• Spomienka na ples
          • Spomienka na ples

          • 13.5.2022, deň, v ktorý sa zúročila práca študentov našej školy a konal sa vytúžený ples. Na jednom zo zasadnutí ŽŠR sme sa rozhodli zorganizovať ples pre 1. - 4. ročník. Prešli sme si rozhodne kľukatou cestou, ale naša snaha sa vyplatila. O 18:30 sa v priestoroch Lamaty stretlo vyše 100 študentov našej školy s úmyslom zabaviť sa. Dievčatá vymenili rifle a blúzky za nádherné šaty rôznych farieb, chlapci sa prezliekli za pravých gentlemanov. Aspoň v túto chvíľu sme sa všetci cítili ako princovia a princezné.

        • Dvaja najlepší KLOKANI na Slovensku skáču po našej škole
          • Dvaja najlepší KLOKANI na Slovensku skáču po našej škole

          • Dňa 11.4. 2022 sa naša škola opäť zapojila do medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Na Slovensku sa jej zúčastnilo vyše 12 000 súťažiacich, z našej školy to bolo 32 študentov. A reprezentovali nás naozaj skvele!

            V kategórii ŠKOLÁK 6 sa Jakub Trapl z prímy umiestnil so 100 percentnou úspešnosťou na 1. mieste v SR!

            Jeho spolužiaci Robert Wereszký a Dávid Poliak skončili na krásnom 5. a 7. mieste v SR.

            Podobne sa darilo aj o niečo staršiemu Pavlovi Bednářovi z tercie, ktorý so 100 percentnou úspešnosťou v svojej kategórii BENJAMÍN 8 tiež skončil na 1. priečke v SR! Keďže jeden z prihlásených sa na poslednú chvíľu rozhodol, že nebude súťažiť a odmietol zaplatiť súťažný poplatok, skúsil si Pavol zasúťažiť aj vo vyššej kategórii KADET 9, kde riešil rovnaké úlohy ako žiaci kvarty, 1. a 2. ročníka. Podarilo sa mu obsadiť skvelé 6. miesto v SR.

            V tejto kategórii si vynikajúco počínal aj Jakub Melicherčík z kvarty, ktorý sa umiestnil na krásnom 11. mieste v SR.

            Hoci riešili rovnaké úlohy ako kvarta, žiaci 1. a 2. ročníkov boli hodnotení osobitne. Tak sa stalo, že sa v svojom rebríčku v kategórii KADET 12 umiestni Miško Katreniak z kvinty s rovnakým počtom bodov ako Palino (ale s inou chybou J) tiež na 6. mieste v SR.

            Spomedzi ďalších súťažiacich treba pochváliť najmä tých, ktorí získali titul úspešného riešiteľa, teda sa umiestnili medzi dvadsiatimi percentami najlepších na Slovensku.

            V kategórii ŠKOLÁK 6 to bola Zuzka Janová z prímy, v kategórii BENAJMÍN 7 Marek Spodniak zo sekundy, a v kategórii JUNIOR 34 Adam Csíkfejesz z 3.C.

            Všetkým zúčastneným ďakujem za vynaložené úsilie, spolu s Vami sa teším z nádherných výsledkov. A ak to náhodou niekomu nevyšlo celkom podľa jeho predstáv? Nevadí, o rok to iste bude lepšie!

            SBED

        • Kurz ochrany života a zdravia
          • Kurz ochrany života a zdravia

          • Tohtoročný Kurz ochrany života a zdravia tretiakov sa niesol v znamení pestrosti.Pedagógovia si pre nich pripravili pestrý trojdňový program, v rámci ktorého si mohli vyskúšať masáž srdca, ošetriť zlomeninu, byť na chvíľu hasičmi, zorientovať mapu v teréne, či otestovať svoju kondíciu pri výstupe na hrad Šomošku. Pod hradom sa im do cesty zaplietli salamandry škvrnité a hore na nich čakal dychberúci výhľad. Po náročnom programe si užili i skvelú opekačku.

        • Basketbalový turnaj
          • Basketbalový turnaj

          • V stredu 25.5.2022 sa aj naši basketbalisti dočkali možnosti zahrať si na turnaji a zmerať si sily s chlapcami z iných škôl. SOŠOS v Rimavskej Sobote slávnostne otvárala svoje zrekonštruované športoviská a pri tej príležitosti sme prijali pozvanie na turnaj v basketbale chlapcov.Spomedzi 10 zúčastnených družstiev sa družstvo starších žiakov našej školy umiestnilo na 3. mieste. Turnaja sa zúčastnili: Matúš Čonka, Šimon Hričan, Adam Pocklan, Marek Csernok, Adam Koszegi, Andrej Hrivnák, Lukáš Štúrik, Boris Daňuš, Oliver Csendes, Szabolcs Kuzma.Chlapci, gratulujeme.

        • Máme striebro z bedmintonu
          • Máme striebro z bedmintonu

          • V utorok 25.5.2022 sa konalo vo Zvolene krajské kolo v bedmintone žiačok. Našu školu reprezentovali Petra Medveďová (Tercia) a Sofia Šillingová (Kvarta). Spomedzi šiestich družstiev sa umiestnili na medailovom druhom mieste, k čomu im srdečne blahoželáme!

        • Spoločný výlet druhého ročníka priniesol dva rôzne zážitky
          • Spoločný výlet druhého ročníka priniesol dva rôzne zážitky

          • Kým žiaci II. A a II. B spoznávali zákutia Fiľakovského hradu, sextáni s baterkami, či mobilmi v ruke objavovali zubom času ohlodané bunkre z obdobia II. svetovej vojny.

            Program s názvom ,,V pätách Turkov" sa niesol v pozitívnej nálade. Žiaci sa oboznámili s prítomnosťou Turkov vo Fiľakove, pozreli si inštalované výstavy a pokochali sa výhľadmi z hradnej veže.

            V rámci bunker túry sextáni navštívili kryt pod hradom, bývalými priemyselnými závodmi, či jednu z najstarších vínnych pivníc v meste. Celý zážitok bol obohatený o pútavé rozprávanie pána Mesiarika, ktorý nás po týchto priestoroch sprevádzal a nám nie raz prebehli zimomriavky po chrbte.

            Na záver nášho výletu sme sa všetci stretli pod hradom a pochutnali si na zmrzline. 

             

            Jana Liptáková 

        • Sekunda v knižnici
          • Sekunda v knižnici

          • Žiaci triedy Sekunda sa počas ústnych maturitných skúšok vzdelávali v Knižnici Mateja Hrebendu. v Rimavskej Sobote. Absolvovali 2 aktivity: informačnú hodinu o knižnici s praktickým vyhľadávaním kníh cez počítač a regionálnu vedomostná súťaž.

            LMED

        • Deň Európy
          • Deň Európy

          • Ku Dňu Európy kúpili a zasadili naši juniorambasádori EPAS smutnú vŕbu pred našu školu.
            Ďakujeme

        • 18. mája si pripomíname Medzinárodný deň múzeí
          • 18. mája si pripomíname Medzinárodný deň múzeí

          • Už od polovice sedemdesiatych rokov si každoročne 18. mája pracovníci múzeí, ich návštevníci i priaznivci pripomínajú Medzinárodný deň múzeí - Internatioal Museum Day - sviatok všetkých múzejníkov.

            Medzinárodný deň múzeí prispieva k prezentácii poslania múzeí ako inštitúcií, ktoré slúžiacich verejnosti a v jej záujme zhromažďujú a chránia dedičstvo minulosti.

            Medzinárodný deň múzeí  sa pripomína od roku 1977.  Cieľom Medzinárodného dňa múzeí je prilákať do múzeí čo najviac ľudí, preto je tento deň spätý zväčša s dňom otvorených dverí a množstvom osobitých aktivít a podujatí, ktoré neprebiehajú len práve v tento deň. Múzeá nimi pripomínajú svoje nezastupiteľné a nezameniteľné postavenie pri ochrane súčasti kultúrneho dedičstva - hmotných dokladov, zbierkových predmetov - muzeálií, ktoré cieľavedome zhromažďujú a po odbornom i vedeckom zhodnotení prezentujú verejnosti.
            Aktivity spojené s Medzinárodným dňom múzeí sú orientované na prezentáciu takých činností múzea, ktoré zostávajú pred návštevníkom inokedy skryté - napr. postupy pri konzervovaní, reštaurovaní a ošetrovaní múzejných zbierkových predmetov. Múzejníci, kurátori zbierok, ponúkajú bezplatne svoje odborné rady pri určovaní a ohodnocovaní umeleckých diel, starožitností, nerastov a minerálov, liečivých rastlín,...
            Múzeá na Slovensku si takisto pripomínajú Medzinárodný deň múzeí. Rozhodnutím Ministerstva kultúry Slovenskej republiky je spojený s Medzinárodným dňom pamiatok a historických sídiel (18. apríl) do Mesiaca kultúrneho dedičstva (18. apríl - 18. máj) v rámci kampane Európa - spoločné dedičstvo. Už od prvých májových dní sa začínajú v múzeách akcie pripravené k Medzinárodnému dňu múzeí - vernisáže, besedy, koncerty, dni remesiel a iné netradičné akcie.

            Juniorambasádori EPAS

        • Máme úspešné riešiteľky chemickej olympiády krajského kola
          • Máme úspešné riešiteľky chemickej olympiády krajského kola

          • Terezka Juršíková a Maťka Kožáková z Kvinty sa 12. mája 2022 zúčastnili chemickej olympiády v Banskej Bystrici, kde si zmerali sily vo vedomostiach najlepší chemici z celého kraja. Obe dievčatá úspešne zvládli náročné úlohy z teoretickej a praktickej časti a spomedzi úspešných riešiteľov skončili v prvej polovici hneď za sebou na krásnom 8. a 9. mieste. Z ich úspechov sa tešíme, gratulujeme im a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

            IVAC

        • Významné osobnosti dejín
          • Významné osobnosti dejín

          • Na úvod trošku inak. Tentokrát sa vám, milí čitatelia, neprihovára autor tohto článku ako býva zvykom, ale redaktor hovoriaci za celý náš tím. V každom vydaní ste si mohli doteraz prečítať okrem iného aj 2 články s rovnakou tematikou. Významné osobnosti dejín a Okienko historických udalostí. Názov síce vždy rovnaký, ale každý niečím výnimočný. Určite poviem pravdu, že každý jeden článok priniesol zaujímavé informácie, ktoré čitateľa svojím humorným podaním vedeli aj pobaviť, aj obohatiť. Autorom týchto článkov nebol nik iný, ako Daniel Kurák, náš tohtoročný maturant. Keďže všetko sa žiaľ musí raz skončiť, výnimkou nie je ani Danielovo pôsobenie u nás v časopise. Preto by sme Ti chceli, Dano, všetci popriať len to najlepšie. Nech Ti matury vyjdú podľa plánu, nech sa dostaneš na vysnívanú vysokú školu a do budúcna najmä veľa úspechov. Ďakujeme, že si bol súčasťou našej redakčnej rady a že si aj Ty prispel svojou tvorbou do Gymkovín. No a vám, milí čitatelia, príjemné čítanie posledného článku Dana Kuráka, významné osobnosti z histórie za mesiac máj.

        • Čo vieš o hviezdach
          • Čo vieš o hviezdach

          • 27. 4. 2022 sa v Žiari nad Hronom konalo krajské kolo súťaže Čo vieš o hviezdach v kategórii III. Našu školu veľmi úspešne reprezentoval Samko Duda z 2. A, ktorému sa podarilo obsadiť pekné 5. miesto a len málo chýbalo, aby postúpiť do celoslovenského finále. Gratulujeme, Samko a držíme palce – na budúci rok to určite vyjde!

        • Regionálne kolo IQ olympiády
          • Regionálne kolo IQ olympiády

          • Dňa 12.5. 2022 sa v Banskej Bystrici konalo regionálne kolo IQ olympiády. Táto náročná súťaž  pozostáva z piatich častí testujúcich pamäť, postreh, rýchlosť, logiku aj flexibilitu myslenia. Zúčastnilo sa jej 80 najlepších súťažiacich z troch krajov stredného Slovenska. 
            Vynikajúco v nej obstál náš primán Jakub Trapl, ktorý sa umiestnil na 7. mieste a  zabezpečil si tak postup na celoštátne kolo.
            Jakubovi gratulujeme a držíme palce do ďalšieho kola.

        • Opýtali sme sa
          • Opýtali sme sa

          • Tak ako sa žiaci a učitelia spájajú so školou, jej neodmysliteľnou súčasťou je aj profesia školníka. Pre toto povolanie sú nevyhnutné šikovné a zručné ruky, ktoré robia školu bezpečnou a pohodlnou pre všetkých tých, ktorí do nej zavítajú. Rubriku „Opýtali sme sa“, sme v tomto vydaní venovali človeku, ktorý túto funkciu zastáva u nás - pánovi školníkovi Petrovi Luptákovi.

        • Deň Európy je symbolom Európskej únie
          • Deň Európy je symbolom Európskej únie

          • Spolu s vlajkou, mottom, hymnou a jednotnou menou - eurom, je symbolom Európskej únie aj Deň Európy. Je príležitosťou pre zdieľanie európskej identity a oslavou mieru a jednoty v Európe.

            Už po osemnásty raz aj Slovensko oslavuje Deň Európy ako členský štát Európskej únie.

            Tohtoročné oslavy sa konajú v tieni vojny, ktorú Európa už nikdy nemala zažiť. Práve to bol po druhej svetovej vojne jeden z hlavných cieľov vytvorenia spoločenstva európskych štátov, základu dnešnej Európskej únie.

            Deň Európy oslavujeme každoročne 9. mája na počesť Schumanovej deklarácie v roku 1950. V tomto slávnom prejave navrhol francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman vytvorenie Európskeho spoločenstva uhlia a ocele. Návrh prišiel v čase, keď sa európsky kontinent ešte stále vyrovnával s dôsledkami druhej svetovej vojny. Spoločná produkcia dôležitých komodít mala byť zárukou, že akákoľvek ďalšia vojna v Európe bude nielen nemysliteľná, ale aj hmotne nemožná. Pôvodné spoločenstvo šiestich štátov sa postupne rozrástlo a pretransformovalo na dnešnú Európsku úniu, ktorá má 27 členov. Jedným z nich je od 1. mája 2004 aj Slovensko.

            Práve motto Európskej únie „Zjednotení v rozmanitosti” symbolizuje zjednotenie Európanov, ktoré oslavujeme počas Dňa Európy. Deň Európy je spoločné úsilie o mier a jednotu. Zároveň vyjadruje, že krása množstva rozdielnych kultúr, jazykov a tradícií v Európe môže byť pozitívnym prínosom pre celú Európsku úniu.

            Symbolické narodeniny Európskej únie oslávme tým, že si tieto hodnoty budeme pripomínať, o to viac v súčasnosti. Sme hrdí Európania a zvládneme to.

            Všetko najlepšie, Európa!

            Mgr. Katarína Balážová

        • Vrátili sa s medailami
          • Vrátili sa s medailami

          • Napriek tomu, že sa na našej škole technická výchova nevyučuje, odvážili sa dvaja naši žiaci, Pavol Bednář z Tercie a Samko Murárik z Kvarty zapojiť do Technickej olympiády.
            S prehľadom zvíťazili v okresnom aj krajskom kole a 4.5.2022 vstali o pol druhej v noci, aby mohli cestovať do Martina na celoštátne kolo tejto súťaže. Bolo to vôbec po prvýkrát, čo sa gymnazisti odvážili vyzvať na súboj vybraných „profíkov“ zo základných škôl.
            Súťažiaci najprv samostatne riešili teoreticko - praktické úlohy, potom v praktickej časti dvojica spoločne vyrábala podľa zadaných technických plánov z daných materiálov pomocou poskytnutého náradia požadovaný výrobok. V tomto roku to bol katapult, pričom sa hodnotila presnosť, estetika, kvalita opracovania a funkčnosť (dostrel) ich diela. Na záver sa sčítali body oboch súťažiacich získaných v teoretickej časti s bodmi za praktickú časť a výsledný súčet im priniesol krásne 3. miesto v rámci SR. Obom chlapcom gratulujeme ku skvelému výsledku, ďakujeme za obetavú reprezentáciu školy a Palinovi, najmladšiemu účastníkovi tejto súťaže, prajeme, aby našiel vhodného partnera a o rok si to zopakoval minimálne s rovnakým výsledkom.


            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Návšteva hvezdárne
          • Návšteva hvezdárne

          • V pondelok 9.mája 2022 navštívili žiaci tried 2.C a 3.C hvezdáreň v Rimavskej Sobote. Počasie nám prialo a mohli sme si prejsť Astropark, kde  nám poukazovali slnečné hodiny, meridián, model zemegule a náučný geologický chodník s horninami regiónu. Pozreli sme si aj krátky film o Hubblovom vesmírnom ďalekohľade.

            2022 május 9.én a 2.C és a 3.C osztály ellátogatott a rimaszombati csillagvizsgálóba. Lehetőségünk volt megtekindeti az Asztroparkot és megnézni egy filmet a Hubble űrteleszkóp legszebb fotóiról.

             

            PaedDr. Judita Ferenczová

        • Prvý swap na našej škole
          • Prvý swap na našej škole

          • Vedeli ste, že na Slovensku textil predstavuje zhruba 4 % všetkých vyprodukovaných odpadov?
            Vedeli, ste že v priemere ide o 4 až 12,6 kg textílií na osobu ročne?
            Móda má veľký - negatívny - vplyv na životné prostredie. Ročne sa do morí a oceánov uvoľní pol milióna mikrovlákien z oblečenia, čo zodpovedá viac ako 50 miliónom plastových fliaš.

            Fashion revolution je globálna kampaň zameraná na udržateľnú víziu módneho priemyslu, a tento rok prebiehala práve od pondelka 18. apríla do nedele 24. apríla 2022. Cieľom iniciatívy je opäť poukázať na ľudské životy a zdravie planéty, ktoré by mali byť uprednostnené pred ekonomickým rastom a ziskom.
            Nás veľmi teší, že tieto hodnoty zdieľajú aj žiaci našej školy. Z iniciatívy Ninky Fülöpovej z I. B a jej spolužiakov sa 28. apríla na našej škole uskutočnil prvý SWAP - výmena oblečenia, ktorá prebiehala počas prestávok.

            Ako to prebiehalo?
            V átriu boli rozmiestnené vešiaky s oblečením a žiaci si mohli vybrať kúsok, ktorýkoľvek chceli. Pre veľký záujem swap prebiehal celý týždeň a spoločne sme sa učili využívať nevyužité. V apríli sme odštartovali boj proti konzumu a tento swap určite nebol posledný. Už teraz sa tešíme na ďalšie :)


            Mgr. Jana Liptáková

        • Povedzme stop drogám
          • Povedzme stop drogám

          • Na našej škole sa 2. a 3. mája 2022 druháci a žiaci triedy Sexta zúčastnili prednášok, ktoré sa týkali prevencií užívania drog a alkoholu. Veľmi náučný a zaujímavý výklad si mohli vypočuť od kapitánky Mgr. Lenky Lásovej, ktorá dala žiakom možnosť vyskúšať si aj okuliare imitujúce stav opitosti. Podplukovník Mgr. Ján Lás porozprával svoje skúsenosti z oblasti kriminálnej polície. So závažnosťou trestných činov a s ich následkami, žiakov oboznámil prokurátor JUDr. Slavomír Šamin a ďalšie rady do života im poskytol sudca JUDr. Peter Csank. Na záver dňa, žiačky Lea Bálintová, Emma Vachová z 2.A triedy a Sofia Szántóová z Kvarty, žiakom predniesli prezentácie, s ktorými našu školu reprezentovali na súťaži Prezentiáda v Prahe, zároveň ich zabavili a porozprávali im svoje zážitky zo súťaže.

            Pevne veríme, že si žiaci z týchto dní zobrali čo najviac a budú nadobudnuté informácie v živote často využívať.


            Eva Együdová, sexta