• Prišli sme, zarecitovali sme, zvíťazili sme
          • Prišli sme, zarecitovali sme, zvíťazili sme

          • V utorok 29.11.2022 sa uskutočnilo regionálne kolo súťaže Dobré slovo - recitačná súťaž pre študentov škôl s vyučovacím jazykom maďarským v prednese slovenskej poézie a prózy.

            Našu školu reprezentovala žiačka Tímea Házik zo IV. C triedy, ktorá vo svojej kategórii obsadila krásne 1. miesto.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy, blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

             

            Jöttünk, szavaltunk, győztünk!

            Kedden 2022.11.29-én megrendezésre került a Dobré slovo, szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny, melyen a magyar tanítási nyelvű iskolák diákjai mérték össze tudásukat és tehetségüket.

            Iskolánkat Házik Tímea (a IV. C osztály tanulója) képviselte a IV. kategóriában, ahol elnyerte a megérdemelt 1. helyezést.

            Köszönjük iskolánk méltó képviseletét, gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

        • Naše deti sa vo svete nestratia
          • Naše deti sa vo svete nestratia

          • Dňa 23. 11. sa konalo školské kolo geografickej olympiády kategórií E a F. V kategórii E súťažili Pavol BednářZuzka Bálintová z kvarty a Marek SpodniakOliverom Fekésházym z tercie. Najlepšie sa darilo Pavlovi, ktorý zo 100 možných získal 96 bodov, ale aj ostatní  traja  si počínali skvele – všetci získali nad 55 bodov a teda boli úspešnými riešiteľmi. Do okresného kola postupujú prví traja z nich – v tomto prípade to bude čisto chlapčenská zostava.

            V kategórii F sme mali naozaj bohaté zastúpenie, súťažilo 7 primánov a 7 sekundánov. Svojej pani profesorke iste urobili radosť, lebo 12 z nich sa stali úspešnými riešiteľmi. Zvíťazila Mia Astalošová z prímy, ktorá získala 85 bodov zo 100, na 2. mieste sa  umiestnil Lukáš Filipak a na 3. mieste Zuzka Janová zo sekundy. Uvedená trojica postupuje do okresného kola, ale pochvalu si zaslúžia aj ostatní úspešní riešitelia: Jakub Durec, Miško Kováč – týmto dvom chýbal k postupu jediný bod, Jakub Vacula, Martin Kriška, Zita Habodász, Tomáš Kukolík, Laura Capáková, Kristína  Iždinská a Erik Toldy.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich usilovnosť a postupujúcim želáme veľa úspechov v okresnom kole.

            PaedDr. Bednářová, PhD.

             

        • Climate Rules
          • Climate Rules

          • Študenti triedy KVINTA prijali výzvu a zúčastnili sa zaujímavého ekologického projektu pod názvom Climate Rules (klimatické pravidlá). Spolu s ďalšími tímami študentov z celého Slovenska strávili deň plný práce a anglickej komunikácie v Bratislave, kde veľmi úspešne splnili svoje roly zadané formou hrania úloh. Potom nasledovala samostatná práca tímov v domácich podmienkach. Členovia tímu – Sára Holubeková, Stella Nagyferenczová, Sofia Szántóová, Samuel Murárik a Ján Vrbiar kreatívne vypracovali pridelené zadania, zostavili akčný plán v kontexte klimatickej aktivity a prezentovali ho písomne v anglickom jazyku. Zo všetkých tímov obstáli najlepšie a boli nominovaní na online Medzinárodný projektový deň, ktorý sa uskutoční v januári. Gratulujeme a veríme, že ich šikovnosť a usilovnosť im vydrží aj naďalej.

            RNDr. Monika Lodová

        • Náboj Junior – Naši borci opäť excelovali
          • Náboj Junior – Naši borci opäť excelovali

          • V piatok 25. 11. 2022 zažila naša škola ďalší veľký úspech. Dva tímy, tím A v zložení Pavol Bednář, Tomáš Matyáš Juhász, Félix Rapčan z kvarty + Jakub Trapl zo sekundy a tím B v zložení Radoslav Rada, Daniel Petrovský, Ján Durmis a Alan Koudelka (všetci z kvarty) nás reprezentovali v jednej z najnáročnejších matematicko-fyzikálnych súťaží , ktorou je medzinárodná súťaž Náboj Junior. Súťaž sa vyhodnocuje po oblastiach, štátoch aj medzinárodne. V tom istom čase riešia štvorčlenné tímy neštandardné úlohy, pričom ďalšie zadanie dostanú len vtedy, keď správne vyriešia predošlú úlohu.

            V oblasti Lučenec  súťažilo 92 detí z Detvy, Lučenca, Veľkého Krtíša, Poltára, Rimavskej Soboty, Kriváňa aj Divína.

            Ako si v takejto veľkej konkurencii poradili naši žiaci? Jednoducho skvelo. Náš tím A (Pavol Bednář, Tomáš Matyáš Juhász, Félix Rapčan a Jakub Trapl) si takmer po celú dobu súťaže udržiaval vedúce postavenie, no doslova v poslednej sekunde mu zaslúžené víťazstvo  zobral jeden z Lučeneckých tímov, takže sa umiestnili až na krásnom druhom mieste. Gratulujeme chlapci, sme na Vás hrdí! Ani druhý tím si neviedol zle. Skončil síce až na 17. mieste, ale dali do toho všetko a zaslúžia si pochvalu. Oba tímy sa však svorne zhodli na tom, že by dosiahli ešte o mnoho lepší výsledok, keby ich nebrzdila fyzika – svoje nedostatočné vedomosti pociťovali ako značný hendikep. To je pre nás tak trochu aj ponaučenie do budúcnosti – ak chceme konkurovať iným školám, musíme skvalitniť vyučovanie fyziky na malom gymnáziu, najmä venovať väčší priestor riešeniu úloh.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Naši chlapci excelovali
          • Naši chlapci excelovali

          • Technická olympiáda je súťaž s dlhoročnou tradíciou, v našom okrese  sa však doteraz okresné kolo prezenčnou formou nikdy nekonalo. Vďaka ochote, úsiliu a cieľavedomosti mnohých ľudí sa nakoniec podarilo prekonať všetky prekážky  a súťažiť mohli aj deti z Rimavskej Soboty a okolia.  Za to všetko patrí vďaka OK TO, najmä však riaditeľke RELAXU, PaedDr. Danke Spišákovej a  riaditeľke ZŠ Pavla Dobšinského, Ing. Erike Demkovej, ktorej škola poskytla priestory pre uskutočnenie súťaže, vrátane dielní a náradia potrebného pre praktickú časť.

            A ako sa deťom darilo? Našu školu reprezentovali v najvyššej kategórii A dvojica Tomáš Matyáš JuhászPavol Bednář z kvarty. Chlapci s výrazným náskokom zvíťazili a postúpili do krajského kola. V nižšej kategórii, súťaži jednotlivcov, sa vynikajúco darilo Lukášovi Gedaiovi zo sekundy. Podobne ako predošlá dvojica obsadil prvé miesto a tiež postúpil do krajského kola.  Chlapcom zo srdca gratulujeme. Zaslúžia si naše uznanie o to viac, že sa na našej škole technická výchova vôbec neučí. Za ich úspechom je kus poctivej práce. 

            Veľa šťastia v krajskom kole, chalani!

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Sloboda nie je samozrejmosť
          • Sloboda nie je samozrejmosť

          • 17. november 1989 je deň, ktorý si pamätá každý, kto ho zažil. Pre našich študentov sú to ich prarodičia, rodičia a učitelia. Kľúče, sviečky, kvety, trikolóry a na Slovensku čiapka Jána Budaja – tzv. budajka sa stali symbolmi revolúcie. Kľúčmi sa štrngalo na znak súhlasu s prejavmi alebo heslami aj v Kine Orbis v Rimavskej Sobote 18. novembra 2022. V spolupráci so ZUŠ Rimavská Sobota mali naši študenti možnosť zažiť autenticitu daných chvíľ v podobe záberov z revolúcie zo 16. a 17. novembra, výkrikmi požiadaviek revolúcie, ale aj hudobným sprievodom.

            Preto si sadnite aj Vy, prarodičia a rodičia, s Vašimi deťmi a pokúste sa im priblížiť časy dávne, ale pre nás tak výnimočné a slobodou dýchajúce.

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Projekt Krokus
          • Projekt Krokus

          • Projekt Krokus (Šafrán) je realizovaný v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) a Múzeom židovskej kultúry.
            Cieľom projektu je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky sadia žiaci cibuľky žltých krokusov, ktoré kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január).
            Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť.
            „Sme iní, ale rovnocenní.“
            „Mám hodnotu.“
            Myšlienky, nad ktorými sa zamýšľali žiaci Kvarty na hodine dejepisu. Do obrysov svojich vystrihnutých rúk z papiera si zapisovali, akí sú, v čom sa líšia, a v čom sú si podobní.
            Spoločne zasadili krokusy pred budovou školy do tvaru hviezdy, aby v podobe kvetov vnímali nádej na lepší rovnocenný život pre všetkých.


            Mgr. Medveďová

        • Historicky prvá  ulica v priestoroch nášho gymnáziá  nesie názov  ULICA ŽIEN
          • Historicky prvá ulica v priestoroch nášho gymnáziá nesie názov ULICA ŽIEN

          • Myšlienka vznikla ešte pred ,,koronou“. Nevymizla .... jej realizácia sa podarila práve dnes, 15. novembra 2022. V rámci  Týždňa vedy a techniky sme našim žiakom, kolegom a verejnosti priblížili život a úspechy rôznych významných, známych aj neznámych žien z oblasti vedy, techniky, spoločenského života.

            Niekedy sa v mnohých oblastiach zabúda na ženy, na ich poslanie. Keďže sme na našej „ulici“, teda na jednej chodbe v gymnáziu, samé ženy – učiteľky prírodovedných predmetov a matematiky, chceli sme žiakom cestu do učební kúsok zatraktívniť, jednoducho spojiť pekné s užitočným. O to pekné, teda technické spracovanie, sa postarali žiaci triedy sekunda na hodinách výtvarnej výchovy pod vedením Mgr. Miháľovej. O prípravu textov  sa so sekundánmi postarala Ing. Václaviková a o QR kódy Mgr. Zelezníková. Prípravu uličných tabuliek zvládli žiaci 1.A s Mgr. Kamenskou.

            Aby ste aj vy zažili atmosféru dnešného otvorenia našej ulice, pozývame Vás všetkých na promenádu žien, vedkýň.

            Mgr. Beáta Kamenská

        • iBobor
          • iBobor

          • V týždni od 7.11. do 11.11. 2022 sa konala informatická súťaž iBobor. Zúčastnilo sa jej 39 študentov našej školy.

            Najlepšie sa darilo Pavlovi Bednářovi (kvarta), ktorý v kategórii Kadet získal 80 z 80 možných bodov.

            Vynikajúco si počínali aj Jakub Trapl, Robko Wereszký (sekunda), Miška Katreniaková Natálka Ľuptáková (príma), ktorí v kategórii Benjamín  získali 73,33 bodov z 80. Ďalšími úspešnými riešiteľmi v tejto kategórii boli Dávid Poliak, Lukáš Gedai (sekunda), Pavlínka Turisová, Mia Astalošová, Eva Mária Máteová Zsófia Polóni (príma).

            V kategórii Junior sme mali štyroch úspešných riešiteľov: Boli nimi Andrej MachyniakJuraj Laššák z kvinty, Michal Katreniak zo sexty a Csongor Boros z 2.B.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme, úspešným gratulujeme ku krásnym výsledkom, a ostatným, ktorým to tento krát nevyšlo, želáme odvahu skúsiť to budúci rok znovu -  možno budete mať väčšie šťastie.

            PaedDr. Bednářová, PhD.

        • Máš problém?
          • Máš problém?

          • Tak znie názov pomerne mladej matematickej online súťaže pre žiakov ZŠ a zodpovedajúcich ročníkov gymnázia. Tento rok sa uskutočnil jej druhý ročník a okrem „veterána“ Jakuba sa jej naši študenti zúčastnili prvý raz, takže ani veľmi nevedeli, do čoho idú. Reprezentovali nás súťažiaci z prímy, sekundy a kvarty. Najlepšie sa darilo vyššie spomínanému Jakubovi Traplovi zo sekundy, ktorý vyriešil bezchybne všetkých 18 úloh a v svojej kategórii sa stal absolútnym víťazom.  Aj Pavol Bednář dosiahol stopercentnú úspešnosť, ale umiestnil sa v svojej kategórii až na 2. priečke, jeden z jeho súperov bol o niečo rýchlejší. Pochváliť treba aj benjamínkov Erika ToldyhoDávida Csernoka z prímy, ktorí správne vyriešili 17 úloh z 24 a umiestnili sa na peknom 6. a 13. mieste (v uvedenom poradí).

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu a želáme veľa ďalších úspechov.

            PaedDr. Bednářová, PhD.