na oslavu. Sadla si na určené miesto a prilepila sa. Vtedy pavúk vyšiel zo skrýše a s úsmevom oznámil: “Oslava sa môže začať.” A vtedy si mucha uvedomila, že ju pavúk oklamal, a že spomínanou narodeninovou tortou bude ona sama.

        Ponaučenie: Neverte neovereným správam a pozvaniam neznámych ľudí, môže to byť pasca.

        Tamara Sýkorová (I.A)

         

        O veveričke a mobile

        V jednom lesíku žila veverička menom Lily. Všade so sebou nosila malý mobilný telefón, ktorý ukradla ľuďom. Lily si ho tak zamilovala, že sa od neho nevedela odtrhnúť. Veru tak, tento malý zázrak ju úplne pobláznil. Nepotrebovala jesť, behať zo stromu na strom po lese, nepotrebovala kamarátov. ON bol predsa jej kamarát. Prestala vnímať okolie, len hrala hry a sledovala videá.

        Jedného dňa, keď sa hrala, začula plač „bývalého“ priateľa – zajaca. Ostatné zvieratá mu prišli na pomoc. Plač bol taký silný, že sa Lily nevedela sústrediť, preto vybehla z úkrytu. Zbadala, že zajac sa chytil do pasce.  Zvieratá na ňu zvolali: „Lily!!! Volaj záchranku, keď už máš ten mobil. S tým si sami neporadíme.“ Vtedy sa v nej niečo pohlo. Ak mu nepomôže, môže umrieť. To isté by sa mohlo stať aj jej. Uvedomila si, na čom alebo na kom jej skutočne záleží. Rozhodla sa svoj život zmeniť.

        Vedela už, že mobil môže byť skvelým nástrojom na komunikáciu, ale tiež, že si treba nájsť hranicu medzi digitálnym a reálnym svetom. Ospravedlnila sa priateľom a pozvala ich k sebe na čaj.

        Ponaučenie: Je dôležité nájsť rovnováhu medzi digitálnym svetom a skutočným životom. Mobil môže byť užitočným nástrojom, ale nesmieme zabúdať na krásy a vzťahy v skutočnom svete okolo nás. Mobil nám nikdy nenahradí skutočného kamaráta.

        Nela Hričanová (kvinta)

         

        O počítači a notebooku


        V jednej z krajín žili dvaja obrovskí rivali, notebook a počítač. Notebook bol malý, ľahký a vždy pripravený na cestu. Bol to prenosný dobrodruh, ktorý sprevádzal svojho majiteľa na každom kroku. Ale niekedy cítil, že by chcel byť väčší a silnejší, aby zvládal náročnejšie úlohy.

        Na druhej strane, počítač bol veľký a výkonný, s obrovským množstvom pamäte. No niekedy túžil po mobilite a dobrodružstvách, ktoré notebook zažíval.

        Jedného dňa prišiel do ich krajiny vírus, ktorý začal infikovať dáta a spomaľovať procesory. Notebook a počítač sa rozhodli spojiť svoje sily, pretože vedeli, že len spoločným úsilím môžu tento vírus poraziť. Notebook prispel svojou prenosnosťou preniknúť hlboko do zákutí, zatiaľ čo počítač pridal svoju výkonnosť a analytické schopnosti. Spoločne vytvorili ochranný štít a spolu zvíťazili.

        Po výhre si notebook a počítač uvedomili, že ich odlišné vlastnosti boli prínosom pre celú krajinu. Rozhodli sa vzájomne inšpirovať a deliť sa o svoje schopnosti, aby vytvorili ešte silnejšiu a pohodlnejšiu krajinu.

        A tak žili notebook a počítač v harmónii a symbióze, a navzájom sa dopĺňali. A ich príbeh sa stal legendou o priateľstve, spolupráci a sile, ktorú prináša kombinácia rôznych silných stránok.

        Emma Kmeťová (kvinta)

         

         

      • Naspäť na zoznam článkov