• O čom by dnes písal Ezop?

          • O dvoch televízoroch
             

            V jednom obchode raz žili dva televízory - jeden krásny, moderný a dizajnový 4K televízor, ktorý mal nainštalovaný ten najmodernejší operačný systém a disponoval funkciami ako Wi-Fi a Bluetooth, a potom druhý, už starší televízor, s nižším rozlíšením, bez operačného systému, ktorý fungoval, len keď bol pripojený k satelitu. Moderný televízor stál 650€ a ten starší len 250€, to je značný rozdiel. Všetci zákazníci vždy kupovali len modernejší televízor - majiteľ obchodu takmer nestíhal objednávať ďalšie televízory - taký veľký bol dopyt. Jedného dňa však všetci zákazníci, ktorí si zakúpili modernejší televízor, prišli tento televízor reklamovať, pretože na ňom prestal fungovať Bluetooth, Wi-Fi a hrozne sa spomalil. Majiteľ obchodu všetkým zákazníkom vrátil peniaze a tí si za ne kúpili lacnejší televízor, a ešte k tomu aj ušetrili. Lacnejší televízor nakoniec zákazníkom slúžil dlhých 10 rokov.

            Ponaučenie: Niečo, čo je drahšie a má viac funkcií, nemusí byť aj vždy lepšie, ako niečo, čo je lacnejšie a má menej funkcií.

            Adrián Bálint (I.A)


             

          • 👨🏼‍🔬 Aká by to bola chémia bez obľúbeného labáku?

          • Aj tento rok si tretiaci z III.A a III.B vyrobili na chémii vlastné mydielka 🧼🧪 pani učiteľka šikovným tretiakom nechala voľnosť a posúďte sami, aké krásne mydlá si vyrobili 🧼 škoda len, že ich vôňu k vám preniesť nevieme.

            Ing. Ivana Václaviková

          • Máme výborné správy z okresného kola v basketbale ZŠ chlapcov!

          • Naši basketbalisti sa stali víťazmi turnaja, keď porazili súperov z Bátky 14:10 a z Hnúšte vo finále 18:8.
            Chlapci hrali veľmi disciplinovane a oduševnene a zaslúžene vyhrali.

            Najlepším hráčom turnaja sa s 15 bodmi stal Denis Bodor (kvarta).

            Náš tím: : D. Bodor, L. Gedai, D. Poliak, P. Haás, M. Kriška, M. Haňo, A. Štrba, J. Holúbek, J. Durec, S. Kovalančík, V. Slanina, K. Kmeť, D. Badač, P. Hronec.
             

            Gratulujeme, chlapci!                            Mgr. Richard Oštrom

          • Prinášame výsledky krajského kola Olympiády v anglickom jazyku!

          • 14. februára sa v Banskej Bystrici uskutočnilo krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Tento rok sme mali v ohni dve želiezka.

            Výsledky sú nasledovné: 

            Roland Stehlo z 2.A triedy v kategórii 2A získal krásne 2. miesto. Víťazstvo mu tak uniklo len o vlások.

            Samuel Sabo zo Sekundy sa v najsilnejšie obsadenej kategórii 1A prebojoval na 3. miesto a stal sa tiež úspešným riešiteľom.

            Obom srdečne blahoželáme a ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu školy.       PeadDr. Erika Kuszová

          • Geografická olympiáda kategória Z!

          • V piatok 16.2.2024 sa uskutočnilo online školské kolo Geografickej olympiády kategórie Z. Naši žiaci dosiahli super výsledky a úspešnými riešiteľmi sa stali takmer všetci, konkrétne:

            Nina Bilíková z 2.A, Tereza Hanzlovičová z 3.A a chlapci z 3.B - Damian Bódi, Alan Cibuľa, Dominik Ramža a Ivan Ondrušík.

            Najlepšie výsledky dosiahli Jakub Tirala zo 4.A a Pavol Bednář z kvinty, ktorí pravdepodobne budú našu školu reprezentovať aj v krajskom kole Geografickej olympiády v Banskej Bystrici.

            Všetkým riešiteľom olympiády gratulujeme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy!

            PaedDr. Judita Ferenczová

          • Návrat Gatsbyho

          • Dievčatá oblečené v elegantných šatách, chlapci v oblekoch a to všetko v znamení zlatých 90. rokov. V piatok 09.02.2024 sme sa vrátili do dôb Veľkého Gatsbyho a spolu s 85 zúčastnenými študentmi vyššieho gymnázia si užili plesový večer plný príjemnej atmosféry.
          • Ďalšia várka technikov!

          • Minulú stredu sa konalo krajské kolo Technickej olympiády. Napriek tomu, že na našej škole predmet Technická výchova nevyučujeme, mali sme v nej opäť kvalitné zastúpenie. V kategórii jednotlivcov súťažil Marek Bitala (sekunda), v kategórii dvojíc Lukáš Gedai a Dávid Poliak (tercia). Chlapci zabojovali a Marek si zo súťaže odniesol nielen krásny výrobok, ale aj zlatú medailu!

            Ani Lukáš s Dávidom sa nemusia za svoj výkon hanbiť. K umiestneniu na stupňoch víťazov im chýbalo len máličko – skončili ako úspešní riešitelia na 4. mieste. Chlapcom ďakujeme za skvelú reprezentáciu a veteránovi súťaže Pavlovi Bednářovi (kvinta) za nezištnú pomoc pri ich príprave.

                                                                                                                                      PaedDr. Svetlana Bendářová, PhD.

          • A čo je láska?

          • Sviatok svätého Valentína nám každoročne pripomínajú regály zaplnené tematickými drobnosťami pre zamilované páry, žiarivo červená výzdoba ale i množstvo obsahu na sociálnych sieťach. Aby toho nebolo málo, tomuto dňu sa špeciálne venuje aj niekoľko článkov, ako napríklad i tento.

          • Valentín nie je len o červených ružiach 🌹a srdiečkach 💖

          • Naši plnoletí študenti sa aj tento rok zúčastnili Valentínskej kvapky krvi, aby tak vyjadrili záujem chrániť ľudský život.

            Niektorí sú už vo svojom mladom veku pravidelnými dobrovoľnými darcami, za čo im patrí časť a naša vďaka 🙏

            RNDr. Monika Lodová

          • Prinášame výsledky okresného kola Dejepisnej olympiády!

          • Minulý týždeň si naši žiaci preverili svoje vedomosti v Dejepisnej olympiáde. Život v stredoveku a slovenské hrady boli hlavnými témami tohtoročného okresného kola. Výsledky sú nasledovné:

            Kategória C = Prvé dve miesta sú naše!

            1. miesto - Adam Ďurica (kvarta) 2. miesto - Marek Spodniak (kvarta)

            Kategória D = 1. miesto - Lukáš Filipiak (tercia)
            Kategória E = 3. miesto - Samuel Sabo (sekunda)
            Kategória F = 4. miesto - Dávid Kochan (príma)

            Víťazom srdečne gratulujeme a držím palce v krajskom kole!                                    Mgr. Jana Liptáková

          • Naši žiaci získali základy podnikavosti v Rozbehni sa! Academy

          • Dňa 26. januára k nám zavítal tím Rozbehni sa!. Ten pre našich žiakov z radov druhákov a tretiakov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

            🚀 Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

            Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Rozbehni sa! inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov.

            ✅ Zlepšili sa postoje žiakov k podnikavosti

            Ešte predtým, než sa žiaci zahryzli do jednotlivých zadaní, dostali za úlohu subjektívne ohodnotiť svoje postoje k podnikaniu a tomu, či by vedeli, ako postupovať, ak by s prácou na nápade mali začať už dnes. Toto sebahodnotenie každý žiak absolvoval ešte raz po skončení vzdelávacieho podujatia. Zo sumárneho grafu je zrejmé, že žiaci svoje postoje k podnikaniu zlepšili a workshop im pomohol s motiváciou vyskúšať si rozbehnúť vlastný nápad. Vedomosti a motivácia žiakov sa zvýšili o 49%.


            😍 Pozitívne reakcie na seba nenechali dlho čakať

            Naši žiaci udelili workshopu priemernú známku 6,7 z 10 a vyzdvihli aj tieto prínosy:

            • „Vďaka workshopu viem, ako hľadať biznis nápady a ktorým nápadom sa mám ako začiatočník vyhnúť.“
            • „Za jedno dopoludnie sme sa dokázali naučiť postup rozbiehania nápadov, ktorý iným ľuďom zaberie roky.“
            • „Páčilo sa mi celé spracovanie prezentácie a skupinové cvičenia.“
            • „Získal som nové znalosti a pochopil som, že začať podnikať nemusí byť také ťažké.“

            ➡️ Ďalšie kroky

            Žiaci, ktorých idea podnikania zaujala, môžu vymyslieť vlastný nápad a ako jednotlivec či tím ho prihlásiť na online konzultáciu s Rozbehni sa! Počas nej dostane každý nápad cennú spätnú väzbu a tipy na prípadné vylepšenia. Následne dostane možnosť zapojiť sa do jarného akceleračného programu Rozbiehátor.

            Viac o projekte nájdete na webe www.rozbehnisa.sk

          • Gratulujeme, Laura!

          • Laura Juráková (III.A) sa stala víťazkou Stredoškolskej súťaže „Čo pre mňa znamená bezpečie “ v kategórii písomná esej, ktorú organizoval Ústav aplikovanej psychológie Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave.

            Už onedlho sa zúčastní v Bratislave slávnostného odovzdávania cien, kde bude jej práca vystavená.

            Gratulujeme a ďakujeme Mgr. Balážovej za vedenie 🙂

            PaedDr. Miriam Szántóová

          • Tí, ktorí žijú v generačnej chudobe, nedokážu viesť synov a dcéry k vzdelaniu😥

          • Článok našej absolventky Frederiky Lodovej (https://sdu.sk/OuF7) inšpiroval žiakov Sexty a ich triednu učiteľku k tomu, aby na našej škole zorganizovali zbierku pre znevýhodnené deti.

            Skontaktovali sa s pani riaditeľkou ZŠ vo Fiľakove Ildikó Kotlárovou a spolu navrhli spôsob, ako môžu naši žiaci pomôcť žiakom zo znevýhodneného prostredia, aby aj oni mali možnosť sa učiť.

            Ak ich chcete podporiť, prineste 📝písacie potreby, školské potreby 🍬sladkosti 🧃trvanlivé potraviny do 13.03.2024 do triedy sexta ❤️Ďakujeme❤️

          • Vybíjaná!

          • Po 2 týždňovej pauze prišiel rad aj na našich najmladších, ktorí si po intenzívnych tréningoch na telesnej výchove zmerali sily vo vybíjanej v našej telocvični. A skutočne to tam vrelo, zápal hráčov bol obdivuhodný, každý túžil vyhrať. No víťaz môže byť len jeden a víťazstvo si odniesli žiaci triedy tercia.

            Prekvapením turnaja boli naši primáni, ktorých delil od víťazstva len vekový a silový rozdiel. Avšak technicky a takticky boli najlepší. Umiestnili sa na druhom mieste a na treťom žiaci sekundy. Ďakujeme zvukárovi Pavlovi Bednářovi (kvinta) za výborné hudobné ozvučenie, ktoré dodalo tú správnu náladu a telocvikárom za ďalšiu super akciu. Vidíme, že má to význam, spája nás to, chceme takýchto akcií viac.

            Máte nejaký nápad? Sem s ním!                                                                          PaedDr. Jana Lásková

          • Naše šikovné terciánky Laura a Zita postupujú do okresného kola Biologickej olympiády!

          • V utorok 6.2.2024 sa konalo školské kolo Biologickej olympiády. Súťažilo sa v odvetviach botanika, zoológia a geológia. Laura Capáková (tercia) riešila úlohy z botaniky a jej bodový zisk je skutočne zaslúžený. S počtom 96 bodov (z max.100) postupuje do okresného kola.

            Zita Habodász (tercia) súťažila v zoológii, kde tiež dosiahla výsledok hodný postupu do okresného kola, keďže získala pekných 87,5 boda. Obe dievčatá si s úlohami poradili za neuveriteľný čas - Laura za 11 minút a Zita za 15 minút.

            Nadšeným a šikovným biologičkám budeme silno držať palce v aprílovom okresnom kole!

            Ing. Ivana Václaviková

          • 📢📢Na známosť sa dáva, že trieda sekunda firmu DŽEM,KTORÝ UČÍ otvára📢📢📢

          • 📌Zažili ste ako 12 ročný výberové konanie na CEO spoločnosti?
            📌Dostali ste možnosť vybrať si tím, v ktorom budete pracovať pri vývoji, výrobe, marketingu či predaji vlastného výrobku?
            📌Môžete si podľa vlastného návrhu skúsiť uvariť a predať 200kg džemu?

            Naši sekundáni ÁNO!

            Vďaka podpore nášho ocka Ing. Michala Demetera sa trieda sekunda premení na reálnu firmu, v ktorej vyrobíme DŽEM, KTORÝ UČÍ. Študenti si počas tohto projektu osvoja zručnosti, ktoré sa bežným akademickým vzdelaním nedajú získať.

            Budeme vás o všetkom informovať! 👍👍👍

            CEO sa po dnešnom veľmi náročnom výberovom konaní stal Dávid Csernok.
             

            Gratulujeme 🥳🥳🥳                                                                             Mgr. Nadežda Miháľová

          • Máme ďalšie výsledky!

          • Dvadsiatka žiakov vyššieho gymnázia sa už koncom decembra zúčastnila 1.celoslovenského otvoreného kola Finančnej olympiády.

            Organizátor vybral 500 najlepších a tí postúpili do uzavretého 2. kola. Z našich žiakov sa to podarilo nasledujúcej pätici:

            Pavol Bednář (kvinta) a Peter Spodniak (1.A) dosiahli skóre 20/20, Andrej Machyniak (sexta) skóre 19/20. Martina Kožáková (septima) a Jakub Tirala (4.A) skóre 18/20. V prípade rovnosti počtu bodov zohrával pri výbere súťažiacich úlohu čas.


            Všetkým postupujúcim srdečne gratuluje a prajeme veľa úspechov v druhom kole, ktoré sa uskutoční v marci.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Ypsilon - slovina je hra

          • 28 žiakov prímy, sekundy a kvarty hravou formou zabojovalo 7.12.2024 vo vedomostnej súťaži Ypsilon - slovina je hra. Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi, avšak nad 90% úspešnosť dosiahli títo žiaci:

            Zoe Sujová, Marko Bakša, Lucia Kerekešová (príma) - Matúš Rada, Ema Botošová, Zsófia Polóni, Barbora Slaninová (sekunda).

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za odhodlanie ukázať, že aj slovenský jazyk vie byť zábavný.

            Mgr. Lucia Medveďová

          • Staň sa tvorcom technologickej budúcnosti

          • V tomto školskom roku začal fungovať na našej škole nový krúžok, krúžok robotiky. Ja osobne, ako i mnohí z vás, sa do informatiky či robotiky vyznám len veľmi málo. Možno aj práve preto som chcela rozšíriť svoje obzory a zároveň priblížiť dôvod vzniku tohto krúžku. A kde inde hľadať odpovede,, ak nie u pani profesorky Ing. Zelezníkovej, ktorá má tento krúžok na starosti.
          • Kvapka histórie

          • Február  je predzvesťou chladu, jasu ale i ticha. Dni sa predlžujú, zima sa končí a čaká sa na jar. Neodmysliteľnou súčasťou je i milovaný-nenávidený sviatok svätého Valentína, deň osláv lásky. Čo ďalšie nám priniesla história tohto čarovného mesiaca?