• Prinášame vyhodnotenie školského kola Biologickej olympiády v kategórii E.
          • Prinášame vyhodnotenie školského kola Biologickej olympiády v kategórii E.

          • V piatok 18.2.2022 sa konalo školské kolo Biologickej olympiády. Súťažilo sa v troch kategóriách - botanika, zoológia a geológia. Vedomosti z botaniky si preverili žiaci z Prímy - Jakub Durec a Laura Capáková. Obaja boli úspešní a postupujú do okresného kola.
            Zoológia potrápila o rok starších žiakov zo Sekundy - Mareka Spodniaka, Marka Priadku a Sarah Uhrinovú. Opäť sme mali úspešných všetkých súťažiacich, avšak len prví dvaja, a to Marko a Marek, postupujú do okresného kola.

            V kategórii geológia súťažil len Pavol Bednář z Tercie, ktorý bol úspešným riešiteľom, a preto taktiež postupuje do okresného kola.

            Všetkým gratulujeme a držíme im palce v okresnom kole!

        • Obaja súťažiaci v krajskom kole Olympiády v nemeckom jazyku sú úspešnými riešiteľmi
          • Obaja súťažiaci v krajskom kole Olympiády v nemeckom jazyku sú úspešnými riešiteľmi

          • V stredu 16.2.2022 sa konalo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku, a to podobne ako minulý rok, online. Žiaci sa museli najprv popasovať s testom, čítaním a počúvaním s porozumením a s ústnou časťou.

            Našu školu reprezentovali dvaja žiaci, ktorí postúpili z prvého a druhého miesta okresného kola ONJ. V kategórii 2A súťažil Dávid Kovács z 2.A triedy a v kategórii 2B Andrej Cigánik z 3.B.
            Obaja boli úspešnými riešiteľmi. Za chvályhodný výkon im ďakujeme a obom gratulujeme.

        • Školské kolo geografickej olympiády
          • Školské kolo geografickej olympiády

          • Dňa 18.2.2022 sa konalo školské kolo Geografickej olympiády v kategórií Z, súťaž bola realizovaná on-line. Témou školského kola bolo Francúzsko. Našu školu reprezentovali Martin Vaľo zo Septimy a Pavol Bednář z Tercie. Napriek silnej konkurencii boli naši chlapci veľmi úspešní, získali takmer plný počet bodov a obaja postupujú do krajského kola. Srdečne gratulujeme a želáme veľa šťastia v krajskom kole.

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • Dňa 17.2.2022 sa konalo okresné kolo Geografickej olympiády. V kategórií E našu školu reprezentoval Pavol Bednář z Tercie. Témou 50. ročníka súťaže bolo Grécko, kotliny Slovenska a slovenské mestá Bratislava a Košice.
            Pavol hravo zdolal konkurenciu a zvíťazil v okresnom kole už po štvrtýkrát po sebe. Gratulujeme a želáme veľa úspechov v krajskom kole v apríli.

        • Európsky deň obetí zločinu
          • Európsky deň obetí zločinu

          • Európsky deň obetí zločinu pripadá na 22. februára a pripomína sa od roku 1993. Rôzne zdroje používajú aj názvy Európsky deň kriminality či obetí násilia alebo trestných činov. Hlavným zmyslom tohto dňa je upozorniť na tých, ktorí sa stali obeťami rôznych druhov zločinov.

            Poslaním tohto dňa je podporiť obete trestných činov v celej Európe, poskytnúť im spravodlivé odškodnenie bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť. Taktiež podporovať  práva týchto obetí.

            Len v roku 2019 sa na európskom kontinente stalo obeťou nejakej formy násilia viac ako 75 miliónov ľudí, pričom problém násilia, najmä domáceho, počas pandémie nového koronavírusu vystúpil ešte viac do popredia.

            V dôsledku sprievodných javov pandémie, akými sú stres, izolácia, strata ekonomických istôt a pracovné obmedzenia, vzrástlo domáce násilie o 30 až 40 percent, pričom sa stupňuje nielen jeho intenzita, ale aj brutalita.

            Prvé organizácie poskytujúce pomoc obetiam zločinu začali v Európe vznikať od polovice 20. storočia. V roku 1989 sa združili do Európskeho fóra služieb obetiam. O rok neskôr, 22. februára 1990, bola vyhlásená Charta obetí zločinu.

             Európske fórum služieb obetiam so sídlom v Bruseli sa už viac ako 30 rokov zasadzuje za práva obetí trestných činov, usiluje sa im poskytovať pomoc a dávať nádej. Zastupuje 61 národných členských organizácií a každý rok poskytuje podporu a informačné služby viac ako dvom miliónom ľudí postihnutých trestnou činnosťou v 31 krajinách.

            Na Slovensku pôsobí od januára 1999 Občianske združenie Pomoc obetiam násilia.

            Jeho členovia sa zameriavajú na pomoc obetiam trestných činov rôzneho charakteru, ako napríklad domáce násilie, dopravné nehody, katastrofy a rôzne nešťastné udalosti, ale tiež na prevenciu kriminality. Poskytujú právnu a psychologickú pomoc pri odhaľovaní a usvedčovaní páchateľov skrytých foriem násilia, obetiam ďalej poskytujú informácie o ich právach, zastupujú ich na súdoch a pred orgánmi činnými v trestnom konaní.

        • Našu školu navštívilo mobilné laboratórium
          • Našu školu navštívilo mobilné laboratórium

          • Vďaka projektu Genetické modifikácie, ktorý zabezpečuje na našej škole OZ Harpúna mali naši tretiaci možnosť okrem teoretických poznatkov z biológie načrieť aj do čarov pravého genetického laboratória. Nakoľko súčasná situácia neumožnila študentom vycestovať do Košíc, laboratórne pomôcky prišli priamo k nim.
            Študenti si prakticky doplnili poznatky z teoretických hodín vedených lektorkou, ktoré zahŕňali napr. vyizolovanie DNA z ovocia, kurz mikropipetovania či proces elektroforézy a princípy PCR reakcií. Veríme, že študenti si z mobilného laboratória odniesli cenné poznatky, skúsenosti a genetika sa im zdala o to viac pútavá a zaujímavá.

        • Okienko historických udalostí
          • Okienko historických udalostí

          • Február sa nám spája prevažne s Valentínom, čokoládou a kvetmi, ktoré sú úzko späté práve s týmto sviatkom zamilovaných. Ako som už aj minule spomínal, tento mesiac však vôbec nie je len o tom jednom sviatku. V nasledujúcom článku Vám predstavím niektoré februárové historické udalosti a pozrieme sa bližšie aj na náš starý známy Valentín.

        • Vyhodnotenie školského kola Biologickej olympiády
          • Vyhodnotenie školského kola Biologickej olympiády

          • V piatok 18..februára 2022 sa na našej škole konalo školské kolo Biologickej olympiády v kategóriách A a B.

            V kategórii B  súťažili žiačky prvého ročníka: Laura Juráková, Lea Pytliaková, Boglárka Rákai, Petra Kantorová (všetky z I.A) a Simona Makóová (I.B). Všetky dievčatá sa stali úspešnými riešiteľkami školského kola, no najúspešnejšie z nich - Laura a Simona - postupujú do krajského kola.

            V kategórii A súťažili žiačky štvrtého ročníka: Ema Vargicová, Sofia Gibalová, Chiara Kiňová (všetky zo IV.A) a Kristína Nagyová (IV.B). Najúspešnejšími riešiteľkami školského kola sú Kristína a Ema, ktoré  postupujú do krajského kola.

            Všetkým dievčatám srdečne gratulujeme a postupujúcim držíme palce v ďalšom kole!

        • Emine dobrodružstvá
          • Emine dobrodružstvá

          • Študentke tretieho ročníka, Eme Zagyiovej, bola Rimavská Sobota príliš malá. Práve preto sa rozhodla na skúšku vymeniť malomestský život za život v krajine Vikingov. V tomto článku sa dozviete viac o jej dobrodružstvách a zážitkoch z Nórska.

        • Gratulujeme
          • Gratulujeme

          • Laure a Vratkovi, našim šikovným slovenčinárom! V piatok 11.2.2022 sa naši žiaci Vratko Mančuška (SEXTA) a Laura Hrončeková (III.B) zúčastnili krajského kola Olympiády zo slovenského jazyka. Každému sa podarilo vo svojej kategórii dosiahnuť výborné umiestnenie.Laura súťažila v kategórii A. K víťazstvu jej chýbalo veľmi málo. Z testu získala plný počet bodov, avšak strata bodu pri transformácii textu a ústnom prejave rozhodli o tom, že napokon sa tesne umiestnila na 2. mieste.
            Podobne sa darilo Vratkovi v kategórii B. Ten skončil celkovo na 3. mieste, no s úplne zhodným počtom bodov, ako mal súťažiaci pred ním. O umiestnení na nižšej priečke rozhodoval len dlhší čas potrebný na vypracovanie testu.Laure aj Vratkovi blahoželáme ku krásnemu umiestneniu v krajskom kole a ďakujeme za reprezentáciu našej školy. Do budúcnosti želáme veľa úspechov.


            Mgr. Karel Ticháček

        • Vedeli ste, že...
          • Vedeli ste, že...

          • Milí čitatelia, som rada, že som sa mohla stať súčasťou Gymkovín. Volám sa Laura, som žiačkou I.B triedy a rada tvorím. Tému, o ktorej by som chcela písať, som nazvala "Vedeli ste, že…" a budem v nej rozoberať rôzne zaujímavosti. Okrem toho však možno napíšem aj nejaký iný článok. Nebránim sa možnostiam. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate o tom, čo boli, a sú ľudia schopní podstúpiť pre svoju krásu. Dúfam, že sa vám článok bude páčiť.

        • Výsledky dejepisnej olympiády
          • Výsledky dejepisnej olympiády

          • Máme výsledky Dejepisnej olympiády! Traja riešitelia a všetci úspešní!

            kategória C – 1. miesto - Zoja Šaminová, Kvarta

            kategória E – 1. miesto – Adam Ďurica, Sekunda

            kategória D – 3. miesto – Alexandra Csanková, Tercia

            Z prvých miest do krajského kola Dejepisnej olympiády postupujú Zojka Šaminová, ktorej sa už po 3 x podarilo obhájiť svoj postup do vyššieho kola a Adam Ďurica, ktorý s prehľadom porazil vo vedomostnom teste svojich súperov. Na treťom mieste sa umiestnila  a úspešnou riešiteľkou sa stala aj Saška Csanková. Tohtoročnou témou Dejepisnej olympiády boli kultúrne pamiatky UNESCO na Slovensku a naši riešitelia preukázali skutočne výborné vedomosti v tejto oblasti. Víťazom srdečne gratulujeme a postupujúcim prajeme veľa šťastia v ďalšom kole!

        • Výsledky okresného kola Biologickej olympiády
          • Výsledky okresného kola Biologickej olympiády

          • Vo štvrtok 10.2.2022 sa konalo okresné kolo Biologickej olympiády v kategórii C, ktorého sa zúčastnili Sofia Szántóová (kvarta) a Pavol Bednář (tercia), ktorí si perfektne poradili s náročnými úlohami. Sofia skončila na krásnom 1.mieste a Pavol hneď za ňou obsadil 2.miesto. S týmto krásnym výsledkom obaja porazili ostatných súperov z okresu a postupujú do krajského kola. Obom srdečne gratulujeme a držíme palce na krajskom kole!

        • Vyhodnotenie školského kola Chemickej olympiády
          • Vyhodnotenie školského kola Chemickej olympiády

          • V piatok 11.2.2022 sa konalo školské kolo chemickej olympiády v kategórii D, ktorej sa zúčastnili Pavol Bednář (tercia), Zoja Šaminová (kvarta) a Samuel Murárik (kvarta). Úspešným riešiteľom bol Pavol Bednář, ktorý súťažil v kategórii so staršími žiakmi, napriek tomu stratil len jediný bodík a vybojoval si postup do okresného kola Chemickej olympiády.

            Srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole Chemickej olympiády, ale aj v ďalších súťažiach, ktorých sa Pavol veľmi úspešne zúčastňuje. Ďakujeme za reprezentáciu školy, Pavol.

        • Opýtali sme sa
          • Opýtali sme sa

          • Iste vás zaujíma, kto z kruhu zamestnancov školy tentokrát zodpovedal naše zvedavé otázky. Oslovili sme pani profesorku, ktorej meno vám asi bude známe, keď prezradíme jej výrok „Matematika nie je dar Boží, treba počítať.“ Okrem matiky ju môžete stretnúť aj v bielom plášti v chemickom laboratóriu. Ak ste ani doteraz neuhádli, ide o stále usmiatu pani profesorku Miháľovú.

        • Svetový deň pre bezpečnejší internet
          • Svetový deň pre bezpečnejší internet

          •      Vedeli ste, že druhý februárový utorok je Medzinárodný deň bezpečnejšieho internetu? 

            Deň bezpečnejšieho internetu sa datuje od roku 2004 projektom EÚ SafeBorders, ktorý neskôr prevzala sieť Insafe.  Iniciatíva prerástla geografické hranice a v súčasnosti sa podujatia konajú v približne 170 krajinách sveta. Určovanie medzinárodných dní je v pôsobnosti OSN a cieľom je zdôrazniť dôležité aspekty ľudského života a histórie.

                 Tento deň je výzvou pre všetkých, aby bol internet bezpečnejším a lepším miestom, najmä pre deti a mladých ľudí.

            Z hľadiska rutinného, súkromného používania internetu sú totiž najohroze-nejšou skupinou deti a mládež. Väčšina detí nevníma hrozby v online svete. Uvedomia si, že sa stali obeťou zločinu, až keď dôjde k ujme, často aj k zdravot-nej. Mnohí rodičia nevedia o potrebe ochrany detí pred kybernetickými bezpeč-nostnými hrozbami. Vyplýva to z nedostatku času, prostriedkov alebo odbornej znalosti.

            Kyberšikana označuje čin alebo sériu činov zameraných na ubližovanie na psychike, sebadôvere alebo morálke dieťaťa. Kyberzločinci sa zameriavajú na deti typicky cez sociálne siete aj z dôvodu vlastného sexuálneho uspokojenia. Manipuláciou donútia dieťa nahrať explicitný obsah, ktorý následne mnohokrát využijú aj komerčne.

            Chráňte sa preto pred kybernetickými bezpečnostnými hrozbami:

            Aktualizujte a plátajte

            Váš počítač, smartfón, wifi router a všetky IT zariadenia musia mať vždy nainštalova-né posledné verzie aktualizácií a záplat operačného systému.

            Inštalujte si antivírus

            Voči útoku škodlivým kódom Vás obránia najmä antivírusové aplikácie.

            Používajte silné heslá

            Silné heslá sú tie, ktoré nikto neuhádne a zároveň si ich pamätáte.

            Prihlasujte sa dvojstupňovo

            Ak to webová služba umožňuje, používajte na prihlasovanie tzv. dvojfaktorovú autentizáciu (napríklad pomocou SMS kódu).

            Kontrolujte adresy

            Pred otvorením webovej stránky vždy najprv skontrolujte správnosť adresy a nespúšťajte neznáme odkazy.

            Nedôverujte e-mailom

            Správa elektronickej pošty je ako korešpondenčný lístok. Nikdy nemáte istotu, že odosielateľom je ten, za koho sa vydáva. Obsah správy môže prečítať množstvo neznámych ľudí. Pokiaľ nepoužívate šifrovaný e-mail, vážte informácie, ktoré odosielate. 

            Zálohujte dáta 

            Aj pamäťové médiá sa občas pokazia a ich obsah sa stratí. Zároveň sa zvyšuje počet tzv. ransomware útokov, keď hackeri zašifrujú údaje a za ich vrátenie vyžadujú výkupné. Proti týmto hrozbám je účinná len obnova údajov z pravidelne vytváraných záloh. 

            Pripájajte sa bezpečne

            Nechránené wifi siete bez hesla a šifrovania sú ako dokorán otvorené dvere do bytu. Zmeňte aj pôvodný továrenský názov vášho routera a zároveň sa vyvarujte použitiu takého názvu, ktorý by vás identifikoval. Oboje totiž hackerovi zjednoduší útok.

            Chráňte si súkromie

            Sociálne siete navádzajú k tomu, aby ste o sebe prezradili čo najviac. Výsledkom môžu byť nielen vykradnuté domácnosti počas vašej neprítomnosti, alebo odcudzené peniaze z  bankových účtov, ale aj sexuálne vydieranie či ujma na duševnom zdraví dieťaťa, napríklad prostredníctvom kyberšikany.

             

        • Svetový deň bez mobilu
          • Svetový deň bez mobilu

          •      6. februára sme si pripomenuli Svetový deň bez mobilu. Pre mnohých tento deň predstavuje „koniec sveta“. Väčšina ľudí chytí do ruky telefón viac než stokrát denne. Niektorí ľudia trávia na svojom telefóne viac času ako rozhovo-rom s ľuďmi. Okrem telefonovania nám nahrádzajú fotoaparáty, hudobné prehrávače, kalendáre a mnoho ďalších dôležitých zariadení, ktoré by sme inak nosili pri sebe. So smartfónmi sa zobúdzame, zaspávame, chodíme s nimi na toaletu a online sme takmer nonstop.

                  Prvýkrát sa Svetový deň mobilu oslavoval v roku 2001 a vznikol z iniciatívy francúzskeho spisovateľa Phila Marsoa, ktorý napísal knihu o mobile. Ten chcel svojou myšlienkou najmä vyzvať ľudí, aby sa zamysleli nad svojimi životmi pod vplyvom týchto komunikačných prostriedkov a uvedomili si skutočné hodnoty života.

                 Vďaka mobilom nikdy nebolo jednoduchšie spojiť sa s niekým. Na druhej strane sa však stáva, že ľudia majú problémy nadviazať skutočné spojenia.

                 Do slovníka sa dostal už aj termín nomofóbia – strach z odlúčenia od mo-bilných telefónov. Je znakom, že k mobilnému aparátu si vytvárame silnú psychickú väzbu, čo sa podľa odborníkov týka najmä mladších vekových kategórií.

                 V minulosti by sme pravdepodobne deň bez mobilu zvládli úplne bez problémov. A teraz prichádza otázka. Zvládli by ste takýto deň aj teraz?

                 Dajte si challenge a vyskúšajte, či vydržíte aspoň jeden deň. Nič nezdieľajte, nepripojte sa a telefón používajte iba na telefonovanie. Sledujte, čo zažívate, vnímajte intenzívnejšie svoje pocity a psychiku.

            Po pozorovaní napíšte krátku správu, čo ste z experimentu zistili a pošlite ju juniorambasádorom (žiačkam III.B triedy Laure Hrončekovej a Daniele Murínovej).

             

        • Významné osobnosti dejín
          • Významné osobnosti dejín

          • Február. Veľa ľudí si ho spája s Valentínom, ktorý je známy ako Deň zaľúbených. Po prečítaní tohto článku si ho, dúfam, budete spájať aj so skupinkou dôležitých ľudí, ktorí pohli svetom. O koho ide? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

        • Matematická olympiáda
          • Matematická olympiáda

          • V stredu 26.1.2022 sa konalo okresné kolo Matematickej olympiády kategórie Z9, najťažšej matematickej súťaže vôbec. Našu školu reprezentovali štyria žiaci kvarty, ktorým sa podarilo úspešne sa popasovať  s domácim kolom.

            Najlepšie sa darilo Andrejovi Machyniakovi, ktorý sa umiestnil na 1. až 3. mieste. Super Andrej! O jednu priečku ďalej, na štvrtom mieste, skončil Jurko Laššák. Ani Adam BudaiSamko Murárik sa nemusia za svoj výkon hanbiť, obaja boli úspešnými riešiteľmi a umiestnili sa na 6. a 8. mieste.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a dúfame, že  im vysoké počty bodov, ktoré v tomto kole získali, zabezpečia postup do krajského kola. O tom, či sa tak stane, rozhodne krajská komisia MO na základe výsledkov v iných okresoch.

            SBED