• Ypsilon - slovina je hra
          • Ypsilon - slovina je hra

          • Dokázať, že slovina je hra, sa pokúsili žiaci nižšieho gymnázia 24.11.2022 vo vedomostnej súťaži Ypsilon. Svoje vedomosti si otestovali spoločne menovite títo žiaci: Dávid Csernok, Michal Kováč, Matúš Rada, Kristína Iždinská, Marek Bitala (Príma), Daria Hlinková (Sekunda), Marko Priadka, Peter Hronec, Adam Ďurica, Oliver Fekésházy, Lukáš Chlpoš (Tercia) a Petra Medveďová (Kvarta). Stali sa úspešnými riešiteľmi. Diplomy a perá im budú pripomínať, že aj slovenský jazyk vie byť zábavný.

            Ďakujeme za Váš záujem a odhodlanie zapojiť sa.


            Mgr. Lucia Medveďová

        • Prekonal sám seba
          • Prekonal sám seba

          • Pre našich učiteľov nie je žiadnym tajomstvom, že Pavol Bednář z kvarty bytostne neznáša akékoľvek písanie.   Preto si veľmi vážime, že sa napokon predsa len odhodlal reprezentovať našu školu v matematickej olympiáde v kategórii Z9.  

            Doma sa úspešne popasoval so šiestimi úlohami domáceho kola a 25.01.2023 sa v CVČ RELAX zúčastnil okresného kola. Štyri hodiny riešil štyri náročné úlohy a popísal štyri celé strany. No stálo to za to!

            S plným počtom bodov si vybojoval 1. miesto a môže sa tešiť na pozvánku do krajského kola A na ďalšie písanie.

            Gratulujeme Pali, sme na Teba hrdí a držíme Ti palce v ďalšom kole.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Derby vo volejbale
          • Derby vo volejbale

          • Mix volejbalový turnaj je u nás na škole každoročnou tradíciou, ktorú sme ani tento rok neporušili. Študenti opäť prejavili veľký záujem zmerať si sily so spolužiakmi z iných tried.
            O tom svedčí aj počet prihlásených tímov - 11.
            V súboji o tretie miesto sa napokon stretli I. A a II. B a v samotnom finále IV. A a IV. B.
            Konečné poadie je nasledovné:
            1. miesto - IV. A
            2. miesto - IV. B
            3. miesto - II. B

            Najlepším hráčom turnaja sa stal Alec Vetrák (IV.A) a najlepšou hráčkou Zuzana Boldišová (I.A).

            Všetkým zúčastneným triedam ďakujeme a tešíme sa na budúci rok.

            Organizačný tím (Sophia Babičová a Samuel Zorvan, (IV. A), Barbora Bakšová (Septima).

        • Ďalší športový úspech našich chlapcov
          • Ďalší športový úspech našich chlapcov

          • V ťažkej konkurencii piatich škôl sme sa v utorok 24.1.2023 stali víťazmi okresného kola v basketbale žiakov stredných škôl! Naša zostava: Mário Beracko, Filip Drugda, David Izrael, Oliver Csendes, Adam Pocklan, Marek Csernok, Matúš Čonka a Szabolcs Kuzma
            Chlapci ďakujeme a držíme palce v regionálnom kole!

            PaedDr. Mariana Tóth Bundová

        • Výsledky školského kola Olympiády kritického myslenia
          • Výsledky školského kola Olympiády kritického myslenia

          • Ešte v decembri 2022 sa v našom gymnáziu uskutočnilo školské kolo Olympiády kritického myslenia, ktorá je zameraná na rozvoj kritického myslenia a mediálnej gramotnosti študentov. Školské kolo sa realizovalo formou online testu, súťažili sme v kategórii B (3. a 4. ročník SŠ).

            Zúčastnili sa: Laura Hodásová (SEP), Erik Sébastien Klaubert (III.A), Samuel Duda (III.A), Dávid Kovács (III.A) a Andrej Cigánik (IV.B)

            Po vyše mesiaci sme sa dočkali oficiálnych výsledkov. Na prvom mieste sa umiestnil Erik Sébastien Klaubert. Všetci vyššie menovaní sa však stali úspešnými riešiteľmi školského kola. Do krajského kola postupuje každý úspešný riešiteľ, ktorý dosiahol aspoň 50% v teste. V krajskom kole budú našu školu teda reprezentovať všetci 5 žiaci. Srdečne im blahoželáme a držíme palce v krajskom kole, ktoré sa uskutoční formou online testu 28. 3. 2023.


            Mgr. Karel Ticháček

        • V okresnom kole Olympiády  v anglickom jazyku sme opäť bodovali
          • V okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku sme opäť bodovali

          • Dňa 19. januára 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Naši najlepší jazykári si tak mohli zmerať sily s víťazmi ostatných škôl v okrese Rimavská Sobota.

            Žiaci mali možnosť ukázať svoje vedomosti z cudzieho jazyka v oblasti počúvania a čítania s porozumením ako aj gramatiky.

            Ako aj po iné roky, aj teraz sa ukázalo, že výučba jazykov na Gymnáziu Ivana Kraska-Ivan Krasko Gimnázium je na veľmi vysokej úrovni. Svedčia o tom umiestnenia našich žiakov v jednotlivých kategóriách. V náročnej konkurencii všetkých základných a stredných škôl z okresu sme uspeli naozaj veľmi pekne.

            V okresnom kole máme troch zlatých víťazov.

            Vo svojich kategóriách sa na 1. miestach umiestnili:

            Samuel Sabo (Kategória 1A) z Prímy
            Bereniké Borosová (Kategória 2A) z II.C
            Michael Lalík (Kategória 2B) zo IV.B

            Ema Zagyiová z IV.A triedy sa umiestnila na krásnom 2. mieste .

            Nela Deáková z Kvarty sa umiestnila na úspešnom 5. mieste .

             

            Všetkým žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme im za naozaj ukážkovú reprezentáciu školy. Víťazom prajeme v krajskom kole v Banskej Bystrici veľa úspechov a držíme im palce.

            Mgr. Mária Borosová

        • Ďakujeme šikovným nemčinárom za reprezentáciu školy
          • Ďakujeme šikovným nemčinárom za reprezentáciu školy

          • V stredu 18.1.2023 zažila naša škola ďalší veľký úspech, a to vďaka naším šikovným žiakom, ktorí reprezentovali našu školu na okresnom kole olympiády v nemeckom jazyku.
            Všetci súťažiaci za našu školu dosiahli skvelé výsledky a postúpili tak na krajské kolo. V kategórii 1B zvíťazil Lukáš Chlpoš z tercie, v kategórii 2A obsadil prvé miesto Michal Katreniak zo sexty a druhá skončila Daniela Kožáková tiež zo sexty. V kategórii 2B si prvé miesto vybojoval Andrej Cigánik zo 4.B a druhú priečku obsadil Dávid Kovács z 3.B.

            Všetkým srdečne gratulujeme a držíme palce v krajskom kole.

            PaedDr. Mariana Tóth Bundová

        • Osvetová kampaň a informatívne meranie znečistenia ovzdušia z dopravy v okolí nášho gymnázia
          • Osvetová kampaň a informatívne meranie znečistenia ovzdušia z dopravy v okolí nášho gymnázia

          • Zapojili sme sa do projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (ďalej len „Populair“), ktorý  vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR, v novembri 2022. Výzva sa zameriava na mesačné informatívne meranie oxidov  dusíka v okolí škôl. Zo 65 zaregistrovaných škôl z krajov, ktoré sú  partnermi projektu, vybrala odborná porota 42 škôl (v rámci jedného kraja max. 6 škôl). Medzi nimi aj tú našu.

            Cieľom predmetnej kampane je umožniť žiakom pochopiť rôzne súvislosti medzi dopravou a kvalitou ovzdušia. Informatívne meranie NOx bude prebiehať na dvoch miestach našej školy v období od 9. januára do 6. februára2 023 prostredníctvom certifikovaných, pasívno-difúznych vzorkovačov. Tie budú potom analyzované v odbornom laboratóriu v Holandsku.

            Aj naši žiaci, konkrétne žiaci z triedy Sekunda pod vedením fyzikárky Mgr. B.  Kamenskej, sa podieľajú na samotnom výskume, pracujú v tíme, získavajú praktické skúsenosti s prácou s mapou, spoznávajú prácu výskumníka, budú zodpovední za presné zaznamenanie výsledkov, zapoja sa do inovatívnych úloh. V neposlednom rade sa dozvedia, ako vplýva doprava na stav ovzdušia v bezprostrednej blízkosti školy. 

            Zapojenie žiakov do meraní má prispieť k zlepšeniu informovanosti o znečistení ovzdušia v okolí našich škôl. Zároveň upriami ich pozornosť na vplyv človeka na kvalitu ovzdušia. Cieľom výzvy je prepojenie zvýšeného výskytu oxidu dusičitého NO2 pri školách s fenoménom „rodičovské taxi“, so státím automobilov na voľnobeh a podobne. Ambíciou je, aby výsledky týchto meraní prezentovali pred spolužiakmi, rodičmi a pred zástupcami samosprávy práve žiaci zapojení do tejto kampane.

            Na fotografiách môžete vidieť ich prvé činnosti, umiestnenie meračov, výber miesta.

            Mgr. Beáta Kamenská