• 34. ročník Olympiády v anglickom jazyku

          • Posledný novembrový deň sa konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Sily si zmeralo 29 žiakov od Prímy až po Oktávu v 4 kategóriách: 

            1A - žiaci Primy a Sekundy

            1B - žiaci Tercie a Kvarty

            2A - žiaci 1., 2. ročníka, Kvinty  a Sexty

            2B - žiaci 3., 4. ročníka, Septimy a Oktávy                                             

            Olympiáda pozostávala z 2 častí, písomnej a ústnej.  Aj keď úlohy neboli vôbec jednoduché, väčšina súťažiacich si s nimi poradila veľmi dobre. Postúpiť do okresného kola však môžu vždy len tí najlepší, a to víťazi kategórie. Oni budú reprezentovať našu školu v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 17. januára 2024.

            Všetkým zúčastneným patrí poďakovanie za účasť aj za chuť urobiť niečo navyše.                                                                                                                              

                                                                                                                                                         PaedDr. Erika Kuszová                              

        • Naši terciáni excelovali!
          • Naši terciáni excelovali!

          • Nie, toto nie je správa z hodiny informatiky o práci s programom EXCEL. Toto je správička o veľkom úspechu tímu v zložení Jakub Trapl, Robert Wereszký, Martin Kriška a Leo Tóth. V piatok sa v Lučenci zúčastnili matematicko-fyzikálnej súťaže NÁBOJ JUNIOR, určenej predovšetkým žiakom 9. ročníkov a kvarty. Nič si nerobili z vekovej prevahy konkurentov a umiestnili sa na krásnom 2. mieste. Od víťazstva ich delil jeden správny výsledok zapísaný na zlom papieriku a jediný bod. V rámci Slovenska sa potom umiestnili na krásnom 27. mieste spomedzi 482 tímov.

            Okrem tohto tímu nás reprezentovali ešte Dávid Poliak, Lukáš Gedai, Sofi Trochová (tercia) a Emka Lajgútová z kvarty. Hoci sa im nedarilo až tak dobre ako predošlému tímu, zaslúžia si pochvalu. Nevzdali sa a predbehli veľa skúsenejších tímov.

            Víťazom gratulujeme ku krásnemu úspechu, všetkým zúčastnením ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme ešte lepšie „skóre“ v budúcom roku.

                                                                                 PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Európsky týždeň znižovania odpadu
          • Európsky týždeň znižovania odpadu

          • Minulý týždeň sme sa aktívne zapojili do  Európskeho týždňa znižovania odpadu. Na hodinách telesnej výchovy v spolupráci s vyučujúcimi sme v triedach Príma, I.B, III.A a III.C zorganizovali zbieranie odpadkov. Podarilo sa nám vyčistiť areál školy, časť brehu Rimavy a aj okolie školy. Žiaci nielen zbierali odpadky, ale zopakovali si aj správne separovanie odpadu. Odpadky rozdeľovali do troch základných vriec - papier, plast a komunálny odpad. Okrem bežných odpadkov sme sa museli popasovať aj so zaujímavejšími objavmi ako počítač, lieky alebo oblečenie. Vyzbierané odpadky sme ďalej vyseparovali do príslušných kontajnerov. Všetci usilovní zberači dostali na konci aj sladkú odmenu za pomoc planéte.

                                                                                                         Laura Juráková, III.A

        • Morský svet Alexa Kőváriho
          • Morský svet Alexa Kőváriho

          • Morský svet Alexa Kőváriho

            V rámci Týždňa vedy a techniky Alex Kővári (II.C) predstavil svojim spolužiakom  vlastnú zbierku unikátnych fosílií, ktoré postupne nadobudol počas predchádzajúcich rokov. Výstavku dopĺňala zaujímavá prezentácia ale najmä neskutočné vedomosti Alexa o tajomnom morskom svete živočíchov. Ďakujeme za netradičnú vyučovaciu hodinu biológie a už teraz môžeme prezradiť, že Alex má pre svojich spolužiakov pripravené ukážky svojej ďalšej zbierky, tento krát to budú  minerály a horniny.

            Kővári Alex tengeri világa

            A „Tudomány és a technika hetén különleges gyűjteményt tekinthettek meg a diákok. Alex, a 2. C osztály tanulója, az elmúlt évek során értékes fosszíliákat gyűjtött össze. A tengeri világ rejtelmeit, prezentáció segítségével mutatta be az érdeklődők számára. Köszönjük szépen Alexnek a rendhagyó biológiai órát. Reméljük, hogy a jövőben még meglep minket egy kővetkező kiállítással az ásványokról.

                                                                                                 PaedDr. Judita Ferenczová

             

             

             

        • Projekt Krokus
          • Projekt Krokus

          • Ani tento rok sme nezabudli na Projekt Krokus, ktorý je realizovaný v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) a Múzeom židovskej kultúry. Cieľom projektu Krokus (Šafran) je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu.
            Na počesť ich pamiatky zasadili žiaci Kvarty cibuľky žltých krokusov pred okná ich triedy. Tie budú kvitnúť približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť.

            Ďakujeme, že nezabúdate s nami.

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Európsky týždeň znižovania množstva odpadu
          • Európsky týždeň znižovania množstva odpadu

          • Táto aktivita je najväčšou kampaňou na zvýšenie povedomia o predchádzaní vzniku odpadu v Európe. Spája jednotlivcov, školy, podniky, samosprávy, mimovládne organizácie a združenia,  ktoré organizujú aktivity na zvýšenie povedomia o znižovaní odpadu. Každý rok sa zameriava na špecifickú tému, s cieľom predchádzať vzniku odpadu.

            Tohtoročnou témou sú obaly.

             

            Európsky týždeň znižovania množstva odpadu prebieha od roku 2009, kedy sa konal prvýkrát. Odvtedy prebieha táto akcia každý rok. Zvyčajne sa koná v predposledný alebo posledný týždeň v novembri.

            Tento rok  to pripadá na 18. – 26.11.2023

                        Odpady z obalov vo veľkej miere končia voľne pohodené v prostredí. Pokrývajú brehy riek, hladiny jazier, sú splavované do morí, kde sa hromadia a vytvárajú celé ostrovy plastov. Hromadia sa v žalúdkoch rýb, vtákov a ďalších zvierat, ktoré tieto plasty nevedia stráviť, ani vylúčiť, a hynú. Mikroplasty (rozpadnuté plastové odpady) sú dokonca súčasťou vody, ktorú pijeme...

            Je potrebné zamedziť tomu, aby tieto odpady končili v prírode, je potrebné znížiť ich spotrebu a zvýšiť mieru recyklácie. Znížiť toto množstvo je možné predchádzaním vzniku týchto odpadov, ich nekupovaním. Ak už nevieme predísť ich vzniku, snažme sa ich čo najlepšie vytriediť pre recykláciu.

                        Informácie o znečisťovaní prírody sa dajú podať v online podobe aj hravejšou formou. Pripravili sme pre vás sadu kvízov nielen pre voľný čas. Sú automaticky vyhodnocované, takže sa dozviete, kde ste urobili chybu a môžete si kvízy skúšať až dovtedy, kým ich neurobíte na jednotku :)

            Kvízy nájdete na:   https://www.nulaodpadu.sk/co-viete-o-odpadoch-znecisteni

            Laura Juráková, III.A

        • Prežili sme LÁSKAVÚ JESEŇ
          • Prežili sme LÁSKAVÚ JESEŇ

          • :V dňoch 13.10.2023 - 13.11.2023 sa u nás na škole konala "Láskavá jeseň". Žiaci každý deň plnili úlohy vyvesené na dolnej chodbe pri vstupe do átria a za odmenu získavali dobrý pocit.Pôvodne je táto súťaž z Čiech, volá sa #jsemlaskavec a motivuje deti vo veku od 3-18 rokov rozdávať radosť a lásku ľuďom okolo seba.

            Naši žiaci plnili jednoduché, ale milé úlohy, ako napríklad: ,,povedz 5 milých vecí 5 ľuďom“ a ako nám následne povedali, mali z toho dobrý pocit.Nezabúdajte ale byť milý počas celého roka a nie len počas Láskavej jesene.

            E. Karasová a E. Borosovicsová (1.B)

        • Olympiáda o Európskej únii
          • Olympiáda o Európskej únii

          • Európska únia pripravuje množstvo programov  a súťaží pre mládež, aby zvýšila informovanosť o práci orgánov Únie. Mladý Európan a aj Olympiáda o Európskej únii majú  tiež podiel na tom, aby sa mladí Slováci cítili byť Európanmi.

             Deväť žiakov našej školy – Dominika Antalová, Laura Juráková, Lea Pytliaková, Adam Kőszegi, Nina Šoóšová, Zoja Šaminová, Adam Bella, Róbert Kuna a Michal Katreniak sa dňa 23. októbra 2023 zapojilo do elektronického kola súťaže Olympiáda o EÚ, ktorú organizovala Fakulta sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Olympiáda o Európskej únii je vedomostná súťaž, ktorej cieľom je rozšíriť vedomosti mladých o EÚ.

            Elektronický dotazník bol vypracovaný kombinovanou formou otázok s možnosťou zvolenia správnej odpovede, resp. vpísania správnej odpovede na konkrétnu otázku. Od súťažiacich, ktorí pracovali v trojčlenných tímoch, sa očakával všeobecný prehľad, sledovanie súčasného vývoja v rámci EÚ, ako aj webových stránok jednotlivých inštitúcií EÚ.

                 Do olympiády bolo možné prihlásiť aj viac tímov z jednej školy. Do finálového kola, ktoré sa uskutočnilo v Trnave dňa 10.11.2023, sa dostalo 8 najlepších súťažných tímov z celého Slovenska. Žiaľ, naše medzi nimi neboli. Napriek tomu im ďakujeme a dúfame, že najbližšie budú úspešnejšími.

            Mgr. Katarína Balážová

        • Týždeň v znamení iBobra
          • Týždeň v znamení iBobra

          • Tak sme sa ním prehrýzli! V pondelok súťažila kategória KADET, určená žiakom tercie a kvarty, v utorok kategória SENIOR, určená študentom najvyšších dvoch ročníkov, v stredu BENJAMÍN – príma a sekunda a vo štvrtok JUNIOR – prváci, druháci, kvinta a sexta.

            A čo sa vlastne dialo? Naši najodvážnejší študenti si otestovali svoje logické, matematické a algoritmické myslenie v medzinárodnej online súťaži. Ako sa dočítate nižšie, počínali si skvele.

            Jakub Trapl (tercia) a Pavol Bednář (kvinta) sa umiestnili v svojich kategóriách KADETJUNIOR s plným počtom bodov na 1. mieste v SR. Pavol si navyše skúsil zmerať sily aj s maturantami a vo vyššej kategórii SENIOR v celoslovenskom meradle dosiahol percentil 99 %.

            A teraz ďalšie „hviezdy“.

            V kategórii BENJAMÍN  súťažilo 46 žiakov. V rámci našej školy zvíťazil Jakub Vacula, v tesnom závese za ním skončila Mia Astalošová a na 3.priečke Darren Donát – všetci traja zo sekundy.

            Úspešnými riešiteľmi boli aj Zoja Maňovská, Leonard Demeter, Samuel Sabo, Sofia Carolina Makšiová, Lilien Sivičeková, Michaela Katreniaková, Lilien Szabo, Matúš Rada, Michal Kováč, Zsófia Polóni, Natália Ľuptáková, Ema Mária Mátéová, Ema Botošová, Alexandra Lujza Lörinčíková, Dávid Csernok, Matúš Jablonský, Oliver Ádám, Barbora Slaninová, Marek Bitala a Zara Svoreňová. Uvádzame ich v poradí, ako sa im darilo, teda primánka Zojka Maňovská obsadila v rámci školy v svojej kategórii 4. miesto...

            V kategórii KADET súťažilo iba 7 študentov, všetci z tercie. Na 1. mieste v rámci školy sa umiestnil už spomínaný Jakub Trapl, v tesnom závese za ním Martin KriškaRobert Wereszký. Úspešní boli aj Dávid PoliakStanko Kovalančík.

            V kategórii JUNIOR súťažilo 20 študentov. Na 1. mieste sa v rámci školy umiestnil už spomínaný Pavol Bednář, na 2.mieste Tomáš Matyás Juhász, obaja z kvinty, tretí skončil sextán Jakub Melicherčík.  V tesnom závese za ním potom nasledovali ďalší dvaja úspešní Andrej Machyniak (sexta) a Robert Putnoky (2. A).

            V najvyššej kategórii SENIOR súťažilo 9 študentov. Súťaž bola mimoriadne náročná, takže úspešní boli iba dvaja z nich, zlatý medailista Pavol Bednář (kvinta) a strieborný Michal Katreniak (septima).

            Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Veríme, že si okrem pekného  pocitu z dobre vykonanej práce a diplomu, ktorý im neskôr bude doručený, zaslúžia aj pochvalu od svojich vyučujúcich matematiky a poriadne veľkú jednotku k tomu.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

             

            .

        • Ceremónia DofE očami ocenených
          • Ceremónia DofE očami ocenených

          • Koncom októbra sme zavŕšili celoročné sebarozvojové aktivity našich žiakov veľmi slávnostne, na ceremónii bronzových a strieborných absolventov programu Duke of Edinburgh's Award (DofE). V školskom roku 2022/2023 sa držiteľmi bronzového odznaku stali:

            Zuzana Bálintová, Bermadett Ferenczová, Tomáš Matyáš Juhász, Petra Medveďová z kvinty

            Barbara Bettesová, Antónia Hoszúréti, Adrienn Farkašová z III.C

            Adrián Šoltés, Sára Holubeková zo sexty

            Viktória Krokavcová, Lívia Pivníková z III.A

            Držiteľkami strieborného odznaku sú Zoja Šaminová a Sofia Szántóová zo sexty.
             

            Ako si na atmosféru ceremónie spomínajú ocenení Dofáci?

            „Nervozita striedala naše očakávania. Ohromení organizáciou a výzdobou radnice sme cítili, že to všetko stálo zato. Ceremónia začala príhovormi, ktoré boli motivačné, zaujímavé a dokonca aj vtipné. Prihovoril sa nám aj veľvyslanec zo Spojeného kráľovstva. Po odovzdaní ocenení a spoločného fotenia nás čakal voľný program, v ktorom sme si vyskúšali rôzne kvízy a spoznali iné programy z DofE ako napr. DoFin. Sme vďační za túto skúsenosť a veľmi radi si to zopakujeme.“ (za bronzových absolventov Petra Medveďová)

            „Tento deň bol špeciálny pre všetkých zúčastnených, hlavne pre nás dve strieborné dofáčky. Ceremónia začala slávnostnými prejavmi, ktoré nás naladili na pozitívnu vlnu. Jedným z vrcholov ceremónie bol prejav britského veľvyslanca. Nigel Baker nám priblížil históriu DofE a jeho význam pre mladých ľudí. Po prejavoch nasledovalo dlho očakávané vyhlásenie a odmeňovanie. Keď sme počuli naše mená a dostali do rúk svoje strieborné odznaky a diplom, cítili sme hrdosť, radosť a vďačnosť za všetku tú prácu, ktorú sme do tohto programu vložili. Po oficiálnej časti ceremónie sme mali možnosť zapojiť sa do zaujímavého programu. Vyskúšali sme si rôzne aktivity, ktoré nám pomohli lepšie spoznať ostatných účastníkov a odvďačiť sa naším mentorom.“ (za strieborné absolventky Zoja Šaminová)

            Prajeme každému žiakovi našej školy pocítiť, aké to je patriť medzi úspešných a odhodlaných mladých ľudí, ktorí prekonávajú samých seba a rozvíjajú sa v tom, čo im robí radosť.  Dosiahnuť niečo, to nie je len tak!

            PaedDr. Miriam Szántóová

        • Máš problém?! Nevadí, Jakub Ti ho vyrieši
          • Máš problém?! Nevadí, Jakub Ti ho vyrieši

          • Dňa 3.11. 2023 sa v popoludňajších hodinách konala online matematická súťaž Máš problém?! žiakov základných škôl a nižších ročníkov osemročných gymnázií.
            Našu školu reprezentovali tentoraz iba dvaja študenti, Jakub Trapl z tercie a Leo Demeter zo sekundy. Jakub v svojej kategórii suverénne zvíťazil! Pochváliť však treba aj Lea, ktorý sa v tej svojej umiestnil na peknom 14. mieste. Obidvom chlapcom ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy a dúfame, že v ďalšej online súťaži nájdeme v rebríčku viac podobných odvážlivcov z radov našich študentov.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD

        • Drienčany sa opäť ponorili do rozprávok
          • Drienčany sa opäť ponorili do rozprávok

          • Gemersko-malohontské osvetové stredisko zorganizovalo už XX. ročník regionálnej sútaže v prednese slovenskej rozprávky. Našu školu reprezentovali dve žiačky, v II. kategórii Simonka Kantorová z Prímy a v III. kategórii Natálka Ľuptáková zo Sekundy. V silnej konkurencii si prvé miesto vo svojej kategórii odniesla Natálka Ľuptáková. Srdečne blahoželáme.

            Mgr. Beáta Kováčová

        • Školské kolo Olympiády zo SJL v kategórii C
          • Školské kolo Olympiády zo SJL v kategórii C

          • V dňoch 17. a 23.10.2023 sa školské kolo OSJL nieslo v duchu práce na počítači, kde 20 žiaci Tercie a Kvarty zabojovali s online testom. II. časť - Transformácia textu a III. časť – Tvorba rečníckeho prejavu ich potrápili, ale vďaka veľkému úsiliu sa viacerí stali úspešnými riešiteľmi.

            Do okresného kola však môže postúpiť len jeden. Stal sa ním Peter Haás, žiak Kvarty.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za chuť a odhodlanie zapojiť sa do výziev.

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Rozumieme si
          • Rozumieme si

          • Naša škola sa tento školský rok po 2-krát zapája do projektu Rozumieme si. Slovenskí žiaci a žiačky z partnerských škôl vytvoria dvojice s maďarskými deťmi zo Slovenska a v rámci ročníka 2023/24 (od decembra 2023) zažijú DOBRODRUŽSTVO, NOVÉ PRIATEĽSTVO a DOBRÝ POCIT z nezištnej pomoci v rovesníckej skupine.

            Bližšie info na https://sk.cseregyerek.sk/

            Budeme sa tešiť z Vašej účasti a spolupráce.Koordinátorka projektu na škole:

            Mgr. Lucia Medveďová

        • Deň zdravej výživy po našom
          • Deň zdravej výživy po našom

          • V utorok 17. októbra 2023 sa v našej škole konala súťaž o najlepší jablkový koláč. Súťaž bola usporiadaná na počesť Svetového dňa výživy, ktorá sa po celom svete oslavuje 16. októbra.

            Celá táto myšlienka vznikla v hlavách nováčikov našej školy, v triede I.B spolu s triednou učiteľkou Beátou Kamenskou. Oznamy o tejto akcii sme vylepili v škole a na sociálnych sieťach, a tak sa nám podarilo do tejto súťaže zapojiť 24 súťažných koláčov. Medzi súťažiacimi boli najmä naši najmenší prímani a o titul sa dokonca rozhodol zabojovať aj náš ujo školník. Od rána sa žiaci I.B striedali dole pri mieste hlasovania, pričom každý žiak mohol hlasovať len raz za svojho favorita. Naša ponuka bola 1 KUS KOLÁČA = 20 CENTOV!! Po 3 hodinách preplnenej chodby zvedavých študentov sa súťaž ukončila a súťažiaci boli zavolaní na vyhodnotenie.

            Vďaka hlasom našich žiakov sa na treťom mieste umiestnil koláč č.15 od Lary Polgáriovej a Sofi Herczegovej z I.B. Striebornú priečku obsadil koláč č.7 od Erika Toldyho zo sekundy. Deťom najviac chutil koláč č.14 škoricovo jablkové rolky takisto od Lary a Sofi z I.B. Vďaka hlasom poroty sa na bronzovej priečke objavili 2 koláče a to babkin koláč č.16, za ktorý dostala cenu Nelly Šimonová a koláč č.20 od Soni Vaľovej z prímy. Na 2. mieste koláč č.14 od Lary a Sofi z I.B a zlatú priečku a košík čerstvých jabĺk získal Martin Maslen z prímy.

            Rozdávali sa aj TOP 4 ceny a to za:

            najzdravší koláč - Camila Brezovická (príma)

            najsladší koláč - Simona Kantorová (príma)

            najjablkovejší koláč - Soňa Vaľová (príma)

            najestetickejší koláč - Matúš Jablonský (príma)

            Víťazom srdečne gratulujeme:)

            So zarobenými peniazmi má trieda I.B už teraz veľké plány. Zo všetkých súťažných koláčov chcú urobiť Knihu receptov, ktorú si už čoskoro budete môcť zakúpiť na vianočnej burze našej školy.

            Samuel Varga – I.B

        • FAST FASHION: Čo je rýchla móda a prečo ju musíme poraziť?
          • FAST FASHION: Čo je rýchla móda a prečo ju musíme poraziť?

          • FAST FASHION ..... je v doslovnom preklade rýchla móda, teda lacná a ľahko dostupná móda.
            Žiaci 2.C triedy riešili v rámci Recyklohier úlohu poukázať na nebezpečenstvá rýchlej módy, ktorá sa vyrába vo veľkom množstve bez ohľadu na životné  prostredie a pracovné podmienky zamestnancov. Výroba  lacného textilu a obuvi prebieha v továrňach v rozvojových krajinách v Ázii  a v Afrike.
            Zaujímavý plagát 2.C triedy nájdete na poschodí, kde nájdete aj štítky rôzneho  oblečenia.  Pozrite si aj vy štítky na svojom oblečení a nájdete na nich informáciu,  v akej krajine boli vaše tričko, nohavice, alebo košeľa vyrobené.
            Zamyslite sa, čo z oblečenia, ktoré máte, skutočne nosíte a či aj vy nepodporujete FAST FASHION!

             

            FAST FASHION ...  Szó szerinti fordításban „gyors divatot“, tehát olcsó és könnyen beszerezhető ruházatot jelent. A 2.C osztály tanulói bekapcsolódtak a Reciklációs játékok projektbe.  Rámutattak  a fast fashion veszélyeire: a túltermelésre és a környezetszennyezésre. A ruhákat gyakran szörnyű körülmények között gyártják Ázsiában és Afrikában, a munkásokat fillérekért dolgoztatják, ráadásul veszélyes egészségügyi és biztonsági kockázatoknak teszik ki őket.  A 2.C osztály tanulóinak munkája megtekinthető az iskola emeletén. Plakátjukon különböző ruhadarabok cetlijeinek fotóit gyűjtötték egybe, ahol a ruhákat  gyártó országok szerepelnek. Vajon a mi ruhásszekrényünkben is találnánk olyan nem hordott ruházatot, amely fölösleges és fast fashionnek nevezhetnénk?

            PaedDr. Judita Ferenczová

        • Postúpili do okresného kola
          • Postúpili do okresného kola

          • Dňa 11.10. 2023 sa uskutočnilo online formou školské kolo Technickej olympiádyZúčastnili sa ho žiaci sekundy – kategória B a tercie – kategória A. V kategórii B sa na 1. mieste umiestnil a do okresného kola postúpil Marek BitalaSo stratou 1 bodu tesne za ním skončil Dávid Csernok a o ďalší bodík menej mal Miško Kováč. Všetci traja chlapci sú úspešnými riešiteľmi.
            V kategórii A súťažia dvojice. Najlepšie sa darilo dvojici Dávid Poliak a Lukáš Gedai, táto nás bude reprezentovať aj v okresnom kole. Na druhom mieste skončila dvojica Jakub Durec a Kristián Kmeť. Obe dvojice získali aj titul úspešného riešiteľa.Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a postupujúcim držíme palce do okresného kola.
             

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

        • Deň zdravej výživy sa blíži
          • Deň zdravej výživy sa blíži

          • Kto? ..... Napečie najlepší jablkový koláč?

            Kde? ... vo vestibule GYMIKRS?

            Kedy? ... v utorok 17.10 .2023

            Ako? ... dones napečený jablkový koláč aj s receptom do 1.B triedy ráno 17.10.2023, označ meno, trieda

            Tím 1.B sa už postará o všetko ostatné .....

        • Ticho bolo nekonečné - prednáška jaskyniara Ľudovíta Gaála
          • Ticho bolo nekonečné - prednáška jaskyniara Ľudovíta Gaála

          • Žiaci 2.C a 3.C triedy sa zúčastnili zaujímavej prednášky známeho jaskyniara Ľudovíta Gaála. Pán Gaál nám porozprával pútavé príbehy o objavovaní jaskýň z nášho okolia, ktoré boli doplnené jeho súkromnými fotografiami.

            Gaál Lajos barlangász előadása – A csend végtelen volt és sötétA 2.C és a 3.C osztály tanulóinak lehetőségük volt meghalgatni az ismert barlangász Gaál Lajos elbeszélését. A barlangkutatók nem mindennapi világába kalauzolta el a halgatókat . Érdekes történetei fotókkal voltak kiegészítve a barlangászat szépségeiről.

            PaedDr. Judita Ferenczová

        • Virtuálna realita spojená s dejinami
          • Virtuálna realita spojená s dejinami

          • Naši prváci z triedy s vyučovacím jazykom maďarským sa v utorok zúčastnili virtuálnej prechádzky dejinami Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Cez okuliare pre virtuálnu realitu mohli sledovať expozíciu múzea v roku 1913.

            Iskolánk elsősei tegnap virtuális tárlatvezetésen vettek részt a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban. Virtuális szemüvegek segítségével ismereteket szereztek a múzeum történelméről, és megtekintették a múzeum első, 1913-as állandó kiállítását.

            Mgr. Marianna Béres