• Tu si každý robí, čo chce alebo trojaká podoba mojej starej mamy
          • Tu si každý robí, čo chce alebo trojaká podoba mojej starej mamy

          • Na počesť významného básnika a národného umelca, Ivana Kraska, sa každoročne organizuje súťaž, ktorá prispieva k rozvoju nádejných literárnych talentov a mládeže. V tomto školskom roku sa podarilo zvíťaziť maturantke z nášho gymnázia, Kristíne Bartkovej. Prvenstvo získala za svoju poviedku v autorskej kategórii. To, aký odkaz sa skrýva medzi riadkami poviedky a čo konkrétne ju inšpirovalo k tvorbe, prezradila Kika v krátkom rozhovore. Pod ním je k dispozícii aj znenie samotnej poviedky, doplnené o fotky z prostredia, ktoré sa priamo viaže k deju.
        • Gratulujeme, Levente
          • Gratulujeme, Levente

          • V Maďarsku bola tento rok už po 26. raz vyhlásená súťaž v písaní poviedky a básní: ÍRÓ-DEÁK ORSZÁGOS VERS- ÉS NOVELLAÍRÓ PÁLYÁZAT. Tento rok zaslalo 381 súťažiacich takmer 2000 diel. Finále sa konalo v meste Hódmezővásárhely, kde Levente Lőkös, žiak III.C triedy našej školy, získal prvé miestov v písaní poviedky v kategórii 14-18 ročných. Srdečne blahoželáme!

            Idén 26. alkalommal hirdették meg az ÍRÓ-DEÁK ORSZÁGOS VERS- ÉS NOVELLAÍRÓ PÁLYÁZATOT Magyarországon és a határon túl. Ebben az évben 381 pályázó küldte el közel 2000 művét. A döntőre Hódmezővásárhelyen került sor, ahol iskolánk III.C osztályos tanulójának, Lőkös Leventének a novellája első helyezést ért el a 14-18 évesek kategóriájában. Szívből gratulálunk!

             

        • Občianska náuka inak
          • Občianska náuka inak

          • Vďaka nášmu jarnému pobytu v Európskom parlamente v Štrasburgu sme dostali príležitosť zúčastniť sa na ďalšej vzdelávacej aktivite Európskeho parlamentu, tentokrát v Maďarsku. Hlavnou témou bola Európska únia a nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu. Spoznali sme aj ďalších účastníkov Euroscoly zo štyroch európskych krajín. Najpočetnejšie zastúpenie študentov malo Maďarsko, Slovinsko, Slovensko, ale nechýbalo ani Chorvátsko a Rakúsko.

            Prvý júnový sme vyrazili na cestu do Veszprému. Toto maďarské mestečko sa nachádza neďaleko známeho jazera Balaton. Cesta nám rýchlo ubehla a už v poobedňajších hodinách sme skúmali historické centrum Veszprému. Po krátkej obhliadke sme sa presunuli na zoznamovací program. Každý účastník bol zadelený do jednej zo šiestich skupín, ktorá bola pomenovaná po európskych významných mestách, kde boli podpísané zmluvy EÚ. V týchto skupinách sme pracovali zvyšné dni, takže poznávacie aktivity boli dôležité. Okrem spoločného rozprávania sme si zahrali aj ľudské bingo a spoznávali kultúru ostatných krajín. Na druhý deň nás čakal nabitý celodenný program. V našich skupinách nás čakali workshopy zamerané na rôzne témy. Od čistenia lokálnych riek, šírenia dezinformácií až po mýty o Európskych voľbách. Po výdatnom obede nás čakala ešte výdatnejšia diskusia s členmi Európskeho parlamentu. Dozvedeli sme sa zaujímavostí z ich života aj názor na niektoré témy. Milým prekvapením bol slovenský europoslanec Ivan Štefanec. Pripravil si pre nás aj pár darčekov, dokonca máme aj spoločnú fotku :) Tretí deň, v sobotu nás čakal najnáročnejší deň. Ráno sme sa opäť stretli s našimi skupinami a začali sme vytvárať projekty. Naše krátke videá alebo projekty sme vytvárali na témy, s ktorými sme sa zaoberali predchádzajúci deň alebo nás čakali úplne iné myšlienky. Naše práce sme do obeda museli spracovať aby boli do večera pripravené. Vynikajúci obed nás dostatočne posilnil na prehliadku mesta. Pozreli sme si hlavné dominanty mesta. Cestou sme oddychovali aj sme sa zapájali do rôznych aktivít. Našu prehliadku mesta sme zakončili v aule Veszprémskej vysokej školy. Tu nás čakalo slávnostné ukončenie celého podujatia. Pozreli sme si všetky naše dopoludňajšie práce a vyhodnotili sa súťaže, odchádzali sme síce bez hlavnej ceny, ale so spokojným pocitom a množstvom  nových vedomostí a skúseností.

            V nedeľu ráno sme sa stretli za upršaného počasia na raňajkách a pomaly sme sa začali lúčiť s Veszprémom. Cestou domov sme prešli veľkolepou Budapešťou. Spravili sme si krátku prechádzku na Citadelu, odkiaľ sme mali perfektný výhľad na celú Budapešť. A už nás čakal iba návrat domov.

            Celý predĺžený víkend bol fantastický a hlavne dúfame v ďalšiu príležitosť ohľadom Európskeho parlamentu.

             

            Laura Juráková, II.A

        • Čo sú dezinformácie?
          • Čo sú dezinformácie?

          • Na túto otázku dostali dnes (9.6.2023) odpoveď žiaci II.A triedy v rámci občianskej náuky od zamestnancov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Martina Biznára a Dariny Petráňovej.

            Prednášku sprostredkovalo informačné centrum Europe Direct v Lučenci.

            Žiaci sa dozvedeli, čo sú dezinformácie, kto a prečo ich šíri, aké majú následky.

            V závere prednášky riešili otázky online kvízu v trojčlenných skupinkách. Najúspešnejšia trojica dostala knižnú odmenu.

            Mgr. K. Balážová

        • Naozaj skvelé výsledky
          • Naozaj skvelé výsledky

          • Prinášame dobré správy z „KLOKANA“: Jakub Trapl (sekunda) v kategórii Benjamín 7 a Pavol Bednář (kvarta) v kategórii Kadet 9 so ziskom 100 % bodov obhájili vlaňajšie prvenstvo v rámci SR!

            To však nie je všetko. Rovnako ako aj vlani našu školu reprezentovalo 34 súťažiacich. No kým vlani sme mali 10 úspešných riešiteľov, tento rok to bolo až 14! Dúfam, že si tento trend udržíme aj v budúcich rokoch 😊.

            Najlepšie výsledky dosiahli už spomínaní Jakub Trapl a Pavol Bednář, pochvalu si ale určite zaslúžia aj Mia Astalošová, Leo Demeter, Naty Ľuptáková, Zsófia Polóni, Dávid Csernok a Miška Katreniaková z prímy, Robko Wereszký, Dávid Poliak a Simonka Szitanková zo sekundy, kvintáni Andrej Machyniak a Jakub Melicherčík, sextán Miško Katreniak.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy a prajeme veľa ďalších úspechov.

            PaedDr. Bednářová, PhD.