• Vratko, gratulujeme k víťazstvu v krajskom kole „SLÁDKOVIČOVA RADVAŇ 2022“
          • Vratko, gratulujeme k víťazstvu v krajskom kole „SLÁDKOVIČOVA RADVAŇ 2022“

          • Po úspešnom regionálnom kole celoštátnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín 2022 sme posielali Vratkovi Mančuškovi zo Sexty umeleckého anjela, aby nad ním držal ochrannú ruku aj v krajskom kole.

            V slávnostnom a pokoj vyžarujúcom duchu sa niesla krajská prehliadka milovníkov a recitátorov umeleckej literatúry „Sládkovičova Radvaň 2022“, ktorá sa konala v stredu 4. mája 2022 v Banskej Bystrici. Ako aj po iné roky, aj tento ročník bol bohatý na skvelé prednesy od reprezentantov škôl z celého banskobystrického kraja. Prednes poviedky od Michala Hvoreckého Láska a smrť na Vianoce, konkrétne práca s textom, štylizácia, artikulácia, dramatizácia a samozrejme záujem o umelecký prednes priniesli Vratkovi krásny úspech, a to prvé miesto v prednese prózy vo IV. kategórii s postupom do celoslovenského kola 68. ročníka celoštátnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín 2022. Za prípravu na súťaž ďakujeme Mgr. Kovácsovej, Mgr. Ovčiarikovej a Mgr. Lackovi.

            Niet na našej škole učiteľa, ktorý by Vratka nepoznal a všetci by sme chceli, aby reprezentoval školu na súťažiach aj v tom našom vyučovacom predmete, pretože jeho všestranný talent, pedantná, systematická príprava a zapálenie je splneným snom každého učiteľa. Držíme ti, Vratko, palce, nech sa ti tak ako doposiaľ darí vo všetkom, do čoho sa pustíš.  Ďakujeme ti za reprezentáciu našej školy a prajeme ešte množstvo splnených osobných výziev.

            Hviezdoslavov Kubín je celoštátna postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou a zároveň vrcholným podujatím tohto druhu na Slovensku. Vyhlasovateľom a odborným garantom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            PaedDr. Miriam Szántóová

        • „Nikto nevie, čo všetko môže dokázať, kým to neskúsi.“
          • „Nikto nevie, čo všetko môže dokázať, kým to neskúsi.“

          • So športovými osobnosťami nášho gymnázia sme v tomto vydaní ešte neskončili. Ďalší rozhovor sme venovali tenistovi, ktorý je študentom maturitného ročníka, 4. B triedy. Reč je o Pavlovi Keľovi, ktorý sa tenisu venuje fakt naplno. Čo preňho tento šport znamená a aj mnoho ďalších informácií sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

        • Úspechy v recitačnej súťaži
          • Úspechy v recitačnej súťaži

          • Žiačky Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote opäť zabodovali. V okresnom kole recitačnej súťaže Petőfi-Tompa Országos Seregszemle, ktoré sa konalo 15.4.2022 v Rimavskej Sobote sa umiestnili nasledovne: Tímea Házik (III.C) v striebornom, Emese Martonová (II.C) a Chiara Ruszóová (III.C.) v zlatom pásme. Ďalšie, regionálne kolo súťaže sa konalo 28.4.2022 v Sečiankach. Tu sa Emese Martonová umiestnila v zlatom pásme, na druhom mieste, Chiara Ruszóová taktiež v zlatom pásme, na treťom mieste. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov Emese v celoštátnom kole!

             

            A rimaszombati Ivan Krasko Gimnázium tanulói most is bizonyítottak. A Petőfi-Tompa Országos Seregszemle szavalóverseny járási fordulóján, amely 2022.04.15-én Rimaszombatban zajlott, Ruszó Chiara (III.C) versmondásban   aranysávos,  Házik Tímea (III.C) ezüstsávos minősítést  kapott. Marton Emese (II.C) prózamondásban szintén aranysávos helyezést ért el.

             A regionális fordulót 2022.04.28-án Ipolyszécsénkén (Sečianky) rendezték meg, melyen Marton Emese az aranysáv második helyén végzett, Ruszó Chiara pedig az aranysáv harmadik helyezettje lett.
            Gratulálunk a
            nyerteseknek! Sok sikert kívánunk Emesének az országos döntőn való megmérettetéshez!

        • Výsledky chemickej olympiády
          • Výsledky chemickej olympiády

          • Najúspešnejší chemici celého kraja si 28. apríla v Banskej Bystrici zmerali sily v krajskom kole Chemickej olympiády. Našu školu reprezentoval Pavol Bednář z Tercie, ktorý súťažil v kategórii so staršími žiakmi. Poradil si s náročnými úlohami zo sveta chémie, vyskúšal si zaujímavé laboratórne cvičenia a zo súťaže odchádzal ako úspešný riešiteľ. Za reprezentáciu našej školy mu ďakujeme a gratulujeme k výsledku!

            Dňa 22.4.2022 sa konalo školské kolo chemickej olympiády, ktorej sa zúčastnilo 7 žiakov z prvého ročníka. I.A mala čisto dievčenské zastúpenie - Tereza Hanzlovičová, Petra Kantorová, Boglárka Rákai. Ďalej súťažili Nina Fülöpová a Dominik Ramža z I.B triedy a dve dievčatá z Kvinty - Tereza Juršíková a Martina Kožáková, ktoré postúpili priamo do krajského kola ako najúspešnejšie riešiteľky. 12. mája im preto na kraji držme palce!

        • Okienko historických udalostí
          • Okienko historických udalostí

          • Už v poradí druhé číslo časopisu, v ktorom zhŕňam udalosti za apríl, a s radosťou oznamujem, že ich aj po tomto článku ostáva stále mnoho. V tomto vydaní sa dozviete o najväčších katastrofách ľudstva, o zakladaní sveta, ako ho poznáme dnes a dozviete sa aj o mýtickom založení Ríma.

        • Naši primáni vo hvezdárni
          • Naši primáni vo hvezdárni

          • V pondelok 2.mája 2022 nám počasie prialo a mohli sme si naplno užiť pobyt vo hvezdárni. Na vlastné oči sme videli druhú planétu slnečnej sústavy Venušu a dokonca sme sa bližšie pozreli na Slnko. Hubblov vesmírny ďalekohľad nám bol priblížený cez zaujímavý film a boli nám zodpovedané všetky zvedavé otázky.

            Mgr. Veronika Czikóová

        • Okresné kolo v bedmintone
          • Okresné kolo v bedmintone

          • Po dlhej prestávke v športových súťažiach sa žiaci a žiačky našej školy zúčastnili okresného kola v bedmintone, ktoré sa konalo dňa 28. apríla na ZŠ v Hrachove.
            Našu školu reprezentovali tri dvojčlenné družstvá. Hralo sa podľa platných pravidiel SBZ. Naše družstvo mladších dievčat v zložení Sofia Šillingová z Kvarty a Petra Medveďová z Tercie vyhralo svoju kategóriu a dievčatá tak postupujú na krajské kolo.
            Ďalšie dve dvojice Laura Hodászová a Alžbeta Ľuptáková (obe zo Sexty) a Dávid Kovács (II.A) a Samuel Vranský (II.B) sa umiestnili na 2. mieste.
            Všetkým našim žiakom srdečne blahoželáme a najmladším dievčatám želáme veľa úspechov aj v krajskom kole.

        • Zlatá krajina
          • Zlatá krajina

          • „Píšuce a čítajúce dieťa je vzácny originál.“

            Jedným z originálov je taktiež Filip Kántor zo Sekundy, ktorý sa svojou poéziou stal 27. apríla 2022 súčasťou vyhodnotenia 30. ročníka autorskej prehliadky literárnych prác žiakov základných škôl a osemročných gymnázií v Knižnici Mateja Hrebendu Rimavská Sobota. Z úst pani spisovateľky Kristíny Baluchovej si vypočul slová povzbudenia, ale i zlepšenia .... „Poézia je pri viazanom verši ako matematika, ale zároveň musí znieť ako pieseň.“

            Po slávnostnom otvorení nás čakala dramatizácia rozprávky Čertoviny v podaní DDS Výprask pri ZUŠ Rimavská Sobota, ktorého členmi sú aj naši žiaci Ema Lajgútová a Lukáč Chlpoš zo Sekundy.

            Ďakujeme žiakom, že sa stávajú originálmi.

        • 29. apríl – Európsky deň solidarity a spolupráce medzi generáciami
          • 29. apríl – Európsky deň solidarity a spolupráce medzi generáciami

          • Na 29. apríla pripadá Európsky deň solidarity a spolupráce medzi generáciami. Jeho cieľom je rozvíjať porozumenie medzi staršími a mladšími, ich vzájomné vymieňanie si zážitkov, skúseností či vedomostí.

            Čoraz viac sa stretávame s pojmom generation gap (generačný rozdiel). Ide o fenomén, ktorého podstata je vo vzájomnom vzďaľovaní sa generácií. Mladí nemajú záujem o starých a starí nerozumejú mladým. Rozdiely sa môžu prejaviť v názoroch či hodnotách a môžu vyústiť do problémov. Už niekoľko rokov sa tejto problematike venuje aj organizácia AGE (Európska platforma starších ľudí). Jej cieľom je vytvoriť úniu, ktorá bude mať pozitívny vzťah k starnutiu, a v ktorej má každá generácia dôležitú úlohu a postavenie. Európsky deň solidarity a spolupráce medzi generáciami si pripomíname od roku 2009. Často si kladieme otázku: „Je dosť úcty k predchodcom, je dosť lásky k nástupcom?“

            Zvedavosť a skúsenosti, pohotovosť a pomalosť, odvaha a rozvážnosť – to je len niekoľko protikladov vystihujúcich životný oblúk človeka, ktorý sa dá zhrnúť do dvoch slov – mladosť a staroba. Mladosť a staroba sú si zdanlivo veľmi vzdialené, ale dieťa a starec akosi splývajú. Obaja sú bezbranní, obaja sú zraniteľní, obaja potrebujú opateru, obaja potrebujú lásku a veľké pochopenie, obaja potrebujú trpezlivosť. Úcta k starším by mala byť prirodzenou súčasťou nášho života, čiže by nemala byť násilná, ale spontánna.

            Starší ľudia si na ťažkosti života zvyčajne už dosť zvykli, len mladí ho znášajú ako bremeno plné neistoty. A pritom si toľkokrát jedni i druhí môžu navzájom pomôcť. Aj keby iba dobrým slovom a úsmevom. To veru nie je zlý začiatok ani ku koncu!

            Juniorambasádori EPAS