• A čo je láska?

          • Sviatok svätého Valentína nám každoročne pripomínajú regály zaplnené tematickými drobnosťami pre zamilované páry, žiarivo červená výzdoba ale i množstvo obsahu na sociálnych sieťach. Aby toho nebolo málo, tomuto dňu sa špeciálne venuje aj niekoľko článkov, ako napríklad i tento.

          • Valentín nie je len o červených ružiach 🌹a srdiečkach 💖

          • Naši plnoletí študenti sa aj tento rok zúčastnili Valentínskej kvapky krvi, aby tak vyjadrili záujem chrániť ľudský život.

            Niektorí sú už vo svojom mladom veku pravidelnými dobrovoľnými darcami, za čo im patrí časť a naša vďaka 🙏

            RNDr. Monika Lodová

          • Prinášame výsledky okresného kola Dejepisnej olympiády!

          • Minulý týždeň si naši žiaci preverili svoje vedomosti v Dejepisnej olympiáde. Život v stredoveku a slovenské hrady boli hlavnými témami tohtoročného okresného kola. Výsledky sú nasledovné:

            Kategória C = Prvé dve miesta sú naše!

            1. miesto - Adam Ďurica (kvarta) 2. miesto - Marek Spodniak (kvarta)

            Kategória D = 1. miesto - Lukáš Filipiak (tercia)
            Kategória E = 3. miesto - Samuel Sabo (sekunda)
            Kategória F = 4. miesto - Dávid Kochan (príma)

            Víťazom srdečne gratulujeme a držím palce v krajskom kole!                                    Mgr. Jana Liptáková

          • Naši žiaci získali základy podnikavosti v Rozbehni sa! Academy

          • Dňa 26. januára k nám zavítal tím Rozbehni sa!. Ten pre našich žiakov z radov druhákov a tretiakov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

            🚀 Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

            Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Rozbehni sa! inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov.

            ✅ Zlepšili sa postoje žiakov k podnikavosti

            Ešte predtým, než sa žiaci zahryzli do jednotlivých zadaní, dostali za úlohu subjektívne ohodnotiť svoje postoje k podnikaniu a tomu, či by vedeli, ako postupovať, ak by s prácou na nápade mali začať už dnes. Toto sebahodnotenie každý žiak absolvoval ešte raz po skončení vzdelávacieho podujatia. Zo sumárneho grafu je zrejmé, že žiaci svoje postoje k podnikaniu zlepšili a workshop im pomohol s motiváciou vyskúšať si rozbehnúť vlastný nápad. Vedomosti a motivácia žiakov sa zvýšili o 49%.


            😍 Pozitívne reakcie na seba nenechali dlho čakať

            Naši žiaci udelili workshopu priemernú známku 6,7 z 10 a vyzdvihli aj tieto prínosy:

            • „Vďaka workshopu viem, ako hľadať biznis nápady a ktorým nápadom sa mám ako začiatočník vyhnúť.“
            • „Za jedno dopoludnie sme sa dokázali naučiť postup rozbiehania nápadov, ktorý iným ľuďom zaberie roky.“
            • „Páčilo sa mi celé spracovanie prezentácie a skupinové cvičenia.“
            • „Získal som nové znalosti a pochopil som, že začať podnikať nemusí byť také ťažké.“

            ➡️ Ďalšie kroky

            Žiaci, ktorých idea podnikania zaujala, môžu vymyslieť vlastný nápad a ako jednotlivec či tím ho prihlásiť na online konzultáciu s Rozbehni sa! Počas nej dostane každý nápad cennú spätnú väzbu a tipy na prípadné vylepšenia. Následne dostane možnosť zapojiť sa do jarného akceleračného programu Rozbiehátor.

            Viac o projekte nájdete na webe www.rozbehnisa.sk

          • Gratulujeme, Laura!

          • Laura Juráková (III.A) sa stala víťazkou Stredoškolskej súťaže „Čo pre mňa znamená bezpečie “ v kategórii písomná esej, ktorú organizoval Ústav aplikovanej psychológie Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave.

            Už onedlho sa zúčastní v Bratislave slávnostného odovzdávania cien, kde bude jej práca vystavená.

            Gratulujeme a ďakujeme Mgr. Balážovej za vedenie 🙂

            PaedDr. Miriam Szántóová

          • Tí, ktorí žijú v generačnej chudobe, nedokážu viesť synov a dcéry k vzdelaniu😥

          • Článok našej absolventky Frederiky Lodovej (https://sdu.sk/OuF7) inšpiroval žiakov Sexty a ich triednu učiteľku k tomu, aby na našej škole zorganizovali zbierku pre znevýhodnené deti.

            Skontaktovali sa s pani riaditeľkou ZŠ vo Fiľakove Ildikó Kotlárovou a spolu navrhli spôsob, ako môžu naši žiaci pomôcť žiakom zo znevýhodneného prostredia, aby aj oni mali možnosť sa učiť.

            Ak ich chcete podporiť, prineste 📝písacie potreby, školské potreby 🍬sladkosti 🧃trvanlivé potraviny do 13.03.2024 do triedy sexta ❤️Ďakujeme❤️

          • Vybíjaná!

          • Po 2 týždňovej pauze prišiel rad aj na našich najmladších, ktorí si po intenzívnych tréningoch na telesnej výchove zmerali sily vo vybíjanej v našej telocvični. A skutočne to tam vrelo, zápal hráčov bol obdivuhodný, každý túžil vyhrať. No víťaz môže byť len jeden a víťazstvo si odniesli žiaci triedy tercia.

            Prekvapením turnaja boli naši primáni, ktorých delil od víťazstva len vekový a silový rozdiel. Avšak technicky a takticky boli najlepší. Umiestnili sa na druhom mieste a na treťom žiaci sekundy. Ďakujeme zvukárovi Pavlovi Bednářovi (kvinta) za výborné hudobné ozvučenie, ktoré dodalo tú správnu náladu a telocvikárom za ďalšiu super akciu. Vidíme, že má to význam, spája nás to, chceme takýchto akcií viac.

            Máte nejaký nápad? Sem s ním!                                                                          PaedDr. Jana Lásková

          • Naše šikovné terciánky Laura a Zita postupujú do okresného kola Biologickej olympiády!

          • V utorok 6.2.2024 sa konalo školské kolo Biologickej olympiády. Súťažilo sa v odvetviach botanika, zoológia a geológia. Laura Capáková (tercia) riešila úlohy z botaniky a jej bodový zisk je skutočne zaslúžený. S počtom 96 bodov (z max.100) postupuje do okresného kola.

            Zita Habodász (tercia) súťažila v zoológii, kde tiež dosiahla výsledok hodný postupu do okresného kola, keďže získala pekných 87,5 boda. Obe dievčatá si s úlohami poradili za neuveriteľný čas - Laura za 11 minút a Zita za 15 minút.

            Nadšeným a šikovným biologičkám budeme silno držať palce v aprílovom okresnom kole!

            Ing. Ivana Václaviková

          • 📢📢Na známosť sa dáva, že trieda sekunda firmu DŽEM,KTORÝ UČÍ otvára📢📢📢

          • 📌Zažili ste ako 12 ročný výberové konanie na CEO spoločnosti?
            📌Dostali ste možnosť vybrať si tím, v ktorom budete pracovať pri vývoji, výrobe, marketingu či predaji vlastného výrobku?
            📌Môžete si podľa vlastného návrhu skúsiť uvariť a predať 200kg džemu?

            Naši sekundáni ÁNO!

            Vďaka podpore nášho ocka Ing. Michala Demetera sa trieda sekunda premení na reálnu firmu, v ktorej vyrobíme DŽEM, KTORÝ UČÍ. Študenti si počas tohto projektu osvoja zručnosti, ktoré sa bežným akademickým vzdelaním nedajú získať.

            Budeme vás o všetkom informovať! 👍👍👍

            CEO sa po dnešnom veľmi náročnom výberovom konaní stal Dávid Csernok.
             

            Gratulujeme 🥳🥳🥳                                                                             Mgr. Nadežda Miháľová

          • Máme ďalšie výsledky!

          • Dvadsiatka žiakov vyššieho gymnázia sa už koncom decembra zúčastnila 1.celoslovenského otvoreného kola Finančnej olympiády.

            Organizátor vybral 500 najlepších a tí postúpili do uzavretého 2. kola. Z našich žiakov sa to podarilo nasledujúcej pätici:

            Pavol Bednář (kvinta) a Peter Spodniak (1.A) dosiahli skóre 20/20, Andrej Machyniak (sexta) skóre 19/20. Martina Kožáková (septima) a Jakub Tirala (4.A) skóre 18/20. V prípade rovnosti počtu bodov zohrával pri výbere súťažiacich úlohu čas.


            Všetkým postupujúcim srdečne gratuluje a prajeme veľa úspechov v druhom kole, ktoré sa uskutoční v marci.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Ypsilon - slovina je hra

          • 28 žiakov prímy, sekundy a kvarty hravou formou zabojovalo 7.12.2024 vo vedomostnej súťaži Ypsilon - slovina je hra. Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi, avšak nad 90% úspešnosť dosiahli títo žiaci:

            Zoe Sujová, Marko Bakša, Lucia Kerekešová (príma) - Matúš Rada, Ema Botošová, Zsófia Polóni, Barbora Slaninová (sekunda).

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za odhodlanie ukázať, že aj slovenský jazyk vie byť zábavný.

            Mgr. Lucia Medveďová

          • Staň sa tvorcom technologickej budúcnosti

          • V tomto školskom roku začal fungovať na našej škole nový krúžok, krúžok robotiky. Ja osobne, ako i mnohí z vás, sa do informatiky či robotiky vyznám len veľmi málo. Možno aj práve preto som chcela rozšíriť svoje obzory a zároveň priblížiť dôvod vzniku tohto krúžku. A kde inde hľadať odpovede,, ak nie u pani profesorky Ing. Zelezníkovej, ktorá má tento krúžok na starosti.
          • Kvapka histórie

          • Február  je predzvesťou chladu, jasu ale i ticha. Dni sa predlžujú, zima sa končí a čaká sa na jar. Neodmysliteľnou súčasťou je i milovaný-nenávidený sviatok svätého Valentína, deň osláv lásky. Čo ďalšie nám priniesla história tohto čarovného mesiaca?

          • Môže mať nevinný módny blog vážne následky?

          • Žiaci II.A a Sexty zažili dramatický dej inscenácie NAŠE ŠATY!, v ktorej je 17-ročná Klára vystavená turbulentným udalostiam po spustení svojho fashion blogu.
            Alexandra Palatínusová v úlohe Kláry a Magdaléna Žiaková prednášajúca umožnili žiakom naozaj veľmi silný zážitok.
            Pre túto formu tréningu kritického myslenia sme sa rozhodli aj preto, že súčasný svet je komunikačne náročný, plný rozporuplných informácií a nejasných zámerov rôznych strán - takto vnímajú naši žiaci to, čo sa deje okolo nich. Oporné body hľadajú v rodine a u rovesníkov. Aj tu však mnohokrát narazia na protichodné interpretácie a postoje.
            V čase, keď nedokážeme odlíšiť pravdu od dezinformácie, je najdôveryhodnejším spôsobom spoznávania sveta vlastná skúsenosť.
            Divadlo má navyše schopnosť preniesť skúsenosť divadelnej postavy na diváka prostredníctvom silného osobného emočného zážitku.
            Študenti si tak automaticky budujú vlastné postoje a upevňujú schopnosť kriticky myslieť. Divadelný zážitok je preto nepostrádateľnou skúsenosťou pre slobodného a samostatne mysliaceho mladého človeka.
            PaedDr. Miriam Szántóová
            Foto: Magdaléna Žiaková

          • Pekný výsledok...

          • Minulý týždeň si Pavol Bednář z kvinty vyslovene užíval. Zatiaľ čo sa jeho spolužiaci zdokonaľovali v lyžiarskom umení pustil sa do revízie školskej audiotechniky. Popri rozoberaní zosilňovača, mixážneho pultu, kontrole kabeláže a testovaní reproduktorov si „odskočil“ a zúčastnil sa okresného kola Geologickej olympiády.

            V priebehu 30 minút vyriešil 49 z 50 úloh a v rámci okresu si vybojoval 1. miesto. Organizátori zverejnili aj celkový rebríček všetkých úspešných riešiteľov. V ňom mu pripadla prvá priečka v našom kraji a od prvenstva na celoštátnej úrovni ho delila len tá jedna nestihnutá úloha!

            Gratulujeme k úspechu a držíme palce do ďalšieho kola.                 PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Gratulujeme, Oliver!

          • V dňoch 24.-25.januára sa v Banskej Bystrici konalo krajské kolo Chemickej olympiády. Našu školu reprezentoval Oliver Mihalík z III.B, ktorý sa popasoval s náročnými úlohami vysokoškolskej úrovne. Po vyriešení úloh z anorganickej, organickej, fyzikálnej či analytickej chémie a náročných laboratórnych prác, mu jeho body stačili na konečné 5.miesto.

            Oliverovi ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.                                                  Mgr. Iveta Pytliaková

          • Úvodník

          •  

            Milí čitatelia,

            s potešením Vás vítam pri ďalšom vydaní našich novín Gymkovín. Na úvod môjho krátkeho vstupu by som rada dala priestor úvahám o tom, aký význam vôbec školské noviny majú. V prvom rade je dôležité poznamenať, že ako ktorékoľvek iné noviny, tak aj noviny zo školského prostredia sú hlavnými nositeľmi aktuálnych informácií. Demonštrujme si príklad na našom nadchádzajúcom, v poradí už štrnástom, vydaní. Vedeli ste, že jeden zo študentov nášho gymnázia sa zúčastnil vedomostnej súťaže vysielanej priamo v hlavnom programe televízie JOJ? Som si istá, že na čerstvé informácie o školskom plese, profesoroch alebo športových či vedomostných úspechoch nikde inde nenatrafíte. Okrem informovanosti a aktuálnosti sú noviny však dôležité aj z hľadiska priblíženia študentského života širokej verejnosti. Keďže naším poslaním je skúmať aspekty aktivít na gymnáziu v širšom kontexte, tvoríme obsah, ktorý hovorí za nás, ktorý sa stáva naším hlasom. Z môjho pohľadu je navyše mimoriadne inšpiratívne vidieť toľko ambicióznych mladých ľudí, a nedá mi nezdieľať s Vami ich výnimočnosť.

            Na spomínanej výnimočnosti nebudeme šetriť ani v tomto čísle, kde okrem zaužívaných článkov pre Vás pripravujeme i niekoľko noviniek. Písané texty od tejto chvíle budú napríklad dopĺňať skvalitnené audiovizuálne príspevky a vlastná tvorba priamo z lavíc našich študentov. A že aktuálne nesieme číslo štrnásť, to tiež nie je náhoda. Štrnásť ako štrnáste vydanie. Štrnásť ako štrnásty február a sviatok svätého Valentína, a tiež ako štrnásť článkov, každý s vlastnou myšlienkou a príbehom. Symbolika je teda jasná, naše poslanie zdôvodnené a teraz už zostáva len zapriať mojim kolegyniam veľa tvorivej energie a Vám, milí čitatelia, príjemné čítanie.  

          • Len tak ďalej, Jakub!

          • 24.1. 2024 sa v CVČ RELAX uskutočnilo okresné kolo kráľovnej všetkých súťaží, Matematickej olympiády pre kategórie Z5 a Z9. V tej vyššej z nich našu školu reprezentoval Jakub Trapl z tercie. Hoci je o rok mladší, s plným počtom bodov zvíťazil a zabezpečil si tak postup do krajského kola.

            Verím, že sa mu tam bude dariť rovnako dobre, ako v tom okresnom. Super výkon, Jakub, gratulujeme!

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Opäť tu bol ATTOVED!

          • 23.1. 2024 sme sa opäť mohli zapojiť do celoštátnej online súťaže ATTOVED. Traja z našich študentov si našli poobede chvíľku a pokúsili sa v priebehu šesťdesiatich minút vyriešiť 20 úloh z chémie, biológie, fyziky, informatiky a logiky. Všetci traja súťažili v kategórii OPEN, teda v kategórii, kde ich súpermi boli študenti VŠ aj profesori.

            Najlepšie sa tentoraz darilo Martine Kožákovej zo septimy, ktorá sa v rámci nášho kraja umiestnila na 1. priečke, v rámci SR na 18. mieste. V tesnom závese za ňou nasledovali Dominik Ramža z 3.B a Pavol Bednář z kvinty, ktorý okrem zadaných úloh musel počas súťaže riešiť aj technické problémy.

            Osobitná pochvala patrí Dominikovi. Podobných súťaží sa zúčastňuje už dlhšie a v porovnaní s minulosťou dosahuje výrazne lepšie výsledky. Mám z Teba radosť, Dominik!

            Všetkým zúčastneným gratulujeme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a veríme, že sa k nim v budúcnosti pridajú ďalší odvážlivci.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Biznis seminár – Rozbehni sa!

          • Každý z nás aspoň raz v živote prišiel s nejakým dobrým biznis nápadom, ale nevedel ako ďalej pokračovať aby bol skutočný a výnosný. Vďaka biznis semináru zameranému na rozvoj podnikavosti mladých ľudí sme sa dozvedeli ako neskončiť iba pri nápade.

            V piatok, 26. januára 2024 sme v spolupráci s Rozvojovou agentúrou BBSK privítali na škole dlhoročného podnikateľa Jozefa Kováča. Jozef nám dokázal, že hocikto z nás môže rozbehnúť biznis kľudne aj počas strednej školy.

            Počas celého seminára nás sprevádzala firma Esencit, na ktorej sme si ukázali chyby alebo práve potrebné prvky v podnikaní. Okrem teórie nás čakala aj praktická časť. Vymýšľali sme jedinečný biznis nápad, ktorý vyrieši náš každodenný problém. A keďže podnikanie je aj o číslach, vyskúšali sme si aj prácu s biznis kalkulačkou. Síce vyzerala zložito, ale nakoniec nás vôbec nepotrápila.

            Vďaka reálnej firme Esencit, ktorá vznikla už dávnejšie vďaka tomuto semináru, sme si potvrdili, že podnikanie naozaj nie je náročné.

            Laura Juráková, III.A