• Naši študenti v Europarlamente
      • Naši študenti v Europarlamente

      • 08.03.2023 07:14
      • V dňoch 28.2. - 3.3.2023 niektorí žiaci našej školy dostali príležitosť navštíviť Európsky parlament sídliaci v Štrasburgu. Bola to odmena za výhru v projekte EPAS, ktorému sa venovali minulý školský rok.
      • Naša cesta sa začala pred bránami nášho gymnázia, kde nás čakal autobus. Dlhá cesta nám ubehla rýchlo, keďže sme boli plní očakávania. Príchod v ranných hodinách sme využili na prebádanie mesta, ktoré nebolo preplnené turistami tak, ako to býva v letných mesiacoch. O 12-tej hodine nás na námestí čakal i miestny sprievodca - Gustav. Zasvätil nás do histórie mesta i jednotlivých pamiatok. Večer sme sa vydali na potulky mestom. Nákupy a dobrá večera, samozrejme, nechýbali.
         

        Na druhý deň (2.3.2023) bol pre nás v Európskom parlamente pripravený bohatý program. Doobedňajšie hodiny boli určené debate s viceprezidentom Európskeho parlamentu - Dimitrios Papadimoulis a s odborníkom na ženské práva a rodovú rovnosť - Henry Alex Wasung. Študenti sa tak mohli pýtať otázky, ktoré ich trápia zo všetkého najviac. Po obede nás čakala druhá časť programu, simulácia dňa europoslanca v parlamente. Na vlastnej koži sme si všetci vyskúšali, ako prebieha celý proces rokovania až po hlasovanie.

        Domov sme sa vrátili unavení, no s veľkým zážitkom, ktorý si všetci navždy zapamätáme.

        Na záver by sme sa radi poďakovali pani riaditeľke a pani profesorke Balážovej za organizáciu nášho dobrodružstva, no netreba zabúdať ani na tých študentov, ktorí nám túto možnosť v už spomínanej súťaži vybojovali a mohli sme s nimi zažiť krásny výlet do Štrasburgu. Aj Vám preto patrí veľké Ďakujeme!

        Pre Gymkoviny: Sophia Babičová

      • Naspäť na zoznam článkov