• Gratulujeme úspešným matematikom
          • Gratulujeme úspešným matematikom

          • V stredu 30. 3. 2022 sa konalo okresné kolo Pytagoriády. Našu školu v ňom reprezentovalo 22 žiakov - všetci úspešní riešitelia školského kola.
            Najlepšie sa darilo primánom. V kategórii P6 obsadil Jakubko Trapl to najcennejšie 1. miesto. Úspešnými riešiteľmi sa stali aj Robko Wereszký (4. miesto) a Dávid Poliak (7. miesto). V silnej konkurencii 57 žiakov sú to krásne a chvályhodné výsledky.
            V kategórii P7 sme nemali žiadneho úspešného riešitelia. Spomedzi sekundánov sa najlepšie umiestnili Barbora Dorota Bellová a Marek Spodniak, na 12. až 16.mieste.V kategórii P8 sme mali len jediného reprezentanta, našťastie nesklamal. So svojimi dvadsiatimi bodmi skončil Pavol Bednář ako úspešný riešiteľ na 3. mieste. Od druhého ho delilo len necelých 20 sekúnd a od prvého dva body.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za snahu a vynaložené úsilie a tým najúspešnejším zo srdca gratulujeme.

        • Prinášame výsledky krajského kola Biologickej olympiády
          • Prinášame výsledky krajského kola Biologickej olympiády

          • Dňa 18.3.2022 sa konalo krajské kolo Biologickej olympiády v kategórii C, na ktorej nás reprezentovali naši dvaja najúspešnejší žiaci okresného kola - Sofia Szántóová (kvarta) a Pavol Bednář (tercia). Obom sa veľmi pekne darilo, sú úspešní riešitelia, hoci sa im nepodarilo postúpiť do celoštátneho kola. Pavlovi k tomu chýbal len krôčik, keď obsadil 4. miesto.

            Dňa 23.3.2022 sa konalo krajské kolo Biologickej olympiády pre kategóriu A (3. a 4. ročník) a kategóriu B (1. a 2. ročník).
            Za starších žiakov nás reprezentovala Kristína Nagyová /IV.B/ a Ema Vargicová /IV.A/. Obe žiačky boli úspešnými riešiteľkami a pekne si poradili s náročnými otázkami. Kristína obsadila veľmi pekné 5.miesto.
            V nižšej kategórii súťažila Laura Juráková z I.A, ktorá sa ako úspešná riešiteľka umiestnila v rámci kraja na peknom 10.mieste.
            Gratulujeme ku krásnym výsledkom a všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

        • Okresné kolo v umeleckom prednese
          • Okresné kolo v umeleckom prednese

          • V okresnom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín 2022 našu školu reprezentovali traja žiaci. V II. kategórii v prednese prózy zabojovala Gréta Krokavcová z Prímy, v III. kategórii v prednese prózy Filip Kántor zo Sekundy a v III. kategórii v prednese poézie Emma Kmeťová z Tercie.

            Filip svojím 2. miestom v prednese prózy a Emma 1. miestom v prednese poézie získali postupovú kartu do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční 13. apríla opäť v CVČ Relax Rimavská Sobota.

            Vďaka Vám sa naše umelecké duše radujú.


            Mgr. Lucia Medveďová

        • Adam úspešný v krajskom kole
          • Adam úspešný v krajskom kole

          • Naše gymnázium vychováva študentov pre budúcnosť, ktoré je priamo spojené s novými informačnými technológiami. Potvrdil to študent maturitného ročníka Adam Juhás zo 4.A triedy, ktorý v 37.ročníku krajského kola Olympiády v informatike v najnáročnejšej kategórii A obsadil vynikajúce 3.miesto.
            Adamovi blahoželáme a želáme mu veľa úspechov aj v ďalšom štúdiu tohoto náročného, no mimoriadne zaujímavého odboru.

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Svetový deň vody je medzinárodný deň oslavy vody a hlavne príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou.

            Svetový deň vody siaha do roku 1992, kedy konferencia OSN o životnom prostredí a rozvoji odporučila oslavovať deň vody na medzinárodnej úrovni. Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov reagovalo vymenovaním 22. marca 1993 za prvý Svetový deň vody, od tej doby sa koná každoročne. Každý rok udáva agentúra OSN UN-WATER, ktorá koordinuje činnosť OSN súvisiacu s problematikou vody, tému Svetového dňa vody zodpovedajúcu súčasnej alebo budúcej výzve.

            Témou Svetového dňa vody 2022, ktorý si už tri desaťročia pripomíname, je „Podzemná voda“.

            Cieľom tohtoročnej kampane je vysvetliť životne dôležitú úlohu podzemnej vody vo vodných a sanitačných systémoch, poľnohospodárstve, priemysle, ekosystémoch a adaptácii na zmenu klímy.

            Čo je podzemná voda? Podzemná voda je voda nachádzajúca sa pod zemou vo vodonosných vrstvách, ako sú geologické formácie skál, piesku a štrku, ktoré zadržiavajú značné množstvo vody. Iba menšia časť podzemnej vody pochádza z vnútra Zeme, väčšina pochádza z povrchu, kde sa vsakuje (infiltruje) do zeme cez póry hornín, alebo cez pukliny, trhliny a skalné dutiny.

            Prečo je podzemná voda dôležitá? Takmer všetka tekutá sladká voda na svete je podzemná voda (98 %), ktorú na povrch čerpáme pomocou čerpadiel a studní. Bez podzemnej vody by život nebol možný. Podzemná voda je tiež mimoriadne dôležitá pre zdravé fungovanie ekosystémov, ako sú mokrade a rieky.

            Prečo by sme sa mali starať o podzemné vody? Využívanie podzemnej vody za posledných 50 rokov výrazne stúplo. Rast populácie, rýchla urbanizácia a ekonomický rozvoj sú len niektoré z faktorov, ktoré spôsobujú zvýšený dopyt po vode. Nadmerné využívanie podzemnej vody, ktoré môže spôsobiť vyčerpanie zdrojov znamená, že sa podzemná voda čerpá vo väčšom množstve, ako sa vodonosné vrstvy doplňujú infiltrujúcim sa dažďom a snehom. Z uvedených dôvodov je potrebné pravidelne monitorovať kvalitu podzemnej vody a zodpovednejšie tento neviditeľný zdroj využívať.

        • Medzinárodný deň lesov
          • Medzinárodný deň lesov

          • Les to nie sú len stromy. V lese sa toho nachádza oveľa viac. V lese sa nachádza približne 80% svetovej suchozemskej biodiverzity. Lesy a lesnaté územia sú tvorené z približne 60 000 druhov drevín, sú domovom rôznych druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb či baktérií. Lesy majú tak nenahraditeľné miesto pri zachovaní biodiverzity. Biodiverzita je mozaika života na Zemi v celej rozmanitosti jeho druhov a foriem. Biodiverzita nahrádza termín biologická diverzita, ktorý v sebe zahŕňa diverzitu génov v rámci druhov, diverzitu druhov v rámci ekosystémov a diverzitu ekosystémov v rámci biosféry. Biodiverzita zahŕňa a popisuje aj zložitosť vzťahov v rámci spoločenstva organizmov a celých ekosystémov, do ktorých vstupujú aj abiotické zložky prostredia. Biodiverzita je výsledkom dlhodobej evolúcie a patrí k základným podmienkam udržateľnosti života na Zemi.

            Vzhľadom na túto skutočnosť v roku 2012 vyhlásila Organizácia spojených národov (OSN) 21. marec za Medzinárodný deň lesov. Tento deň oslavuje lesy šírením informácií o ich význame, dôležitosti ochrany a udržateľnom rozvoji všetkých druhov lesov pre súčasné aj budúce generácie. OSN v súvislosti s lesmi každý rok prináša novú aktuálnu tému a vyzýva verejnosť, aby zintenzívnila aktivity zacielené na pomoc zachova-nia zdravých lesov.

            Oslávme krásu a význam lesov spoločne 
            LESU ZDAR

        • Vyhodnotenie  Celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show
          • Vyhodnotenie Celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show

          • Do celoslovenskej vedomostnej súťaže Expert geniality show sa v tomto školskom roku zapojilo 10 024 žiakov z celého Slovenska. Súťažilo sa v 9 kategóriách, v 6 rôznych témach. V tejto silnej konkurencii sme mali zapojených  nasledovných žiakov Bernadett Ferenczová (Tercia), Pavol Bednář (Tercia), Sofia Szántóová (Kvarta) a Jakub Kántor (II.A).

            V kategórii  EXPERT 8 v konkurencii 1340 žiakov, získala Bernadett Ferenczová titul Expert v téme Do you speak English? (49. miesto v konkurencii 558 ôsmakov). Trojnásobne najlepším na Slovensku v tejto kategórii sa stal Pavol Bednář, a to tým, že získal 1. miesto v téme Svetobežník  medzi  351 súťažiacimi v danej téme. Druhý titul Experta získal Pavol v téme Tajomstvá prírody, čo je všeobecný prehľad v prírodovedných predmetoch, kde sa  mu prvenstvo podarilo získať s pomedzi 460 žiakov. To bol malý krok k celkovému víťazstvu, pretože jeho výsledky boli bezkonkurenčné a získal tak titul TOP EXPERTA, tiež s celkovým prvenstvom na Slovensku.

            Sofia a Jakub  sa stali úspešnými riešiteľmi súťaže EXPERT geniality show.

            Víťazom srdečne blahoželáme, všetkým riešiteľom ďakujeme za účasť a veríme, že tejto súťaži ostanú verní aj naďalej.

            Koordinátor súťaže: Mgr. Beáta  Kamenská

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha, najlepší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých.

            Prečo si mesiac knihy pripomíname práve v marci? 

                 Marec - mesiac knihy bol prvýkrát v bývalom Československu vyhlásený v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu a ako snaha o udržanie a podporenie trvalého záujmu o knihy.

                 Pri pátraní, prečo sa marec už roky pripomína ako mesiac knihy, sme sa dopracovali k známej a zaujímavej postave slovenskej histórie - Martin Hrebenda Hačavský (10. 3. 1796 - 16. 3. 1880). Tento legendárny šíriteľ slovenskej a českej knihy a tým aj osvety a vzdelanosti sa narodil aj zomrel v marci. Hoci bol slepý, natoľko miloval knihy, že sa mu stali osudom. Putoval po Gemeri, Malohonte až do Viedne, zbieral staré tlače a rukopisy a zachraňoval ich. Medzi slovenských vlastencov a vzdelancov roznášal nové slovenské a české knihy najmä od vydavateľov Gašpara Fejérpataky-Belopotockého z Liptovského Mikuláša a Karla Amerlinga z Prahy. Zaslúžil sa tým o rozvíjanie slovenského národného povedomia a života v období národného obrodenia. Rozširovaním obľúbených kalendárov a populárnej spisby medzi pospolitým slovenským ľudom sa zaslúžil o to, že aj chudobní a nevzdelaní ľudia spoznávali knižnú kultúru a získavali prehľad o verejnom dianí. Svoju súkromnú zbierku kníh daroval Matici slovenskej a prvému slovenskému Gymnáziu v Revúcej.

                 Dnes už úlohu Mateja Hrebendu - šírenie kníh a knižnej kultúry a podporu vzdelávania - plnia knižnice. Hoci sprístupňujú svoje knižné fondy čitateľom po celý rok, v marci zvlášť aktivizujú svoju činnosť.

                Do mesiaca knihy vhodne zapadol aj Týždeň slovenských knižníc, ktorý vyhlásila Slovenská asociácia knižníc v roku 1999 a pravidelne sa organizuje posledný marcový týždeň. Cieľom tejto akcie je pripomenúť, že aj v období informatizácie, moderných informačných technológií a počítačov má kniha svoje opodstatnenie a význam. Aj kniha prechádza nevyhnutným vývojom od rukopisnej, cez tlačenú speje k svojej elektronickej podobe. Nie je podstatná jej podoba, ale význam, ktorý mala v histórii a má aj v súčasnosti pre spoločnosť aj jednotlivca.

            „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom."

            Ján Amos Komenský

        • Biologická a geografická   olympiáda
          • Biologická a geografická olympiáda

          • Pavol Bednář z Tercie si tento týždeň prevzal ocenenie za prvé miesto v okresnom kole Geografickej olympiády. Súťažil v kategórií E. Pavol bez problémov zdolal súperov už po štvrtý krát po sebe.

            Zároveň  boli ocenení aj naši úspešní žiaci v okresnom kole Biologickej olympiády Sofia Szántóová (Kvarta) a Pavol Bednář (Tercia). Sofia sa umiestnila na 1.mieste a tesne za ňou na druhom mieste sa umiestnil Pavol . Obaja budú reprezentovať našu školu aj na krajskom kole v marci. Gratulujeme a želáme im veľa úspechov.

        • Záverečník
          • Záverečník

          • Milí čitatelia,

            od publikácie prvého článku 8. vydania Gymkovín ubehlo takmer päť týždňov. Doba, kedy sa za „normálnych“ okolností toho môže udiať dosť, ale aj nie. Mysleli sme si, že nás už covid naučil čeliť všetkým prekážkam. Vyzerá ale, že to tak nebolo. Posledný týždeň sa musíme učiť žiť v dobe, o ktorej sme si všetci mysleli, že sa s ňou v 21. storočí stretnúť nemôžeme. Opak je však realitou...

        • Triedenie odpadu - komiks
          • Triedenie odpadu - komiks

          • V súčasnej dobe ekologicky zmýšľajúcich ľudí je termín recyklácia skloňovaný viac než často. Ide však iba o fádne reči? 
            Alebo sa majú títo ľudia aj k činu? Ak si predstavíme, že na Slovensku vyprodukujeme približne 450 kg odpadu na jedného 
            obyvateľa ročne a z toho až dve tretiny skončia na skládkach, na "čin" sa to veľmi nepodobá. Fakty taktiež hovoria jasne. Radíme sa medzi najhoršie krajiny vrámci EÚ v triedení odpadu. Neexistuje však žiaden dobrý dôvod, prečo by sme odpad separovať nemali. Nie je to vôbec náročné. Stačí len vedieť, ktorý materiál patrí do akého kontajnera. Ak s tým máte niekto problém, náš komiksár Maťo Vacula vám to rád vysvetlí.
        • Nádej sa vždy nájde
          • Nádej sa vždy nájde

          • Vojna? Myslím, že by nebolo ťažké jednu rozpútať už len z hádok o vine a treste. Kto je vinný a koho potrestáme? Vo veci sa, totižto, stretlo 7 miliárd ľudí so 7 miliardami rozličných názorov a jeden ozbrojený konflikt. Či jesto ešte pravdy na svete?