• Naši žiaci opäť zažiarili.

          • V Gemersko-malohontskom osvetovom stredisku sa uskutočnilo regionálne kolo 70. ročníka Hviezdoslavovho Kubína. Naši žiaci svojimi skvelými výkonmi očarili odbornú porotu.

            V II. kategórii v prednese poézie získal druhé miesto Filip Lehocký z Prímy.

            Tretie miesto si v II. kategórii v prednese prózy obhájila Zoe Sujová z Prímy.

            V III. kategórii v prednese poézie prvé miesto s postupom na Sládkovičovu Radvaň získala Barbora Slaninová zo Sekundy.

            III. kategória v prednese prózy patrila medzi najsilnejšie kategórie. Natálka Ľuptáková zo Sekundy predviedla vynikajúci výkon a získala ďakovný list poroty.

            V IV. kategórii si prvé miesta s postupom na Sládkovičovu Radvaň vybojovali s excelentnými výkonmi: v prednese poézie Emma Kmeťová z Kvinty a v prednese prózy Samuel Kurák z II. A. Všetkým srdečne blahoželáme!

            Ďakujeme Mgr. Beáte Kováčovej za prípravu žiakov.

          • Máme ďalšieho reprezentanta v celoštátnom kole!

          • Áno, čítate dobre. Naše gymnázium opäť ukázalo, že sa môže merať s tými najlepšími... Tentoraz sa jedná o Finančnú olympiádu. Hoci sa jej naša škola zúčastnila po prvý raz, do II. kola postúpilo hneď päť našich študentov: Pavol Bednář (Kvinta), Peter Spodniak (I.A), Andrej Machyniak (Sexta) Martina Kožáková (Septima) a Jakub Tirala (IV.A).

            Najviac prialo šťastie prvému z nich: Pavol sa s plným počtom bodov 24/24 prebojoval medzi dvadsiatich finalistov z celého Slovenska a v máji ho čaká výlet do Bratislavy!

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy a Pavlovi prajeme „šťastnú cestu“ 

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Majster Jakub z Tercie...

          • Jakubovi Traplovi pribudla do zbierky nová zlatá medaila. Tento raz z krajského kola matematickej olympiády. Jakubove víťazstvo je o to cennejšie, že súťažil s o rok staršími súpermi. Hoci konkurencia bola tento rok veľmi silná, na nášho Jakuba nemala: Získal 24 z 24 možných bodov!

            Gratulujeme, Jakub, nech sa Ti aj naďalej darí. Právom Ti patrí náš obdiv!
             

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Florbalistii tretí v krajskom kole!

          • Vyhrali sme skupinu a postúpili cez tímy z Lučenca a Brezna. Vo finálovej skupine sme prehrali s tímom zo Zvolena 4:2 a s tímom z Banskej Bystrice 5:2, čo znamenalo konečné 3 miesto.
             

            Našu školu úspešne reprezentovali: Dušan Matuška, Adam Kurek, Samuel Ulický, Boris Daňuš, Marek Csernok, Matúš Vetrák, Oliver Csendes, Jakub Drak, Matej Lás, Zsolt Szekér, Šimon Hričan.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.


            Mgr. Richard Oštrom

          • TRETÍ APRÍL SA NÁM VYDARIL!

          • 3. 4. 2024 Sa konalo okresné kolo MO v kategóriách Z6, Z7, Z8. V kategórii Z6 sme nemali žiakov, v zvyšných dvoch sme si to ale vynahradili.

            V kategórii Z7 nás reprezentovalo 6 žiakov zo sekundy, 5 z nich získalo titul úspešného riešiteľa. Vďaka Leovi Demeterovi nám patrí aj 1. priečka, Dávid Csernok, Natália Ľuptáková, Zsófia Polóni a Mia Astalošová obsadili spoločnú 3.7. priečku.

            Minimálne rovnako dobre sa darilo aj načim terciánom v kategórii Z8. Reprezentovali nás z pôvodnej pätice iba štyria, Martin Kriška sa pre chorobu nemohol zúčastniť. Z nich Jakub Trapl zaujal svoju obľúbenú pozíciu – 1. miesto, Robert Wereszký 3. miesto, Dávid Poliak 4. miesto. V tejto kategórii boli iba 4 úspešní riešitelia a z toho traja naši!

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za skvelú prácu a želáme veľa ďalších úspechov.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • 🎉🎉🎉Naši študenti opäť víťazili na Prezentiáde 2024🎉🎉🎉

          • Svoje skvelé prezentačné zručnosti dnes ukázali študenti prímy a sekundy. Na krajskom kole Prezentiády si zmerali svoje sily 4 tímy našej školy.

            Tím Cleteens v zložení Kristína Iždinská a Barbora Slaninová získal druhé miesto a priamy postup na grandfinále Českej a Slovenskej republiky.

            Chlapci z tímu Rytieri Gemera v zložení Leo Demeter, Dávid Csernok a Marek Bitala získali skvelé tretie miesto.

            Aj tímy Zentity v zložení Natália Ľuptáková a Zsófia Polóni a naši primáni z tímu RMR Richard Nemec, Richard Rendek a Martin Maslen predviedli výborné výkony.

            Schopnosť prezentovať svoje myšlienky a názory zrozumiteľne pred publikom, ktoré vám kladie otázky, je jedna z kľúčových zručností budúcnosti, a preto sme veľmi radi, že naši najmladší študenti sú už v tomto veku schopní postupu na medzinárodné kolo.

            💪 Držíme palce na grandfinále dievčatá!                                                              Mgr. Nadežda Miháľová
             

          • Záverečník

          • Druhé vydanie v tomto roku oficiálne uzatvárame ako zvyčajne, záverečníkom. Tentokrát však bude možno trochu iný, ako ste zvyknutí, keďže som ho doteraz nemala príležitosť napísať ja.

          • Nové hviezdy na našom nebi!

          • V okresnom kole vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach“ sme obsadili prvé priečky! V II. kategórii exceloval Marek Bitala zo Sekundy, v III. kategórii Samuel Duda zo 4. A.

            Obom chlapcom gratulujeme, ďakujeme za perfektnú reprezentáciu našej školy a držíme palce v krajskom kole.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Gratulujeme ku skvelým výsledkom v krajskom kole geografickej olympiády!

          • Dňa 19.3. 2024 sa konalo v Banskej Bystrici krajské kolo 52. ročníka geografickej olympiády kategórie Z pre žiakov vyšších ročníkov gymnázií a stredných škôl.

            Našu školu reprezentovali: Pavol Bednář z Kvinty, Nina Bíliková z II.A a Jakub Tirala zo IV.A.
            V tejto mimoriadne náročnej súťaži sa im darilo naozaj výborne:
             

            • Jakub Tirala získal krásne 1. miesto a postupuje do celoštátneho kola;
            • Pavol Bednář sa umiestnil na 4. mieste, iba bod mu chýbal k 3.miestu;
            • Nina Bíliková sa umiestnila na 18. mieste.

            Celkovo na súťaži sa zúčastnilo 42 žiakov z toho 25 bolo úspešných.
            Gratulujeme žiakom k vynikajúcim umiestneniam a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu nášho gymnázia.

            PaedDr. Judita Ferenczová

          • Naši florbalisti postúpili z okresného kola!

          • V prvom zápase zdolali SOŠ Tisovec 12:1 a v druhom zápase zvíťazili nad SOŠ Hnúšťa 13:0. Náš okres budú reprezentovať 09.04.2024 v krajskom kole v Detve.

            Nastúpili sme v zostave: Boris Daňuš, Marek Csernok, Dušan Matuška, Matej Lás, Jakub Drak, Adam Kurek, Matúš Vetrák, Oliver Csendes.

            Ďakujeme za vzornú a úspešnú reprezentáciu našej školy.
             

            Mgr. Richard Oštrom

          • Aj tento rok to vyšlo!

          • Vlani sa Slovensko prvýkrát zapojilo do Európskej súťaže v štatistike. Naše gymnázium sa pridalo a to hneď vo veľkom štýle. Dva naše tímy sa prebojovali do celoštátneho finále a jeden z nich (ONEMANTEAM = Pavol Bednář) v ňom zvíťazil.

            Tento rok bola v porovnaní s minulým konkurencia oveľa silnejšia (478 tímov) a lepšie pripravená, úlohy náročnejšie. Napriek tomu sa dvom našim tímom opäť podarilo prebojovať do celoštátneho finále.

            Tímu SECONDTRY - Pavlovi Bednářovi (kvinta) jeho druhý pokus vyšiel a s bodovým ziskom 94,9 zo 100 obsadil so stratou 1,8 boda na víťaza 2. priečku.

            Pochvalu si zaslúži aj tím JASOAN , ktorý v zložení Jakub Melicherčík, Sofia Szántóová a Andrej Machyniak (sexta) obsadil so svojimi  84,6 bodmi krásne 7. miesto.  Škoda, že sa tím na poslednú chvíľu rozpadol...  Jakub odviedol perfektnú prácu v 1. časti súťaže, od druhej sa však dištancoval... S jeho účasťou to mohlo dopadnúť ešte lepšie...

            V každom prípade – sme jediná škola na Slovensku, ktorá má v prvej desiatke dva tímy! Myslím, že na to môžeme byť hrdí!

            Všetkým zúčastneným a najmä spomínaným finalistom ďakujeme za perfektnú reprezentáciu našej školy a za množstvo času, ktoré do svojich prác vložili. Prvé kolo, kde v troch testoch preverili ich štatistické vedomosti, schopnosť orientovať sa v štatistických materiáloch a spracovať dostupné informácie bolo totiž iba „na zahriatie“.

            Výsledky toho druhého si môžete pozrieť na stránke: https://esc2024.statistics.sk/vysledky.html.

            Pred Pavlom je ešte tretie, Európske, kolo. Vlani to nevyšlo celkom podľa jeho  predstáv, tak mu držme palce, aby ten SECONDTRY bol úspešnejší. Čaká ho tvorba filmu so štatistickým námetom - v angličtine. Už teraz si medzi Vami hľadá vhodných a ochotných hercov.

            Tak sa nezľaknite, keď Vás na chodbe osloví!  

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • „Najlepší učitelia sú tí, ktorí ti ukážu, kam sa máš pozrieť, no nepovedia ti, čo máš vidieť“. (Alexandra K. Trenfor)

          • Všetkým pedagógom Gymnázia Ivana Kraska - Ivan Krasko Gimnázium ĎAKUJEM za každodennú prácu pri výchove a vzdelávaní generácií žiakov našej školy! Zároveň posielam svoj pozdrav všetkým bývalým kolegom a spomínam na tých, ktorí už nie sú medzi nami! 

            Pri príležitosti Dňa učiteľov ocenili prácu pedagógov aj:

            Banskobystrický samosprávny kraj – na základe nominácie učiteľov a žiakov našej školy  ocenenie prevzala PaedDr. Miriam Szántóová.

            Primátor Mesta Rimavská Sobota – ocenenie si prevzali PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.,  PaedDr. Mariana Tóth Bundová, PaedDr. Miriam Szántóová.

            „Kolegyňa Svetlana Bednářová pracuje v regionálnom školstve už 29 rokov. Jej aprobáciou je matematika a fyzika. S veľkým nasadením sa venuje príprave talentovaných žiakov v oblasti matematiky, ekonomiky, finančnej gramotnosti, fyziky a techniky.

            Jej žiaci dosahujú mimoriadne úspechy v celoslovenských ale aj medzinárodných súťažiach. K pracovným povinnostiam  pristupuje zodpovedne, je priama, spoľahlivá. Mimoriadnym prínosom pre našu školu je jej schopnosť vyhľadať, podporiť a rozvinúť talent žiakov. Na škole pracuje ako koordinátorka súťaží.

            Na Slovensku patrí medzi špičku odborníkov v oblasti matematiky, je autorkou zbierok úloh z matematiky pre stredné školy a spoluautorkou mnohých učebníc. Spolupracuje s rôznymi vzdelávacími inštitúciami, ktoré sa podieľajú na tvorbe testových úloh z matematiky. Tieto jej kvality ju zaraďujú medzi  uznávaných pedagógov nielen medzi žiakmi ale aj učiteľmi.

            Gratulujeme veľmi pekne k oceneniu, vážime si tvoju prácu pre našu školu!“  (kabinetné kolegyne)

            „Kolegyňa Mariana Tóth Bundová pracuje v školstve 22 rokov,  najskôr na Gymnáziu v Tornali a od roku 2019 na Gymnáziu Ivana Kraska. Je to výnimočná pedagogička, ktorá vyučuje v triedach s vyučovacím jazykom slovenským aj maďarským. Svojím nasadením pri vyučovaní nemčiny a športu preukazuje oddanosť a vášeň pre vzdelávanie svojich žiakov. Jej zodpovedná a rozhodná povaha sa odráža v aj jej vyučovacom štýle, ktorého cieľom je poskytnúť žiakom čo najlepšiu podporu a ukázať im cestu k získaniu vedomostí, zručností a  kompetencií potrebných pre 21. storočie.

            Kolegyňa Tóth Bundová sa neustále snaží prispôsobovať svoj pedagogický prístup individuálnym potrebám svojich žiakov. Je to učiteľka, ktorá hľadá nové výzvy a nebojí sa konať mimo svojej komfortnej zóny. Jej spoľahlivosť, precízny spôsob práce a schopnosť plniť úlohy presne, z nej robia vysoko efektívnu a výkonnú učiteľku. Je pedagogičkou, ktorú si žiaci aj kolegovia vysoko cenia pre jej profesionalitu, obetavosť a pedagogické schopnosti.

            Gratulujeme srdečne k oceneniu!“ (kolegyne nemčinárky)

            Pre PaedDr. Marianu Tóth Bundovú bol dnes posledným pracovným dňom na našej škole. Ďakujeme, že si bola súčasťou nášho tímu a  prajeme ti veľa úspechov a osobných výziev v novej práci!

            PaedDr. Miriam Szántóová pracuje na našej škole už 23 rokov a je s ňou úzko spätá, pretože  je jej absolventkou, dlhoročnou učiteľkou nemčiny a občianskej náuky, bývalou zástupkyňou riaditeľa školy a momentálne už 8. rok riadi našu školu. Celou svojou osobnosťou vychováva a vzdeláva žiakov našej školy a je líderkou pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov školy. 

            Svojich žiakov a zamestnancov vedie k samostatnosti, zodpovednosti, celoživotnému učeniu sa, sebarozvoju. Je im vzorom v odbornosti, vedení ľudí, je otvorená novým výzvam, je pracovitá, spoľahlivá, kreatívna, tvorivá, oduševnene pracuje na značke školy. Osobne pozná všetkých žiakov školy, záleží jej na tom, aby žiaci dostali v regióne všetky možnosti stať sa úspešnými mladými ľuďmi a vrátili sa pracovať a žiť v našom regióne.“  (zamestnanci a žiaci školy)

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme, KÝM STE.             S úctou PaedDr. Miriam Szántóová, riaditeľka školy.

          • Gratulujeme, dievčatá!

          • 26.03.2024 sa uskutočnila XXXI. Okresná súťaž v prednese poézie a prózy Mihálya Tompu v Rimavskej Sobote. 

            Zúčastnili sa na jej žiačky Emese Martonová z 4.C a Kinga Kitty Klementová z 1.C triedy. Emese sa umiestnila v 4. kategórii v zlatom pásme a bude reprezentovať naše gymnázium na semifinále. Kinga sa umiestnila v 4. kategórii v striebornom páse.

            Gratulujeme dievčatám!

            2024.03.26-án Rimaszombatban lezajlott a XXXI. Tompa Mihály Országos Verseny járási fordulója!

            A 4. kategóriában ezüstsávos besorolást ért el Klement Kinga Kitty, iskolánk 1.C osztályának tanulója. Érettségizőink közül pedig Marton Emese aranysávos minősítésben részesült, és a verseny elődöntőjén is képviselni fogja intézményünket.

            Szívből gratulálunk a lányoknak, és köszönjük, hogy vállalták a megmérettetést!

            Mgr. Marianna Béres

          • Ďakujeme našim recitátorom za reprezentáciu školy!

          • Krásne slová a prednesy sa niesli CVČ Relax, kde sa uskutočnil už 70. ročník Hviezdoslavovho Kubína. Našu školu reprezentovali v dvoch kategóriách štyria žiaci.

            Z prímy Filip Lehocký a Zoe Sujová, zo sekundy Barbora Slaninová a Natália Ľuptáková. Svojimi výkonmi výborne obstáli v silnej konkurencii.

            Na prvom mieste v II . kategórii sa umiestnil Filip Lehocký a na treťom mieste v prednese prózy v tej istej kategórii skončila Zoe Sujová. Všetci štyria úspešne postúpili do regionálneho kola, ktoré a uskutoční 11.4.2024 v GMOS.

            Všetkým srdečne blahoželáme.

            Mgr. Beáta Kováčová

          • Gratulujeme, Dávid, Samo!

          • Vo štvrtok, 21.3. 2024, naši bedmintonisti Dávid Kovács zo 4.A a Samuel Vranský zo 4.B triedy zabojovali v krajskom kole súťaže v bedmintone družstiev SŠ vo Zvolene.

            Spomedzi štyroch družstiev hravo vyhrali s družstvami z Gymnázia B. S. Timravy Lučenec 3:0 a Gymnázia M. Rúfusa Žiar nad Hronom 3:0, avšak s reprezentantmi Slovenska z Gymnázia Ľ. Štúra Zvolen sa im vyhrať nepodarilo.

            Chlapcom gratulujeme k vynikajúcemu výkonu a obhájeniu 2. miesta v krajskom kole.

            PaedDr. Jana Lásková

          • Úspech na geografickej olympiáde!

          • Dňa 12.3.2024 sa konalo okresné kolo geografickej olympiády. V kategórii E sme získali prvé priečky, Lukáš Filipiak (Tercia) si vybojoval krásne prvé miesto, Marek Spodniak (Kvarta) sa umiestnil na druhom mieste. Obidvaja postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční 16.4.2024.

            V kategórii F našu školu reprezentovali dievčatá zo Sekundy, Mia Astalošová a Kristína Iždinská. Obidve sa stali úspešnými riešiteľkami olympiády a umiestnili sa na piatom resp. šiestom mieste zo 17 súťažiacich.

            Všetkým súťažiacim gratulujeme ku krásnym výsledkom a postupujúcim prajeme veľa šťastia do ďalšieho kola.

            Mgr. Zuzana Válentová Csernoková

          • ALMA MATER 2024

          • V piatok 23.3.2024 sme sa zúčastnili burzy vysokých škôl. Mini-výstava sa tentokrát konala v kongresovom centre Dixon v Banskej Bystrici.

            Na burze nás čakalo až 19 slovenských univerzít, nie len štátnych, ale aj súkromných. Výber škôl bol široký, naprieč celému Slovensku. Od Univerzity Komenského v Bratislave, až po Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Prešove. Dozvedeli sme sa informácie o jednotlivých odboroch a taktiež sme sa mohli porozprávať so súčasnými študentmi alebo absolventmi daných univerzít. Získali sme rôzne propagačné materiály. Zároveň sme sa dozvedeli, ako získať štipendium vo výške 9 000 €, v niektorých prípadoch až 16 500 €.

            S možnosťami štúdia na jednotlivých vysokých školách sme sa zoznámili vďaka Ministerstvu školstva, výskumu a vývoja SR. Jeho cieľom bolo týmto podujatím vytvoriť priestor na prepojenie maturantov (tohto aj budúcoročných) so slovenskými vysokými školami.

            Laura Juráková, III.A

          • Mix volejbal sme zahrali celkom dobre!

          • V utorok sme sa zúčastnili Okresného kola v Mix volejbale žiakov a žiačok základných škôl a osemročných gymnázií.

            Našu školu reprezentovali: Dominika Hrivnáková, Darja Šaminová, Sofia Trochová a Zuzana Janová.

            Z chlapcov hrali Peter Háas, Dávid Poliak, Lukáš Gedai, Martin Kriška.

            Vo vyrovnaných finálových zápasoch sme obsadili pekné 3. miesto. Hráčom gratulujeme a prajeme veľa úspechov v budúcom roku!

            PaedDr. Jana Lásková

          • Naši historicky prví zlaťáci!

          • Program Duke of Edinburgh's Award (DofE) je jednou z najuznávanejších iniciatív na svete, ktorá podporuje mládež vo vývoji ich zručností, sebavedomia a dobrovoľníckej činnosti. Jedným z najvýznamnejších míľnikov v tomto programe je dosiahnutie Zlatej úrovne. A na našej škole prvenstvo v jej získaní patrí 4 žiakom z Oktávy: Vratkovi Mančuškovi, Peťke Ďurovičovej, Laure Hodásovej a Alžbetke Ľuptákovej.

            Už je tomu 6 rokov, čo nám naša absolventka Zuzka Krkošková prišla predstaviť program DofE. Hneď si nás získala a našu školu sme zaregistrovali medzi centrá, ktoré tento rozvojový program ponúkajú.

            V utorok, 19. marca 2024, si naši zlaťáci práve v jej prítomnosti prevzali z rúk Denisa Sedláka svoje medzinárodne uznávané certifikáty a zlaté odznaky. Zlatá ceremónia sa niesla v honosnom duchu v priestoroch historickej budovy Národnej rady za prítomnosti vzácnych hostí. Povzbudivé slová, príhovory, záverečné zhodnotenie, či hudobné vystúpenie Simi Magušinovej a oceňovanie známymi osobnosťami dotvárali tú pravú atmosféru celého podujatia.

            Pre mnohých mladých ľudí je dosiahnutie Zlatej úrovne v programe DofE vrcholom ich úsilia a snáh. Je to cesta, ktorá ich formuje ako osobnosti. Avšak zlatá úroveň v programe DofE nie je len cieľom, ale aj začiatkom nových možností a dobrodružstiev, príprava na nové výzvy. Je to symbol úspechu a rastu, ktorý sa bude odrážať ďalej v živote účastníkov, pretože osvojené návyky a nadobudnuté skúsenosti sa stávajú piliermi na ich ceste životom.

            Srdečne vám ešte raz gratulujeme a sme na vás hrdí!

          • Študentské voľby

          • V priebehu utorka sme v škole zorganizovali študentské simulované prezidentské voľby. Zúčastnilo sa ich 134 žiakov, čo predstavuje 44,67% všetkých oprávnených voličov. Ďakujeme študentskej volebnej komisii za plynulý a bezproblémový priebeh volieb a študentom za ich odovzdané hlasy.

            Oficiálne celoslovenské výsledky budú zverejnené na stránke Študentských volieb.

            Mgr. Karel Ticháček