• Na Otcovej roli otca nášho gymnázia
          • Na Otcovej roli otca nášho gymnázia

          • Študenti i pedagógovia nášho gymnázia sa pri príležitosti 65.výročia úmrtia významného slovenského básnika a národného umelca zúčastnili pietnej spomienky na cintoríne v Lukovištiach. To, ktorej známej slovenskej poetickej i prozaickej legende spolu vzdali hold, však ešte chvíľu ponechám v závane tajomna.

            Počas úvodných príhovorov sme si zaspomínali na strasti i radosti života jedného z najväčších osobností slovenskej literatúry a spoločne sa vydali po stopách zakladateľa literárnej moderny. Navôkol nás sa rozprestierali vysoké topole. Tak vysoké, akoby zrovna im na konároch viseli trápenia a bolesti všetkých nás prítomných. Po ukončení formálnej časti a slávnostnom odovzdaní vencov sme sa presúvali zelenou alejou plnou rozkvitnutých tují, pričom na nás z pozadia stále doliehali slová veršov známej básne.„Nikdy nepíš to, čo necítiš, čo v tvojom srdci zrod nemalo, obchádzaj krasomluvu jako mor a vyhoď z textu slovo jalové... .“

            So zatajeným dychom sme kráčali naprieč otcovej roli a zastavil nás až pohľad do okien domov starodávne vážneho vzhľadu. „Z tých v jednom iste ustarostená matička moja samotná sedí pri starom stole.“ Na pravej strane pamätná izba, naľavo zase sieň plná nadšencov umenia i histórie. Za spomínaných sme sa dnes preodiali aj my. Súčasťou pamätného dopoludnia bola aj súťaž v prednese poetických diel a oceňovanie najlepších autorských diel. Výborným výkonom nás reprezentovali Zuzana Jánošíková z I.A a Laura Hrončeková zo IV.B. Prvenstvo v autorskej časti získala Kristína Bartková, so svojou poviedkou „Tu si každý robí, čo chce alebo trojaká podoba mojej starej mamy.“ Po ukončení pestrého programu sme ostali sami s náporom nových myšlienok a poznatkov. Aké posolstvo sme si odniesli z dnešného stretnutia? Čo chcel týmto všetkým autor povedať?

            Momentálne žijeme v zvláštnej dobe. Nečítame knihy, pretože máme internet. Neformujeme vlastné názory, pretože kráčame s väčšinou našich rovesníkov a slovo “kultúrne dedičstvo“ nenachádzame vo svojich slovníkoch. Ale to je presne to, čo aj on sám kritizoval. On, ale kto je on? Nik iný, ako Ivan Krasko, meno ktorého nesie aj naše gymnázium. Ivan Krasko, vlastným menom Ján Botto, ktorý vo svojej tvorbe vyzdvihoval dôležitosť národnej jednoty, bránil sa proti vtedajšiemu režimu a zdôrazňoval to, ako by sa mladí ľudia aj v súčasnosti mali aktívne zapájať do rozvoja kultúrneho povedomia.

            Práve kvôli tomu sme si dnes prišli uctiť jeho pamiatku. Kvôli tomu sme dnes starostovi obce Lukovištia odovzdali kópiu Kraskovho vysvedčenia z roku 1890. Nie sme ľahostajní voči vlastnej histórií, tak, ako Janko Cigáň nikdy nebol ľahostajný voči nám.

            Tereza Nemcová (septima)

             

        • Skončili v prvej desiatke
          • Skončili v prvej desiatke

          • Dňa 21. 4. 2023 sa dvojica Pavol Bednář a Tomáš Matyáš Juhász z kvarty zúčastnila celoslovenského finále matematicko-chemickej súťaže dvojíc nazvanej MA-CHE-R. V prvej časti – v riešení matematických a chemických úloh suverénne zvíťazili. V druhej časti pracovali v laboratóriu, násobili pätnásťciferné čísla, upravovali desaťposchodové zložené zlomky a pod. V tretej časti potom prezentovali výsledky projektu, na ktorom pracovali v čase medzi dvomi poslednými kolami. Ako sa im darilo v druhej a tretej časti nevieme, organizátor nezverejnil žiadne body, je celkom možné, že hodnotenie bolo čisto subjektívne. V konečnom výsledku im prisúdili titul úspešného riešiteľa a 9. priečku. Vzhľadom na to, že sa súťaže zúčastnilo 255 dvojíc, je to určite chvályhodný výsledok.

            Gratulujeme, chlapci a ďakujeme za skvelú reprezentáciu nášho gymnázia.

            PaedDr. Bednářová, PhD

        • Mladý Európan 2023
          • Mladý Európan 2023

          • V utorok 18.4.2023 sme sa zúčastnili 18.ročníka vedomostnej súťaže Mladý Európan. Súťaž sa konala pod záštitou Europe Direct Lučenec v krásnych priestoroch radnice v Lučenci. Pozostávala z troch kôl, v ktorých sme si overili všetky vedomosti o Európskej únii. Prvý nás čakal vedomostný kvíz pozostávajúci z 50 otázok, následne nám prichystali tajničku so všetkými 24 jazykmi európskych štátov. A na záver sme museli zvládnuť už len obrázkový kvíz. Otázky sa týkali historických pamätihodností, osobností, jedál aj známych osobností.

            Počas vyhodnocovania súťaže sme mali možnosť si pozrieť priestory radnice a múzea. Po prehliadke a občerstvení nastalo vyhodnotenie a záver súťaže. Hodnotili sa všetky tri časti, ale aj projekt o Španielsku, ktorý sme pripravovali pred súťažou.

            Z desiatich ohodnotených družstiev sme sa umiestnili na krásnom bronzovom mieste. Od prvého miesta nás delilo len 7,5 boda, takže dúfame, že budúci rok získame zlatú priečku.

            Laura Juráková, II.A

        • Výsledky Biologickej olympiády
          • Výsledky Biologickej olympiády

          • Vo štvrtok 13.4.2023 sa konalo okresné kolo Biologickej olympiády pre kategóriu E.
            Súťažiaci si zmerali sily vo vedomostiach z botaniky, zoológie a geológie.
            Na botaniku sme mali dvoch zástupcov z triedy sekunda - Lauru Capákovú a Jakuba Dureca. Lepšie sa umiestnil Jakub, ktorý obsadil pekné 3.miesto.
            V časti zoológia nás reprezentoval Marek Spodniak z tercie, no víťaznú priečku neobsadil.
            Na geológiu sme mali jediného zástupcu Pavla Bednářa z kvarty, ktorý postupuje na krajské kolo.


            Všetkým ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a gratulujeme k dosiahnutým výsledkom

            Ing. Ivana Václaviková

        • Matematikom sa u nás darí
          • Matematikom sa u nás darí

          • Hneď prvý deň po veľkonočnom voľne sa konalo OKRESNÉ KOLO Matematickej olympiády v kategóriách Z6, Z7, Z8. V prvej z nich nás reprezentovali žiaci prímy, v druhej sekundáni a v tretej terciáni, úspešní riešitelia domáceho kola.

            Darilo sa im výborne.

            V kategórii Z6 súťažilo 16 žiakov, 7 z nich bolo úspešných z toho štyria „naši“.

            Naty Ľuptáková excelovala, s plným počtom 18 bodov získala zlato, Mia Astalošová a Zsófia Polóni sa s 13 bodmi umiestnili na 3. až 6. priečke a Dávid Csernok s 12 bodmi na 7. mieste.

            Aj Leo Demeter a Kika Iždinská odviedli poctivú prácu, žiaľ na titul úspešného riešiteľa to tentokrát nestačilo.

            V kategórii Z7 súťažilo 13 žiakov, 6 z nich bolo úspešných a medzi nimi aj dvaja naši. Pevne verím, že by boli štyria, žiaľ Dávid Poliak a Martin Kriška sa nemohli zúčastniť – práve hrali futbalový zápas za svoj klub.

            V tejto kategórii potvrdil svoje kvality Jakub Trapl, ktorý získal plný počet bodov a zaslúžené prvé miesto. Pekný výsledok dosiahol aj Robko Wereszký. Umiestnil sa na 4. mieste, no zaslúžil by si lepšie umiestnenie. Body stratil kvôli nepresnému zadaniu úlohy, ktoré inak pochopil a úlohu si tak veľmi sťažil.

            V kategórii Z8 súťažilo 8 žiakov, 6 z nich bolo úspešných, žiaľ náš jediný reprezentant Jozef Holubek k nim nepatril.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za ich snahu a tým úspešným gratulujeme ku krásnym výsledkom!

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

            Aktualizované 18.4.2023

            Dobrá správa nielen pre Lea Demetera.
            Máme ďalšieho úspešného riešiteľa v okresnom kole Matematickej olympiády. K tým, čo sme spomínali v predošlom príspevku, pribudol
            Leo Demeter. Po reklamácii sa zistilo, že na pomocnom papieri má popísaných dosť múdrych vecí na to, aby za ne dostal 4 body. To ho posunulo medzi „vyvolených“ Gratulujeme.

             

        • Opäť matematická olympiáda – tentokrát krajské kolo
          • Opäť matematická olympiáda – tentokrát krajské kolo

          • Dňa 28.3.2024 sa uskutočnilo v Žarnovici Krajské kolo MO v kategórii Z9. Našu školu reprezentoval víťaz okresného kola, Pavol Bednář (kvarta). Napriek mimoriadne zlej organizácii súťaže, ktorú niektorí súťažiaci využili k tomu, aby získali správne riešenia veľmi nečestným spôsobom, sa Palinovi podarilo získať titul úspešného riešiteľa a umiestniť sa na 7. priečke.
            Všetky úlohy síce vyriešil správne, ale bol pri vypisovaní postupov stručnejší, ako jeho konkurencia. Popísal „iba“ 4 strany a niektorí súťažiaci aj 6.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a držíme palce v ďalších súťažiach. Sme na Teba hrdí!

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Naši recitátori obsadili opäť prvé priečky
          • Naši recitátori obsadili opäť prvé priečky

          • Na 69.ročníku súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín v regionálnom kole ktoré sa konalo 14. 4.2023 v GMOS v Rimavskej Sobote, gymnazisti potvrdili svoje prvenstvo. V silnej konkurencii si vybojovali vo svojich kategóriách prvé priečky. V II. kategórii v prednese prózy získala prvé miesto Natália Ľuptáková z Prímy.
            V II.kategorii v prednese poézie získala druhé miesto Barbora Slaninová z Prímy.
            V III. kategórii v prednese poézie získala prvé miesto Emma Kmeťová z Kvarty a v IV. kategórii v prednese poézie si prvé miesto odniesla Laura Hrončeková zo IV.B.
            Týmto umiestnením si zabezpečili postup na Sládkovičovu Radvaň, ktorá sa bude konať začiatkom mája v Banskej Bystrici. Všetkým víťazom blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole!


            Mgr. Beáta Kováčová

        • Úspešní milovníci histórie
          • Úspešní milovníci histórie

          • Žiaci nižšieho gymnázia nesklamali ani na Krajskom kole Dejepisnej olympiády.

            Zita Habodász (Sekunda), Lukáš Filipiak (Sekunda), Adam Ďurica (Tercia), Alexandra Csanková (Kvarta), Matej Vacula (Kvarta) sú úspešnými riešiteľmi vo svojich kakegóriách. Adam Ďurica získal dokonca 4. miesto.

            Znova sa budeme opakovať, ale veľmi radi. ĎAKUJEME ZA VAŠU REPREZENTÁCIU.


            Mgr. Lucia Medveďová

        • Aj v geografii sme najlepší
          • Aj v geografii sme najlepší

          • V piatok 31.3.2023 sa v CVČ Relax uskutočnil 51. ročník okresného kola Geografickej olympiády. Našu školu reprezentovali žiaci: Mia Astalošová trieda Príma, Lukáš Filipiak a Zuzana Janová trieda Sekunda, Oliver Fékesházy a Marek Spodniak trieda Tercia a náš skalný geograf Pavol Bednář z Kvarty.
            Naši žiaci sa umiestnili na popredných miestach a preukázali bohaté vedomosti z geografie.
             

            V kategórii F:
            1.miesto: Mia Astalošová - Príma
            2.miesto: Lukáš Filipiak - Sekunda


            V kategórii E:
            1.miesto: Pavol Bednář Kvarta - získal prvé miesto už po 5x za sebou‼️
            2. miesto: Marek Spodniak - Tercia


            Víťazom gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

        • Ako sa efektívnejšie učiť
          • Ako sa efektívnejšie učiť

          • V triede Príma sme mali so žiakmi aktivity na tému „Ako sa efektívnejšie učiť“. Aktivita prebiehala v príjemnej atmosfére v kruhu, kde sme sa najskôr rozprávali o pocitoch žiakov, ďalej o tom, ako sa adaptovali na nové prostredie, rozprávali sme sa aj o vzťahoch a celkovej klíme v triede.

            Diskutovali sme o tom, čo je pri učení dôležité si zabezpečiť, aké mať podmienky pri učení a akým spôsobom sa učiť. Záverečná časť bola venovaná aktivite, počas ktorej si žiaci zostavili svoju myšlienkovú mapu, využili svoju fantáziu a kreatívne myslenie.

            Na záver mali možnosť odprezentovať svoje myšlienkové mapy pred spolužiakmi a zároveň sa niečo nové o svojom spolužiakovi/spolužiačke dozvedieť prostredníctvom interakcie. Na priblíženie a vysvetlenie podstaty myšlienkových máp som použila knihu, ktorú som odporučila aj žiakom: Myšlienkové mapy pre deti – rýchla cesta k úspechu nielen v škole od autora Tony Buzan.

            Mgr. Erika Mareková – školská psychologička

        • Krajské kolo geografickej olympiády
          • Krajské kolo geografickej olympiády

          • Dňa 24.3.2023 sa konalo krajské kolo 51. ročníka geografickej olympiády kategórie Z. Našu školu reprezentovali žiaci Pavol Bednář z Kvarty, Samko Duda z III.A a Nina Bíliková z I.A. Chlapci získali titul úspešného riešiteľa na mimoriadne náročnej súťaži nasledovne: Samko 21 bodov a Palino 18 bodov. Víťazom gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

            PaedDr. Judita Ferenczová

        • Krajské kolo Biologickej olympiády
          • Krajské kolo Biologickej olympiády

          • Minulý týždeň sa konalo krajské kolo Biologickej olympiády pre kategóriu B (2.ročník). Našu školu reprezentovali dve dievčatá - Maťka Kožáková (sexta) a Boglárka Rákai (II.A). Obe dievčatá si veľmi pekne poradili s úlohami v teoretickej aj praktickej časti. Lepšie z nich sa umiestnila Maťka - ako úspešná riešiteľka obsadila krásne 8.miesto. Gratulujeme ku krásnemu umiestneniu

        • Okresné kolo Chemickej olympiády
          • Okresné kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 30.03.2023 sa konalo okresné kolo Chemickej olympiády (kategória D), kde našu školu reprezentoval Pavol Bednář (kvarta).Súťažiaci z celého okresu si merali sily v náročných úlohách z teoretickej, alebo praktickej časti. Úlohy boli časovo náročné, čo dalo zabrať aj nášmu Palinovi, ktorý napokon obsadil krásne 2.miesto a zabezpečil si postup do krajského kola.

            Gratulujeme a držíme palce v ďalších súťažiach!

            Ing. Ivana Václaviková

        • Veľký úspech nášho gymnázia – ideme do sveta
          • Veľký úspech nášho gymnázia – ideme do sveta

          • O Európskej súťaži v štatistike sa na stránke našej školy už písalo. V januári sa do nej zapojilo šesť tímov – jedno-, dvoj- aj trojčlenných. Po absolvovaní troch náročných testov sa dvom z našich tímov podarilo postúpiť do celoslovenského finále. Tu bolo ich úlohou spracovať štatistické dáta poskytnuté štatistickým úradom, vyvodiť z nich závery a podľa presne stanovených požiadaviek prezentovať výsledky svojej práce. Tímy sa svojej úlohy zhostili na jednotku.

            ONEMANTEAM = Pavol Bednář z kvarty, bol síce najmenším a najmladším zo všetkých tímov, no napriek tomu sa mu podarilo vybojovať si  prvé miesto v SR!  
            Teraz ho čaká ťažká úloha – bude reprezentovať Slovensko v Európskom kole! Takže si poriadne otestuje aj svoje vedomosti z angličtiny.

            Druhý z tímov, MIŠO A SPOL, v zložení  Michal Katreniak, Adam Bella a Robert Kuna zo SEXTY sa v konečnom poradí umiestnil na peknom 15. mieste v SR.

            Obom tímom ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy a Palinovi držíme palce, nech sa nám v tom svete nestratí.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • V Biologickej olympiáde postupujeme do celoslovenského kola
          • V Biologickej olympiáde postupujeme do celoslovenského kola

          • Krajského kola biologickej olympiády kategórie C sa 17.marca 2023 zúčastnil Pavol Bednář z kvarty. Pasoval sa s náročnými úlohami z praktickej aj teoretickej časti, v ktorej bol dokonca druhý najlepší len o pol bodíka od prvého. Dosiahol však celkový vynikajúci výsledok - umiestnil sa na 3. mieste, čím si zabezpečil postup do celoslovenského kola.
            Gratulujeme ku krásnemu úspechu a držíme palce na celoslovenskom kole a v ďalších súťažiach!


            Ing. Ivana Václaviková

        • Gratulujeme k postupu do krajského kola Chemickej olympiády
          • Gratulujeme k postupu do krajského kola Chemickej olympiády

          • V piatok 17.3.2023 sa konalo školské kolo Chemickej olympiády v kategórii B (2.ročník). Tento rok sa ho zúčastnili len dve dievčatá zo sexty - Martina Kožáková a Tereza Juršíková.
            Dievčatá si otestovali svoje zručnosti z anorganickej aj organickej chémie a s krásnymi percentuálnymi výsledkami obe postupujú do krajského kola.

            Gratulujeme


            Ing. Ivana Václaviková

        • Pytagoras by z nich mal radosť
          • Pytagoras by z nich mal radosť

          • V utorok 23.3. 2023 sa konalo okresné kolo Pytagoriády, matematickej súťaže pre žiakov prímy, sekundy a tercie a zodpovedajúcich ročníkov základných škôl. Našu školu v nej reprezentovali víťazi školského kola, primáni Mia Astalošová, Ema Botošová, Miška Katreniaková a Oliver Ádám, sekundáni Jakub Trapl, Dávid Poliak, Sofia Trochová a Leo Tóth, terciáni Valent Slanina, Marek Spodniak, Jozef Holubek, Peter Haás a Lukáš Chlpoš. Ďalší štyria sa žiaľ nemohli zúčastniť,  Robko Wereszký a Sarah Uhrinová pre chorobu, Leo Demeter a Natálka Ľuptáková pre účasť na inej súťaži.

            Najlepšie sa darilo nášmu matematickému esu, Jakubovi Traplovi, ktorý so ziskom 25 bodov v kategórii P6 suverénne zvíťazil.

            Na medailových priečkach sa umiestnili aj Oliver Ádám z prímy, Dávid Poliak zo sekundy a Valent Slanina z tercie, všetci na treťom mieste v svojej kategórii.

            Titul úspešného riešiteľa si vybojovali Miška Katreniaková a Marek Spodniak.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy, úspešným a víťazom gratulujeme k ich úspechom a drží palce v ďalších súťažiach – najbližšie v pondelok na KLOKANOVI.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Ovládli sme súťaž v bedmintone
          • Ovládli sme súťaž v bedmintone

          • V okresnom kole súťaže družstiev v bedmintone základných a stredných škôl sme mali 3 družstvá a všetky 3 si domov priniesli cenné kovy. Tu sú ich výsledky:

            1. miesto stredné školy dievčatá: Laura Hodásová (septima) a Iveta Kozloková (II.B)
            1. miesto stredné školy chlapci: Dávid Kovács (III.A) a Samuel Vranský (III.B)
            3. miesto základné školy divečatá: Saška Csanková a Peťka Medveďová (obe kvarta).


            Srdečne gratulujeme a držíme palce v krajskom kole vo Zvolene.

            PaedDr. Jana Lásková

        • Zlatá krajina
          • Zlatá krajina

          • Vo štvrtok 16.3.2023 sa v Knižnici Mateja Hrebendu Rimavská Sobota uskutočnil 31. ročník prehliadky literárnych prác žiakov základných škôl a osemročných gymnázií Zlatá krajina.
            Literárne práce v slovenskom jazyku hodnotila p. Ľubica Kepštová.
            Medzi mladými autormi okresov Rimavská Sobota a Revúca bol opäť aj náš tercián Filip Kántor.
            Vek a vážnosť jeho poetickej tvorby boli príjemných prekvapením a potešením pre pani šéfredaktorku časopisu Slniečko.
            Filip nás stále presviedča, že utíšiť sa, chytiť pero a papier sú výborným spôsobom, ako nájsť nielen sám seba, ale aj svoje kvality.

            Prajeme Ti tvorivé písanie aj naďalej.

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Naši recitátori vyhrali niekoľko cenných kovov
          • Naši recitátori vyhrali niekoľko cenných kovov

          • Na 69.ročníku súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín v okresnom kole, ktoré sa konalo v piatok v CVČ Relax, naši žiaci opäť bodovali. V silnej konkurencii si vybojovali vo svojich kategóriách prvé priečky.
            V II. kategórii v prednese prózy prvé miesto získala Natália Ĺuptáková z Prímy.
            V II.kategorii v prednese poézie tretie miesto získala Barbora Slaninová z Prímy.
            V III. kategórii v prednese prózy prvé miesto získal Filip Kántor z Tercie.
            V III. kategórii v prednese poézia prvé miesto získala Emma Kmeťová z Kvarty.


            Týmto umiestnením si zabezpečili postup do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční 14.4.2023.
            Všetkým víťazom blahoželáme a držíme palce.


            Mgr. B. Kováčová