• Prekonal sám seba
          • Prekonal sám seba

          • Pre našich učiteľov nie je žiadnym tajomstvom, že Pavol Bednář z kvarty bytostne neznáša akékoľvek písanie.   Preto si veľmi vážime, že sa napokon predsa len odhodlal reprezentovať našu školu v matematickej olympiáde v kategórii Z9.  

            Doma sa úspešne popasoval so šiestimi úlohami domáceho kola a 25.01.2023 sa v CVČ RELAX zúčastnil okresného kola. Štyri hodiny riešil štyri náročné úlohy a popísal štyri celé strany. No stálo to za to!

            S plným počtom bodov si vybojoval 1. miesto a môže sa tešiť na pozvánku do krajského kola A na ďalšie písanie.

            Gratulujeme Pali, sme na Teba hrdí a držíme Ti palce v ďalšom kole.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Derby vo volejbale
          • Derby vo volejbale

          • Mix volejbalový turnaj je u nás na škole každoročnou tradíciou, ktorú sme ani tento rok neporušili. Študenti opäť prejavili veľký záujem zmerať si sily so spolužiakmi z iných tried.
            O tom svedčí aj počet prihlásených tímov - 11.
            V súboji o tretie miesto sa napokon stretli I. A a II. B a v samotnom finále IV. A a IV. B.
            Konečné poadie je nasledovné:
            1. miesto - IV. A
            2. miesto - IV. B
            3. miesto - II. B

            Najlepším hráčom turnaja sa stal Alec Vetrák (IV.A) a najlepšou hráčkou Zuzana Boldišová (I.A).

            Všetkým zúčastneným triedam ďakujeme a tešíme sa na budúci rok.

            Organizačný tím (Sophia Babičová a Samuel Zorvan, (IV. A), Barbora Bakšová (Septima).

        • Ďalší športový úspech našich chlapcov
          • Ďalší športový úspech našich chlapcov

          • V ťažkej konkurencii piatich škôl sme sa v utorok 24.1.2023 stali víťazmi okresného kola v basketbale žiakov stredných škôl! Naša zostava: Mário Beracko, Filip Drugda, David Izrael, Oliver Csendes, Adam Pocklan, Marek Csernok, Matúš Čonka a Szabolcs Kuzma
            Chlapci ďakujeme a držíme palce v regionálnom kole!

            PaedDr. Mariana Tóth Bundová

        • Výsledky školského kola Olympiády kritického myslenia
          • Výsledky školského kola Olympiády kritického myslenia

          • Ešte v decembri 2022 sa v našom gymnáziu uskutočnilo školské kolo Olympiády kritického myslenia, ktorá je zameraná na rozvoj kritického myslenia a mediálnej gramotnosti študentov. Školské kolo sa realizovalo formou online testu, súťažili sme v kategórii B (3. a 4. ročník SŠ).

            Zúčastnili sa: Laura Hodásová (SEP), Erik Sébastien Klaubert (III.A), Samuel Duda (III.A), Dávid Kovács (III.A) a Andrej Cigánik (IV.B)

            Po vyše mesiaci sme sa dočkali oficiálnych výsledkov. Na prvom mieste sa umiestnil Erik Sébastien Klaubert. Všetci vyššie menovaní sa však stali úspešnými riešiteľmi školského kola. Do krajského kola postupuje každý úspešný riešiteľ, ktorý dosiahol aspoň 50% v teste. V krajskom kole budú našu školu teda reprezentovať všetci 5 žiaci. Srdečne im blahoželáme a držíme palce v krajskom kole, ktoré sa uskutoční formou online testu 28. 3. 2023.


            Mgr. Karel Ticháček

        • V okresnom kole Olympiády  v anglickom jazyku sme opäť bodovali
          • V okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku sme opäť bodovali

          • Dňa 19. januára 2023 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Naši najlepší jazykári si tak mohli zmerať sily s víťazmi ostatných škôl v okrese Rimavská Sobota.

            Žiaci mali možnosť ukázať svoje vedomosti z cudzieho jazyka v oblasti počúvania a čítania s porozumením ako aj gramatiky.

            Ako aj po iné roky, aj teraz sa ukázalo, že výučba jazykov na Gymnáziu Ivana Kraska-Ivan Krasko Gimnázium je na veľmi vysokej úrovni. Svedčia o tom umiestnenia našich žiakov v jednotlivých kategóriách. V náročnej konkurencii všetkých základných a stredných škôl z okresu sme uspeli naozaj veľmi pekne.

            V okresnom kole máme troch zlatých víťazov.

            Vo svojich kategóriách sa na 1. miestach umiestnili:

            Samuel Sabo (Kategória 1A) z Prímy
            Bereniké Borosová (Kategória 2A) z II.C
            Michael Lalík (Kategória 2B) zo IV.B

            Ema Zagyiová z IV.A triedy sa umiestnila na krásnom 2. mieste .

            Nela Deáková z Kvarty sa umiestnila na úspešnom 5. mieste .

             

            Všetkým žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme im za naozaj ukážkovú reprezentáciu školy. Víťazom prajeme v krajskom kole v Banskej Bystrici veľa úspechov a držíme im palce.

            Mgr. Mária Borosová

        • Ďakujeme šikovným nemčinárom za reprezentáciu školy
          • Ďakujeme šikovným nemčinárom za reprezentáciu školy

          • V stredu 18.1.2023 zažila naša škola ďalší veľký úspech, a to vďaka naším šikovným žiakom, ktorí reprezentovali našu školu na okresnom kole olympiády v nemeckom jazyku.
            Všetci súťažiaci za našu školu dosiahli skvelé výsledky a postúpili tak na krajské kolo. V kategórii 1B zvíťazil Lukáš Chlpoš z tercie, v kategórii 2A obsadil prvé miesto Michal Katreniak zo sexty a druhá skončila Daniela Kožáková tiež zo sexty. V kategórii 2B si prvé miesto vybojoval Andrej Cigánik zo 4.B a druhú priečku obsadil Dávid Kovács z 3.B.

            Všetkým srdečne gratulujeme a držíme palce v krajskom kole.

            PaedDr. Mariana Tóth Bundová

        • Osvetová kampaň a informatívne meranie znečistenia ovzdušia z dopravy v okolí nášho gymnázia
          • Osvetová kampaň a informatívne meranie znečistenia ovzdušia z dopravy v okolí nášho gymnázia

          • Zapojili sme sa do projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (ďalej len „Populair“), ktorý  vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR, v novembri 2022. Výzva sa zameriava na mesačné informatívne meranie oxidov  dusíka v okolí škôl. Zo 65 zaregistrovaných škôl z krajov, ktoré sú  partnermi projektu, vybrala odborná porota 42 škôl (v rámci jedného kraja max. 6 škôl). Medzi nimi aj tú našu.

            Cieľom predmetnej kampane je umožniť žiakom pochopiť rôzne súvislosti medzi dopravou a kvalitou ovzdušia. Informatívne meranie NOx bude prebiehať na dvoch miestach našej školy v období od 9. januára do 6. februára2 023 prostredníctvom certifikovaných, pasívno-difúznych vzorkovačov. Tie budú potom analyzované v odbornom laboratóriu v Holandsku.

            Aj naši žiaci, konkrétne žiaci z triedy Sekunda pod vedením fyzikárky Mgr. B.  Kamenskej, sa podieľajú na samotnom výskume, pracujú v tíme, získavajú praktické skúsenosti s prácou s mapou, spoznávajú prácu výskumníka, budú zodpovední za presné zaznamenanie výsledkov, zapoja sa do inovatívnych úloh. V neposlednom rade sa dozvedia, ako vplýva doprava na stav ovzdušia v bezprostrednej blízkosti školy. 

            Zapojenie žiakov do meraní má prispieť k zlepšeniu informovanosti o znečistení ovzdušia v okolí našich škôl. Zároveň upriami ich pozornosť na vplyv človeka na kvalitu ovzdušia. Cieľom výzvy je prepojenie zvýšeného výskytu oxidu dusičitého NO2 pri školách s fenoménom „rodičovské taxi“, so státím automobilov na voľnobeh a podobne. Ambíciou je, aby výsledky týchto meraní prezentovali pred spolužiakmi, rodičmi a pred zástupcami samosprávy práve žiaci zapojení do tejto kampane.

            Na fotografiách môžete vidieť ich prvé činnosti, umiestnenie meračov, výber miesta.

            Mgr. Beáta Kamenská

        • Exkurzia do Budapešti
          • Exkurzia do Budapešti

          • Druháci a žiaci z tried s vyučovacím jazykom maďarským  sa minulý týždeň zúčastnili exkurzie do Budapešti. Počas jednodňového výletu mali veľmi bohatý program.  Predpoludním mali možnosť navštíviť Tropikárium, poobede krásnu historickú budovu v centre hlavného mesta  - Palác Vigadó a vo večerných hodinách vianočné trhy.

             

            Budapesti tanulmányi kirándulás

            Az Ivan Krasko Gimnázium magyar tannyelvű osztályai és a másodikos tanulók  december 15-én budapesti tanulmányi kiránduláson vettek részt, melynek során nagyon gazdag program várta őket. A délelőtt folyamán megtekintették a Tropikáriumot, délután a csodás Vigadó épületét,  az esti órákban pedig a karácsonyi vásárt. Élményekben gazdagon, a karácsonyra hangolódva értek haza.

            PaedDr. Judita Ferenczová

        • Decembrové olympiády
          • Decembrové olympiády

          • Vo štvrtok 8. 12. 2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády ľudských práv, ktorého sa zúčastnili: Tereza Hanzlovičová (II.A), Samuel Duda (III.A), Jakub Tirala (III.A), Lukáš Janík (III.B), Radoslav Spodniak (IV.A)Najvyšší počet bodov v školskom kole nazbieral Radoslav Spodniak (IV.A), ktorý postupuje na krajské kolo, ktoré sa bude konať vo februári. Na druhom mieste skončila Tereza Hanzlovičová, ktorá dosiahla tiež výborný bodový výsledok.Radovi budeme držať palce vo februári na krajskom kole a pevne dúfame, že zopakuje alebo aj prekoná svoj výborný výsledok z minulého školského roka.

            V piatok 9. 12. 2022 sa v priestoroch školy konalo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka, ktorého sa zúčastnilo celkovo 15 žiakov školy. Súťažilo sa v kategórii A a B, ktoré sú určené pre žiakov vyššieho gymnázia.Žiaci najprv vyplnili online test, nasledovala transformácia textu podľa stanovených kritérií. Po vyhodnotení školskou komisiou sa najlepší študenti dostali na ústnu časť, kde predviedli svoje komunikačné schopnosti. Musíme povedať, že sa im darilo veľmi dobre. Z kategórie A sa najlepšie darilo Petre Ďurovičovej (SEP), ktorá postupuje na krajské kolo. K úspešným riešiteľom sa tiež zaradili Ema Kasáčová (IV.A) a Bruno Kóšik (IV.A)V kategórii B zvíťazila Simona Makóová (II.B), ktorá bude našu školu reprezentovať na krajskom kole. Úspešnými riešiteľkami sú aj Sofia Horváthová (II.B), Nina Bíliková (I.A) a tiež Stella Nagyferenczová (KVI)Simonke a Peťke blahoželáme k postupu a držíme palce na februárovom krajskom kole.

            Mgr. Karel Ticháček

        • OZNAM
          • OZNAM

          • V súvislosti s prudkým nárastom počtu žiakov s respiračným ochorením počas tohto týždňa Vám oznamujem uplatnenie odporúčaní RÚVZ RS.
            Od 19.12.2022 (vrátane) sa rušia všetky školské akcie a vyučovanie bude prebiehať od 1. po 5. VH.
            Plánovaná Vianočná burza bude prebiehať bez prítomnosti verejnosti na chodbe školy počas prestávok dňa 19.12.2022 od rána.Plánovaný kultúrny program sa presúva na nový rok. 
            Počty žiakov s respiračnými chorobami nahlasujeme denne, ak počty v pondelok prevýšia stanovený limit, pristúpime k ďalším opatreniam v súčinnosti s RÚVZ RS.

            Ďakujem za pochopenie.

            PaedDr. Miriam Szántóová
            riaditeľka školy

        • Sú to naozaj MACHRI
          • Sú to naozaj MACHRI

          • Dňa 9.12.2022 sa konala nová celoslovenská online súťaž MA-CHE-R. Zúčastniť sa jej mohli dvojice žiakov 9. ročníka a kvarty. Našu školu v nej reprezentovali Pavol Bednář a Tomáš Juhász. Dve hodiny spoločne pracovali na riešení deväťdesiatich matematických a chemických úloh. Síce sa nad niektorými poriadne zapotili, ale stálo to za to! V silnej konkurencii 272 tímov z celého Slovenska zvíťazili! Vo februári ich čaká cesta do Martina, kde sa pokúsia obhájiť svoje prvenstvo v praktickej časti súťaže.

            Gratulujeme chlapci a držíme Vám palce!

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Opäť tu bol ATTOMAT
          • Opäť tu bol ATTOMAT

          • V utorok 12.12.2022 sa v čase od 16:00 do 17:00 konalo ďalšie kolo matematickej online súťaže ATTOMAT. Perfektne sa v ňom darilo Jakubovi Traplovi zo sekundy, ktorý so stratou jediného bodu v svojej kategórii získal tú najcennejšiu priečku. Gratulujeme, Jakub, sme na Teba pyšní a prajeme Ti veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            Okrem už Jakuba sa v súťaži darilo aj Mii Astalošovej, ktorá skončila v svojej kategórii druhá, pričom od prvého miesta ju delila len necelá minúta a Natálke Ľuptákovej, ktorá sa umiestnila na peknom piatom mieste.
            Gratulujeme, dievčatá, len tak ďalej!

             

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • FiNNkvíz
          • FiNNkvíz

          • Dňa 23.11.2022 sa konal 1.ročník súťaže z oblasti finančnej matematiky - FINNKVÍZ určenej žiakom 1. a 2. ročníkov SŠ a zodpovedajúcich ročníkov osemročných gymnázií. Zúčastnilo sa jej 537 žiakov Banskobystrického kraja. Našu školu v nej reprezentovalo 14 študentov. Darilo sa im skvele, 11 z nich si vybojovalo diplom úspešného riešiteľa.

            Najlepšie si počínal Pavol Bednář z kvarty, ktorý získal 24 bodov z 25 možných a skončil na 2. mieste v kraji. Sľúbenú výhru – 100 eur však nedostane, lebo je ešte len „kvartán“ a ako sme sa dozvedeli, súťaž je primárne určená pre starších študentov, takže ho pre nízky vek diskvalifikovali... L Smola Pali, možno o rok...

            Ďalší z našich, Jakub Melicherčík z kvinty, skončil s 21 bodmi na krásnom 22. mieste, s tým istým počtom bodov a o niečo horším časom obsadila Nina Bíliková z I.A miesto číslo 29.

            Michal Katreniak a Adam Bella zo sexty získali 20 bodov, no pochvalu si zaslúži aj Andrej Machyniak z kvinty za svojich 19 bodov. Robert Kuna zo sexty získal 18 bodov, Samuel Murárik (kvinta) a Viktória Fabová (I. A) 16 bodov a Robert Putnoky s Laurou Jurákovou 15 bodov.

            Všetkým týmto úspešným riešiteľom gratulujeme, v náročnej konkurencii študentov obchodných akadémií obstáli výborne, naša škola sa za ich výkony rozhodne nemusí hanbiť.

            PaedDr. Bednářová, PhD.

        • Prišli sme, zarecitovali sme, zvíťazili sme
          • Prišli sme, zarecitovali sme, zvíťazili sme

          • V utorok 29.11.2022 sa uskutočnilo regionálne kolo súťaže Dobré slovo - recitačná súťaž pre študentov škôl s vyučovacím jazykom maďarským v prednese slovenskej poézie a prózy.

            Našu školu reprezentovala žiačka Tímea Házik zo IV. C triedy, ktorá vo svojej kategórii obsadila krásne 1. miesto.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy, blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov!

             

            Jöttünk, szavaltunk, győztünk!

            Kedden 2022.11.29-én megrendezésre került a Dobré slovo, szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny, melyen a magyar tanítási nyelvű iskolák diákjai mérték össze tudásukat és tehetségüket.

            Iskolánkat Házik Tímea (a IV. C osztály tanulója) képviselte a IV. kategóriában, ahol elnyerte a megérdemelt 1. helyezést.

            Köszönjük iskolánk méltó képviseletét, gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

        • Naše deti sa vo svete nestratia
          • Naše deti sa vo svete nestratia

          • Dňa 23. 11. sa konalo školské kolo geografickej olympiády kategórií E a F. V kategórii E súťažili Pavol BednářZuzka Bálintová z kvarty a Marek SpodniakOliverom Fekésházym z tercie. Najlepšie sa darilo Pavlovi, ktorý zo 100 možných získal 96 bodov, ale aj ostatní  traja  si počínali skvele – všetci získali nad 55 bodov a teda boli úspešnými riešiteľmi. Do okresného kola postupujú prví traja z nich – v tomto prípade to bude čisto chlapčenská zostava.

            V kategórii F sme mali naozaj bohaté zastúpenie, súťažilo 7 primánov a 7 sekundánov. Svojej pani profesorke iste urobili radosť, lebo 12 z nich sa stali úspešnými riešiteľmi. Zvíťazila Mia Astalošová z prímy, ktorá získala 85 bodov zo 100, na 2. mieste sa  umiestnil Lukáš Filipak a na 3. mieste Zuzka Janová zo sekundy. Uvedená trojica postupuje do okresného kola, ale pochvalu si zaslúžia aj ostatní úspešní riešitelia: Jakub Durec, Miško Kováč – týmto dvom chýbal k postupu jediný bod, Jakub Vacula, Martin Kriška, Zita Habodász, Tomáš Kukolík, Laura Capáková, Kristína  Iždinská a Erik Toldy.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za ich usilovnosť a postupujúcim želáme veľa úspechov v okresnom kole.

            PaedDr. Bednářová, PhD.

             

        • Climate Rules
          • Climate Rules

          • Študenti triedy KVINTA prijali výzvu a zúčastnili sa zaujímavého ekologického projektu pod názvom Climate Rules (klimatické pravidlá). Spolu s ďalšími tímami študentov z celého Slovenska strávili deň plný práce a anglickej komunikácie v Bratislave, kde veľmi úspešne splnili svoje roly zadané formou hrania úloh. Potom nasledovala samostatná práca tímov v domácich podmienkach. Členovia tímu – Sára Holubeková, Stella Nagyferenczová, Sofia Szántóová, Samuel Murárik a Ján Vrbiar kreatívne vypracovali pridelené zadania, zostavili akčný plán v kontexte klimatickej aktivity a prezentovali ho písomne v anglickom jazyku. Zo všetkých tímov obstáli najlepšie a boli nominovaní na online Medzinárodný projektový deň, ktorý sa uskutoční v januári. Gratulujeme a veríme, že ich šikovnosť a usilovnosť im vydrží aj naďalej.

            RNDr. Monika Lodová

        • Náboj Junior – Naši borci opäť excelovali
          • Náboj Junior – Naši borci opäť excelovali

          • V piatok 25. 11. 2022 zažila naša škola ďalší veľký úspech. Dva tímy, tím A v zložení Pavol Bednář, Tomáš Matyáš Juhász, Félix Rapčan z kvarty + Jakub Trapl zo sekundy a tím B v zložení Radoslav Rada, Daniel Petrovský, Ján Durmis a Alan Koudelka (všetci z kvarty) nás reprezentovali v jednej z najnáročnejších matematicko-fyzikálnych súťaží , ktorou je medzinárodná súťaž Náboj Junior. Súťaž sa vyhodnocuje po oblastiach, štátoch aj medzinárodne. V tom istom čase riešia štvorčlenné tímy neštandardné úlohy, pričom ďalšie zadanie dostanú len vtedy, keď správne vyriešia predošlú úlohu.

            V oblasti Lučenec  súťažilo 92 detí z Detvy, Lučenca, Veľkého Krtíša, Poltára, Rimavskej Soboty, Kriváňa aj Divína.

            Ako si v takejto veľkej konkurencii poradili naši žiaci? Jednoducho skvelo. Náš tím A (Pavol Bednář, Tomáš Matyáš Juhász, Félix Rapčan a Jakub Trapl) si takmer po celú dobu súťaže udržiaval vedúce postavenie, no doslova v poslednej sekunde mu zaslúžené víťazstvo  zobral jeden z Lučeneckých tímov, takže sa umiestnili až na krásnom druhom mieste. Gratulujeme chlapci, sme na Vás hrdí! Ani druhý tím si neviedol zle. Skončil síce až na 17. mieste, ale dali do toho všetko a zaslúžia si pochvalu. Oba tímy sa však svorne zhodli na tom, že by dosiahli ešte o mnoho lepší výsledok, keby ich nebrzdila fyzika – svoje nedostatočné vedomosti pociťovali ako značný hendikep. To je pre nás tak trochu aj ponaučenie do budúcnosti – ak chceme konkurovať iným školám, musíme skvalitniť vyučovanie fyziky na malom gymnáziu, najmä venovať väčší priestor riešeniu úloh.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Naši chlapci excelovali
          • Naši chlapci excelovali

          • Technická olympiáda je súťaž s dlhoročnou tradíciou, v našom okrese  sa však doteraz okresné kolo prezenčnou formou nikdy nekonalo. Vďaka ochote, úsiliu a cieľavedomosti mnohých ľudí sa nakoniec podarilo prekonať všetky prekážky  a súťažiť mohli aj deti z Rimavskej Soboty a okolia.  Za to všetko patrí vďaka OK TO, najmä však riaditeľke RELAXU, PaedDr. Danke Spišákovej a  riaditeľke ZŠ Pavla Dobšinského, Ing. Erike Demkovej, ktorej škola poskytla priestory pre uskutočnenie súťaže, vrátane dielní a náradia potrebného pre praktickú časť.

            A ako sa deťom darilo? Našu školu reprezentovali v najvyššej kategórii A dvojica Tomáš Matyáš JuhászPavol Bednář z kvarty. Chlapci s výrazným náskokom zvíťazili a postúpili do krajského kola. V nižšej kategórii, súťaži jednotlivcov, sa vynikajúco darilo Lukášovi Gedaiovi zo sekundy. Podobne ako predošlá dvojica obsadil prvé miesto a tiež postúpil do krajského kola.  Chlapcom zo srdca gratulujeme. Zaslúžia si naše uznanie o to viac, že sa na našej škole technická výchova vôbec neučí. Za ich úspechom je kus poctivej práce. 

            Veľa šťastia v krajskom kole, chalani!

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Sloboda nie je samozrejmosť
          • Sloboda nie je samozrejmosť

          • 17. november 1989 je deň, ktorý si pamätá každý, kto ho zažil. Pre našich študentov sú to ich prarodičia, rodičia a učitelia. Kľúče, sviečky, kvety, trikolóry a na Slovensku čiapka Jána Budaja – tzv. budajka sa stali symbolmi revolúcie. Kľúčmi sa štrngalo na znak súhlasu s prejavmi alebo heslami aj v Kine Orbis v Rimavskej Sobote 18. novembra 2022. V spolupráci so ZUŠ Rimavská Sobota mali naši študenti možnosť zažiť autenticitu daných chvíľ v podobe záberov z revolúcie zo 16. a 17. novembra, výkrikmi požiadaviek revolúcie, ale aj hudobným sprievodom.

            Preto si sadnite aj Vy, prarodičia a rodičia, s Vašimi deťmi a pokúste sa im priblížiť časy dávne, ale pre nás tak výnimočné a slobodou dýchajúce.

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Projekt Krokus
          • Projekt Krokus

          • Projekt Krokus (Šafrán) je realizovaný v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) a Múzeom židovskej kultúry.
            Cieľom projektu je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky sadia žiaci cibuľky žltých krokusov, ktoré kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január).
            Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť.
            „Sme iní, ale rovnocenní.“
            „Mám hodnotu.“
            Myšlienky, nad ktorými sa zamýšľali žiaci Kvarty na hodine dejepisu. Do obrysov svojich vystrihnutých rúk z papiera si zapisovali, akí sú, v čom sa líšia, a v čom sú si podobní.
            Spoločne zasadili krokusy pred budovou školy do tvaru hviezdy, aby v podobe kvetov vnímali nádej na lepší rovnocenný život pre všetkých.


            Mgr. Medveďová