• Najlepší klokani
          • Najlepší klokani

          • Naši najlepší Klokani, víťazi svojich kategórií - Jakub Trapl (príma), Pavol Bednář (tercia) a ďalší úspešní - Zuzka Janová, Dávid Poliak, Robert Wereszký (príma), Jakub Melicherčík (kvarta) a Michal Katreniak (kvinta) si prebrali svoje diplomy a ceny.

            Tí menší sa nechali aj odfotiť, väčší nám namiesto seba poskytli aspoň svoje diplomy. 

        • Stanovačka počas Svätojánskej noci
          • Stanovačka počas Svätojánskej noci

          • Nápad sa zrodil na rodičovskom združení. Mnohokrát sme snívali o spoločnom nočnom výlete. A tak 23.6.2022 sa to stalo. Stretli sme sa v Lesíku pri Rimavských Zalužanoch o 16.00 hod. Každý prichádzal postupne nabalený, ako keby sme išli do Grécka na týždeň. Stravovanie bolo zabezpečené ako v luxusnom hoteli. Pomaly sme začali stavať stany a zapálili oheň na večernú opekačku. Po zotmení sa začal nočný život Sekundy. Svätojánska noc získala nad nami moc. Diali sa čudesné javy, padali hviezdy, lietali svätojánske mušky a komáre začali svoj lov. Naše „opasovačky“ sa predĺžili až do hlbokej noci. Ráno sme sa naraňajkovali - domáca praženica od šéfkuchára Petra Haása a začali sa chystať veci na spoločný obed, čiže náš dlho vysnívaný guláš. Samozrejme, že sme za zabavili aj vodnou bitkou, z ktorej nikto nevyšiel suchý. Guláš bol výborný a za to všetko ďakujeme kuchárom Markovi Priadkovi a Petrovi Haásovi. Pánovi starostovi Rimavských Zalužian a jeho tímu za prípravu nášho „prírodného hotela“, pani triednej učiteľke Medveďovej, rodičom: Lajgút, Štrbová, Uhrinová, Kántor, Holubek, Ďurica, Fekésházy, Priadka za dozor, pečivo, dovozy a odvozy.

            Výlet odporúčame aj iným triedam našej školy. Jedným slovom bolo PERFEKTNE!!!!!!!!!!!!

            Sarah Uhrinová
            Sekunda

        • Najúspešnejší žiaci mesta Rimavská Sobota si prevzali ocenenia z rúk primátora.
          • Najúspešnejší žiaci mesta Rimavská Sobota si prevzali ocenenia z rúk primátora.

          • Primátor mesta JUDr. Jozef Šimko prijal na radnici a ocenil žiakov všetkých škôl za mimoriadne úspechy.
            Za našu školu boli ocenení 2 žiaci:
            Pavol Bednář (tercia) - pravidelne sa zúčastňuje na všetkých súťažiach z oblasti matematiky, geografie, chémie, biológie a techniky, často aj v kategóriách určených pre starších žiakov. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí:
            1. miesto v súťaži Génius Logicus medzinárodne,
            1. miesto v SR v súťaži Matematický klokan v kategórii Školák 6 aj v kategórii Benjamín 7,
            dva roky po sebe 1. miesto v SR v súťaži EXPERT a to ako v oblasti Svetobežník a v oblasti Tajomstvá prírody, tak aj celkovo,
            1. miesto v SR v súťaži iBobor v kategórii Kadet,
            1. miesto v SR v medzinárodnej matematickej súťaži Purple Comet,
            1. miesto v SR v online kole IQ olympiády,
            1. miesto v krajskom a 3. miesto v celoštátnom kole Technickej olympiády,
            1. miesto v krajskom a 4.miesto v celoštátnom kole geografickej súťaže GQIQ a postup na celoštátne kolo Pytagoriády.
            Pavol bol úspešným riešiteľom krajského kola:
            Biologickej olympiády kategórie C,
            Chemickej olympiády kategórie D
            a Geografickej olympiády kategórií E, F aj Z.


            Adriána Krahulcová, naša maturantka
            Žiačka bola počas celého štúdia vyznamenaná, dosahovala výborný prospech a úspešne reprezentovala našu školu na rôznych súťažiach a podujatiach. Medzi jej úspechy patrí:
            2 krát 1. miesto v tímovej matematickej súťaži Purple Comet na celoslovenskej úrovni,
            Aďa spravovala školský instagram,
            úspešne zvládla bronzovú úroveň DofE
            reprezentovala školu v rozvojovom projekte LIDERS,
            bola spoluautorkou tvorby školskej knižnice INLAJT,
            zúčastnila sa projektu Študenti po stopách totality nadácie Milana Šimečku, bola ocenená za spoluautorstvo filmu O Nežnej revolúcií.

            Za Základnú umeleckú školu v Rimavskej Sobote bol ocenený aj náš kvintán Miško Katreniak, ktorý je výborným matematikom a úspešne zvládol bronzovú úroveň DofE.
            Všetkým žiakom srdečne gratulujeme, ďakujeme za reprezentáciu školy a ich obetavým pedagógom za prípravu a vedenie.

        • Nezvyčajne obohacujúca návšteva
          • Nezvyčajne obohacujúca návšteva

          • Ako tráviť posledné, predprázdinové, školské dni lepšie, než v spoločnosti jedného z najlepších hokejových reprezentantov Slovenska?

            Alex Tamáši je rodený Soboťan, a dokonca bývalý žiak nášho gymnázia, ktorý nás poctil svojou návštevou v posledný školský piatok tohto roku. „S Alexom sme sa rozprávali o besede už počas majstrovstiev, a teraz, keď opäť zavítal domov, sa to konečne podarilo zorganizovať,“ teší sa pani riaditeľka.

            Alex v uplynulých mesiacoch upriamil pozornosť na svoj nespochybniteľný talent, ktorý potvrdil aj na tohtoročných MS vo Fínsku, aj keď domáci si ho pamätajú už z detských čias. „S hokejom som začal vo veku 6 rokov, tu v Rimavskej Sobote. Keď to pre mňa začalo byť vážnejšie, v šiestej triede ma spoločne s pár kamarátmi rodičia vozili na tréningy do Detvy,“ hovorí. Tamáši sa následne ešte rozhodol pre štúdium na našom gymnáziu, no po dvoch rokoch uňho zvíťazil hokej. „Do tretieho ročníka strednej školy som nastúpil v Banskej Bystrici, navštevoval som športovú školu, pretože cestovanie a celkovo moje pôsobenie na dvoch miestach bolo časovo i finančne náročné.“

            Podľa slov odchovanca rimavskosobotského hokeja, zlom nastal v juniorskej kategórií, kedy už väčšina chlapcov končila. „Ja som mal šťastie, že som sa prebojoval až k mužom a začal s nimi trénovať. To, že ma to dostalo až do Fínska bolo naozaj neskutočné, je to sen asi každého hokejistu,“ spomína Tamáši, ktorý sa na šampionáte presadil aj gólovo.

            Alex Tamáši má do budúcnosti veľké ambície, no nohami stojí stále pevne na zemi. „Chcel by som sa určite dostať na ďalšie majstrovstvá, možno na olympiádu, ale mám v zálohe aj “zadné vrátka“, pretože šport je nevyspytateľný. V dôsledku toho momentálne študujem na Technickej univerzite vo Zvolene, odbor drevené stavby,“ hovorí budúci bakalár.

            Návšteva vrcholového športovca bola veľmi obohacujúca. Práve Alex Tamáši totiž môže ísť príkladom mnohým mladým a nádejným športovcom, pretože je úžasným príkladom toho, že aj športovec z malého mesta, akým je to naše, sa môže prebojovať na svetové podujatie. A dovolím si povedať, že sa vôbec nemá za čo hanbiť.

            A jedna pikoška na záver: S kým bol Alex počas majstrovstiev sveta na izbe?

            „Najprv tam so mnou bol Maťo Bučko. Toho však po čase poslali domov a následne som zdieľal izbu s Fehervárym, s ktorým som si zároveň veľmi dobre rozumel.“

        • Vybíjaná
          • Vybíjaná

          • V stredu 22.6.2022 sa naši žiaci nižšieho osemročného gymnázia venovali športu, konkrétne vybíjanej.  Maturitami ohrozený turnaj vo vybíjanej na MDD sme zrealizovali teraz, keď už máme známky uzavreté a do školy chodíme ešte radšej ako inokedy.
            Prinášame vám fotky z turnala, víťazné tímy a mená najlepších hráčov turnaja.
            1.miesto v prvej skupine: žiaci triedy sekunda
            1.miesto v druhej skupine: žiaci triedy kvarta
            V priateľských zápasoch hrali príma s terciou, kde prímani vyhrali a kvarta vyhrala nad sekundou.
            Najlepší hráči: Sofia Šilingová, Darja Šaminová, Oliver Csendes,Peter Haás.


            PaedDr. Lásková

        • Stali sme sa jednou zo štyroch najlepších škôl 6. ročníka Ambasádorskej školy Európskeho parlamentu (EPAS)
          • Stali sme sa jednou zo štyroch najlepších škôl 6. ročníka Ambasádorskej školy Európskeho parlamentu (EPAS)

          • V školskom roku 2021/2022 sme sa zapojili do vzdelávacieho programu Európskeho parlamentu, v ktorom sme sa uchádzali o titul Ambasádorská škola Európskeho parlamentu, čiže EPAS – European Parliament Ambassador School. Tento program má pomáhať šíriť povedomie o európskej parlamentnej demokracii medzi mladými ľuďmi, aby získali priamu skúsenosť s európskym občianstvom. Realizuje ho Informačná kancelária Európskeho parlamentu v spolupráci s Academia Istropolitana Nova a s Helsinským výborom pre ľudské práva na Slovensku. 

            Svoj vysnívaný cieľ sme dosiahli.

            Dňa 22.6. 2022 sme sa my – junior ambasádorky zúčastnili slávnostného vyhodnotenia 6. ročníka súťaže EPAS – Ambasádorská škola Európskeho parlamentu. Vyhodnotenie sa konalo v Bábkovom divadle v Žiline, kde sme mali možnosť najskôr pozrieť si divadelné predstavenie s názvom Dejiny Európy a hneď potom nasledovalo predstavenie najúspešnejších škôl a dlho očakávané vyhodnotenie. Napätie v miestnosti by sa dalo krájať.

            Neopísateľný pocit šťastia a hrdosti nás zachvátil, keď vyhlásili, že sme vyhrali úžasnú hlavnú cenu – výlet do Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapájali do aktivít, ktoré sme na škole organizovali, a tým nám pomohli dosiahnuť tento veľký úspech.

                                                                                                          Laura Hrončeková

        • DofE Susedia: Takáto bola naša „ostrá“
          • DofE Susedia: Takáto bola naša „ostrá“

          • Našej kvalifikačnej expedícií na bronzovej úrovni v DofE predchádzalo veľmi veľa rozhodovania, plánovania, preplánovania, telefonátov so starostami okolitých obcí a nespočetne veľa správ na messengeri.  Pôvodne sme plánovali prieskumnú expedíciu, kde sme sa chceli zamerať na skúmanie fauny a flóry. No nakoniec sme si naplánovali toľko veľa kilometrov, že sme sa rozhodli predsa len pre druhý typ, bežnú expedíciu.

            V prvý deň boli všetci v tíme dobre naladení. Veď dobre sa chodí s plným bruchom a po spánku na mäkkom matraci doma v posteli. Cestu sme začali vo Fiľakove a nabrali sme smer na Bulhary, kde sme si dali prvú proviantovú pauzu. Z Bulharov sme ďalej smerovali na Veľký Bučeň, no nedostali sme sa naň, pretože sme zle odbočili na sedlo Veľký Bučeň, a to už bolo pre nás priveľa na návrat. Zo sedla sme po lese a so spevom zišli Nad Čentu a odtiaľ nás už čakala len chvíľočka do Konrádoviec, kde sme prespávali. Po dlhom blúdení po Konrádovskej lúke sme našli náš pitný zdroj a taktiež miesto stanovania. Ako prvé sme rozostavali stany a potom sme si navarili obed. Pri obedovaní nás dobehol náš expedičák, pán profesor Lajgút, ktorý kempoval neďaleko nás. Hodnotila nás pani profesorka Kamenská. Počasie nám tentokrát na rozdiel od cvičnej expedície prialo, noc sme preto strávili v pohode.  

            Druhý deň sme stávali o 5:00. Nabrali sme si zásoby vody a o 7:15 sme vyrazili z Konrádoviec. Nálada už nebola tak pozitívna ako deň predtým, cítili sme únavu. Cestou na Mojínsku Kyslú sme si urobili menšiu odbočku do Čierneho Potoku, a kedže vracať sa po ceste, ktorou sme už išli, nie je náš štýl, prešli sme to krížom cez horu. Pri Mojínskej Kyslej sme si dali checkpoint s pánom profesorom a už nás čakal len náš cieľ - Kurinec. Po ceste nás najviac vyčerpala rozpálená vozovka pre autá a lúka, no v lese sme chytili druhý dych a na Kurinec sme došli takmer polobehom. Tam nás už čakal náš expedičák s úsmevom na perách a studeným (nealkoholickým)  pivom v ruke. Spoločná kofola na záver bola naozaj zaslúžená, dali sme spolu 33 kilometrov, naučili sme sa niekoľko nových maďarských a slovenských pesničiek, pretože v zúfalstve nám najviac pomohol spev 😊 My siedmi sme tento rok zvládli všetky naše stanovené ciele, tešíme sa na slávnostnú ceremóniu a naše prvé Dofácke bronzové odznaky!

            Zoja Šaminová (kvarta)

             

        • Peťa, Betka, Laura a Vratko zo Sexty doplnení Dávidom z 2.A, no čo môže byť lepšie?
          • Peťa, Betka, Laura a Vratko zo Sexty doplnení Dávidom z 2.A, no čo môže byť lepšie?

          • Našu striebornú expedíciu sme pod názvom tímu Trvalky začali v Šiatorskej Bukovinke, kde nám tep poriadne stúpal. Nezastavilo nás nič, ani výstrahy niekoľkých búrok, veď Trvalky obchádzajú búrky ako zlé známky. Prvý deň sme boli ešte svieži, na Mačacej sme stretli vzácne jašteričky, pod Šomoškou doplnili zásoby vody a na hrade sme boli, ani sme sa nenazdali. Po preskúmaní kamenného mora a vodopádu sme pocítili hlad. Pyšne sme vybalili bagety a ihneď na nás spadli tri kvapky. Vyhodnotili sme situáciu a skryli sa do hradu, pršať, samozrejme, nepršalo.

            Nabití energiou putovali sme ďalej bez najmenšieho zaváhania. Nechceli sme sa priznať, ale áno, trošku sme zmokli aj my, teda naše pršiplášte počas prechodu hustým lesom, takže to sa ani nepočíta. Pán profesor Lajgút pred nami utekal celú cestu, možno preto, aby sa nám mohol vysmievať, že on nezmokol, a aby nás sa checkpointe vystrašil tak, že aj s 20-kilovými batohmi sme sa rozutekali. Verím, že Dávid mal sprej na medvede už odistený. Výhliadku sme si nechali na koniec a za odmenu sme sa napásli lesnými jahodami. Nadšenie po príchode do táboriska sa dalo krájať, no nevydržalo nám dlho, keď nás pán profesor vyhodil z kempingu na lúku medzi ovce. Predsa sme neprišli na wellness nie? Postavili sme stany, uvarili instantné cestoviny na variči a viedli nekonečné konverzácie, až kým sme neodpadli do spacákov. Noc bola divoká:). Nám dievčatám najskôr niečo narazilo do stanu, pravdepodobne to bola mačka, ale chlapci aspoň zistili, aké silné máme hlasivky. Okolo druhej začalo hrmieť a sekundy medzi hromom a bleskom sme počítali, kým sme neusúdili, že je najvyšší čas sa pobaliť a skryť sa do altánku. Tam sme prečkali búrku, ktorá neprišla a vrátili sa vyvetraní do stanov. Ráno sme pokračovali na vrch Monika. Išlo sa nám celkom ťažko s tým, že ešte nejdeme domov, každý do svojej pohodlnej postele. Uprostred Moniky, uprostred ničoho, sme sa rozhodli, že stačí a vytiahli sme obed. Poochutnávali sme všetko, čo sme mali a pokračovali na Belínske skaly, a ďalej do Belinej, kde bolo naše táborisko číslo dva. Posledné rázcestie nás pomýlilo, ale nie na dlho, v Belinej sme boli presne načas. Na pozemku neďaleko obecného úradu sme sa utáborili a celý večer počúvali, pre mňa osobne, veľmi strašidelné psy behajúce po lúke. Vratko založil oheň a ako pravý expedičák si na ňom pripravil instatné cestoviny určené na druhý deň. V noci sme sa konečne vyspali a ráno o 4 už vstávali. Čo by sme my neurobili pre nášho navigátora, ktorý mal o jednej vystupovať na folklórnom predstavení? Presunuli sme sa do Fiľakova, poprezerali krásny kostol, navštívili židovský cintorín a chtiac-nechtiac sme sa dostali aj na Fiľakovský hrad. Tam sme neoficiálne ukončili expedíciu a hľadali najbližšiu cukráreň. Cukráreň Monika nám pripomenula blúdenie po vrchu Monika a my sme sa spokojní vybrali vlakom domov. Tie naše pohľady, ani sa nám nechcelo ísť domov. Na stanici sme sa rozlúčili slzami šťastia alebo smútku v očiach a pobrali domov učiť sa na koncoročné písomky. Túto našu cvičnú trojdňovú expedíciu sme zhodnotili veľmi pozitívne a nevieme sa dočkať na kvalifikačnú. Pohanský hrad, Hajnáčka a Soví hrad, traste sa!

            Za tím Trvalky Laura Hodásová (Sexta)

            FOTOGRAFIE Z EXPEDÍCIE

            .

        • Záverečník
          • Záverečník

          • Pandémia sa zmierňuje, dávame dole rúška, naši východní susedia stoja v pozore na bojisku a v okolí strašia prírodné živly. Aj v takomto duchu sa nieslo uplynulých 10 mesiacov. Aj v takomto duchu sa nieslo trojčíslie našich novín Gymkovín.  Jedno bojisko opúšťame ako víťazi, v ďalšom nás ohrozuje nepriateľ vlastného druhu. Jeden deň sa nám darí, druhým dňom radšej mažeme Edupage z domovskej obrazovky nášho telefónu.  V jednej chvíli sa stretávame, všetci rovnako „nadšení“, v átriu školy na slávnostnom otvorení nového školského roka, o sekundu nato v ruke zvierame hodnotenie našej celoročnej (ne)snahy. Čo tým chcel básnik povedať? Život beží. Ukrutnou rýchlosťou sa ženie dňami, ktoré sa zlievajú do týždňov a mesiacov, ktoré tvoria roky. 
        • Úspech vo vlastivednej súťaži
          • Úspech vo vlastivednej súťaži

          • Prírodné vedy, archeológia, história, etnológia a výtvarné umenie nášho regiónu - odbory, ktoré majú po príprave a súťaži naši piati sekundáni „v malíčku“.

            Denis Bodor, Adam Ďurica, Lukáš Chlpoš, Filip Kántor a Marek Spodniak sa umiestnili z 12 družstiev žiakov 7. ročníkov na úžasnom 2. mieste XXXVII. ročníka Okresnej vlastivednej súťaže PRAMENE.

            Súťaž je orientovaná hlavne na stálu expozíciu Gemersko-malohontského múzea. Jej cieľom je vzbudiť záujem o poznanie vlastnej minulosti a regionálnej histórie.

            Chlapci to dali. Boli super!

            Blahoželáme a ďakujeme.

        • Naša škola sa môže pochváliť ďalším krásnym úspechom
          • Naša škola sa môže pochváliť ďalším krásnym úspechom

          •  dňoch 8.-10. júna 2022 sa v Nových Zámkoch uskutočnilo celoštátne kolo súťaže Poznaj slovenskú reč, kde sa náš žiak Adam Csíkfejes (III. C) umiestnil v zlatom pásme.
            Adamovi blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

            Iskolánk újabb szép sikert könyvelhet el a "Poznaj slovenskú reč” verseny kapcsán.
            Június 8.-10. között a verseny immár országos fordulójára került sor Érsekújvárott. Iskolánkat a III. kategóriában Csíkfejes Ádám (III. C) képviselte, aki a magas színvonalú versenyben az aranysávban végzett.
            Szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

        • Najvzácnejší dar
          • Najvzácnejší dar

          • Chytiť pero a papier je najvzácnejší dar, ktorý máme. Z našej izby dokáže spraviť miesto, kde žijú príšery, zvieratá, nadpozemské bytosti, ale i naše najtajnejšie túžby. Svet by bez takýchto príbehov zostal smutný.

            64 autorov a 14 škôl na XXII. ročníku literárnej súťaže žiakov základných a stredných škôl regiónu - HREBENDOVA KAPSA v Hnúšti je toho dôkazom. Medzi nimi sa 3. júna 2022 zúčastnili naši dvaja žiaci Filip Kántor /Sekunda/ a Kristína Bartková /III. B/.

            Obidvaja autori získali ocenenia od hlavnej hodnotiteľky, spisovateľky Leny Riečanskej, v podobe I. miesta III. kategórie – próza pre Kristínu a hlavnej ceny Cena Hrebendovej kapsy pre Filipa.

            Ďakujeme Vám za chvíľu, vďaka ktorej náš svet zostáva veselý. Zo srdca blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. .

            Príspevok, ktorý získal hlavnú cenu XXII. ročníka Hrebendovej kapsy /autor Filip Kántor/

             

            Cesta životom

             

            Život sťa rieka Váh,

            naša bytosť je len prach.

            Život sťa rieka Hron,

            srdce nám bije ako zvon.

             

            Život sťa veľká ľalia,

            biela a krehká.

            Život má aj svoje úskalia,

            no cesta životom je úžasná.

             

            Neraz zdá sa človeku,

            že už všetko stratil,

            že sa život proti nemu

            už celkom obrátil.

             

            No vždy malá nádej

            sa v ňom narodí.

            A na jeho tvári,

            pekný úsmev vylúdi.

             

            A keď koniec prichádza,

            túžby a nádeje zmĺknu,

            ale krásne spomienky

            mu predsa v duši vzbĺknu.

             

            Život pekne začína

            a rýchlo sa točí.

            Keď stíchne kolotoč,

            aj život človeka sa končí.

        • Učarovali mu bojové umenia
          • Učarovali mu bojové umenia

          • V tomto vydaní si môžete prečítať už tretí článok venovaný športu. Práve to je dôkazom, že naše gymnázium navštevuje nespočetne veľa talentovaných študentov. Medzi mladých nádejných športovcov patrí aj Tomáš Kuvik z 1.A. Tomáš tento rok úspešne začal štúdium na našej škole, úspechy zbiera okrem školy aj súťažne v taekwonde a chanbare. Krátkym rozhovorom Vám priblížim cestu a úspechy Tomáša.