• Veľká noc u nás a vo svete
      • Veľká noc u nás a vo svete

      • 19.03.2024 07:05
      • Veľká noc, čas kedy sa dodržiavajú tradície, od zeleného štvrtku až po najslávnejší Veľkonočný pondelok. Stoly zdobia klasické jedlá ako šunka, varené vajíčka či chren a dvere sa od rána nezavrú, kým neodídu poslední kúpači. Tento deň dievčatá veru v obľube nemajú, aby boli zdravé po celý rok musia vydržať vyšibanie, niekedy pár vedier vody a v tých lepších prípadoch závan štyroch rôznych voňaviek. Chlapci si spokojne naplnia brušká i vrecká kedysi maľovanými kraslicami dnes čokoládou či peniazmi. No nie je to nefér?
      • Nie všade však oslavujú Veľkú noc práve takto ‘drasticky’. Nazreli sme do sveta a zoznámili sme sa s mnohými zaujímavými tradíciami. Aby sme nehovorili o veľkonočnom zajkovi, ktorého príbeh ako skrýva vajíčka sa na svete objavil už v roku 1680 sa pozrieme na menej známe zvyky, ako tie americké.

        ŠVÉDSKO - Deti sa prezliekajú za bosorky, navštevujú domy a vymieňajú svoje kresby za sladkosti. Táto tradícia má rozhodne bližšie k americkému Halloweenu ako k našej Veľkej noci.

        FILIPÍNY - Ak by ste ešte niekedy chceli povedať, že na Veľkú noc sa na Slovensku len trpí, spomeňte si, že na Filipínach sa mladí chlapci dobrovoľne pribíjajú na kríže či bičujú aby odčinili svoje hriechy. Cirkev aj miestna vláda tieto oslavy odcudzujú, no nemôžu proti nim nič robiť.

        NÓRSKO - Nóri poňali tieto sviatky svojsky a pokojne, preto celá rodina číta či pozerá kriminálky. Prispôsobujú sa tomu aj vydavateľstvá či dokonca televízie, ktoré naplánujú rozuzlenie vraždy práve na Veľkonočný pondelok.

        SICÍLIA - Deň sa začne pochodmi ľudí s diabolskými pozinkovanými maskami ulicami mestečka Prizzi, kde naháňajú duše. Na konci dňa ich vyženú Ježiš Kristus s Pannou Máriou a vpúšťajú do mesta anjelov.

        FÍNSKO - Fíni si touto tradíciou pripomínajú aj príchod jari, pestujú trávu, ktorú zasadia pár dní pred sviatkami a sledujú ako rastie. Do pondelka by ma la byť dostatočne vysoká na schovanie sladkostí a vajíčok.

        BERMUDY – Tu sa pre zmenu pondelok koná púšťanie šarkanov ako symbol zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Ľudia si šarkany vyrábajú sami a neskôr súťažia v rôznych kategóriách.

        KORFU, GRÉCKO - Cez Veľkú sobotu ľudia vyhadzujú z okien hlinené nádoby na znak začiatku niečoho nového a koniec starého. Oslavujú novú úrodu, žatvu, ku ktorej patria nové riady.

        CYPRUS - Veľkonočný pondelok na Cypre je tiež akousi súťažou. Najprv sa hľadajú vajíčka, neskôr sa ‘loví drevo’. Dediny stavajú vatry zo starého dreva, papekov, dverí... večer sa vatry zapália a vyhrá dedina s tou najväčšou. Často musí zasahovať aj polícia pri hádkach o posledné kusy dreva.

        Tieto a ešte mnohé iné zvyky patria k najbizardnejším či najzvláštnejším. Slovensko by si medzi nimi určite našlo svoje čestné miesto, no zároveň už vieme, že na tom nie sme najhoršie. A možno je mojím najnepopulárnejším názorom to, že Veľkú noc mám zo všetkých sviatkov najradšej aj napriek tomu, že sa musím 10-krát prezliekať a ešte sa k tomu tváriť vďačne za vyšibanie.

        Nina Bíliková

      • Naspäť na zoznam článkov