• Ocenenie primátorom mesta Rimavská Sobota si včera prevzal Vratko Mančuška.

          • Pedagogická rada navrhla za našu školu oceniť žiaka, ktorý svojimi činmi a osobnosťou ukazuje, čo znamená byť skutočne výnimočným. Pretože osobnosť človeka nie je charakterizovaná len tým, čo robí, ale i tým, ako to robí. A taký je Vratko Mančuška.

            Absolvent osemročného Gymnázia Ivana Kraska – Ivan Krasko Gimnázium, ktorý svojou usilovnosťou, cieľavedomosťou a pracovitým prístupom vynikal nielen v škole, ale stále vyniká v celej komunite.

            Azda nie je v meste človek, ktorý by nepočul jeho meno. Kto ho pozná, vie, že mu 100% nestačí. Jeho nasadenie a precíznosť často presahujú očakávania. Je výborným žiakom, v škole dosiahol vynikajúce vzdelávacie výsledky, bol každý rok vyznamenaným žiakom, dokázal si zachovať od prímy až po maturitu priemer 1,0 a zvládol aj jazykovú skúšku z anglického jazyka na úrovni C1. Vratko tento školský rok úspešne zmaturoval na ,,čisté“ jednotky z 5 predmetov a dostal sa na vysnívaný odbor, na fyziku, na VŠ do Brna.

            Okrem svojich akademických úspechov je Vratko aj mnohostranným talentom. Je vášnivým hudobníkom, talentovaným huslistom, je primášom v dvoch ľudových hudbách. Svoje umelecké nadanie a schopnosť vyniknúť v náročnej konkurencii potvrdil aj v celoslovenskom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. S prednesom prózy získal strieborné pásmo. Okrem toho bol v priebehu štúdia šéfredaktorom školských novín, aktívnym členom krúžku 3d tlače a zaslúžil sa o zmodernizovanie školského zvonenia.

            Bolo bežné vidieť ho odchádzať zo školy medzi poslednými s úsmevom na tvári a ochotou každému pomôcť. Jeho doposiaľ najväčším mimoškolským úspechom je získanie prestížneho medzinárodného zlatého ocenenia DofE. Na konci stredoškolského štúdia mu bol riaditeľkou gymnázia udelený ďakovný list za výborný prospech a reprezentáciu školy.

            Vratkove nasadenie je pre nás všetkých inšpiráciou. Nikdy nevyhľadáva uznanie, hoci jeho úspechy hovoria samé za seba. Jeho pokora a skromnosť sú vlastnosti, ktoré si každý rýchlo všimne a na ňom obľúbi. Nielen mimoriadnymi akademickými úspechmi, ale svojou ľudskosťou, hodnotami a prístupom k životu nám ukazuje, čo znamená byť výnimočný.

            Dnešný svet potrebuje viacej takýchto Vratkov. Nech je toto ocenenie pre neho zaslúženým uznaním jeho tvrdej práce a motiváciou pre ďalšie úspechy. Ďakujeme ti Vratko za všetko, čo si urobil pre našu školu a naše mesto.

            Mgr. Jana Liptáková

          • AED dokáže zachrániť ľudský život!

          • Ďakujeme našej absolventke Zuzane Beňovej a jej manželovi Tomášovi Beňovi z firmy TaJaMed, ktorí nám darovali externý defibrilátor AED určený na záchranu života pri zastavení srdca.

            Včera zamestnancov školy a žiakov zaškolil lekár a prezident SSUMaMK, MUDr. Attila Gyánovics v použití AED a poskytnutí prvej pomoci. Dokonca aj naši najmladší žiaci z prímy si vyskúšali KPR a vypočuli základné pokyny k okamžitej záchrane života. Ďakujeme.

            AED je umiestnené na dolnej chodbe v blízkosti telocvične a sekretariátu, aby mohol v prípade potreby zachrániť život našim žiakom a zamestnancom ale aj ľuďom v bezprostrednom okolí školy.

          • Záverečník

          • A je to tu opäť. Niečo sa končí a niečo sa začína. V našom prípade sa opäť končí školský rok a začínajú sa dlho očakávané prázdniny. Bolo to ako včera, keď sme stáli na školskom dvore pri otvorení školského roka, a už je tu koniec.
            Je náročné písať o niečom, čo sa končí, aj keď ide o školu. Pre mnohých nastanú po prázdninách rôzne veľké zmeny. Aj o tých sa píše celkom ťažko. Preto sa radšej zameriam na prázdniny. Leto ako má byť si zaslúžia asi všetci z nás. No ako ho naozaj budú tráviť naši študenti?

          • Prinášame kompletné výsledky tohtoročného KLOKANA!

          • Zúčastnilo sa ho 37 študentov, z toho 15 získalo titul úspešného riešiteľa.

            Najväčší úspech dosiahli Jakub Trapl z tercie a Pavol Bednář z kvinty. Obaja získali 100 % bodov a obhájili v svojich kategóriách vlaňajšie prvenstvo v rámci SR. Pavol bol navyše pozvaný na osemdňové sústredenie najlepších klokanov sveta do nemeckého mestečka Joachimsthal.

            Vynikajúco sa umiestnil aj Robert Wereszký z tercie. Vo svojej kategórii predbehol 99,39 % súťažiacich.

            Ako ste si mohli všimnúť, dvaja z vyššie uvedených sú z tercie. Spomedzi všetkých tried našej školy sa im darilo najlepšie. Zo 7 zúčastnených bolo 5 úspešných a to s veľmi vysokými percentilmi. Okrem už spomenutých žiakov aj Dávid Poliak, Zuzana Janová a Simona Szitanková.

            Pochvalu si zaslúžia aj ďalší úspešní riešitelia, Sofia Makšiová a Matúš Jablonský z prímy, Leonard Demeter, Mia Astalošová, Dávid Csernok, Zsófia Polóni a Natália Ľuptáková zo sekundy, Jakub Melicherčík zo sexty a Michal Katreniak zo septimy.
             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vynaložené úsilie, úspešným gratulujeme k úspechu a veríme, že o rok to bude ešte lepšie.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD

          • Úspech na medzinárodnej úrovni!

          • GYMIKRS má svoje miesto na mape Európy...

            Ako sme už písali skôr, nášmu tímu SECONDTRY (Pavol Bednář, kvinta) sa po druhýkrát podarilo postúpiť do najvyššieho, Európskeho, kola Európskej súťaže v štatistike.

            Jeho úlohou bolo natočiť v súlade s prísnymi pravidlami a pod značným časovým tlakom štatistické video v angličtine na tému „Everything was better before! True or not?“. Okrem toho bolo treba napísať podľa požadovaných kritérií obsiahly sprievodný dokument.
            Vďaka spolupráci s Timom Törkölym, Jakubom Drakom (3. A) a Luciou Tučekovou (septima) sa podarilo vytvoriť dielo, ktoré ich umiestnilo na 2. priečku v Európe!

            Konkurencia bola obrovská, prvého kola súťaže sa zúčastnilo 22000 súťažiacich z 20 krajín Európy, do najvyššieho finálneho postúpilo 64 tímov. Od 1. miesta, finančnej odmeny a výletu do Madridu delil našich študentov skutočne len krôčik.

            Všetkým spomenutým gratulujeme k úspechu, ďakujeme za vynaložené úsilie a skvelú reprezentáciu školy. Držíme palce do budúceho roka, aby sa im opäť podarilo postúpiť do finále a teraz už ako zohratému tímu vystúpiť na stupienok víťazov.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Interview – Ivana Václaviková

          • Pani profesorka, ktorá akosi neplánovala, že sa profesorkou stane. No nakoniec ju jej kroky doviedli až sem. Vyštudovala anorganickú chémiu na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie na STU v Bratislave. Po škole si vyskúšala prácu v odbore ako chemický technológ v chemickej firme v Pezinku. Počas pandémie začala online doučovať matematiku, a to ju priviedlo k myšlienke učiť. Práca v odbore ju veľmi nenapĺňala, chcela od základov zmeniť svoj život. Tak sa vrátila naspäť do Rimavskej Soboty a už tretí rok učí na našom gymnáziu. My však chceme vedieť viac, preto ani pani profesorku interview neobišlo.

          • Môj slovník z reality alias Slovíčka v malíčku 2024

          • Gratulujeme ku krásnemu 2. miestu v celoslovenskom finále v tvorivom jazykovom projekte Môj slovník z reality alias Slovíčka v malíčku 2024 v anglickej sekcii Laure Capákovej, Sofii Kiráľovej a Simone Szitankovej z triedy tercia.

            Ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

            Mgr. Veronika Czikóová

          • Ja som to vedela!

          • Sme malá škola? Áno, ale s veľkými talentami... Jedným z nich je nesporne Jakub Trapl z tercie. V stredu sa mu v Bratislave na celoštátnom kole Pytagoriády podarilo obhájiť vlaňajšie prvenstvo!

            V silnej konkurencii najlepších matematikov z celého Slovenska je to neuveriteľný výsledok.

            Jakub nedal najmenšiu šancu ani deťom zo školy pre mimoriadne nadané deti, ani tým z matematických gymnázií. Je to jednoducho naša matematická jednotka.

            Gratulujem Ti, Jakub, ku skvelému výkonu a prajem, aby sa Ti aj naďalej takto darilo.

            Súčasne Ti patrí aj veľká vďaka za skvelú reprezentáciu našej školy.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Geologická exkurzia!

          • Pavol Bednář z kvinty obsadil krásne 2. miesto v celoštátnom kole Slovenskej geologickej olympiády. Odmenou za perfektný výkon mu bola takmer 9 hodinová exkurzia po „Zemplínskom ostrove“. Počas nej mal možnosť vidieť 2 expozície minerálov a hornín s nádhernými exemplármi, viate piesky v ktorých hniezdili brehule, zažiť ťažbu andezitu, hľadať opály, jaspisy, skameneliny, chalcedóny a ocitnúť sa aj na jedinom známom ložisku antracitu na Slovensku.

            Počas celej súťaže a exkurzie ho sprevádzala dvojica mladých, nadšených mineralógov, na slovo vzatých odborníkov. Prinášame fotky od organizátora.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Hrebendova kapsa

          • Aj na našej škole sa nájdu nadšenci umeleckého slova. Poézia a próza učarovali našim mladým spisovateľom, ktorí sa zúčastnili ďalšieho ročníka literárnej súťaže " HREBENDOVA KAPSA". Pavlínka Turisová (sekunda), Filip Kántor (kvarta) a Nina Bilíková (II.A) prispeli svojimi literárnymi dielami do tejto súťaže.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme Vám, aby vás múza neupúšťala!

            Mgr. Iveta Pytliaková

          • Striebro z celoštátneho kola!

          • Áno, v pondelok 3. 6. 2024 sa Pavlovi Bednářovi z kvinty podarilo nemožné. V jednej z najťažších stredoškolských olympiád, akou Slovenská geologická olympiáda nepochybne je, obsadil v celoštátnom kole v Košiciach 2. priečku! Podarilo sa mu poraziť aj o 3 roky staršieho a skúsenejšieho vlaňajšieho šampióna. Výborne si poradil v teoretickej časti, kde chýbajúce geologické vedomosti nahradil chemickými aj fyzikálnymi a „vymyslel to“. Nezaváhal dokonca ani pri obávanej „poznávačke“, kde sa mu podarilo správne určiť 7 z 10 vzoriek.

            Odmenou za perfektný výkon mu bola takmer 9 hodinová exkurzia po „Zemplínskom ostrove“. Počas nej mal možnosť vidieť 2 expozície minerálov a hornín s nádhernými exemplármi, viate piesky v ktorých hniezdili brehule, zažiť ťažbu andezitu, hľadať opály, jaspisy, skameneliny, chalcedóny a ocitnúť sa aj na jedinom známom ložisku antracitu na Slovensku. Počas celej súťaže a exkurzie ho sprevádzala dvojica mladých, nadšených mineralógov, na slovo vzatých odborníkov. Na záver si zažil aj poriadnu búrku a prietrž mračien.

            Pavlovi gratulujeme k jeho veľkému úspechu, ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy a dúfame, že o rok si to bude môcť zopakovať.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Prímania, Sekundáni a Terciáni zvíťazili v Okresnom Majstrovstve SFZ v malom futbale.

          • Spomedzi 16 účastníkov si naši chlapci v A skupine poradili po rozpačitom začiatku s Rimavskou Sečou 5:0, no herný prejav nebol ideálny, ale naša hra sa od zápasu k zápasu zlepšovala. So ZŠ Bátka sme vyhrali 4:0 a so ZŠ Hrachovo 6:0.

            Do štvrťfinále sme nastúpili ako víťazi skupiny proti ZŠ Francisciho Hnúšťa. Po veľmi taktickom boji sa nám podarilo zvíťaziť 2:0 a postúpiť do semifinále, kde nás už čakala hráčmi z MŠK RS nabitá ZŠ Hostinského.

            Zápas bol od samého začiatku vo vysokom tempe, ale takticky opatrný, keďže sa hráči medzi sebou veľmi dobre poznajú a nikto nechcel inkasovať ako prvý. Nám sa podarilo skórovať ešte v prvej polovici zápasu, čo bola voda na náš mlyn a po herne veľmi disciplinovanom výkone sme skórovali ešte dvakrát, čím sme po výsledku 3:0 spečatili postup.

            Vo finále sme sa stretli s veľmi silnou ZŠ z Oždian, kde väčšina hráčov pôsobí tiež v MŠK RS. Vo vyrovnanom a nervóznom zápase po niekoľkých nevyužitých šanciach na obidvoch stranách sa nám podarilo skórovať čím z nášho tímu opadla nervozita a postupne sme ešte dvakrát skórovali.

            Víťazstvom 3:0 vyhral náš tím okresné majstrovstvo SFZ bez straty bodu a bez inkasovaného gólu k čomu veľmi dopomohol skvelými brankárskymi zákrokmi Kristián Kmeť. Počas celého turnaja hral bezchybne a nepustil za svoj chrbát žiadnu loptu.

            Výbornými výkonmi mu sekundovali David Poliak ako stredový hráč a náš motor a mozog mužstva, krajní hráči Richard Rendek, Marko Bakša, Riško Nemec, Matúš Rada. Na hrote hrajúci Martin Kriška, Dávid Csernok, Lukáš Gedaj, Miško Kováč.

            Chalanom gratulujem k víťazstvu a ďakujem za príkladnú reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Richard Oštrom