• Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov bol vyhlásený v roku 2001 a je organizovaný Radou Európy a Európskou komisiou. Deň je oslavou jazykovej rôznorodosti členských krajín, ktoré tvoria súčasť bohatého kultúrneho dedičstva a tradícií. Cieľom je tiež podpora občanov k učeniu nových jazykov, vďaka ktorým si zvyšujú svoje šance na štúdium, prácu a lepší život v rámci EÚ.

            Dňa 26.10. sme si aj na našej škole Európsky deň jazykov pripomenuli. Pre žiakov sme pripravili rôzne aktivity, ktoré sa uskutočnili v rámci vyučovacích hodín cudzích jazykov. Tento rok ich bolo skutočne dosť. Veď posúďte sami.

            Trieda Septima napríklad pripravila rovesnícke vyučovanie pre svojich najmenších spolužiakov z Prímy. V rámci neho sa mohli primáni od septimánov dozvedieť nové informácie o anglicky hovoriacich krajinách. Pracovalo sa v 4 skupinách, ktoré reprezentovali rôzne krajiny (USA, Kanada, UK a Austráliu) a z prác  jednotlivých tímov vytvorili spoločný projekt. Septimánom patrí pochvala za premyslenú koncepciu VH, vopred pripravené pracovné materiály a aj za manažovanie práce v skupinách. „Veľkí“ aj „malí“ zvládli svoje úlohy na jednotku.

            Rovesnícke vyučovanie sme realizovali aj v dvoch skupinách nemeckého jazyka. Všetci žiaci Kvarty prevzali na seba rolu učiteľov nemeckého jazyka, zostavili aktivity, pripravili pracovné listy s rôznymi úlohami, kvíz o Nemecku, kahoot so slovami prevzatými z nemčiny a naši najmladší žiaci Prímy súťaži v tímoch o ceny venované Goethe inštitútom. Kvarťania zvládli svoje úlohy na 1*. Rovesnícke vyučovanie je veľmi vhodná forma odovzdávania vedomostí, zručností a skúseností pre obe skupiny žiakov, určite v nej budeme pokračovať.

            Zábavnou formou sa zdokonaľovali v používaní angličtiny aj žiaci triedy Tercia. Okrem pripravených pestrých aktivít si vytvárali aj slovník v anglickom jazyku.

            Trieda 1. ročníka s VJM pripravila plagáty. Žiaci pracovali v skupinách. Vo svojej tvorbe poukázali na rôznorodosť európskych krajín a jazykov porovnávaním ich charakteristík, pozdravov, hymny aj pôvodu.

            Študenti triedy 2.A sa na hodine anglického jazyka venovali rôznorodým aktivitám, ktoré si pripravili pre svojich spolužiakov v skupine.

            Prvá skupina žiakov 3.A/B na hodine spracovala dizajn pre Tričko Európskeho dňa jazykov. Svojimi návrhmi sa zapojili do súťaže, v ktorej sa ich tričko môže stať oficiálnym tričkom EDJ 2024 a zároveň môžu získať tričká pre svoju triedu.

            V druhej  skupine 3.A/B sa zamerali na všetky jazyky, ktoré sa vyučujú na našej škole a vytvorili plagát s rovnakými základnými frázami v anglickom, francúzskom, maďarskom, nemeckom, ruskom a slovenskom jazyku.

            Vyučovaciu hodinu nemeckého jazyka v 2. ročníku spestrili naši študenti, ktorí majú korene v zahraničí a priblížili svoju reč, krajinu a kultúru. Lucas Zhang Čínu, Nazar Kostiuk Ukrajinu a Jazmin Khadhraoui Tunis. Pre všetkých to bolo veľmi zaujímavé a prínosné.

            Vo vestibule si môžete pozrieť výsledky prác študentov z tohto dňa.

            PaedDr. Erika Kuszová
            Vedúca PK JaK