• Ocenenie primátorom mesta Rimavská Sobota si včera prevzal Vratko Mančuška.

          • Pedagogická rada navrhla za našu školu oceniť žiaka, ktorý svojimi činmi a osobnosťou ukazuje, čo znamená byť skutočne výnimočným. Pretože osobnosť človeka nie je charakterizovaná len tým, čo robí, ale i tým, ako to robí. A taký je Vratko Mančuška.

            Absolvent osemročného Gymnázia Ivana Kraska – Ivan Krasko Gimnázium, ktorý svojou usilovnosťou, cieľavedomosťou a pracovitým prístupom vynikal nielen v škole, ale stále vyniká v celej komunite.

            Azda nie je v meste človek, ktorý by nepočul jeho meno. Kto ho pozná, vie, že mu 100% nestačí. Jeho nasadenie a precíznosť často presahujú očakávania. Je výborným žiakom, v škole dosiahol vynikajúce vzdelávacie výsledky, bol každý rok vyznamenaným žiakom, dokázal si zachovať od prímy až po maturitu priemer 1,0 a zvládol aj jazykovú skúšku z anglického jazyka na úrovni C1. Vratko tento školský rok úspešne zmaturoval na ,,čisté“ jednotky z 5 predmetov a dostal sa na vysnívaný odbor, na fyziku, na VŠ do Brna.

            Okrem svojich akademických úspechov je Vratko aj mnohostranným talentom. Je vášnivým hudobníkom, talentovaným huslistom, je primášom v dvoch ľudových hudbách. Svoje umelecké nadanie a schopnosť vyniknúť v náročnej konkurencii potvrdil aj v celoslovenskom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. S prednesom prózy získal strieborné pásmo. Okrem toho bol v priebehu štúdia šéfredaktorom školských novín, aktívnym členom krúžku 3d tlače a zaslúžil sa o zmodernizovanie školského zvonenia.

            Bolo bežné vidieť ho odchádzať zo školy medzi poslednými s úsmevom na tvári a ochotou každému pomôcť. Jeho doposiaľ najväčším mimoškolským úspechom je získanie prestížneho medzinárodného zlatého ocenenia DofE. Na konci stredoškolského štúdia mu bol riaditeľkou gymnázia udelený ďakovný list za výborný prospech a reprezentáciu školy.

            Vratkove nasadenie je pre nás všetkých inšpiráciou. Nikdy nevyhľadáva uznanie, hoci jeho úspechy hovoria samé za seba. Jeho pokora a skromnosť sú vlastnosti, ktoré si každý rýchlo všimne a na ňom obľúbi. Nielen mimoriadnymi akademickými úspechmi, ale svojou ľudskosťou, hodnotami a prístupom k životu nám ukazuje, čo znamená byť výnimočný.

            Dnešný svet potrebuje viacej takýchto Vratkov. Nech je toto ocenenie pre neho zaslúženým uznaním jeho tvrdej práce a motiváciou pre ďalšie úspechy. Ďakujeme ti Vratko za všetko, čo si urobil pre našu školu a naše mesto.

            Mgr. Jana Liptáková

          • AED dokáže zachrániť ľudský život!

          • Ďakujeme našej absolventke Zuzane Beňovej a jej manželovi Tomášovi Beňovi z firmy TaJaMed, ktorí nám darovali externý defibrilátor AED určený na záchranu života pri zastavení srdca.

            Včera zamestnancov školy a žiakov zaškolil lekár a prezident SSUMaMK, MUDr. Attila Gyánovics v použití AED a poskytnutí prvej pomoci. Dokonca aj naši najmladší žiaci z prímy si vyskúšali KPR a vypočuli základné pokyny k okamžitej záchrane života. Ďakujeme.

            AED je umiestnené na dolnej chodbe v blízkosti telocvične a sekretariátu, aby mohol v prípade potreby zachrániť život našim žiakom a zamestnancom ale aj ľuďom v bezprostrednom okolí školy.

          • Záverečník

          • A je to tu opäť. Niečo sa končí a niečo sa začína. V našom prípade sa opäť končí školský rok a začínajú sa dlho očakávané prázdniny. Bolo to ako včera, keď sme stáli na školskom dvore pri otvorení školského roka, a už je tu koniec.
            Je náročné písať o niečom, čo sa končí, aj keď ide o školu. Pre mnohých nastanú po prázdninách rôzne veľké zmeny. Aj o tých sa píše celkom ťažko. Preto sa radšej zameriam na prázdniny. Leto ako má byť si zaslúžia asi všetci z nás. No ako ho naozaj budú tráviť naši študenti?

          • Prinášame kompletné výsledky tohtoročného KLOKANA!

          • Zúčastnilo sa ho 37 študentov, z toho 15 získalo titul úspešného riešiteľa.

            Najväčší úspech dosiahli Jakub Trapl z tercie a Pavol Bednář z kvinty. Obaja získali 100 % bodov a obhájili v svojich kategóriách vlaňajšie prvenstvo v rámci SR. Pavol bol navyše pozvaný na osemdňové sústredenie najlepších klokanov sveta do nemeckého mestečka Joachimsthal.

            Vynikajúco sa umiestnil aj Robert Wereszký z tercie. Vo svojej kategórii predbehol 99,39 % súťažiacich.

            Ako ste si mohli všimnúť, dvaja z vyššie uvedených sú z tercie. Spomedzi všetkých tried našej školy sa im darilo najlepšie. Zo 7 zúčastnených bolo 5 úspešných a to s veľmi vysokými percentilmi. Okrem už spomenutých žiakov aj Dávid Poliak, Zuzana Janová a Simona Szitanková.

            Pochvalu si zaslúžia aj ďalší úspešní riešitelia, Sofia Makšiová a Matúš Jablonský z prímy, Leonard Demeter, Mia Astalošová, Dávid Csernok, Zsófia Polóni a Natália Ľuptáková zo sekundy, Jakub Melicherčík zo sexty a Michal Katreniak zo septimy.
             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za vynaložené úsilie, úspešným gratulujeme k úspechu a veríme, že o rok to bude ešte lepšie.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD

          • Úspech na medzinárodnej úrovni!

          • GYMIKRS má svoje miesto na mape Európy...

            Ako sme už písali skôr, nášmu tímu SECONDTRY (Pavol Bednář, kvinta) sa po druhýkrát podarilo postúpiť do najvyššieho, Európskeho, kola Európskej súťaže v štatistike.

            Jeho úlohou bolo natočiť v súlade s prísnymi pravidlami a pod značným časovým tlakom štatistické video v angličtine na tému „Everything was better before! True or not?“. Okrem toho bolo treba napísať podľa požadovaných kritérií obsiahly sprievodný dokument.
            Vďaka spolupráci s Timom Törkölym, Jakubom Drakom (3. A) a Luciou Tučekovou (septima) sa podarilo vytvoriť dielo, ktoré ich umiestnilo na 2. priečku v Európe!

            Konkurencia bola obrovská, prvého kola súťaže sa zúčastnilo 22000 súťažiacich z 20 krajín Európy, do najvyššieho finálneho postúpilo 64 tímov. Od 1. miesta, finančnej odmeny a výletu do Madridu delil našich študentov skutočne len krôčik.

            Všetkým spomenutým gratulujeme k úspechu, ďakujeme za vynaložené úsilie a skvelú reprezentáciu školy. Držíme palce do budúceho roka, aby sa im opäť podarilo postúpiť do finále a teraz už ako zohratému tímu vystúpiť na stupienok víťazov.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Interview – Ivana Václaviková

          • Pani profesorka, ktorá akosi neplánovala, že sa profesorkou stane. No nakoniec ju jej kroky doviedli až sem. Vyštudovala anorganickú chémiu na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie na STU v Bratislave. Po škole si vyskúšala prácu v odbore ako chemický technológ v chemickej firme v Pezinku. Počas pandémie začala online doučovať matematiku, a to ju priviedlo k myšlienke učiť. Práca v odbore ju veľmi nenapĺňala, chcela od základov zmeniť svoj život. Tak sa vrátila naspäť do Rimavskej Soboty a už tretí rok učí na našom gymnáziu. My však chceme vedieť viac, preto ani pani profesorku interview neobišlo.

          • Môj slovník z reality alias Slovíčka v malíčku 2024

          • Gratulujeme ku krásnemu 2. miestu v celoslovenskom finále v tvorivom jazykovom projekte Môj slovník z reality alias Slovíčka v malíčku 2024 v anglickej sekcii Laure Capákovej, Sofii Kiráľovej a Simone Szitankovej z triedy tercia.

            Ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

            Mgr. Veronika Czikóová

          • Ja som to vedela!

          • Sme malá škola? Áno, ale s veľkými talentami... Jedným z nich je nesporne Jakub Trapl z tercie. V stredu sa mu v Bratislave na celoštátnom kole Pytagoriády podarilo obhájiť vlaňajšie prvenstvo!

            V silnej konkurencii najlepších matematikov z celého Slovenska je to neuveriteľný výsledok.

            Jakub nedal najmenšiu šancu ani deťom zo školy pre mimoriadne nadané deti, ani tým z matematických gymnázií. Je to jednoducho naša matematická jednotka.

            Gratulujem Ti, Jakub, ku skvelému výkonu a prajem, aby sa Ti aj naďalej takto darilo.

            Súčasne Ti patrí aj veľká vďaka za skvelú reprezentáciu našej školy.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Geologická exkurzia!

          • Pavol Bednář z kvinty obsadil krásne 2. miesto v celoštátnom kole Slovenskej geologickej olympiády. Odmenou za perfektný výkon mu bola takmer 9 hodinová exkurzia po „Zemplínskom ostrove“. Počas nej mal možnosť vidieť 2 expozície minerálov a hornín s nádhernými exemplármi, viate piesky v ktorých hniezdili brehule, zažiť ťažbu andezitu, hľadať opály, jaspisy, skameneliny, chalcedóny a ocitnúť sa aj na jedinom známom ložisku antracitu na Slovensku.

            Počas celej súťaže a exkurzie ho sprevádzala dvojica mladých, nadšených mineralógov, na slovo vzatých odborníkov. Prinášame fotky od organizátora.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Hrebendova kapsa

          • Aj na našej škole sa nájdu nadšenci umeleckého slova. Poézia a próza učarovali našim mladým spisovateľom, ktorí sa zúčastnili ďalšieho ročníka literárnej súťaže " HREBENDOVA KAPSA". Pavlínka Turisová (sekunda), Filip Kántor (kvarta) a Nina Bilíková (II.A) prispeli svojimi literárnymi dielami do tejto súťaže.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme Vám, aby vás múza neupúšťala!

            Mgr. Iveta Pytliaková

          • Striebro z celoštátneho kola!

          • Áno, v pondelok 3. 6. 2024 sa Pavlovi Bednářovi z kvinty podarilo nemožné. V jednej z najťažších stredoškolských olympiád, akou Slovenská geologická olympiáda nepochybne je, obsadil v celoštátnom kole v Košiciach 2. priečku! Podarilo sa mu poraziť aj o 3 roky staršieho a skúsenejšieho vlaňajšieho šampióna. Výborne si poradil v teoretickej časti, kde chýbajúce geologické vedomosti nahradil chemickými aj fyzikálnymi a „vymyslel to“. Nezaváhal dokonca ani pri obávanej „poznávačke“, kde sa mu podarilo správne určiť 7 z 10 vzoriek.

            Odmenou za perfektný výkon mu bola takmer 9 hodinová exkurzia po „Zemplínskom ostrove“. Počas nej mal možnosť vidieť 2 expozície minerálov a hornín s nádhernými exemplármi, viate piesky v ktorých hniezdili brehule, zažiť ťažbu andezitu, hľadať opály, jaspisy, skameneliny, chalcedóny a ocitnúť sa aj na jedinom známom ložisku antracitu na Slovensku. Počas celej súťaže a exkurzie ho sprevádzala dvojica mladých, nadšených mineralógov, na slovo vzatých odborníkov. Na záver si zažil aj poriadnu búrku a prietrž mračien.

            Pavlovi gratulujeme k jeho veľkému úspechu, ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy a dúfame, že o rok si to bude môcť zopakovať.

            PaedDr. Svetlana Bednářová, PhD.

          • Prímania, Sekundáni a Terciáni zvíťazili v Okresnom Majstrovstve SFZ v malom futbale.

          • Spomedzi 16 účastníkov si naši chlapci v A skupine poradili po rozpačitom začiatku s Rimavskou Sečou 5:0, no herný prejav nebol ideálny, ale naša hra sa od zápasu k zápasu zlepšovala. So ZŠ Bátka sme vyhrali 4:0 a so ZŠ Hrachovo 6:0.

            Do štvrťfinále sme nastúpili ako víťazi skupiny proti ZŠ Francisciho Hnúšťa. Po veľmi taktickom boji sa nám podarilo zvíťaziť 2:0 a postúpiť do semifinále, kde nás už čakala hráčmi z MŠK RS nabitá ZŠ Hostinského.

            Zápas bol od samého začiatku vo vysokom tempe, ale takticky opatrný, keďže sa hráči medzi sebou veľmi dobre poznajú a nikto nechcel inkasovať ako prvý. Nám sa podarilo skórovať ešte v prvej polovici zápasu, čo bola voda na náš mlyn a po herne veľmi disciplinovanom výkone sme skórovali ešte dvakrát, čím sme po výsledku 3:0 spečatili postup.

            Vo finále sme sa stretli s veľmi silnou ZŠ z Oždian, kde väčšina hráčov pôsobí tiež v MŠK RS. Vo vyrovnanom a nervóznom zápase po niekoľkých nevyužitých šanciach na obidvoch stranách sa nám podarilo skórovať čím z nášho tímu opadla nervozita a postupne sme ešte dvakrát skórovali.

            Víťazstvom 3:0 vyhral náš tím okresné majstrovstvo SFZ bez straty bodu a bez inkasovaného gólu k čomu veľmi dopomohol skvelými brankárskymi zákrokmi Kristián Kmeť. Počas celého turnaja hral bezchybne a nepustil za svoj chrbát žiadnu loptu.

            Výbornými výkonmi mu sekundovali David Poliak ako stredový hráč a náš motor a mozog mužstva, krajní hráči Richard Rendek, Marko Bakša, Riško Nemec, Matúš Rada. Na hrote hrajúci Martin Kriška, Dávid Csernok, Lukáš Gedaj, Miško Kováč.

            Chalanom gratulujem k víťazstvu a ďakujem za príkladnú reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Richard Oštrom

          • Gratulujeme, Kristián!

          • Vo Vyšnom Skálniku v rodisku Jána Bottu sa uskutočnila regionálna recitačná súťaž pod názvom Deň štúrovskej poézie. Našu školu veľmi úspešne reprezentoval Kristián Kmeť z Tercie. Odbornú porotu výberom ukážky ako aj prednesom veľmi zaujal a za svoj výkon získal vo svojej kategórii 2. miesto.

            Srdečne mu blahoželáme.

            Mgr. Beáta Kováčová

          • Prednáška a filmové predstavenie

          • Žiaci I.C, II.C a III.C triedy sa počas maturitného týždňa zúčastnili zaujímavej prednášky jaskyniara Lajosa Gaála v priestoroch Knižnice M. Hrebendu. Po prednáške s prezentáciou o rôznych typoch jaskýň a javoch povrchu Zeme sa žiaci presunuli do kina Orbis, kde si pozreli film o "záchrancovi matiek", Dr. Ignáca Semmelweisa.

            A magyar tagozat három évfolyamának tanulói az érettségi hetében több érdekes előadáson is részt vettek. A rimaszombati könyvtárban meghallgatták Gaál Lajos barlangkutató prezentációval egybekötött előadását a Földfelszín változatosságáról és a barlangok típusairól. A délelőtt folyamán "a szülőanyák megmentőjéről", Semmelweis Ignác orvosról készült filmet is megtekintették az Orbis moziban. Mindkét program értékes ismeretekkel és kulturális élménnyel gazdagította a tanulókat.

            Mgr. Judita Munková

          • Moje zdravé telo verzus alkohol a fajčenie

          • Žiaci tercie a sekundy absolvovali s pani psychologičkou minulý týždeň niekoľko tréningov. Jedným z nich bol aj preventívny program o tom, čo je zdravé a škodlivé pre ľudský organizmus.

            Mgr. Erika Mareková

          • Sen (úvaha)

          • Ľudia vždy snívali. Nie, nemám na mysli sen v bežnom slova zmysle, keď si po celom dni ľahneme, zatvoríme oči a necháme sa unášať vnútorným kinom. Myslím skôr naše túžby, priania či predstavy. Aj keď musím uznať, že sú si veľmi podobné, sny môžeme mať bez toho, aby sme si museli zavrieť oči. No a o tom bude dnešná úvaha. O snoch, predstavách a ich zhmotňovaní.

          • Občianska náuka v praxi!

          • Mladí ľudia opäť vyjadrili svoj názor a ukázali, že majú záujem o verejný život aj v nadnárodnom zmysle. Po celom Slovensku sa na stredných školách konali voľby do Európskeho parlamentu. Zapojila sa aj naša škola. S účasťou takmer 45% sme sa dostali približne k celoslovenskému priemeru. Zaujíma vás, ako sme volili my a ako dopadli voľby na Slovensku? Pozrite sa v priložených grafoch a tabuľkách. Študentskej volebnej komisii ďakujem za bezproblémový priebeh volieb a za ich nasadenie počas "volebného" dňa.
             

            Mgr. Karel Ticháček

          • Bunker túra 2 - dejepisná exkurzia

          • Aj žiaci kvinty, I.C a II. C zažili špeciálnu prehliadku protileteckého úkrytu vo Fiľakove, ktorý pochádza z obdobia 2. svetovej vojny.

            Expozícia približuje osudy mesta a jeho obyvateľov v čase druhej svetovej vojny a je inštalovaná v podzemných chodbách vyhĺbených priamo v hradnom kopci.

            Exkurzia pokračovala prehliadkou Fiľakovského hradu a múzea.
             

            Mgr. Monika Pataiová

          • O Kanade s Elyse!

          • Veľká krajina s javorovou vlajkou. Tá je domovom našej zahraničnej študentky Elyse Wright, ktorá sa rozhodla porozprávať nám o jej rodnej krajine. Tentokrát pomocou prezentácie o Kanade na hodine geografie.

            Priblížila nám nie len jej geografické usporiadanie, ale ukázala jej mesto Quebec, ktoré je druhým najväčším mestom Kanady. Predstavila nám aj rôzne krásy tejto krajiny a hlavne nám pomohla vniesť sa do života tam.

            Prezentácia nám priniesla veľa nových informácii a sme vďační Elyse, že nám bližšie umožňuje spoznávať jej krajinu. We thank you Elyse!

            Tvoja septima

          • Workshop komunikácie

          • Žiaci sexty absolvovali počas maturitného týždňa zaujímavý nácvik správnej komunikácie. Ďakujeme pani Seleckej z Junior CVČ Banská Bystrica za užitočné vedenie našich žiakov v spôsoboch komunikácie aj za ochotu zamestnankýň Junior CVČ z Banskej Bystrice každoročne cestovať do Rimavskej Soboty a realizovať u nás na škole praktické tréningy našich žiakov.

            Ďakujeme, vážime si to.

            Mgr. Marianna Béres