• Historicky prvá  ulica v priestoroch nášho gymnáziá  nesie názov  ULICA ŽIEN
          • Historicky prvá ulica v priestoroch nášho gymnáziá nesie názov ULICA ŽIEN

          • Myšlienka vznikla ešte pred ,,koronou“. Nevymizla .... jej realizácia sa podarila práve dnes, 15. novembra 2022. V rámci  Týždňa vedy a techniky sme našim žiakom, kolegom a verejnosti priblížili život a úspechy rôznych významných, známych aj neznámych žien z oblasti vedy, techniky, spoločenského života.

            Niekedy sa v mnohých oblastiach zabúda na ženy, na ich poslanie. Keďže sme na našej „ulici“, teda na jednej chodbe v gymnáziu, samé ženy – učiteľky prírodovedných predmetov a matematiky, chceli sme žiakom cestu do učební kúsok zatraktívniť, jednoducho spojiť pekné s užitočným. O to pekné, teda technické spracovanie, sa postarali žiaci triedy sekunda na hodinách výtvarnej výchovy pod vedením Mgr. Miháľovej. O prípravu textov  sa so sekundánmi postarala Ing. Václaviková a o QR kódy Mgr. Zelezníková. Prípravu uličných tabuliek zvládli žiaci 1.A s Mgr. Kamenskou.

            Aby ste aj vy zažili atmosféru dnešného otvorenia našej ulice, pozývame Vás všetkých na promenádu žien, vedkýň.

            Mgr. Beáta Kamenská

        • iBobor
          • iBobor

          • V týždni od 7.11. do 11.11. 2022 sa konala informatická súťaž iBobor. Zúčastnilo sa jej 39 študentov našej školy.

            Najlepšie sa darilo Pavlovi Bednářovi (kvarta), ktorý v kategórii Kadet získal 80 z 80 možných bodov.

            Vynikajúco si počínali aj Jakub Trapl, Robko Wereszký (sekunda), Miška Katreniaková Natálka Ľuptáková (príma), ktorí v kategórii Benjamín  získali 73,33 bodov z 80. Ďalšími úspešnými riešiteľmi v tejto kategórii boli Dávid Poliak, Lukáš Gedai (sekunda), Pavlínka Turisová, Mia Astalošová, Eva Mária Máteová Zsófia Polóni (príma).

            V kategórii Junior sme mali štyroch úspešných riešiteľov: Boli nimi Andrej MachyniakJuraj Laššák z kvinty, Michal Katreniak zo sexty a Csongor Boros z 2.B.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme, úspešným gratulujeme ku krásnym výsledkom, a ostatným, ktorým to tento krát nevyšlo, želáme odvahu skúsiť to budúci rok znovu -  možno budete mať väčšie šťastie.

            PaedDr. Bednářová, PhD.

        • Máš problém?
          • Máš problém?

          • Tak znie názov pomerne mladej matematickej online súťaže pre žiakov ZŠ a zodpovedajúcich ročníkov gymnázia. Tento rok sa uskutočnil jej druhý ročník a okrem „veterána“ Jakuba sa jej naši študenti zúčastnili prvý raz, takže ani veľmi nevedeli, do čoho idú. Reprezentovali nás súťažiaci z prímy, sekundy a kvarty. Najlepšie sa darilo vyššie spomínanému Jakubovi Traplovi zo sekundy, ktorý vyriešil bezchybne všetkých 18 úloh a v svojej kategórii sa stal absolútnym víťazom.  Aj Pavol Bednář dosiahol stopercentnú úspešnosť, ale umiestnil sa v svojej kategórii až na 2. priečke, jeden z jeho súperov bol o niečo rýchlejší. Pochváliť treba aj benjamínkov Erika ToldyhoDávida Csernoka z prímy, ktorí správne vyriešili 17 úloh z 24 a umiestnili sa na peknom 6. a 13. mieste (v uvedenom poradí).

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu a želáme veľa ďalších úspechov.

            PaedDr. Bednářová, PhD.

        • Poznáme víťazku školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry
          • Poznáme víťazku školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 18.10.2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C. Svoje sily si v teste zmeralo 22 žiakov z tecie a kvarty. Do druhého kola postúpili štyri žiačky s najvyšším počtom bodov, a to Zuzka Bálitntová, Nela Deáková, Emma Kmeťová, Nela Hričanová z Kvarty. Druhé kolo pozostávalo z transformácie textu a z ústneho prejavu. Počas 30 minút mali žiaci napísať krátku úvahu o šťastí a následne po krátkej príprave predniesť slávnostný príhovor pri príležitosti otvorenia výstavy obrazov. Po sčítaní všetkých bodov sa víťazkou stala Emma Kmeťová, ktorá si zabezpečila postup do okresného kola. Všetkým účastníkom súťaže ďakujeme, víťazke srdečne blahoželáme a držíme jej palce v okresnom kole.

            Mgr. B. Kováčová

        • Simulované študentské voľby
          • Simulované študentské voľby

          • V stredu 19. 10. 2022 sa v našej škole konali simulované študentské voľby. Išlo o spojené župné a komunálne voľby, v ktorých študenti vyberali spomedzi kandidátov na primátora mesta a mestských poslancov, ako aj predsedu BBSK a krajských poslancov. Volieb sa mohol zúčastniť každý žiak školy, ktorý dovŕšil 15 rokov. Študenti si mali možnosť na vlastnej koži vyskúšať, ako skutočné voľby fungujú.

            Študenti mohli odovzdať hlasy vybraným kandidátom v čase od 7:45 do 13:15 v našom INLAJTE. Volebná komisia zostavená zo študentov našej školy na základe predloženia občianskeho preukazu zapísala študenta do zoznamu voličov a vydala mu hlasovací lístok. Členmi komisie boli Kristína Bartková, Petra Ďurovičová, Kristína Korčková, Alexandra Szabová, Dávid Foszlányi. Po skončení volieb volebná komisia zrátala hlasy.

            Všetkým študentom, ktorí sa volieb zúčastnili, ďakujeme, a dúfame, že praktická skúsenosť s voľbami im pomohla lepšie sa pripraviť na skutočné voľby, ktorých sa niektorí z nich aj zúčastnia. Zároveň veríme, že študenti si uvedomili, že svojím hlasom môžu prispieť k rozhodovaniu o tom, ako bude naše mesto a náš región v budúcnosti vyzerať.

             

            Mgr. Karel Ticháček

        • Aktivity ku Svetovému dňu výživy
          • Aktivity ku Svetovému dňu výživy

          • Svetový deň výživy každoročne pripadá na 16. október. V rámci prevencie sme si aj na našej škole pripomenuli tento významný deň, aby sme tak posilnili výchovu žiakov k zdravému životnému štýlu, podpore zdravia a výchove k zdraviu.

            V triedach Príma, Sekunda a Tercia sa konali zaujímavé aktivity na danú tému. Za spoluprácu ďakujeme pracovníčke našej nemocnice Svet zdravia Mgr. Dorote Balciarovej – nutričnej terapeutke, ktorá našich žiakov v otázkach zdravej výživy edukovala, priblížila im napríklad potravinovú pyramídu, vysvetlila, čo je správna a vyvážená strava, ako by mali vyzerať porcie ako je dôležité sa správne stravovať, dodržiavať pitný režim a aj sa pohybovať. S terciánmi nadviazala ešte aj na denný jedálniček, prepočítali si dennú spotrebu energie, bazálny metabolizmus. Na záver si každá trieda prešla testíkom, z ktorého mali najväčší zážitok hlavne primáni. Odmenou pre každého bolo bio jabĺčko.

            Mgr. Beáta Kamenská – koordinátor prevencie

        • Gratulujeme našim recitátorkám, Natálke a Grétke!
          • Gratulujeme našim recitátorkám, Natálke a Grétke!

          • Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote každoročne organizuje v Drienčanoch súťaž v prednese rozprávky pod názvom Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Na 19. ročníku regionálnej súťaže mala aj naša škola svoje želiezka v ohni. Boli nimi Natálka Ľuptáková z Prímy a Grétka Krokavcová zo Sekundy. Obidve dievčatá podali veľmi dobrý výkon. Od poroty získali každá vo svojej kategórii, krásne druhé miesto. Natálke a Grétke srdečne blahoželáme!

            Mgr. B. Kováčová

        • Technická olympiáda - školské kolo
          • Technická olympiáda - školské kolo

          • Dňa 11.10. 2022 sa konalo školské kolo Technickej olympiády. Inšpirovaní skvelým vlaňajším výkonom  dvojice Pavol Bednář – Samuel Murárik, ktorým sa podarilo prebojovať až do celoštátneho kola a umiestniť na medailovom mieste, zúčastnili sa ho tento rok viacerí.

            V najvyššej kategórii A súťažila dvojica Pavol BednářTomáš Matyáš Juhász z kvarty. Úlohy, na ktorých riešenie mali 35 minút, odovzdali po ôsmich  minútach, pričom získali  29,6 bodu z 30 možných a hladko postúpili do okresného kola.

            V kategórii B súťažili sekundáni Laura Capáková, Zita Habodász, Daria Hlinková, Tomáš Kukolík, Zuzka Janová a Lukáš Gedai. Hoci okrem chorej Laury skončili všetci ako úspešní riešitelia (Laure chýbalo do úspešnosti iba pol boda!) do okresného kola môže postúpiť len jeden najlepší – a tým sa so ziskom 26,5 bodu stal Lukáš Gedai, ktorý sa na súťaž skutočne svedomito pripravoval.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vynaložené úsilie a postupujúcim chlapcom držíme palce do ďalšieho kola!

            PaedDr. Bednářová, PhD.

        • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu
          • Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu

          • Tento rok sa po minuloročnej covidovej odmlke uskutočnilo prezenčné odovzdávanie Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu. Naši úspešní dofáci si v pondelok 3.10. 2022 prevzali ocenenie v Cikkerovej sieni na Radnici v Banskej Bystrici. Pre všetkých to bolo vyvrcholením ich tri až šesť mesačných snáh o prekonanie samých seba. Okrem toho, že sa dofáci rozvíjali v oblastiach talentu, športu a dobrovoľníctva, museli preveriť svoje zručnosti aj na náročných expedíciách, na ktorých si overili nielen svoju fyzickú, ale aj psychickú silu, schopnosť spolupracovať v tíme a riešiť krízové situácie.

            Keďže každý z nich pracoval na sebe individuálne, najviac sa teda do povedomia ostatných dostali práve vďaka expedíciam. Tento rok sme na našej škole mali až dva bronzové tímy - Stratená generácia v zložení Barbora Bakšová (septima), Nina Fülöpová (II.B) Adam Bella a Michal Katreniak (sexta) a Susedia v zložení Dániel Horváth, Edina Köbölová, Emese Martonová, Bianka Szabóová (3.C), Andrej Sýkora (II.B), Sofia Szántóová a Zoja Šaminová (kvinta). Minuloroční absolventi bronzovej úrovne DofE sa rozhodli pokračovať a vytvorili strieborný tím Trvalky v zložení Petra Ďurovičová, Laura Hodásová, Alžbeta Ľuptáková a Vratko Mančuška (septima). Celkovo úroveň dokončilo 13 žiakov.

            Ceremóniu odovzdávania otvorila a moderovala Magdaléna Kondela. Dofákom sa okrem nej prihovoril aj Miloš Ondrášik, spoluzakladateľ a riaditeľ Národnej kancelárie DofE. Počas ceremónie sa dofáci poďakovali svojim riaditeľkám a riaditeľom, koordinátorkám a koordinátorom, vedúcim a expedičákom, v našom prípade pani riaditeľke Miriam Szántóovej, pani koordinátorke Beáte Kamenskej, vedúcim Janke Liptákovej, Andrei Kovácsovej, Marianne Béres,a pánom expedičákom Miroslavovi Lajgútovi a Michalovi Juršíkovi. Po formálnej časti nasledovalo fotenie sa s rôznymi plagátmi a rekvizitami, pričom fotka s plagátom princa Philipa, zakladateľa DofE, bola asi najväčšou atrakciou ceremónie. Okrem toho si dofáci navzájom vymieňali zážitky z expedícií, písali odkazy budúcim dofákom, vyznačili si miesto expedície na mape Slovenska a vyrábali si odznaky s DofE tematikou.

            Na ceste domov bola atmosféra oveľa príjemnejšia ako na ceste tam. Dofáci boli odmenení vynikajúcim spoločným obedom a krátkou vychádzkou do obchodného centra. Hlavným dôvodom však bola určite skutočnosť, že ich vytrvalá práca im priniesla okrem lepšieho pocitu aj lepšie vyhliadky do budúcnosti (a veľmi ,,cool“ odznak). Takéto odovzdávanie cien bolo pre všetkých dofákov novou skúsenosťou, avšak nie poslednou - viac ako polovica úspešných absolventov zostáva súčasťou našej školskej DofE rodiny a pokračuje ďalej na striebornú a zlatú úroveň.

        • Gratulujeme našim úspešným matematikom
          • Gratulujeme našim úspešným matematikom

          • V utorok, 27.9.2022 sa konalo ďalšie kolo celoštátnej matematickej online súťaže ATTOMAT. V tejto súťaži sú riešitelia rozdelení do dvoch základných kategórií: MLADŠÍ A STARŠÍ. Do tej prvej patrili iba primáni. Mali o niečo ľahšie úlohy ako tí starší a poradili si s nimi skvele.

            Natálka Ľuptáková získala 17 bodov z 20 a spomedzi 142 svojich rovesníkov sa umiestnila na krásnom 7. mieste.

            Mia Astalošová s rovnakým počtom bodov, ale o trošku dlhším časom obsadila hneď nasledujúcu priečku, teda 8. miesto.

            Ďalší skvelý primán, Leo Demeter, mal iba o bod menej ako jeho spolužiačky a obsadil 11. miesto.

            V kategórii STARŠÍ riešili rovnaké úlohy sekundáni aj univerzitní profesori, ale vyhodnocovaní boli osobitne.

            Najlepšie sa darilo Pavlovi Bednářovi, medzi 114 súťažiacimi kvartánmi a deviatakmi obsadil skvelé 2. miesto. Získal 19 bodov z 20, pričom plný počet bodov v celej kategórii starších nedosiahol nik. Od prvenstva ho delil len o niečo dlhší čas počítania.

            Skvele sa darilo aj Jakubovi Traplovi zo sekundy, ktorý skončil so ziskom 15 bodov na 8. mieste, teda predbehol 84 ďalších súťažiacich sekundánov a siedmakov. A nielen to! Podarilo sa mu dokonca vyriešiť správne o 1 úlohu viac, ako našej ďalšej skvelej o pár rokov staršej matematickej hviezde, Miškovi Katreniakovi (sexta)!!! JJJ

            Ani on sa nemusí za svoj výkon hanbiť, so 14. bodmi sa umiestnil na 33. mieste z 95 súťažiacich. A netreba zabudnúť, že v Miškovom rebríčku sú zahrnutí aj tí, už spomínaní, profesori.

            Na záver treba spomenúť aj skvelý výkon Vratka Mančušku (septima), ktorý správne vyriešil 17 úloh a obsadil 12. priečku vo vyššie uvedenom rebríčku.

            Súťaže sa zúčastnili aj Adam Bella a Marek Korytiak zo sexty. Hoci sa neumiestnili na najvyšších priečkach, určite si zaslúžia aspoň malú jednotku. J

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a dúfame, že sa zúčastnia aj ďalšieho kola tejto súťaže, ktoré by sa malo konať v decembri. A noví odvážlivci sa k nim samozrejme môžu pridať!

            PaedDr. S. Bednářová, PhD.

        • Aj primania chcú byť eko
          • Aj primania chcú byť eko

          • Ďalší workshop nášho projektu „Byť eko a byť v škole nás baví“ je úspešne za nami.
            Nedávno sme vás informovali o grante Nadácie Slovenskej sporiteľne na podporu nášho projektu „Byť eko a byť v škole nás baví“.
            Tretí zo 4 plánovaných workshopov zameraný na výrobu lampášov z použitých sklenených nádob zorganizovala pani riaditeľka pre žiakov Prímy. Neformálne sa tak zoznámila s našimi najmladšími žiakmi. Workšopy majú jedno spoločné - opätovné použitie a obmedzenie zbytočnej a neekologickej spotreby. Nadácia Slovenskej sporiteľne podporila spoločný projekt Terezky Hanzlovičovej z IIA, jej maminy a projektového tímu GIKu na podporu environmentálnych a vzdelávacích aktivít na našej škole.
            Ďakujeme pekne a tešíme sa na ďalšie spoločné tvorivé aktivity.

            Mgr. N.Miháľová

        • Objavujú čaro chémie
          • Objavujú čaro chémie

          • Žiaci sekundy sa postupne zoznamujú s čarom chémie.⚗️Dnes skúmali chemikálie, ktoré sa nachádzajú v každej domácnosti v kuchyni. Pozorovali vlastnosti látok 🧪 skupenstvo, sfarbenie, vôňu, rozpustnosť vo vode. Sami ale netušili, o aké látky ide a museli ich identifikovať na základe ich vlastností🧪Tak čo, zvládli by ste to aj vy bez ochutnávania, ktoré je v labáku zakázané? 😎

            Ing. I.Václaviková

        • Prvé úspechy v novom školskom roku
          • Prvé úspechy v novom školskom roku

          • V utorok 20.9.2022 sa konal druhý ročník celoštátnej online súťaže ATTOFYZ. Naša škola sa do nej zapojila prvýkrát a hneď veľmi úspešne. Reprezentovali nás Pavol Bednář (kvarta), Vratko Mančuška (septima) a Samuel Duda (3. A).

            Pavol sa v svojej kategórii umiestnil na 1. mieste.

            Vratko skončil šiesty, ale len kvôli chybe organizátora, ktorú Vratko nestihol včas reklamovať – inak by mu právom patrila tretia priečka.

            Samko sa umiestnil na peknom 12. mieste.

            Chlapcom gratulujeme ku krásnym výsledkom a želáme veľa ďalších úspechov, nielen v súťažiach J.

            PaedDr. Bednářová, PhD.

        • “Stratená generácia” sa naozaj stratila
          • “Stratená generácia” sa naozaj stratila

          • Po našej cvičnej prieskumnej expedícii sme sa rozhodli, že naša ostrá expedícia bude bežná. Chodiť sme vládali, nestratili sme sa, tak prečo to neskúsiť?
            V piatok ráno sme si všetci dopriali aspoň hodinku spánku navyše, pretože náš autobus opúšťal stanicu až o deviatej. Po príchode do Gemerských Dechtárov sme ako prvé vytiahli repelent, po minulých skúsenostiach sme ho však použili v dostatočnej vzdialenosti jeden od druhého, pretože na cvičnej sme prišli na to, že repelent naozaj nechutí dobre. O desiatej sme spustili časomieru a začali našu ostrú expedíciu. Prvý problém prišiel asi po hodine chodenia. Naozaj by sa Stratená generácia stratila? Pri družstve sme zistili, že sme odbočili skôr ako sme mali. Vrátili sme sa teda späť odkiaľ sme prišli a našli správnu cestu. Stratili sme tu však minimálne 30 minút. Ďalej sa nám išlo ľahšie, nohy sa nám rozhýbali a cestou lesom nám bolo chladnejšie ako na poliach. No keď sme uvideli ten kopec pred nami, radosť z chládku nás prešla. Po tomto krutom stúpaní sme sa stretli s pani profesorkou Liptákovou, no taktiež s ďalšími problémami. Znova sme zle odbočili, museli sme sa kúsok vracať. Nasledovalo klesanie, po ktorom sme zaváhali, kadiaľ máme ísť. Vo veľkom časovom sklze sme sa stretli s pani profesorkou Balciarovou, ale taktiež aj s ovečkami pri družstve. Čakala nás cesta do Petroviec, kde sme mali náš zdroj vody. Počas cesty dedinkou Dubno sme narazili na ďalšie družstvo, kde nastalo obrovské zrútenie. Cesta, ktorou sme mali ísť, tam nebola. Úplne sme prestali veriť našim orientačným schopnostiam. Rozhodli sme sa teda pre hlavnú cestu, ktorou sme sa dostali do Petroviec a odtiaľ už do nášho cieľa, k jazeru v Gemerskom Jablonci. Po deviatich hodinách chodenia bolo našou najväčšou odmenou nádherné miesto hneď pri vode, kde sme si urobili našu večeru, no tie žaby až takou odmenou neboli. Počúvali sme ich celú noc a zdravili nás aj ráno, keď sme o piatej vstali.
            Pred šiestou sme sa pohli do Petroviec, kde sme raňajkovali a o siedmej sme boli pripravení začať náš druhý deň. Boli sme úplne vyčerpaní, nohy nás už neposlúchali a pauzu sme potrebovali takmer každých desať minút. Prvý problém druhého dňa nastal v Gemerskom Jablonci, kde inde ako pri ďalšom družstve. Cesta, ktorou sme mali ísť, tam znovu nebola, znovu sme stratili čas a znovu sme sa rozhodli pre hlavnú cestu. Cestou sa dievčenská časť tímu rozhodla urobiť si prestávku pri šťavici neďaleko Hajnáčky. Sťažovali sme sa síce na vodu z Petroviec, no v tom momente sme boli šťastné, že sme nemuseli piť šťavicu z Hajnáčky. Pomalým krokom sme sa dostali až do Hajnáčky, kde na nás pani profesorka Liptáková natešene kývala spolu s naším hodnotiteľom, pánom Juršíkom, z hajnáčskeho hradu. Stretnúť sme sa mali už len na vlakovej stanici. Bez síl sme sa po ďalšej hodine dostali na vlakovú stanicu, kde sme splnili náš cieľ a ukončili našu expedíciu. Vlakom sme sa dostali konečne domov, skoro sme však ostali v Jesenskom, pretože sme kúsok nezvládli prestup, ale všetci sme sa vrátili živí a zdraví.


            Účelom našej expedície bolo zaznamenať prekážky, ktoré preverili našu súdržnosť a tímovú spoluprácu. Myslím si, že ak sa povie slovo prekážka, všetkým nám napadne len jediné - družstvo. A samozrejme riešenie - hlavná cesta:)


            Barbora Bakšová, sexta

        • Vratko, ďakujeme za všetko, čo robíš
          • Vratko, ďakujeme za všetko, čo robíš

          • V máji získal Vratko Mančuška (sexta) prvé miesto v prednese prózy vo IV. kategórii na krajskej prehliadke milovníkov a recitátorov umeleckej literatúry „Sládkovičova Radvaň 2022“ v Banskej Bystrici a postúpil do celoslovenského kola 68. ročníka celoštátnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín 2022.

            Prednes poviedky od Michala Hvoreckého Láska a smrť na Vianoce, konkrétne práca s textom, štylizácia, artikulácia, dramatizácia a samozrejme záujem o umelecký prednes priniesli Vratkovi krásny úspech, a to čestné uznanie a strieborné pásmo. Vratko sa divákom a porote predstavil ako stoický intelektuál, ktorý prichádza na Slovensko a je konfrontovaný so slovenskými tradíciami. Je šokovaný tým, že..... ak chcete vedieť viac, vypočujte si ho naživo (približne 1:32:30)
            https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=572897174240766

            Za prípravu na súťaž ďakujeme Mgr. Kovácsovej, Mgr. Ovčiarikovej a Mgr. Lackovi.

            Vyhlásenie výsledkov si Vratko v Dolnom Kubíne nestihol poriadne užiť, pretože sa ponáhľal splniť si milé povinnosti primáša ĽH DFS Hájik na Klenovskej rontouke. Vratko nie je len skvelý recitátor, muzikant, fyzikár, matematik, slovenčinár, ruštinár, .... ale aj zanietenec 3D tlače. Už budúci týždeň lektoruje na našej školu Letnú školu 3D tlače pre seniorov.

            Držíme ti, Vratko, palce, nech sa ti tak ako doposiaľ darí vo všetkom, do čoho sa pustíš. Ďakujeme ti za reprezentáciu našej školy a prajeme ešte množstvo splnených osobných výziev.

            PaedDr. Miriam Szántóová

        • Volejbalový turnaj
          • Volejbalový turnaj

          • Dňa 29.6.2022 sa na našej škole konal tradičný volejbalový turnaj medzi triedami.
            Turnaja sa zúčastnilo 6 tried, a to - 1.B, 2.A, Sexta, 3.A, 3.B, Septima. O prvenstvo bojovali študenti v dvoch skupinách.
            Víťazi skupín hrali nasledovne o 1.- 2. miesto a triedy umiestnené na druhých miestach skupín bojovali o 3.- 4. miesto.

            Celkové výsledky :
            🥇1. miesto - 1.B
            🥈2.miesto - Sexta
            🥉3. miesto - 3.A
            4. miesto - 2.A
            5. miesto - 3.B
            6. miesto - Septima

            Za najlepšiu hráčku turnaja bola vyhlásená Ema Boľfová (1.B), ktorá predviedla skvelý výkon a pomohla svojej triede k celkovému víťazstvu.
            Všetky triedy predviedli obdivuhodnú snahu a veríme, že budúci rok bude účasť väčšia a výkony ešte lepšie.

            Sophia (III. A) a Ema (I.B)

        • Najlepší klokani
          • Najlepší klokani

          • Naši najlepší Klokani, víťazi svojich kategórií - Jakub Trapl (príma), Pavol Bednář (tercia) a ďalší úspešní - Zuzka Janová, Dávid Poliak, Robert Wereszký (príma), Jakub Melicherčík (kvarta) a Michal Katreniak (kvinta) si prebrali svoje diplomy a ceny.

            Tí menší sa nechali aj odfotiť, väčší nám namiesto seba poskytli aspoň svoje diplomy. 

        • Stanovačka počas Svätojánskej noci
          • Stanovačka počas Svätojánskej noci

          • Nápad sa zrodil na rodičovskom združení. Mnohokrát sme snívali o spoločnom nočnom výlete. A tak 23.6.2022 sa to stalo. Stretli sme sa v Lesíku pri Rimavských Zalužanoch o 16.00 hod. Každý prichádzal postupne nabalený, ako keby sme išli do Grécka na týždeň. Stravovanie bolo zabezpečené ako v luxusnom hoteli. Pomaly sme začali stavať stany a zapálili oheň na večernú opekačku. Po zotmení sa začal nočný život Sekundy. Svätojánska noc získala nad nami moc. Diali sa čudesné javy, padali hviezdy, lietali svätojánske mušky a komáre začali svoj lov. Naše „opasovačky“ sa predĺžili až do hlbokej noci. Ráno sme sa naraňajkovali - domáca praženica od šéfkuchára Petra Haása a začali sa chystať veci na spoločný obed, čiže náš dlho vysnívaný guláš. Samozrejme, že sme za zabavili aj vodnou bitkou, z ktorej nikto nevyšiel suchý. Guláš bol výborný a za to všetko ďakujeme kuchárom Markovi Priadkovi a Petrovi Haásovi. Pánovi starostovi Rimavských Zalužian a jeho tímu za prípravu nášho „prírodného hotela“, pani triednej učiteľke Medveďovej, rodičom: Lajgút, Štrbová, Uhrinová, Kántor, Holubek, Ďurica, Fekésházy, Priadka za dozor, pečivo, dovozy a odvozy.

            Výlet odporúčame aj iným triedam našej školy. Jedným slovom bolo PERFEKTNE!!!!!!!!!!!!

            Sarah Uhrinová
            Sekunda

        • Najúspešnejší žiaci mesta Rimavská Sobota si prevzali ocenenia z rúk primátora.
          • Najúspešnejší žiaci mesta Rimavská Sobota si prevzali ocenenia z rúk primátora.

          • Primátor mesta JUDr. Jozef Šimko prijal na radnici a ocenil žiakov všetkých škôl za mimoriadne úspechy.
            Za našu školu boli ocenení 2 žiaci:
            Pavol Bednář (tercia) - pravidelne sa zúčastňuje na všetkých súťažiach z oblasti matematiky, geografie, chémie, biológie a techniky, často aj v kategóriách určených pre starších žiakov. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí:
            1. miesto v súťaži Génius Logicus medzinárodne,
            1. miesto v SR v súťaži Matematický klokan v kategórii Školák 6 aj v kategórii Benjamín 7,
            dva roky po sebe 1. miesto v SR v súťaži EXPERT a to ako v oblasti Svetobežník a v oblasti Tajomstvá prírody, tak aj celkovo,
            1. miesto v SR v súťaži iBobor v kategórii Kadet,
            1. miesto v SR v medzinárodnej matematickej súťaži Purple Comet,
            1. miesto v SR v online kole IQ olympiády,
            1. miesto v krajskom a 3. miesto v celoštátnom kole Technickej olympiády,
            1. miesto v krajskom a 4.miesto v celoštátnom kole geografickej súťaže GQIQ a postup na celoštátne kolo Pytagoriády.
            Pavol bol úspešným riešiteľom krajského kola:
            Biologickej olympiády kategórie C,
            Chemickej olympiády kategórie D
            a Geografickej olympiády kategórií E, F aj Z.


            Adriána Krahulcová, naša maturantka
            Žiačka bola počas celého štúdia vyznamenaná, dosahovala výborný prospech a úspešne reprezentovala našu školu na rôznych súťažiach a podujatiach. Medzi jej úspechy patrí:
            2 krát 1. miesto v tímovej matematickej súťaži Purple Comet na celoslovenskej úrovni,
            Aďa spravovala školský instagram,
            úspešne zvládla bronzovú úroveň DofE
            reprezentovala školu v rozvojovom projekte LIDERS,
            bola spoluautorkou tvorby školskej knižnice INLAJT,
            zúčastnila sa projektu Študenti po stopách totality nadácie Milana Šimečku, bola ocenená za spoluautorstvo filmu O Nežnej revolúcií.

            Za Základnú umeleckú školu v Rimavskej Sobote bol ocenený aj náš kvintán Miško Katreniak, ktorý je výborným matematikom a úspešne zvládol bronzovú úroveň DofE.
            Všetkým žiakom srdečne gratulujeme, ďakujeme za reprezentáciu školy a ich obetavým pedagógom za prípravu a vedenie.