• Školské kolo Olympiády zo SJL v kategórii C
          • Školské kolo Olympiády zo SJL v kategórii C

          • V dňoch 17. a 23.10.2023 sa školské kolo OSJL nieslo v duchu práce na počítači, kde 20 žiaci Tercie a Kvarty zabojovali s online testom. II. časť - Transformácia textu a III. časť – Tvorba rečníckeho prejavu ich potrápili, ale vďaka veľkému úsiliu sa viacerí stali úspešnými riešiteľmi.

            Do okresného kola však môže postúpiť len jeden. Stal sa ním Peter Haás, žiak Kvarty.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za chuť a odhodlanie zapojiť sa do výziev.

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Rozumieme si
          • Rozumieme si

          • Naša škola sa tento školský rok po 2-krát zapája do projektu Rozumieme si. Slovenskí žiaci a žiačky z partnerských škôl vytvoria dvojice s maďarskými deťmi zo Slovenska a v rámci ročníka 2023/24 (od decembra 2023) zažijú DOBRODRUŽSTVO, NOVÉ PRIATEĽSTVO a DOBRÝ POCIT z nezištnej pomoci v rovesníckej skupine.

            Bližšie info na https://sk.cseregyerek.sk/

            Budeme sa tešiť z Vašej účasti a spolupráce.Koordinátorka projektu na škole:

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Deň zdravej výživy po našom
          • Deň zdravej výživy po našom

          • V utorok 17. októbra 2023 sa v našej škole konala súťaž o najlepší jablkový koláč. Súťaž bola usporiadaná na počesť Svetového dňa výživy, ktorá sa po celom svete oslavuje 16. októbra.

            Celá táto myšlienka vznikla v hlavách nováčikov našej školy, v triede I.B spolu s triednou učiteľkou Beátou Kamenskou. Oznamy o tejto akcii sme vylepili v škole a na sociálnych sieťach, a tak sa nám podarilo do tejto súťaže zapojiť 24 súťažných koláčov. Medzi súťažiacimi boli najmä naši najmenší prímani a o titul sa dokonca rozhodol zabojovať aj náš ujo školník. Od rána sa žiaci I.B striedali dole pri mieste hlasovania, pričom každý žiak mohol hlasovať len raz za svojho favorita. Naša ponuka bola 1 KUS KOLÁČA = 20 CENTOV!! Po 3 hodinách preplnenej chodby zvedavých študentov sa súťaž ukončila a súťažiaci boli zavolaní na vyhodnotenie.

            Vďaka hlasom našich žiakov sa na treťom mieste umiestnil koláč č.15 od Lary Polgáriovej a Sofi Herczegovej z I.B. Striebornú priečku obsadil koláč č.7 od Erika Toldyho zo sekundy. Deťom najviac chutil koláč č.14 škoricovo jablkové rolky takisto od Lary a Sofi z I.B. Vďaka hlasom poroty sa na bronzovej priečke objavili 2 koláče a to babkin koláč č.16, za ktorý dostala cenu Nelly Šimonová a koláč č.20 od Soni Vaľovej z prímy. Na 2. mieste koláč č.14 od Lary a Sofi z I.B a zlatú priečku a košík čerstvých jabĺk získal Martin Maslen z prímy.

            Rozdávali sa aj TOP 4 ceny a to za:

            najzdravší koláč - Camila Brezovická (príma)

            najsladší koláč - Simona Kantorová (príma)

            najjablkovejší koláč - Soňa Vaľová (príma)

            najestetickejší koláč - Matúš Jablonský (príma)

            Víťazom srdečne gratulujeme:)

            So zarobenými peniazmi má trieda I.B už teraz veľké plány. Zo všetkých súťažných koláčov chcú urobiť Knihu receptov, ktorú si už čoskoro budete môcť zakúpiť na vianočnej burze našej školy.

            Samuel Varga – I.B

        • FAST FASHION: Čo je rýchla móda a prečo ju musíme poraziť?
          • FAST FASHION: Čo je rýchla móda a prečo ju musíme poraziť?

          • FAST FASHION ..... je v doslovnom preklade rýchla móda, teda lacná a ľahko dostupná móda.
            Žiaci 2.C triedy riešili v rámci Recyklohier úlohu poukázať na nebezpečenstvá rýchlej módy, ktorá sa vyrába vo veľkom množstve bez ohľadu na životné  prostredie a pracovné podmienky zamestnancov. Výroba  lacného textilu a obuvi prebieha v továrňach v rozvojových krajinách v Ázii  a v Afrike.
            Zaujímavý plagát 2.C triedy nájdete na poschodí, kde nájdete aj štítky rôzneho  oblečenia.  Pozrite si aj vy štítky na svojom oblečení a nájdete na nich informáciu,  v akej krajine boli vaše tričko, nohavice, alebo košeľa vyrobené.
            Zamyslite sa, čo z oblečenia, ktoré máte, skutočne nosíte a či aj vy nepodporujete FAST FASHION!

             

            FAST FASHION ...  Szó szerinti fordításban „gyors divatot“, tehát olcsó és könnyen beszerezhető ruházatot jelent. A 2.C osztály tanulói bekapcsolódtak a Reciklációs játékok projektbe.  Rámutattak  a fast fashion veszélyeire: a túltermelésre és a környezetszennyezésre. A ruhákat gyakran szörnyű körülmények között gyártják Ázsiában és Afrikában, a munkásokat fillérekért dolgoztatják, ráadásul veszélyes egészségügyi és biztonsági kockázatoknak teszik ki őket.  A 2.C osztály tanulóinak munkája megtekinthető az iskola emeletén. Plakátjukon különböző ruhadarabok cetlijeinek fotóit gyűjtötték egybe, ahol a ruhákat  gyártó országok szerepelnek. Vajon a mi ruhásszekrényünkben is találnánk olyan nem hordott ruházatot, amely fölösleges és fast fashionnek nevezhetnénk?

            PaedDr. Judita Ferenczová

        • Postúpili do okresného kola
          • Postúpili do okresného kola

          • Dňa 11.10. 2023 sa uskutočnilo online formou školské kolo Technickej olympiádyZúčastnili sa ho žiaci sekundy – kategória B a tercie – kategória A. V kategórii B sa na 1. mieste umiestnil a do okresného kola postúpil Marek BitalaSo stratou 1 bodu tesne za ním skončil Dávid Csernok a o ďalší bodík menej mal Miško Kováč. Všetci traja chlapci sú úspešnými riešiteľmi.
            V kategórii A súťažia dvojice. Najlepšie sa darilo dvojici Dávid Poliak a Lukáš Gedai, táto nás bude reprezentovať aj v okresnom kole. Na druhom mieste skončila dvojica Jakub Durec a Kristián Kmeť. Obe dvojice získali aj titul úspešného riešiteľa.Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a postupujúcim držíme palce do okresného kola.
             

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Deň zdravej výživy sa blíži
          • Deň zdravej výživy sa blíži

          • Kto? ..... Napečie najlepší jablkový koláč?

            Kde? ... vo vestibule GYMIKRS?

            Kedy? ... v utorok 17.10 .2023

            Ako? ... dones napečený jablkový koláč aj s receptom do 1.B triedy ráno 17.10.2023, označ meno, trieda

            Tím 1.B sa už postará o všetko ostatné .....

        • Ticho bolo nekonečné - prednáška jaskyniara Ľudovíta Gaála
          • Ticho bolo nekonečné - prednáška jaskyniara Ľudovíta Gaála

          • Žiaci 2.C a 3.C triedy sa zúčastnili zaujímavej prednášky známeho jaskyniara Ľudovíta Gaála. Pán Gaál nám porozprával pútavé príbehy o objavovaní jaskýň z nášho okolia, ktoré boli doplnené jeho súkromnými fotografiami.

            Gaál Lajos barlangász előadása – A csend végtelen volt és sötétA 2.C és a 3.C osztály tanulóinak lehetőségük volt meghalgatni az ismert barlangász Gaál Lajos elbeszélését. A barlangkutatók nem mindennapi világába kalauzolta el a halgatókat . Érdekes történetei fotókkal voltak kiegészítve a barlangászat szépségeiről.

            PaedDr. Judita Ferenczová

        • Virtuálna realita spojená s dejinami
          • Virtuálna realita spojená s dejinami

          • Naši prváci z triedy s vyučovacím jazykom maďarským sa v utorok zúčastnili virtuálnej prechádzky dejinami Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Cez okuliare pre virtuálnu realitu mohli sledovať expozíciu múzea v roku 1913.

            Iskolánk elsősei tegnap virtuális tárlatvezetésen vettek részt a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. Virtuális szemüvegek segítségével ismereteket szereztek a múzeum történelméről, és megtekintették a múzeum első, 1913-as állandó kiállítását.

            Mgr. Marianna Béres

        • Naši žiaci na komentovanej prehliadke mesta
          • Naši žiaci na komentovanej prehliadke mesta

          • Pri príležitosti svetového dňa cestovného ruchu sa 27.septembra žiaci 2.C triedy zúčastnili komentovanej prehliadky mesta Rimavská Sobota. Gemersko – malohontské múzeum pripravilo aj virtuálnu prehliadku, v rámci ktorej si pomocou tabletov mohli žiaci pozrieť stredovekú podobu mesta.

            Az Idegenforgalom Világnapja alkalmából, a 2.C osztály tanulói virtuális városnézésen vettek részt a Gömör – Kishonti Múzeum jóvoltából. Táblagépek segítségével megtekinthették, hogyan nézett ki Rimaszombat a középkorban.

            Mgr. Monika Pataiová