• Krajské kolo technickej olympiády
          • Krajské kolo technickej olympiády

          • Vo štvrtok 3.2.2022 sa konalo krajské kolo súťaže Technická olympiáda. Našu školu v nej reprezentovali víťazi okresného kola, dvojica Pavol Bednář (tercia) a Samuel Murárik (kvarta). Chlapci predviedli vskutku excelentný výkon, suverénne a s 15 minútovou časovou rezervou porazili všetky ostatné dvojice. Zabezpečili si tak postup do celoštátneho kola.  Ich víťazstvo je o to cennejšie, že sa na našej škole Technická výchova vôbec nevyučuje a ich príprava na súťaž je v podstate samoštúdium. Gratulujeme chlapci a držíme palce do najvyššieho  kola!

            SBED

        • Úvodník
          • Úvodník

          • Milí čitatelia,

            zrovna prší, keď píšem tieto slová. Dážď ma donútil zamyslieť sa. Je február 2022. Dva, ako druhá šanca, viete, čistý štít. Dva, ako začiatok druhého polroka. Dva roky v pandémii alebo možno dva, ako hľadanie druhého, svetlejšieho pohľadu na svet. Nech už si predstavíte čokoľvek, má to v sebe isté čaro, rovnako ako kvapky dažďa, každá tak jedinečná. Ale prečo sa vôbec o jedinečnosti bavíme? Nuž, podobný unikát sme vložili aj do nového vydania Gymkovín. Ak zrátate dvojky v dátume tohto mesiaca a roka, dostanete číslo osem, presne ako ôsme vydanie našich novín. Možno ste si všimli, že sme si tentokrát dovolili vynechať úvodník a prvenstvo prenechali článku o tzv. KABU, teda procese prijímania našich čerstvých prvákov a primánov do cechu študentského. Aj v tom sa nesie istá osobitosť najnovšieho čísla. V našej “dielni” na váš už čakajú pútavé články zo zákulisia histórie, športu, života profesorov, ale aj mimoškolských aktivít nadaných študentov. Našu aktivitu môžete sledovať aj na školskom Instagrame a Facebooku, kde vás okrem pravidelných upozornení o článkoch informujeme tiež o aktuálnych podujatiach a projektoch.

            Ako sa hovorí, dobrý začiatok je už polovicou úspechu. Tak poďme na to. :)

        • Moje prvé vlastné mydlo...
          • Moje prvé vlastné mydlo...

          • Naši šikovní septimáni si dnes na hodinách chémie v rámci témy Tuky a oleje vyrobili svoje prvé naozajstné mydlo. Spojením pravej chémie v podobe hydroxidu sodného, olivového a kokosového oleja, pridaním vonných silíc, či prírodných farbív – kakaa a kávy, vznikli takéto krásne a voňavé mydielka.
            Jeden chemik v 19. storočí vyhlásil, že množstvo spotrebovaného mydla je spoľahlivým ukazovateľom bohatstva a civilizovanosti národa. Dnes je mydlo neodmysliteľne spojené s hygienou a s dobrým zdravím a stalo sa dôležitou súčasťou každodenného života.

            IVAC