• Vyhrali sme okresné kolo vo futsale stredných škôl!

          • Dňa 29.1.2024 sme sa zúčastnili postupovej súťaže stredných škôl vo futsale. Hralo sa v telocvični Základnej školy Míhálya Tompu, kde sa stretlo 7 družstiev. Naše družstvo sa v zložení: Dušan Študenc, Alex Brosman, René Brosman, Marek Csernok, Patrik Czakó, Patrik Kasár, Marek Koncoš, Marek Korytiak, Adam Kurek, a Dušan Matuška hravo prebojovalo v A skupine do semifinále, kde s vysokým nasadením a hernou taktikou vyhrali vo vyrovnanom zápase so Strednou odbornou školou technickou a agropotravinárskou 3:2.
            V napínavom finále zdolali Spojenú školu Reformovanej cirkvi s výsledkom 3:0.

            Blahoželáme a držíme palce v krajskom kole PaedDr. Jana Lásková

          • Na Slovensku platíme už 15 rokov EUROM

          • Päť rokov po vstupe do Európskej únie, Slovensko čakala ďalšia významná udalosť. V peňaženkách namiesto slovenských korún už štrngotali eurá. 

            Slovenská republika sa pridala ku krajinám, ktoré používajú euro, pred pätnástimi rokmi 1. januára 2009, a to súčasne v hotovostnom aj bezhotovost-nom obehu. SR slovenskú korunu (Sk) nahradila eurom ako 16. členská krajina eurozóny.

            17. januára 2009 sa skončilo obdobie duálneho obehu. Jediná mena, ktorou sa na Slovensku od tohto dňa platí, je euro. V peňažnom obehu tak bolo zakázané používať korunové bankovky a mince okrem ich výmeny v NBS a komerčných bankách. 

            Zavedenie eura na Slovensku pomohlo podnikom a tiež obyvateľstvu pri cestách do zahraničia, okrem toho prispelo aj k ekonomickému rastu krajiny. Spoločná mena euro je jeden zo symbolov procesu zjednocovania Európy. Krajiny, v ktorých je oficiálnou menou euro, sú spoločne známe ako eurozóna.
             

            V súčasnosti sa v eurozóne nachádza už 20 z 27 členských štátov. Posledný štát, ktorý pribudol bolo Chorvátsko. Každý deň euro používa asi 341 miliónov ľudí, vďaka čomu je druhou najpoužívanejšou menou na svete.

            Laura Juráková, III.A

          • HAMLET VEČNE ŽIVÝ

          • Dňa 16. januára sa triedy Sexta, Septima, III.C a výber žiakov z III.A a III.B vydali na cestu do Zvolena. V Divadle Jozefa Gregora Tajovského sme si pozreli inscenáciu známej Shakespearovej tragédie Hamlet. Napriek tomu, že ide o povinné dielo a všetci ho dobre poznáme, toto spracovanie nás všetkých zaujalo. Hoci známa tragédia nepochádza z našej doby, tvorcovia si šikovne poradili s modernými prvkami zakomponovanými do hry a v hľadisku sa často ozýval smiech. Napriek tomu, že predstavenie trvalo tri hodiny, prešlo rýchlejšie ako školská vyučovacia hodina. Známi slovenskí herci (medzi nimi aj operná diva Michaela Kušteková zo SND) dokázali pobaviť nielen mladého študenta, ale zaujať aj skúseného, náročného diváka. Záverečnú pointu veru nikto z nás nečakal a mnohým vyrazila dych.
            Po skončení divadelného predstavenia sme sa presunuli do nákupného centra Európa v Banskej Bystrici, kde sme mali dve hodiny na aktivity podľa vlastného výberu. Domov sme sa vracali síce unavení, ale kultúrne obohatení.


            Ďakujeme našim vyučujúcim, hlavne p. p. Kuszovej, ktorá celý zájazd zorganizovala, za nezabudnuteľný zážitok.


            žiaci triedy Septima

          • V telocvični to v piatok 26.1.2024 opäť žilo!

          • Naši chlapci sa stali suverénnymi víťazmi okresného kola súťaže v basketbale žiakov stredných škôl, keď zdolali všetky zúčastnené tímy.

            Basketbalovému tímu v zložení: Marek Csernok, Adam Pocklan, Matúš Čonka, Adam Koszegi, Szabolcs Kuzma, Zsolt Ferencz, Nazar Kostiuk, Oliver Csendes a Dušan Študenc ďakujeme za krásne športové momenty a držíme palce v krajskom kole!
             

            PaedDr. Mariana Tóth Bundová

          • MIX VOLEJBAL – MEDZITRIEDNY TURNAJ

          • Napínavé finále tradičného medzitriedneho mixvolejbalového turnaja vyhrala 4.B.

            Na druhom mieste skončila 3. B a tretie miesto si vybojovala Oktáva. Najlepšou hráčkou turnaja sa stala Ema Boľfová z 3.B a najlepším hráčom bol Marek Csernok zo 4.B.

            Všetkým srdečne gratulujeme! Ďakujeme aj skvelým fanklubom, za parádnu atmosféru, boli ste všetci úžasní.
             

            PaedDr. Mariana Tóth Bundová

          • Ďakujeme šikovným nemčinárom za reprezentáciu školy!

          • V okresnom kole Olympiády v nemeckom jazyku v kategórii 1B zvíťazil Lukáš Chlpoš z kvarty.
            V kategórii 2A obsadila prvé miesto Alexandra Csanková z kvinty a v kategórii 2B si pekné druhé miesto vybojoval Michal Katreniak zo sexty.

            Všetkým srdečne gratulujeme a držíme palce v krajskom kole.                       

            Mgr. Andrea Kovácsová

          • Naše basketbalistky porazili súperky v okresnom kole!

          • Dňa 23.1.2024 sa naše dievčatá zúčastnili okresného kolá v basketbale stredných škôl. Školu úspešne reprezentovali maturantky Petra Ďurovičová, Tereza Nemcová, Alžbeta Ľuptaková, Laura Hodásová, Barbora Bakšová, tretiačky Nataša Tranová, Martina Martincová, Nina Fülöpová a Fanni Pelle z 1.C.

            Hráčky opäť zabojovali a hladko obhájili prvenstvo, ktoré znamená posun do krajského kola.
            V prvom zápase s Obchodnou akadémiou vyhrali v pomere 22:12, v druhom so Spojenou školou Reformovanej cirkvi bodovali s výsledkom 30:8.
             

            Blahoželáme a držíme palce v krajskom kole. PaedDr. Jana Lásková

          • V okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku sme opäť bodovali

          • Dňa 17. januára 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Naši najlepší jazykári si tak mohli zmerať sily s víťazmi ostatných škôl v okrese Rimavská Sobota.

            Žiaci mali možnosť ukázať svoje vedomosti z cudzieho jazyka v oblasti počúvania a čítania s porozumením, ako aj gramatiky. Ústna forma, ktorá je vždy najzaujímavejšou časť súťaže, prebehla formou interaktívneho rozhovoru s porotou.

            Ako aj po iné roky, aj teraz sa ukázalo, že výučba jazykov na Gymnáziu Ivana Kraskam - Ivan Krasko Gimnázium je na veľmi vysokej úrovni. V náročnej konkurencii všetkých škôl z okresu sme uspeli veľmi pekne.

            Samuel Sabo zo Sekundy sa v kategórii 1A umiestnil na 1. mieste a postupuje do krajského kola.

            Peter Haás z Kvarty  vo svojej kategórii 1B skončil ako piaty.

            Obom našim žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu školy.

            Samuelovi prajeme v krajskom kole v Banskej Bystrici veľa úspechov a držíme mu palce.

                                                                                                                                          PeadDr. Erika Kuszová

          • Digitálna rovnováha - Digitális egyensúly

          • Koľko času trávite pred obrazovkou svojho mobilu? Je podľa vás čas strávený pri mobile a čas strávený s rodinou či kamarátmi v rovnováhe? Na našej škole sme pomocou ankety zistili, koľko hodín denne sú žiaci tretieho a siedmeho ročníka na mobiloch.

            Žiaci 2.C triedy anketu vyhodnotili a tu sú výsledky:

            Menej ako 2 hodiny denne  sú na mobiloch = žiaci.

            Viac ako 2 hodiny ale menej ako 4 hodiny = 23  žiakov.

            Viac ako 4 hodiny = 55  žiakov.

            Medzi najvyhľadávanejšie aplikácie medzi tretiakmi a septimánmi sú:

            1. Instagram -- 2. YouTube -- 3. TIK TOK -- 4. Facebook -- 5. Snapchat

            Vedeli by ste zrátať, koľko hodín denne využívate vy mobilné aplikácie? Poďme obmedziť svoj čas pred obrazovkou mobilu!

            Mennyi időt töltünk a mobil képernyője előtt? Véleményetek szerint egyensúlyban van a mobiltelefonon töltött idő és a családdal, barátokkal eltöltött idő? Egy felmérés segítségével kiderítettük, hogy iskolánk harmadikos diákjai naponta hány órát használják a mobiltelefonjukat.

             4 diák használja napi 2 óránál kevesebbet a mobiltelefont.

             2 óránál többet, de 4 óránál kevesebbet = 23 diák. 

            Több mint 4 órát = 55 diák.

            Mit szóltok hozzá? Megpróbáljuk lehetőségeink szerint korlátozni a mobil képernyője előtt eltöltött időt?

            PaedDr. Judita Ferenczová

          • Opäť dve želiezka v ohni!

          • Vlani sa naša škola prvýkrát zapojila do Európskej súťaže v štatistike. Je to náročná súťaž jedno-, dvoj-, alebo trojčlenných tímov, pri ktorej rozhodne nevystačíte s vedomosťami z bežných hodín matematiky.  Do celoštátneho finále  vtedy postúpili 2 naše tímy, jeden z nich ho aj vyhral!

            Tento rok sa súťaže zúčastnilo 478 tímov. V kategórii B sa najlepšie darilo tímu SECONDTRY = Pavol Bednář z kvinty, ktorý s plným počtom bodov zvíťazil. Výborne sa umiestnil aj tím JASOAN v zložení  Jakub Melicherčík, Sofia Szántóová a Andrej Machyniak (sexta), ktorý sa umiestnil na 12. mieste. Oba tímy tak postúpili do celoslovenského finále. A my opäť máme dve želiezka v ohni!!

            V kategórii A bola obrovská  konkurencia. Hoci nás v nej reprezentovali tri tímy, do celoštátneho finále sa nedostali. Tímu MIŠO A SPOL  v zložení Michal Katreniak, Adam Bella a Robert Kuna však postup unikol len veľmi tesne. Pochvalu si zaslúži aj tím DOMIRAM = Dominik Ramža. Hoci nepostúpil, za svoj výkon sa vôbec nemusí hanbiť.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich úsilie a finalistom držíme palce v celoštátnom kole. Čo keby tie medaile boli tento rok dve?  

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Aj tento rok sme sa zapojili do Technickej olympiády...

          • Víťazi školského kola v kategórii A, terciáni Lukáš Gedai a Dávid Poliak spolu so svojím mladším spolužiakom Marekom Bitalom zo sekundy (kategória B) zvíťazili aj v okresnom kole, ktoré sa konalo 23.11. 2023 na ZŠ Dobšinského v Rimavskej Sobote.
            Zabezpečili si tak postup do krajského kola, za čo si zaslúžia veľkú pochvalu. Osobitne vyzdvihujeme najmä Marekov výkon - zvíťazil s obrovským náskokom. Všetkým trom chlapcom ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy a pevne veríme, že sa im bude dariť aj v krajskom kole.
            O to sa bude snažiť aj „veterán“ Pavol Bednář, bývalý medailista z celoštátneho kola TO, ktorý sa podujal pomôcť im s prípravou.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Prinášame výsledky školského kola Olympiády kritického myslenia.

          • Aj v tomto školskom roku sme zrealizovali školské kolo Olympiády kritického myslenia, ktorá je zameraná na rozvoj argumentačných zručností mladých ľudí a tiež ich schopnosť správne interpretovať dáta, štatistiky a grafy. Cieľom olympiády je tiež naučiť študentov overovať správy a rozlišovať dôveryhodné zdroje informácií od dezinformačných médií a rôznych manipulačných techník, čo je v dnešnej dobe mimoriadne dôležité.

            Školské kolo sa realizovalo 12. 12. 2023 formou online testu, súťažili sme v kategórii 1 (1. a 2. ročník SŠ) a v kategórii 2 (3. a 4. ročník SŠ). Súťaže sa zúčastnilo 16 žiakov, v tomto školskom roku bola možnosť zapojiť sa aj pre žiakov z maďarských tried, čo využili 4 študenti. Do krajského kola postupuje každý úspešný riešiteľ, ktorý dosiahol aspoň 50% v teste.

            K úspešným riešiteľom sa tento rok zaradili:

            Kategória 1: Zoja Šaminová, Jakub Melicherčík, Oliver Csendes (SEX); Pavol Bednář (KVI); Oliver Magic (I.A).

            Kategória 2: Laura Juráková, Petra Kantorová (III.A); Jakub Tirala, Erik Sébastien Klaubert (IV.A); Martina Kožáková (SEP); Dominik Ramža (III.B)

            Spomedzi všetkých riešiteľov dosiahla najvyšší počet bodov na našej škole Zoja Šaminová zo sexty.

            Krajské kolo sa uskutoční formou online testu 19. 3. 2024. Všetkým držíme palce. Mgr. Karel Ticháček

          • Zvíťazili sme!

          • Aj v posledný školský deň pred vianočnými prázdninami sa naši traja kvartáni odhodlali na dejepisnú súťaž s názvom Medzníky II. svetovej vojny, ktorá sa dnes uskutočnila v CVČ Relax v Rimavskej Sobote. Na súťaž išli 100% pripravení a suverénne ju vyhrali s plným počtom bodov!
             

            Keďže 21.12. si pripomíname aj oslobodenie Rimavskej Soboty spod fašistickej okupácie, tak sa naši víťazi zúčastnili aj slávnostného pripomenutia tejto udalosti.

            Adamovi Ďuricovi, Marekovi Spodniakovi a Oliverovi Fékesházymu z Kvarty srdečne gratulujeme 👌


            Mgr. Iveta Pytliaková

          • Prinášame výsledky školského kola Pytagoriády!

          • Dňa 13. 12. 2023 sme v priebehu troch vyučovacích hodín zrealizovali v troch triedach osemročného gymnázia online školské kolo Pytagoriády a teraz sa môžeme pochváliť výsledkami:

            V kategórii P6 nás reprezentovali primáni. Najlepšie z nich sa darilo Matúškovi Jablonskému, ktorý sa ako jediný úspešný riešiteľ môže tešiť na postup do okresného kola.

            V kategórii P7 súťažili sekundáni. Podali skvelý výkon – 10 z nich sa zaradilo medzi úspešných riešiteľov. Najviac bodov získal Leo Demeter (19), nasledovala Naty Ľuptáková (17), Zsófia Polóni, Emka Botošová, Miško Kováč, Lilien Szabó, Matúško Rada, Zara Svoreňová, Pavlínka Turisová a Mia Asztalošová.

            V najvyššej kategórii P8 súťažili terciáni. So ziskom 26 bodov zvíťazil Jakub Trapl, ktorý tak jednoznačne ukázal, že je stále v perfektnej forme a určite sa pokúsi obhájiť vlaňajšie prvenstvo z celoštátneho kola. Skvelých 22 bodov získal Robko Wereszký. Veríme, že do okresného kola budú pozvaní aj ďalší dvaja úspešní terciáni – Laura Capáková a Martin Kriška.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za snahu, tým úspešným gratulujeme a vieme, že svoje „kvality“ preukážu aj v okresnom kole.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Miško postúpil!

          • V utorok 12. 12. 2023 sa podarilo na našej škole zorganizovať školské kolo Matematickej olympiády najnáročnejšej kategórie „A“.

            Ukázalo sa, že to vôbec nebola „zbytočná námaha“. Michal Katreniak zo septimy ho úspešne zvládol a bude našu školu reprezentovať v krajskom kole. Gratulujeme Ti k postupu, Mišo a držíme palce. Konkurentov síce bude veľa, budú dobre pripravení a o rok starší... No čo na tom záleží? Nikoho z nich nevolajú „vedúci“ :)

            Ilustračné fotky len potvrdzujú všestranný talent Michala Katreniaka, gratulujeme!
             

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Medzinárodný deň ľudských práv v Príme

          • V rámci programu Euroscola sme si pripomenuli Medzinárodný deň ľudských práv, ktorý každoročne pripadá na desiaty decembrový deň. Trieda Príma mala tentokrát možnosť dozvedieť sa viac o Európskej únii a hlavne o riešení ľudských práv. V krátkej prezentácii sme žiakom objasnili fungovanie aj stručnú históriu Európskej únie. Spoločne sme taktiež prediskutovali tému ľudských práv. Čo pre nás znamenajú, čo nám poskytujú, ako ich zaručuje Európska únia pre svojich obyvateľov, ako sa môžu porušovať...
            Poslednou aktivitou na záver bol kvíz, ktorý všetky skupiny hravo zvládli.
             

            Laura Juráková, III.A

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Prinášame výsledky školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.
            Vo štvrtok 14.12. 2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, ktorého sa spolu zúčastnilo 20 žiakov školy. Súťažilo sa v kategóriách A a B.

            Žiaci začali písomnou časťou. Najprv riešili online test, nasledovala transformácia a tvorba textu na zadané témy. Po vyhodnotení školskou komisiou sa študenti s najvyšším počtom bodov dostali na ústnu časť, kde predviedli svoje komunikačné schopnosti počas prednesu rečníckeho prejavu a diskusného príspevku. Darilo sa im naozaj výborne a výsledky boli tesné.

            Z kategórie A sa najlepšie darilo Simone Makóovej (III.B), ktorá postupuje na krajské kolo. K úspešným riešiteľom sa tiež zaradili Sofia Horváthová (III.B) a Dominika Antalová (III.B).

            V kategórii B zvíťazila Nina Bíliková (II.A), ktorá bude našu školu reprezentovať na krajskom kole. Úspešnými riešiteľmi sa stali aj Sofia Spodniaková (II.A), Samuel Kurák (II.A) a Samuel Varga (I.B).

            Nina a Simonka, srdečne blahoželáme k postupu a držíme palce v krajskom kole, ktoré sa uskutoční vo februári 2024.


            Mgr. Karel Ticháček, Mgr. Beáta Kováčová

          • Dočkali sme sa prvého športového turnaja a ešte aj s najlepším možným výsledkom pre našich chlapcov!

          • Základného kola v basketbale chlapcov ZŠ o OGY sa zúčastnili naši chlapci, chlapci zo ZŠ Hostinského a Š. M. Daxnera. V prvom zápase naši chlapci vyhrali po disciplinovanom a kolektívnom výkone 18:4 proti ZŠ Hostinského. V nasledujúcom zápase už čelili herne najlepšiemu družstvu zloženého aj z basketbalistov zo ZŠ Š. M. Daxnera. Od začiatku sa súperi ujali vedenia, ktoré narástlo o 8 bodov a vyzeralo to na ich jasnú výhru. Naši žiaci svojou bojovnosťou a fyzičnosťou vyrovnali hru, bodovo sa dotiahli na súpera. Vo výbornom a vypätom zápase 2 minúty do konca, Martin Kriška po úniku rozhodol 2 bodovým košom o víťazstve našich žiakov 18:17. Celý zápas sa hral veľmi tvrdo a vo vysokom tempe.

            Turnaj za našu školu odohrali: P. HAÁS, L. GEDAI, D. BODOR, J.DUREC, D. POLIAK, J.HOLÚBEK, V. SLANINA, M. KRIŠKA, D. BADAČ, M.HAŇO, S.KOVALANČÍK, A.ŠTRBA (žiaci tercie a kvarty).

            Chlapcov chválime najmä za nasadenie, bojovnosť, disciplínu a slušnosť. Pochvala a poďakovanie patrí všetkým, keďže niektorí nastúpili so zraneniami alebo po chorobe. Najlepšie individuálne výkony podali Haás, Kriška, Bodor, Poljak, Gedai.

            Zároveň to bol prvý turnaj pod trénerskou taktovkou nového učiteľa TSV Mgr. Richarda Oštroma, gratulujeme 😊a držíme palce v ďalších kolách, chlapci!

          • 34. ročník Olympiády v anglickom jazyku

          • Posledný novembrový deň sa konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Sily si zmeralo 29 žiakov od Prímy až po Oktávu v 4 kategóriách: 

            1A - žiaci Primy a Sekundy

            1B - žiaci Tercie a Kvarty

            2A - žiaci 1., 2. ročníka, Kvinty  a Sexty

            2B - žiaci 3., 4. ročníka, Septimy a Oktávy                                             

            Olympiáda pozostávala z 2 častí, písomnej a ústnej.  Aj keď úlohy neboli vôbec jednoduché, väčšina súťažiacich si s nimi poradila veľmi dobre. Postúpiť do okresného kola však môžu vždy len tí najlepší, a to víťazi kategórie. Oni budú reprezentovať našu školu v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 17. januára 2024.

            Všetkým zúčastneným patrí poďakovanie za účasť aj za chuť urobiť niečo navyše.                                                                                                                              

                                                                                                                                                         PaedDr. Erika Kuszová